BAĞIMLILIK TÜRLERİ 1-TEKNOLOJİ 2-TÜTÜN 3-MADDE 4-ALKOL 5-KUMAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gözün kısımlarını yerleştirme oyunu
Advertisements

İnternetin Güvenli Kullanımı İçin Anne-Babalara Öneriler ve Uyarılar
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
İNTERNET VE TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
PARADİGMA DEĞİŞİMİ Çetin TORAMAN.
MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİ BAĞLAMINDA EĞİTİM İHTİYACI VE KONYA’DA MEDYA OKURYAZARLIĞI DERSİ SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: 1.
TEKNOLOJİNİN AİLE’YE ETKİSİ
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından lise çağı öğrencilerine ve çocuklara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
ÇEVRİMİÇİ VE ÇEVRİMDIŞI İLETİŞİM VE SONUÇLARI.  Teknolojik imkânlar ve bu bağlamda internet imkânları sayesinde sosyal, psikolojik ve nörogelişimsel.
Aileler İçin Güvenli İnternet Kullanımı
İNTERNETİN GÜVENLİ KULLANIMI
Bilişim Teknolojileri Okuryazarlığı
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından ilkokul çağı öğrencilerine ve çocuklara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
MİHRİ HATUN ANAOKULU VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
ÖZEL TERCÜMAN LİSESİ ANAOKULUNDAN İLKÖĞRETİME SEMİNER PROGRAMI
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
ŞİDDET VE ŞİDDET EĞİLİMİ
UYGUNSUZ İÇERİKLİ SİTELER
YAĞMUR AYDEMİR VE ECEM İŞGÜZERERİN ÇALIŞAMSI
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
Teknoloji Bağımlılığı ve Çocuklarımız
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
TEKNO-UYUM AİLEMLE MUTLUYUM
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından yetişkinlere ve anne babalara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
ÇOCUK VE AİLE İÇİ ŞİDDET
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Teknolojiye Bağımlı Yaşamamak İçin» adlı (Metin: Mehmet Dinç, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır.
ÇOCUĞUN OKUL BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
BAĞIMLILIK NEDİR? Bağımlılık kişinin kullandığı bir nesne üstünde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır.
ÇOCUK VE GENÇLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
İNTERNETİN GÜVENLİ KULLANIMI VE GÜVENLİ İNTERNET HİZMETİ
Fatih İlkokulu Rehberlik Servisi
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
Aysun BOR Psikolojik Danışman&Rehber Öğretmen
ÇOCUKLARDA İNTERNET BAĞIMLILIĞI
TV – BİLGİSAYAR – CEP TELEFONU – İNTERNET VE ÇOCUK EĞİTİMİ
Çocukların Güvenli İnternet Kullanımı ile ilgili Ebeveynlere öneriler
İnternet, cep telefonu vb
Patolojik Teknoloji Kullanımı
1. SINIF VELİSİ OLMAK.
BİLGİSAYAR OYUNLARI VE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
İnternet Okur Yazarlığı
Otizm, Otizmli Çocuklarda Davranış Problemleri
BİLGİSAYAR NEDİR?.
ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ HAZıRLAYAN: AHMET AKTAŞ. 1- DÜRÜST VE DOĞAL OLUN Kesinlikle yapay olmayın. Siz ne kadar saklamaya çalışsanız bile mutlaka açık verirsiniz.
İNTERNET VE TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
TELEVİZYONUN İNSAN HAYATINDAKİ YERİ, ÖNEMİ VE ETKİLERİ
ÇEVREMİZDEKİ TEKNOLOJİK ALETLER İYİ Kİ VAR !
MURAT KARADUMAN AFYONKARAHİSAR REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
Teknoloji Bağımlılığı Nedir? TEKNOLOJİYİ KULLANMA VE ONUNLA İLİŞKİDE KİŞİNİN İRADESİNİ KAYBETMESİ KENDİNİ DENETLEYEMEMESİ ONSUZ BİR YAŞAM SÜRDÜREMEMESİ.
OKULÖNCESİ DÖNEMDE TV VE BİLGİSAYAR KULLANIMI
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
TV. – BİLGİSAYAR – İNTERNET – TELEFON. DOĞRU KULLANIMI
İlkokul Yeşilcan’la Zararsız Teknoloji.
ÇOCUK ve TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
MEDYA NEDİR?. MEDYA NEDİR? ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ.
Çocuklarda ve Gençlerde Güvenli İnternet Kullanımı
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
İNTERNET ORTAMINDA ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARA UĞRAMASININ ÖNLENMESİ
Bİlİşİm Teknolojİlerİ VE YazIlIm Dersİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
MEDYA VE ÇOCUK
1. SINIF VELİSİ OLMAK.
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
Bu sunudaki içeriğin daha ayrıntılı hâline Yeşilay tarafından yetişkinlere ve anne babalara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan ulaşabilirsiniz:
NİLÜFER NUR HAYATİ KURTCAN MESLEKİ TEKNİK ANADOLU LİSESİ
SOSYAL MEDYA VE ETKİLERİ. Sosyal Medya Nedir? Sosyal Medya, kullanıcılarına karşılıklı paylaşım imkanı sağlayan, kullanıcılarını kişisel veya gruplar.
Teknoloji ve internet bağımlılığı nedir? Teknoloji bağımlığının belirtileri nelerdir? Nedenler ve Özellikler Bireysel yaklaşım Aileye yaklaşım.
Sunum transkripti:

TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİM PROĞRAMINA HOŞ GELDİNİZ FORMATÖRÜ ASLAN ULUSOY

BAĞIMLILIK TÜRLERİ 1-TEKNOLOJİ 2-TÜTÜN 3-MADDE 4-ALKOL 5-KUMAR HER TÜRLÜ BAĞIMLILIKLAR

TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİM PROGRAMI (TBM) AMAÇLAR BİLİNÇLENDİRME FARKINDALIK YARATMA BİLGİLENDİRME KORUMA ÖNLEME TBM TBM Projesi önleme, koruma, bilgilendirme, farkındalık yaratma ve bilinçlendirme boyutları ile bağımlılık sorunun çözümüne yönelik faaliyetleri içerecek şekilde tasarlanmıştır. TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİM PROGRAMI (TBM) 3 3

Teknoloji Bağımlılığı Nedir? Ayrıca bakınız: Teknoloji Yerinde Yeterince adlı Yeşilay tarafından hazırlanmış kitapçık, s. 1-3.

Teknoloji Bağımlılığı Nedir? Teknoloji bağımlılığı, teknolojiyi kullanmada ve onunla ilişkide kişinin iradesini kaybetmesi, kendini denetleyememesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlaması hâlidir. Teknoloji bağımlısı olan kişide teknoloji kullanımı ve onunla bağlantılı eylemler kişinin hayatının ciddi bir bölümünü kaplar, kişi yapmak zorunda olduğu işleri yapmaz veya durmadan erteler. Ayrıca bakınız: Teknoloji Yerinde Yeterince adlı Yeşilay tarafından hazırlanmış kitapçık, s. 1-3.

Zararı Ne? Düşünce süreçleri bozulabilir. Kişiler arası duyarlılıklar azalabilir. Obsesif, depresif, kaygılı, düşmanca, fobik, paranoid düşünceler artabilir. Çocuk ve gençlerde sosyal gelişim gerileyebilir. Öz güven gerilemesi oluşabilir. Sosyal kaygı düzeyi ve saldırganlık artabilir. Yalnızlaşma,ilişki kurmakta güçlük yaşama gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Hiperaktivite bozukluğu gelişebilir. Anksiyete bozukluğu, psikotik bozukluk, depresyon veya duygudurum bozukluğu, madde kullanımı gibi psikiyatrik sorunlar yaşanabilir. Ayrıca bakınız: Teknoloji Yerinde Yeterince adlı Yeşilay tarafından hazırlanmış kitapçık, s. 6-9.

YERLİ YERİNDE! YETERİNCE! Çocuğunuzun Teknoloji ile İlişkisi Nasıl Olmalı? YERLİ YERİNDE! Ayrıca bakınız: Teknoloji Yerinde Yeterince adlı Yeşilay tarafından hazırlanmış kitapçık, s. 22-23. YETERİNCE!

Televizyon, bilgisayar, tablet, cep telefonu ve sair teknoloji ürünleri ile çocuğunuzun ilişkisinde denge kurmak için… Hem kendinizin hem de çocuğunuzun ne seyredeceği veya hangi programları kullanacağı konusunda seçici olun. Çocuğunuzu ekranla baş başa bırakmayın. Çocuğunuzun teknolojik aygıtta kullandığı yazılım veya seyrettikleriyle ilgili sorular sorun. Teknolojinin ailece birlikte geçirilen zamanların ya da oyun saatlerinin yerini almasına izin vermeyin. Ayrıca bakınız: Teknoloji Yerinde Yeterince adlı Yeşilay tarafından hazırlanmış kitapçık, s. 24-27.

Teknoloji ürünleri ile çocuğunuzun ilişkisinde denge kurmak için… Problemlerini şiddet kullanarak çözen karakterlerin yer aldığı programlardan, şiddet içeren oyunlardan çocuğunuzu uzak tutun. Çizgi film karakterlerinin yaptıklarının hayal mahsulü ve kurgu olduğunu uygun bir dille çocuğunuza anlatın. Çocuğunuza izlediği filmlerde veya oynadığı oyunlarda yer alan belli karakterleri niçin sevdiğini sorun, bu konu üzerinde karşılıklı konuşun. Çocuğunuzu kendi film veya oyun karakterlerini yaratması için teşvik edin.

Teknoloji ürünleri ile çocuğunuzun ilişkisinde denge kurmak için… Ergenlik çağındaki çocuğunuza televizyonda gördüklerine eleştirel yaklaşabilmesi için seyrettikleriyle ilgili sorular sorun. Çocuğunuzun televizyon programlarıyla reklamlar arasında sıkı bir bağ olduğunu fark etmesine yardımcı olun. Çocuğunuzdan televizyon, bilgisayar ve tablet olmadan birlikte yapabileceğiniz eğlenceli etkinlikler belirlemesini isteyin ve uygun olanlarını gerçekleştirmeye çalışın. Ayrıca bakınız: Teknoloji Yerinde Yeterince adlı Yeşilay tarafından hazırlanmış kitapçık, s. 24-27.

Teknoloji ürünleri ile çocuğunuzun ilişkisinde denge kurmak için… Çocuğunuzun severek oynadığı bir oyunu siz de kendi kendinize oynayın, seyrettiği filmleri seyredin, takip ettiği sitelere girin. Böylece çocuğunuzla üzerinde konuşabileceğiniz ortak bir konu edinin. Çocuğunuzla birlikte televizyon, bilgisayar, tablet vb. kullanımının kurallarını belirleyin. Çocuğunuzun ekran başında geçireceği günlük süre için mutlaka bir zaman sınırlaması getirin. Çocuğunuzun oynayacağı oyunların pedagojik ilkeler gözetilerek hazırlandığından ve güvenilir kaynaklardan geldiğinden emin olun.

Teknoloji ürünleri ile çocuğunuzun ilişkisinde denge kurmak için… Çocuğunuza sosyal medyada kişisel bilgilerini paylaşmaması gerektiğini gerekçeleriyle açıklayın. Çocuğunuza göndericisi bilinmeyen e-postalara şüpheyle yaklaşması gerektiğini öğretin. İnternet ortamında insanları gerçekten tanımanın oldukça güç hatta imkânsız olduğunu çocuğunuza anlatın.

Bu sunu Yeşilay tarafından yetişkinlere ve anne babalara yönelik hazırlanmış aşağıdaki kitapçıktan yararlanılarak oluşturulmuştur: Teknoloji Yerinde Yeterince, Mehmet Dinç ve A. Esra İşmen Gazioğlu, 2014, İstanbul, Yeşilay TBM Alan Kitaplığı Dizisi No: 9.

TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE FORMATÖRÜ TEŞEKKÜRLER. ASLAN ULUSOY TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE FORMATÖRÜ