HEMŞİRENİN EĞİTİMCİ ROLÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
REHBERLİK Yıldız KOCADAĞ.
Advertisements

HASTA KABUL VE TABURCULUK SÜRECİ
7-19 YAŞ ETKİLİ ANNE BABA EĞİTİMİ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
SAĞLIK BAKIM SİSTEMİNDE HEMŞİRENİN ROL VE SORUMLULUKLARI
PROENİN ORTAYA ÇIKIŞ GEREKÇESİ PROJENİN UYGULAMA AŞAMALARI
ÇIKIŞ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET HEDEFLERİ.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARINA AİLE KATILIMININ ÖNEMİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
OKUL GELİŞİM YÖNETİM EKİBİ (OGYE).
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Toplum Sağlığını Geliştirme
2. Sağlık hizmetleri.
EĞİTİM FAKÜLTELERİ, TEKNOLOJİ VE DEĞİŞİM
ŞİZOFRENİDE PSİKOSOSYAL TEDAVİLER PROJESİ
HALK SAĞLIĞI HEMŞİRESİ DEĞİŞEN ROLLERİ
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
KAYNAŞTIRMA öğrencileri Ölçme ve Değerlendirme Esasları
Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyonda Disiplinler Arası Yaklaşım
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
YENİ BİR DÖNEME BAŞLANGIÇ
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ VE GÖREVLERİ
Yeni Bir Uzmanlık Alanı: KÖK HÜCRE NAKİL HEMŞİRELİĞİ
OKUL GELİŞİMİ YÖNETİM EKİBİ (OGYE) TOPLANTISI
UZAKTAN EĞİTİMDE AKADEMİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Okula uyum konusunda: Öğretmen ve velilere müşavirlik
İLETİŞİM BECERİLERİ MODÜLÜ
Erken Eğitim Şeyda Altuntaş
HEMŞİRE NE YAPAR?.
DESTEK EĞİTİM ODASI Kaynaştırma eğitimine tabi olanlara sunulan bir hizmet Kaynaştırma uygulamalarının bir parçası ve tamamlayıcısı.
ÖZEL EĞİTİM DÜZENLEMELERİ
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
OKUL HEMŞİRESİNİN GÖREV YETKİ SORUMLULUKLARI
OKULUMUZA HOŞ GELDİNİZ
Eğitim hakkı, ayrım gözetilmeksizin herkesin sahip olması gereken, vazgeçilemez ve devredilemez bir haktır. Eğitim hakkı, başta çocuklar olmak üzere herkesin,
İŞYERİ HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
HEMŞİRELİK HİZMETLERİ YÖNETİMİ
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
Hasta eğitimi terimi 1950’lerde kullanılmaya başlanmıştır. Van den Borne tarafından hasta eğitimi şöyle tanımlanmıştır: Bir takım durumlarla baş etmeyi.
Kişisel Rehberlik.
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
BELEVİ İLKÖĞRETİM OKULU Özel Eğitime Gereksinim Duyan Çocuklara Yönelik Eğitim Programları Hazırlayan: Yalçın ÖNAL Türkçe Öğretmeni.
PS İ KOLOJ İ K DANI Ş MAN VE REHBER Ö Ğ RETMEN ZEYNEP KOCAMAN.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
HEMŞİRELİK HİZMETLERİ YÖNETİMİ Yönetim ile ilgili ilk çalışmaların manastırlarda, “Abel” adı verilen rahibeler tarafından, bakım hizmetlerinin yanında.
HEMŞİRELİK FELSEFESİ VE BAKIMDAKİ DEĞİŞİMLER
STRATEGIC PARTNERSHIPS IN THE FIELD OF EDUCATION, TRAINING AND YOUTH
Okul Öncesi Eğitim Dr. Burcu Çabuk.
YAZ STAJI BİLGİLENDİRMESİ
DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE ÇOCUK SAĞLIĞININ DURUMU ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ
HEMŞİRELİK NEDİR??? DOÇ. DR. SEVİM ÇELİK.
HEMŞİRELİĞİN TARİHÇESİ ve DOĞASINI OLUŞTURAN KAVRAMSAL ÇERÇEVE
AFETLERDE TRİAJ HEMŞİRELİĞİ
ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI.
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM
Sağlık Bilimleri Fakültesi
olmadığında uygun koşullar sağlanarak
ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİNİN ÖZENDİRİLMESİ için STRATEJİLER
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI
Rehberlik Yrd.Doç.Dr.Ege Akgün
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sunum transkripti:

HEMŞİRENİN EĞİTİMCİ ROLÜ

Sağlık Hizmetlerinde Hemşirenin Eğitimci Rolü Günümüzde sağlık alanında hızla yaşanan değişimler hemşirelerin etkin bir eğitimci olmalarını gerekli kılmıştır. Tüm dünyada gittikçe eğitim seviyesi yükselmekte bu da sağlığa olan ilgiyi artırmaktadır.Toplumun bilinçlenmesi sağlık hizmetlerinden olan beklentiyi yükseltmiştir. Gelişmiş ülkelerde sağlık eğitimi hasta hakları arasında yer almaktadır.Bu durum hemşirelerin eğitimci rolünün öne çıkmasına neden olmuştur.

Sağlık Hizmetlerinde Hemşirenin Eğitimci Rolü Geçmişte hemşirelik bakımı,hastalıkların tedavisine yönelik rolleri içermesine karşın; günümüzde hastalıklardan koruyacak ve sağlığı geliştirecek danışmanlık ve eğitimcilik rolleri önem kazanmaktadır. Hemşirenin meslektaşlarına, sağlıklı ve hasta bireylere, aileye ve topluma sağlık ve hastalıkla ilgili eğitim verme rolü vardır.

Hemşirelerin sağlık eğitimiyle ilgili etkinlikleri 3 grupta altında incelenebilir. 1-Primer Bakım(sağlığın geliştirilmesi ve hastalıklardan koruma) Birey, aile ve toplumun sağlık düzeyini geliştirmeyi, sürdürmeyi ve potansiyel tehlikelerden korumayı amaçlar. Geleceğe yöneliktir,yaşamını kaliteli yapacak davranışları kazanmasını amaçlar.

Primer Bakımla İlgili Eğitim Programları Prenetal ve postnatal dönemde bakım Beslenme Bağışıklama Hijyen Sigara ve alkol kullanımının zararları İlk yardım Sağlık taramaları Egzersiz ve dinlenme Stresle başa çıkma Psikososyal sorunlar Hastalıklardan korunma

2-Sekonder Bakım(sağlığı yeniden kazanma) Hemşirelerin sekonder bakıma yönelik eğitim etkinlikleri; hasta bireyi hastalığın komplikasyonlarından ve hastalığa eklenebilecek diğer sağlık sorunlarından korumayı ve aynı zamanda bireyin kendi potansiyelini kullanarak yaşamını en üst düzeyde sürdürmesini amaçlar.

TERSİYER BAKIM(REHABİLİTASYON) Bireyin fonksiyonlarını mümkün olan en üst düzeyde sürdürmesini amaçlar. HEMŞİRELER Sağlık eğitimi yoluyla sağlıklı toplumun oluşmasında kilit konumundadır.

Hemşireler eğitimle ilgili fonksiyonlarını bilimsel yaklaşımla yerine getirmek için eğitilmeleri gerekmektedir. Hemşirenin öğretme yeteneği kadar donanımlı olması da önemlidir.

EĞİTİM STANDARTLARI Sağlık eğitiminin karmaşık yapısı nedeniyle disiplinler arası işbirliği,yasal destek ve düzenlemeler gereklidir. Bu gereklilik gelişmiş ülkelerde standartların gelişmesini sağlamıştır. Standartlar hemşirelerin sağlık eğitimini sistematik ve nitelikli yapmalarını sağlamaktadır.

SAĞLIK KURUMLARININ EĞİTİM HİZMETLERİNDE DİKKAT ETMESİ GEREKEN STANDARTLAR *Sağlık kuruluşları, eğitimi planlar *Sağlık kuruluşları,hasta /sağlıklı bireye, aileye bilgi,beceri ve davranış kazandıracak eğitimi verir *Sağlık kuruluşları,eğitim sürecini bakım planı doğrultusunda ve disiplinler arası işbirliği içinde yapar *Sağlık kuruluşları, birey yada aileye eğitimi ihtiyaçlarına,öğrenme kapasitesine,öğrenmeye hazır bulunuşluk düzeyine uygun verir * Sağlık kuruluşları, taburcu olacak birey yada aileye bakımın devamlılığı için eğitim verir.

KURUMLA İLGİLİ STANDARTLAR * Bakım hizmetleri müdürlüğü veya sorumlu hemşire, birey yada ailenin eğitimini destekler,işbirliği yapar. * Bakım hizmetleri müdürlüğü birey yada ailenin eğitimine etkin katılır,sorumluluk alır * Kurumda birey yada ailenin eğitimi hemşirelik bakımıyla bütünleşmiş olmalıdır. * Birey yada ailenin eğitimi kurum felsefesi içinde yer almalıdır.

EĞİTİM SÜRECİ İLE İLGİLİ STANDARTLAR * Eğitim süreci,hemşire tarafından planlanmalı * Eğitim süreci,hemşirelik süreci gibi aynı basamaklardan oluşmalı Eğitim gereksinimleri,hemşire-birey işbirliği ile belirlenmeli * Eğitim sürecinin dokümanları kayıt altına alınmalı.

SONUCA YÖNELİK STANDARTLAR *Eğitim sürecini hemşire değerlendirir * Eğitim sürecinin değerlendirilirken bireyler katılmalıdır *

SONUÇ Eğitimin başarıya ulaşması için sadece hemşire değil eğitimin önemine inanan diğer sağlık bakım profesyonellerinin işbirliğine ihtiyaç vardır.

İYİ DERSLER ÖĞR.GÖR.IŞIK ATASOY