IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Korelasyonel AraştIrma Nedir?
Advertisements

İLİŞKİLERİ İNCELEMEYE YÖNELİK ANALİZ TEKNİKLERİ
Yrd. Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ARAŞTIRMA TÜRLERİ Araştırma Nedir? Araştırma Türleri
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
Tarama araştırmaları (TA)
Problemi Tanımlama Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
BTO423 Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Nicel Araştırma Yöntemleri
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
İSTATİKSEL KAVRAMLAR İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ| e-FEK.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
Erken çocuklukta gelişim
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri 6. Hafta- Örnekleme yöntemleri ve Anket Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
ÖĞRENME AMAÇLARI İki değişken arasındaki “ilişki” ile neyin kastedildiğini öğrenmek Farklı yapıdaki ilişkileri incelemek Ki-kare analizinin uygulandığı.
Bilimsel Araştırmalarda Yöntem/Metod
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Araştırma Yöntemleri 3- Bilimsel araştırmanın amacı
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
İstatistik-4 Prof.Dr. Cem S. Sütcü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D. cemsutcu.wordpress.com.
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
Bilimsel Araştırma ve Bilimsel Araştırma Süreci II
MED 167. Frekanslı Serilerde Standart Sapma Örnek XfX.fX-Xbarf.(X-Xbar) ,1259, ,1171, ,1510, ,1453, ,184,05.
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
OLASILIK ve İSTATİSTİK
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
TEK DENEKLİ ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Ali KAYMAK-Onur SÖNMEZ-Kudrettin AÇAR
Korelasyon Analizi Yrd. Doç. Dr. İlknur KESKİN.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Örnekleme Yöntemleri
PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
İlişkisel (Korelasyonel) Tarama Modeli
NİCEL ARAŞTIRMALAR Doç. Dr. Ender DURUALP.
VERİLERİN TOPLANMASI Doç. Dr. Ender DURUALP.
BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİ
İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR
BİLİMSEL YÖNTEM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNEMLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 4
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 4
SOSYAL PSİKOLOJİNİN TEMEL YÖNTEMLERİ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
EĞİTİMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
Araştırma Modeli: Tarama Araştırmaları/Deneme Araştırmaları
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Araştırma Problemi Nasıl Yazılır?
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
NİTEL ARAŞTIRMA MODELLERİ
2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi
Nicel Araştırmalar II.
Nitel Araştırmalar I.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
…………………………………………………………………………………………………
Araştırma Modeli. İç Geçerliği Etkileyen Faktörler (Büyüköztürk vd., 2013; Karasar, 2005) 1. Zaman: Denenen bağımsız değişken dışında kalan önemli diğer.
Bilimsel Araştırmada Kullanılan Temel Kavramlar
Sunum transkripti:

IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri 9. Hafta- Nicel Araştırmalar Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD

Bugün Nicel (Quantitative) araştırma Tarama araştırmaları Korelasyonel araştırmalar Nedensel karşılaştırma araştırmaları Deneysel araştırmalar Tek denekli araştırmalar Meta analiz

ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Niceliksel araştırmalar (quantitative research) Niteliksel araştırmalar (qualitative research)

Jigsaw Önümüzdeki 3 hafta boyunca önemli kavramları öğreneceksiniz. Öncelikle 1den 6ya kadar sayın Aynı rakamı söyleyen diğer arkadaşlarınızla bir araya gelin Gruplar Konuları Tarama araştırmaları Grup 1 Korelasyonel araştırmalar Grup 2 Nedensel karşılaştırma araştırmaları Grup 3 Deneysel araştırmalar Grup 4 Tek denekli araştırmalar Grup 5 Meta analiz Grup 6

Her grup kendisine verilen konuda uzman olmak zorunda. Her grup kendilerine verilen poster kağıtlarında birer poster hazırlayıp arkadaşlarına sunacak.

Tarama Araştırmaları Geniş kitlelerin görüşlerini özelliklerini betimlemeyi hedefleyen araştırmalardır. Ne nerede ne zaman hangi aralıkta , hangi düzeyde, nasıl gibi soruların cevaplandırlmasında Neden sorusuna cevap vermede bu denli etkili değildir. İstediğimiz: Durum tespiti yapıp betimlemeye gitmek

Tarama araştırmaları 2 Burada görüşlerin nedenleri kaynaklarından çok bireyler arasında nasıl dağıldığı ile ilgilenilir. Ölçülen değişkenler arasındaki ilişkiler incelenebilir. Anket kullanılabilir Unutlamayın: Burada araştırmanın konusu araştırmacının bakış açısıyla incelenirken nitel araştırmalarda katılımcıların bakış açısı önemlidir.

Tarama Türleri Türü Açıklama Anlık Belli bir zamanda mevcut durumun var olduğu şekliyle betimlenmesi amacıyla yürütülen çalışmalar Boylamsal Araştırma değişkenlerinin zamana bağlı değişimlerini incelemek için farklı zamanlarda yinelenen ölçümler yapılır Kesitsel Betimlenecek değişkenler, gelişim özellikleri , okuduğunu anlama, oy verme davranışları gibi bir seferde ölçülür. Örneklem büyüktür ve birçok farklı özellikteki topluluğu kapsar Geçmişe dönük Geçmişte yaşanan olayların yaşayan kişilerin görüşlerine beyanlarına dayalı olarak yürütülen çalışma

Korelasyonel Araştırma Korelasyonel Araştırma, iki ya da daha çok değişken arasındaki ilişkinin herhangi bir şekilde bu değişkenlere müdahale edilmeden incelendiği araştırmalardır. Değişkenlere müdahale edilmemesi özelliği ile nedensel karşılaştırma araştırmalarına benzer. Ancak nedensel karşılaştırma araştırmalarında bir bağımlı değişkeni etkileyen bağımsız değişkenler neden-sonuç ilişkisi içinde belirlenmeye çalışılırken korelasyonel araştırmalarda sadece değişkenlerin birlikte değişimleri incelenir. Bu inceleme bir neden sonuç ilişkisinin oluşabileceği konusunda araştırmacıya fikir verebilir fakat kesinlikle neden-sonuç şeklinde yorumlanamaz.

Korelasyonel araştırmalarında değişkenler arasındaki ilişki, farklı türdeki değişkenler için farklı teknikler kullanılarak hesaplanan bir korelasyon katsayısı ile gösterilir. Bu katsayı +1 ile -1 aralığında değişen bir değer alır. Katsayının pozitif olması bir değişkende artış meydana geldiği zaman diğer değişkende de artış olduğunu; Katsayının negatif olması ise bir değişkende artış görülürken diğerinde azalma meydana geldiğini göstermektedir.

Korelasyon Katsayısı k = ± 1 k = 0 0<k < 0.30 Aralık Değerlendirme k = ± 1 İki değişken arasında mükemmel ilişki var k = 0 İki değişken arasında hiç ilişki yok 0<k < 0.30 İki değişken arasında ilişki zayıf 0.3 < k < 0.7 İki değişken arasında ilişki orta düzeyde 1>k > 0.70 İki değişken arasında ilişki yüksek düzeyde olduğu söylenebilir.

Korelasyonel Araştırma Türleri Korelasyonel araştırmalar 2’ye ayrılır. Keşfedici Yordayıcı

Keşfedici Araştırmalar Değişkenler arası ilişkileri çözümleyerek önemli bir olayı anlamaya çalışmak için kullanılır. Bu araştırmalar sürdürülürken uzak hedef neden – sonuç ilişkisinin belirlenmesi de olabilir.

Yordayıcı Araştırmalar Yordayıcı araştırmalarda değişkenler arasındaki ilişkiler incelenerek ilişki kurulan değişkenlerin birinden yola çıkılarak diğer değişkenin bilinen değerine karşılık gelen bilinmeyen değeri belirlemeye çalışılır. Bu değişkenlerden ,yordama işlemi yapılacak olan değeri bilinen değişkene yordayan değişken, değeri belirlenecek değişkene ise ölçüt değişken denir.

Yordayıcı Araştırmalar(2) İki değişken arasındaki ilişki ne kadar yüksekse bu belirlemenin o kadar doğru yapılabileceğinden söz edilir. Öğrencilerin ders çalışırken kullandıkları öğrenme stratejilerinin düzeyinin akademik başarıları üzerindeki etkisi incelenerek belli düzeyde başarı sağlamaları için hangi düzeyde öğrenme stratejilerini kullanabileceği söylenebilir. Burada öğrenme stratejileri yordayan değişken, öğrenme performansı ise ölçüt değişkendir.

Nedensel karşılaştırma araştırmaları Ortaya çıkmış/var olan bir durumun ya da olayın nedenlerini etkileyen değişkenleri ya da bir etkinin sonuçlarını belirlemeye yöneliktir. Deneysel araştırmada bağımlı bağımsız değişkenler planlanıp deney sonucu gözlenirken Nedensel karşılaştırmada bir durumun neden ortaya çıktığı bu durumun oluşumunda nelerin etkili olduğu bulunmaya çalışılır. Başta bağımsız değişkenler kontrol edilemezken bir sonuç doğar.

ÖNEMLİİİİİİİİ Korelasyonel araştırmalarda iki değişkenin birlikte değişimleri belirlenebili ancak hangi değişkenin diğerini etkilediği belirlenemez. Nedensel karşılaştırmada ise hangi değişkenin diğerinin nedeni olduğu belirlenmeye çalışılır. Deneysel araştırma kurgusalken, nedensel karşılaştırma araştırmaları kurgulanmış bir desen manipülasyon yoktur

Özellikleri

Deneysel araştırma Araştırmacı tarafından oluşturulan farkların bağımlı değişken üzerindeki etkisini test etmeye yönelik çalışmalar Amaç: Değişkenler arasında oluşturulan neden sonuç ilişkisini test etmek

Diğerlerinden ayrılan yönü araştırmacının bağımsız değişkeni manipüle edebilmesi Açıklamanın ötesine geçip nedenlerin tahmin edilmesine olanak sağlar.

4 temel özelliği Grupların karşılaştırılması Bağımsız değişkenin manipüle edilmesi Seçkisizlik Dışsal değişkenlerin rolü

TEK DENEKLİ Bir ya da çok az sayıda denekle yapılan yarı deneysel bir araştırmadır. Araştırma denek üzerinde uygulanan birden çok aşamadan oluşur Bu aşamalar deneğin var olan düzeyinin ölçüldüğü başlama düzeyinin belirlenmesi aşaması ile araştırmacının manipülasyonda bulduğu deneysel işlem aşamasıdırç Farklı aşamalar tekrarlı ölçüm gerektirir.

Tek Denekli

Özet

Meta analiz Aynı konuda yapılmış çok sayıda araştırma sonucu birlikte bir anlam ifade ediyor mu Kuram geliştirme çalışmaları içinde kullanılabilir. Çalışmaya alınan araştırma sonuçları anlamlı ya da anlamsız olabilir. Toplam istatistik hesaplanır. Genellikle effect size.