DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ GELİŞİMİ VE KREDİ DEĞERLEME SORUNLARI Mücahit Sefer Giter.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
Advertisements

BASEL II “Sosyo Ekonomik Etkileri”
SERMAYE PİYASASI KURULU
Tek Pazar Çoklu faaliyet rekabeti
Fiyat İstikrarı ve Büyüme
KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI
Uluslararası gelişmeler,
Küresel Büyüme Oranları (%)
Doç. Dr. A.R Zafer SAYAR 18 Eylül 2014, Ankara
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
Krizin gelişimi 2000’li yılların başında Yunanistan Ekonomisi Avrupa Bölgesinin en hızlı gelişen ekonomilerinden biriydi yılında Küresel krizYunanistan’ı.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
BÜTÇE AÇIKLARI.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARACI İHRACI
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
Yüksek ve İstikrarlı Büyüme Perspektifinde Türkiye Ekonomisi
ANKARA SANAYİ ODASI MECLİS TOPLANTISI Ankara, 28 Ekim 2008.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bankacılık sektörü Temmuz-Eylül 2011 dönemindeki gelişmeler 18 Ekim 2011.
Türkiye Bankalar Birliği 50. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Yönetim Kurulu Başkanı.
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
DERECELENDİRME KURULUŞLARI
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
Özkaynak maliyeti Burada araştırılan hisse senedi maliyetidir.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
Para ve Tahvil Piyasaları
Kamu Borç Stokun Yapısı ve Sorunları R. Hakan ÖZYILDIZ 2015.
Bankacılık sektörü Nisan-Haziran 2011 dönemindeki gelişmeler 27 Temmuz 2011.
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
1 DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE DENETİM MESLEĞİNE GENEL BAKIŞ.
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
Borsa İstanbul Piyasaları İşlem Görmeye Başlama ve Sonraki Süreçler
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Menkul Kıymet Borsaları
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetler
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Strateji Geliştirme Başkanlığı TÜRKİYE EKONOMİSİ FİNANSAL SEKTÖR.
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
Tahviller ve Değerlemesi
ELİF BALKAN CANER AYAZ ZEYNEP GÖKDEMİR ONUR SAYGINER
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
FİNANSÇI OLMAYANLARA FİNANS
Türkiye Sermaye Piyasaları
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 9 UZUN DÖNEMDE HASILA VE FİYAT DÜZEYİ: KLASİK MAKRO MODEL YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA.
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
2014 EKİM AYI POLİTİK EKONOMİK RAPOR 15 KASIM 2014
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
BASEL – II ve KOBİLERE ETKİLERİ
Ödemeler Dengesi Dr.Dilek Seymen.
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Uluslararası Sermaye Hareketleri
Sunum transkripti:

DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ GELİŞİMİ VE KREDİ DEĞERLEME SORUNLARI Mücahit Sefer Giter

Kredi Derecelendirme Kavramı Kredi derecelendirme: Bir ekonomik birimin kredi geçmişi ve kullandığı kredileri geri ödeme kapasitesinin belirlenmesi amacıyla yapılan sistematik bir ölçme işlemidir

Amacı Sermaye piyasalarını geliştirmek Para piyasalarının verimliliği ve etkinliğini arttırmak Kurum ve kuruluşları şeffaflaştırarak, yatırımcılar açısından belirsizlikleri azaltmak

Önemi Yatırımcıların aşması gereken ilk sorun, asimetrik bilgi problemidir. Bu problemi aşmak onlar için zaman ve para kaybına yol açar.

Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının Tarihsel Gelişimi 1829 Baring Brothers & Company Thomas Wren Ward

1837 Lewis Tapan 1841 Mercantile Agency

1962 yılında "Moody's Investors Service" ismini aldı. 1933 yılında bu iki şirket "Dun and Bradstreet" adlı kuruluşta birleşti. 1962 yılında "Moody's Investors Service" ismini aldı. 1849 John Bradstreet Bradstreet Company

John Moody; ABD demiryolları tahvillerini derecelendirmiş “Poor’s Publishing Company” şirketi ilk derecelendirme notunu vermiştir. “Standard Statistics Company” şirketi ilk derecelendirmelerini yayınlamıştır. Fitch Publishing Company” şirketi, ilk derecelendirmesini yapmıştır. Bugün bilinen ve büyük oranda kullanılan "AAA" - "D" derecelendirme skalası geliştirilmiştir Standard Statistics Company” ve “Poor’s Publishing Company” şirketleri“Standard & Poors’” adıyla birleşti 1908 1916 1922 1924 1941

1934 1975 1975 1978 2011 The Securities and Exchanges Commission (SEC) Japonya’da JCR “Japanese Bond Rating Service” kurulmuştur. Fitch, Moody’s ve Standard & Poor’s, SEC tarafından “Ulusal Olarak Tanınan İstatistiksel Derecelendirme Kurumu (NRSRO) olarak tanımlanmıştır. Avrupa kökenli tek büyük derecelendirme şirketi olan IBCA, İngiltere’de Kurulmuştur. Ocak 2011'den itibaren NRSRO sayısı 9’dur. Moody's Standart&Poor's ve daha küçük ölçekli Fitch Ratings, derecelendirme piyasasının %97'sini elinde bulundurarak, Amerika'nın en büyük ölçekli üç lider firması haline gelmiştir. 1934 1975 1975 1978 2011

Derecelendirme Türleri Vadesine Göre Uzun Vadeli Kısa Vadeli Para Cinsine Göre Uluslararası Döviz Cinsinden Uluslararası Yerel Para Cinsinden Ulusal Yerel Para Cinsinden Derecelendirilen Kurumuna Göre Ülke Derecelendirme Kurumsal Derecelendirme İhraç Derecelendirmesi Proje Derecelendirme Derecelendirmeyi Yapan Kuruma Göre İçsel Derecelendirme Dışsal Derecelendirme

Ülke Notu Değerlendirmesi Ekonomik Risk olarak Döviz cinsinden nakit akışının düzeni, İhracatın büyümesi Ekonominin açıklığı Cari işlemler dengesi Kısa vadeli sermaye akışının rezervlere oranı, Rezervlerin durumu ve gelişmesi, büyüme hızı Toplam tasarruflar Yatırımlar ve enflasyon Politik Risk Olarak Seçim sistemi ve zamanları Dış politika gelişmeleri, demokrasinin ne ölçüde yerleştiği Politik lider veya gündemdeki değişmeler Koalisyonların yapısı Muhalefetin durumu Merkez Bankası’nın bağımsızlık derecesi

Türkiye’nin Kredi Derecelendirme Tarihi 1991 04.05.1992 S&P BBB-Durağan Türkiye’de kredi derecelendirme kuruluşlarının faaliyeti, gözetim ve denetimine ilişkin iki kurum görev almaktadır SPK BDDK

Türkiye’deki derecelendirme faaliyetlerinin önemini artıran en önemli gelişme: BASEL II BDDK çalışmaları 2005 yılında başlatmış, 2008 yılı başında planlanan geçiş süreci ilk etapta 2009’a daha sonrasında da süresiz olarak ertelenmiştir. Ancak uyum çalışmaları tamamlanarak 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Basel II’nin şirketleri ilgilendiren kısmı; Basel II’ye geçiş ile birlikte bankalardan fon temin edecek işletmelerden, bankaların kredi risklerinin hesaplanmasında önerilen standart yaklaşım çerçevesinde, kullandırılacak krediler için bağımsız KDK’lardan derece alma zorunluluğunun getirilmiş olmasıdır 2012 yılı Ağustos ayı itibariyle SPK tarafından yetkilendirilen 6 ve BDDK tarafından yetkilendirilen 3 yerel derecelendirme şirketi bulunmaktadır Bütün bu gelişmeler 2005 yılından sonra, yerel derecelendirme şirketlerinin kurulmaya başlamasına neden olmuştur.

Türkiye’de Kredi Derecelendirme Yetkisi Almış Kuruluşlar Türkiye'de Kurulan ve SPK Tarafından Yetkilendirilen Derecelendirme Kuruluşları Türkiye'de Derecelendirme Faaliyetinde Bulunması Kurulca Kabul Edilen Uluslararası Derecelendirme Kuruluşları Kredi Derecelendirmesi 1- Fitch Ratings Finansal Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 2- JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş. 3- TCR Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme A.Ş. 4- Saha Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme 5- Kobirate Uluslararası Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Hizmetleri A.S. 6- TURKRATING İstanbul Uluslararası Derecelendirme Hizmetleri A.S. 1- Standards and Poor's Corp. 2- Moody's Investor Service Inc. 3- Fitch Ratings Ltd.

Kuruluş Tarihi Yetkilendirme Tarihi BDDK Tarafından Yetkilendirilen Kredi Derecelendirme Kuruluşları Kuruluş Tarihi Yetkilendirme Tarihi İstanbul Uluslararası Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 04.07.2006 20.08.2009 Jcr Avrasya Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 22.02.2007 01.10.2009 Kobirate Uluslararası Kredi Derecelendirme Ve Kurumsal Yönetim Hizmetleri A.Ş. Haziran 2008

33 Ülke 10.000 Personel 3.3 Milyar $ gelir

26 ülke 7.000 Personel 2 Milyar $ gelir

50+ Ülke 2000+ Personel 670 Milyon $ gelir

T.C HÜKÜMET DÖNEMLERİNE GÖRE TÜRKİYE’NİN ÜLKE NOTU DEĞİŞİMİ

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ ÜLKELER VE FİRMALAR ÜZERİNE ETKİLERİ VE GÜVENİRLİKLERİNİN SORGULANMASINA NEDEN OLAN OLAYLAR

Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının Şirketler Üzerindeki Etkisi Olumlu Etkisi Disiplini sağlar Düşük maliyetle fon sağlar Hızlı büyümeye yardımcı olur Olumsuz Etkisi “Hannover Re” Örneği “Compuware” Örneği

Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının Ülkeler Üzerindeki Etkisi Olumlu Düşük maliyetle borçlanma Kamu ve özel yatırımların artması DYY’da artış Olumsuz Kanada Örneği Dominik Cumhuriyeti Örneği

KDK’LARIN GÜVENİLİRLİKLERİNİN SORGULANMASINA NEDEN OLAN OLAYLAR Enron Skandalı Parmalat Skandalı Worldcom Skandalı Lehman Skandalı Türkiye S&P Skandalı Türkiye Moody’s Skandalı Türkiye Fitch Skandalı

Fikrimce, dünyada iki büyük süper güç vardır: Birisi Amerika Birleşik Devletleridir, diğeri “Moody’s Bond Rating Service”dir. ABD bomba atarak sizi mahvedebilir, Moody’s ise, tahvillerinizin derecelerini düşürerek sizi mahvedebilir. İnanın, hangisinin daha güçlü olabileceği net değildir. (The New York Times -1996) Thomas Friedman