DÜNYA BANKASI Dünya Bankası (Alm. Weltbank, İnternationale Bank für Wieder ausfbau und wirstchaftliche Entwicklung (IBRD), Fr. Banque Internationale, Banque.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Türkiye’de Yürütülen Kamu Kesimi Reformlarının Güçlükleri ve Vadettikleri Andrew N. Vorkink Ülke Direktörü 10 Ocak, 2005.
Advertisements

İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
UNCCD COP HAZIRLIK TOPLANTISI 8 Eylül New York Toplantısı 20 Eylül 2011 Salı günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Sürdürülebilir.
Mali İstatistik Kullanım Alanları
KÜRESELLEŞME SÜRECİNDE ETKİN OLAN KURUMLAR
Bölüm 34 Döviz Kuru Rejimleri
Bölüm 29 Açık Ekonomi Makroiktisadı
MAKROEKONOMİ”YE GİRİŞ
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI (OECD)
1 Finans Konulu Tematik Çalışma Grubu Raporu Koordinatörler Toplantısı 5-6 Kasım 2007 T. Woudeneh & J. Labre.
Yüksek ve İstikrarlı Büyüme Perspektifinde Türkiye Ekonomisi
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu veya kısaca UNICEF, 1946 yılında dünya çocuklarının haklarını korumak amacıyla kurulmuş uluslararası bir teşkilattır.
SELP Izmir, 31 Mart SELP –Küçük İşletmeler Kredi Programı “SELP” Fonları Avrupa Birliği tarafından sağlanmıştır. Bu fonlar KfW (Alman Kalkınma Bankası)
Makro İktisat İktisadi Analiz
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA
Merkez Bankasının Rolü
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
DÜNYA BANKASI Robert B.Zoellick.
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Bölüm 11 Döviz Alım Satımı. Döviz Piyasası Döviz piyasası 24 saat açık, döviz fiyatları an be an değişen, büyük rakkamlara konu olan uluslararası bir.
TÜRK ODA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA AKREDİTASYON SİSTEMİ Dr. Mustafa LALE Sanayi Daire Başkanı, TOBB , ANKARA.
KALKINMA VE YATIRIM BANKACILIĞI
İÇİNDEKİLER DÜNYA BANKASI GRUBU VE FAALİYETLERİ
MONOGRAFİ 11 Getiri A.Ş .’nin Kasım 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. 1.
3 – KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Bankacılıkta Risk Yönetimi ve KKTC Bankacılık Sektörü
Avrupa Birliğinin Kurumları
Giriş Dış Ticaret kavramı Dış Ticarette taraflar ve fonksiyonları
Elibrary.worldbank.org World Bank eLibrary Sunumu.
Kambiyo Mevzuatı. Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VII. Bölüm.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası
ARAŞTIRMADA KULLANAB İ LECEK KAYNAKLAR World Bank – WB ( International Monetary Fond.
INTERNATIONAL MONETARY FUND- IMF (ULUSLARARASI PARA FONU)
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
BANKALAR Bankalar para ve kredi alanında önemli fonksiyonları olan mali kuruluşlardır.Bankaların işlevi kredi ticareti yapmaktır.
PARA POLİTİKASI.
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
ULUSLAR ARASI PARA FONU(IMF) NEDİR ?
IMF Uluslararası Para Fonu ya da daha çok bilinen kısaltmasıyla IMF (International Monetary Fund)küresel finansal düzeni takip etmek borsa, döviz kurları,
TİCARİ İŞBİRLİĞİ(GATT). Genevre’de Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) imzalandı. GATT’ın amaçlarının başında liberal ve rekabetçi bir.
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
TARİHÇE Dünya ekonomileri I. Dünya Savaşı’na kadar Altın Çağ yaşamışlar, Altın Standardıyla koşut giden bu çağ neredeyse sorunsuz işlemiştir. Ancak dünyanın.
DÜNYA BANKASI VE ULUSLARARASI PARA FONU (IMF)
DÜNYA BANKASI DÜNYA BANKASI Geçiş ve gelişmekte olan ülkeler için dünyanın en büyük finansman ve bilgi kaynaklarından biridir.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
Adnan BALİ Türkiye İş Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Özel Sektörün Finansman Kaynaklarına Erişimi Konferansı Diyarbakır TÜRKİYE İŞ BANKASI.
Uluslararası Pazarlama Araştırması Metodolojisi
Coğrafya Performans Ödevi
Yükselen Güçler ve Küresel Ekonomik Düzen Prof. Dr. Muhsin KAR Yıldırım Beyazıt Üniversitesi & Stratejik Düşünce Enstitüsü.
Dr. Dilek Seymen Dr. Aslı Seda Bilman
Uluslararası Örgütler. UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü)  UNESCO (Unesko), 1946 yılında kuruldu. Birleşmiş Milletlere bağlı.
OECD : Yapısı, Amaçları ve Mali Piyasalardaki Rolü
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 10 – Uluslararası Para Sistemi
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
1.Uluslar Arası Kooperatifler birliği 2- Uluslar Arası Çalışma Örgütü
FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn.
ULUSLARARASI BANKACILIK
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Uluslararası Örgütler
IMF ve DÜNYA BANKASI Özge SARI, İÇİNDEKİLER Uluslararası Para Fonu Tarihçesi i. İşbirliği ve Yeniden Yapılanma Süreci ( ) ii. İki.
SOSYAL GÜVENLİKTE FİNANSMAN YÖNTEMLERİ
KALKINMA EKONOMİSİ DERS KONULARI
Küresel Kamusal Mallar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
R. Hakan Özyıldız Kamu bankacılığı R. Hakan Özyıldız
Sunum transkripti:

DÜNYA BANKASI Dünya Bankası (Alm. Weltbank, İnternationale Bank für Wieder ausfbau und wirstchaftliche Entwicklung (IBRD), Fr. Banque Internationale, Banque Internationale de Reconstruction et de Développement (BIRD), İng. World Bank, International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)). Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası. Üye ülkelerin kalkınmasına katkıda bulunacak üretim projelerine finansman sağlayan Birleşmiş Milletlere bağlı mal bir kuruluştur ABD’de Bretton Woods’ta Uluslararası Para Fonu (IMF) ile birlikte kuruldu. 1946’da fiilen faaliyete geçmiştir. Kuruluşunun ilk yıllarında savaş sonrası Batı Avrupa ekonomilerinin marı için finansman sağlamış, daha sonraları gelişmekte olan ülkelere kredi vermeye başlamıştır.1944ABD

Dünya Bankası, 1956 yılında gelişmekte olan ülkelerde özel kesime kredi sağlama fonksiyonunu üstlenen bir kuruluş olan Uluslararası Finans Kurumunu (IFC) kurdu. 1960’ta ise, yine gelişmekte olan ülkelere daha iyi şartlarla kredi vermek maksadıyla Uluslararası Kalkınma Birliğini (IDA) kurdu. Böylece üç ayrı kuruluşu (Dünya Bankası, IFC ve IDA) içine alan Dünya Bankası Grubu (The World Bank Group) ortaya çıktı. Dünya Bankasının niha yönetimi üye ülkelerin elindedir. Kararlar üye ülkelerin Maliye Bakanları veya Merkez Bankası başkanlarından teşkil edilen Guvernörler Kurulu tarafından alınır.

Ülke temsilcilerinin kullandıkları oylar eşit olmayıp ilgili ülkelerin oy verme güçlerine bağlıdır. Oy verme gücü de Banka’ya ödedikleri aidatla bağlantılıdır. Dünya Bankasına üye olan ülkeler aynı zamanda Uluslararası Para Fonu (IMF) üyesidir. Her iki kuruluşun toplantıları genellikle birlikte yapılır. Dünya Bankası üç tip kredi açar. Bunlar; proje kredileri, program kredileri ve mill para kredileridir. Bankanın temel kredi politikası proje kredilerine dayanır. Diğerleri istisnadir. Dünya Bankası proje kredisi açma kararı verirken, teklif edilen projeleri ekonomik, mal ve teknik yönlerden analize tabi tutar. Banka’nın yapmış olduğu incelemeler sadece projeyle kayıtlı değildir; bu arada ülkenin uyguladığı genel ekonomik ve mal politikalar da gözden geçirilir.

Banka’nın herhangi bir ülke hakkındaki değerlendirmeleri sadece kendi vereceği krediler açısından değil, öteki finansman çevreleri, yani sanayileşmiş ülkeler, özel ticari bankalar, kalkınma bankaları bakımından da büyük ehemmiyet taşır. Banka’nın kredi politikalarında ve koyduğu kriterlerde 1970’lerden sonra önemli değişmeler olmuştur. Temel ihtiyaçların karşılanması ve yoksullukla mücadele gibi amaçlar ön plana geçmiştir. Belirtilmesi gereken diğer önemli bir nokta, 1980’de “Yapısal Uyum Kredisi” (Structural Adjustment Credit) programının uygulamaya konulduğudur. Bu programa göre orta ve uzun vadeli bir perspektif içinde ekonomik kalkınma ve dış dengenin gerçekleştirilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu arada tarım ve tarıma dayalı endüstrilerin geliştirilmesine özel bir önem verilmektedir.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER