Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Egemen Olan İlkeler: 2

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ DEĞERLEME İş Değerleme: Bir iş yerinde mevcut işler arasındaki değer farklılıklarını ortaya çıkaran bir karşılaştırma yöntemidir. Böylece işlerin önem.
Advertisements

TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
Prof. Dr. Gülçimen YURTSEVER Yaşar Üniversitesi İşletme Bölümü
KAZANIMLAR 5. Bir Türk vatandaşı olarak cumhuriyetin Türk milletine kazandırdığı vatandaşlık temel hak ve sorumlulukları bilincini kazanır.
PROJE YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Ankara, 25 Mart 2011 Mehmet KAYA Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreteri HSYK’ nın Anayasal Değişiklik Doğrultusunda Yeniden Yapılandırılması.
TÜRKİYE'DE TRANSFER FİYATLANDIRMASI UYGULAMALARI Ersin NAZALI, LL.M., MSc Avukat, E.Hesap Uzmanı Vergi Bölümü Yöneticisi 12 HAZIİRAN 2013.
Anayasal Vergilendirme İlkeleri
ÜCRET YÖNETİMİ VE ÜCRET SİSTEMLERİ
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
ATATÜRK İLKELERİ 1-Cumhuriyetçilik 2-Milliyetçilik 3-Halkçılık
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMUNA BAĞLI SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İDARİ VE YÖNETİCİ PERSONELİNİN ATAMA VE TERFİ KRİTERLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (MERSİN.
Hazırlayanlar: Ahmed Özdemir Enes Sartaş Ali Caner Akyüz Atakan Cengiz
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
Sosyal Bilgiler EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAKKI
Çocuk Hakları ve önemi Arzu Mahmud VII.
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
İÇİNDEKİLER A-YASAL DÜZENLEMELERDE KAMU GÖREVLİSİ KAVRAM I 1-Genel Olarak Kamu Görevlisi Kavramı 2-Yasal Düzenlemelerde Kamu Görevlisi Kavramı 3-Devlet.
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
FATMA ÇAVUŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Temel İlkeler : Madde 3 - Bu kanunun temel ilkeleri şunlardır:
Kamuda Hizmete Alma ve Atama. Hizmete alma ve atama Hizmete alma işlemi –insan gücü planlaması –İlan –Sınav –Değerlendirme ve atama gibi birçok işlemi.
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DİLEKÇE ve BİLGİ EDİNME HAKKI
Türk Kamu Personel Rejiminin Özellikleri ve İstihdam Biçimleri
NASIL VERGİ MÜFETTİŞİ OLUNUR ? VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
Kamu Hizmetine Giriş. Bu hafta neler var...  Kamu Hizmetine Girişte Anayasal İlkeler  Hizmete Girişte Aranan Genel ve Özel Şartlar  Hizmete Alma Politikası.
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2015 ÇALIŞMA HAYATINDA 100 KADINDAN 37’si ÇALIŞIYOR Bu veri ile 125 ülke arasında Türkiye.
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Egemen Olan İlkeler: 1
BM EHS 12.maddesi ve Türkiye Bir paradigma değişikliği; yardıma muhtaç kişiden, haklara, onura ve özerkliğe sahip eşit yurttaşa.
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI HAZIRLAYICI EĞİTİMİ
Eşitlik İlkesini Uygula
VII. Ünite SİYASET FELSEFESİ
KAMU YÖNETİMİNİN DENETLENMESİ
Kamu Personel Yönetimine İlişkin Sorunlar. Kamu kurumlarının sahip olduğu insan kaynağı ve bu insan kaynağının nicelik ve niteliği özelde kurumsal kapasitenin.
1 ALT İŞVEREN İŞÇİLERİNİN KAMUDA İSTİHDAMI MART 2016.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
Kamuda Hizmete Alma ve Atama
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
Temel İlkeler : Madde 3 - Bu kanunun temel ilkeleri şunlardır:
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı
2. Sosyal Hizmet – Topluma Hizmet
Kamunun Yeniden Yapılandırılması Eğitim Sen Eğitim Uzmanı
Kadın Girişimciler.
KAYIRMA VE LİYAKAT SİSTEMİ
Sözleşmeli personel izinleri
Madde Kendisine bir suç yüklenen herkes, savunması için gerekli olan tüm güvencelerin tanındığı açık bir yargılama sonunda, yasaya göre suçlu olduğu.
KARİYER SİSTEMİ.
SİCİL PERFORMANS.
MEDENİ HUKUK.
Çağcıl Kamu Personel Yönetimine Egemen Olan İlkeler
ESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
1. En Dar Anlamda 2. Dar Anlamda 3. En Geniş Anlamda 4. Geniş Anlamda
Hesap Verebilirlik ile İlgili Düzenlemeler
ATATÜRK İLKELERİ
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
YARGI KARARLARI.
VII. Yasama yetkisi Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
Sunum transkripti:

Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Egemen Olan İlkeler: 2

Bu Haftada Neler Var? Eşitlik İlkesi Güvence İlkesi Yansızlık – Tarafsızlık İlkesi Adil ve Yeterli Ücret İlkesi

Eşitlik İlkesi Anayasa, md. 70: “Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez.”

Anayasadaki bu düzenlemeye göre, kamu hizmetine giriş için 3 anayasal ilke olduğunu söyleyebiliriz. 1) Eşitlik ilkesi: Hizmete girişte herkes eşit haklara sahiptir. 2) Serbestlik ilkesi: Kamu hizmetine girişte zorlamama olmaması 3) Görevin gerektirdiği niteliklerden başka nitelik aranmaması

Eşitlik İlkesi Eşitlik ilkesinin bazı istisnaları bulunmaktadır: Siyasal Düşüncelerle Yapılan Sınırlamalar: Özellikle üst düzey görevlere yapılacak atamalarda, atanacak kişinin görüşlerinin siyasal iktidarın politikalarıyla uyum içerisinde olması beklenmektedir. Bu tür kadrolar siyasal iktidarın takdir hakkının bulunduğu düşüncesiyle “yarışma sınavı” yerine, doğrudan atama yoluyla doldurulmaktadır. Ancak hangi kadroların siyasal nitelikli olduğu önceden net bir şekilde belirlenmelidir. İstisnai memuriyetler

Eşitlik İlkesi Toplumsal Düşüncelerle Yapılan Sınırlamalar: Kadroların bir kısmının ülke için yararlılık gösteren gazilere, şehitlerin dul ve yetimlerine vb. ayrılması. Ülkeye yararı dokunmuş kişilere milletin “minnet borcu”nu ödemesi olarak yorumlanmaktadır. Kapsamın fazla genişletilmesi durumunda hem eşitlik, hem de liyakat ilkeleri zarar görebilmektedir.

Eşitlik İlkesi Cinsiyet Yönünden Yapılan Sınırlamalar: Günümüzde cinsiyet, kamu hizmetine girişte engel teşkil etmemektedir. Önceki dönemlerde bazı kısıtlamalarla karşılaşmak mümkündü; örneğin kadınların “kaymakam” olamaması. Öte yandan kadınların kamu hizmetlerinde çalıştırılmalarıyla ilgili olarak bazı sorunlarla karşılaşıldığı ileri sürülmektedir. Bunlar evlilik, doğum vb. nedenlerle kadınların meslek yaşamının düzensiz olması; eş durumu nedeniyle nakil istekleri, kadınların üst düzey kadrolara yükselmelerine ilişkin görünür bir engel olmamasına rağmen yükselememeleri, hem iyi bir eş, iyi bir anne hem de iyi bir çalışan olmanın zorluğu vb.

Güvence İlkesi Memur güvenliği, memurluğun meslek oluşunun (kişiye yönelmiş kariyer sisteminin) doğal bir sonucudur. Memur güvenliğinin bir diğer gerekçesi, memuru siyasal etkilerden (siyasilerin keyfi tasarruflarından) korumaktadır.

Güvence İlkesi Memur güvenliğinin iki ana öğesi bulunmaktadır: Güvencelerin güvenlik altına alınması: Güvencelerin yasal ve idare düzenlemelerle koruma altına alınması ve ihlal durumunda memurun idareye ve yargıya başvuru hakkının bulunması. Güvence ile hizmet gerekleri arasında bir denge kurulması: Aşırı güvence memurun motivasyonunun olumsuz bir şekilde etkilemekte ve performansının düşmesine yol açmaktadır.

Yansızlık – Tarafsızlık İlkesi Kamu görevlisinin siyasal bir düşüncesinin olması kaçınılmazdır. Kamu görevlisi, vatandaş ve seçmen olmaktan dolayı bu düşüncesini sandıkta ortaya koymaktadır. Önemli olan kamu görevlisinin siyasal düşüncesini hizmet sunumuna yansıtmamasıdır.

Yansızlık – Tarafsızlık İlkesi Siyasal amaçlı atamalar: Özellikle üst düzeylere yapılan atamalar. Siyasal eylem ve davranışlar: Siyasal partiye üye olma, seçim kampanyalarına katılma vb.

Adil ve Yeterli Ücret İlkesi Temel ilkeler: Ücret, yapılan işe göre ödenmelidir. Bizde diploma ve kıdeme göre ödenmektedir. İç denge ilkesi: Eşit değerde iş yapanlara eşit ücret ödenmelidir. Dış denge ilkesi: Ücretler, piyasa ücretleriyle “karşılaştırılabilir” olmalıdır. En az geçim düzeyi

Adil ve Yeterli Ücret İlkesi Ücrette bulunan temel öğeler: İşin kendine bağlı ödemeler: İşin önem, güçlük ve sorumluluk derecesine ve görev gereklerine göre belirlenen ücret. İşi yerine getirenin başarı derecesine bağlı ödemeler: Performans ve başarıya dayalı ücret. İşi çevreleyen koşullara bağlı olarak kişisel yada özel ödemeler: Temininde güçlük zammı, sosyal mahrumiyet ödeneği vb. Sosyal amaçlı yan ödemeler: Konut ve yemek yardımı, kreş vb.

Adil ve Yeterli Ücret İlkesi Ücretin değişen koşullara uydurulması: Durağan sistemler: İstikrarlı ekonomilerde Değişken sistemler: Hareketli merdiven (Echélle Mobile)