Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
C vitamini Sağlık ve İş Güvenliği Bölümü.
Advertisements

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ Dr.Rahman KURİ.
VİTAMİNLER.
Hazırlayan: Arş.Gör. Nahit GENÇER Danışman: Prof.Dr. Oktay ARSLAN
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
Dr. Suat ERDOĞAN İçerik Trigliserdiler Beslenmedeki önemi Fosfolipidler Kolesterol Steroidler.
Beslenme ve Kanser Riski
Egzersizde immün sistem
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
DUMANSIZ TÜTÜN " MARAŞ OTU" KULLANIMINA BAĞLI ARTMIŞ OKSİDATİF STRES
Hazırlayan: Arş.Gör. Nahit GENÇER Danışman: Prof.Dr. Oktay ARSLAN
Proteinler.
Yard. Doç. Dr. Özlem SOLAK AKÜ Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
Kolesterol insanlarda tüm dokularda sentezlenir,bununla birlikte karaciğerde yoğun olarak sentezlenmektedir. Vücutta önemli fonksiyonları olan bir steroldür.
MİTOKONDRİ VE SERBEST RADİKAL METABOLİZMASI İLİŞKİSİ
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
Serbest Radikaller, Antioksidanlar ve İlişkili Hastalıklar Dr
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
ANTİOKSİDAN.
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
Dr. Ögr. Belisa Kaleci Danışman : Mustafa Taşyürekli
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
E VİTAMİNİ Hazırlayan Begüm rapuroğlu. E VİTAMİNİ  E vitamini sebze ve meyvelerde bulunur. Mesela elma,ahududu,kiraz v.b. meyve ve sebzelerde bulunur.
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
Lipoproteinler, Metabolizmaları ve İlgili Bozukluklar
Canlı Ve Enerji İlişkisi
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Karotenoidler & Tokoferoller & Tokotrienoller
VİTAMİNLER.
Serbest radikaller ve reaktif oksijen cisimleri
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
Proteinlerin ve DNA nın oksidasyonu
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
YEMEKLİK YAĞLAR Prof. Dr. İhsan KARABULUT İnönü Üniversitesi
KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ VE ANTİOKSİDAN OLARAK TOKOFEROLLER
LİPİTLER (Yağlar).
PARAOKSONAZ ENZİMİNİN HASTALIKLARLA OLAN İLİŞKİSİ
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
Sağlıklı Beslenme.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
VİTAMİNLER.
LİPİD METABOLİZMASI Prof. Dr. Ayşe CAN 2015.
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Yağlarda oksidatif acılaşma reaksiyonları
C VİTAMİNi (ASKORBİK ASİT)
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Total Lipit Tayini.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 13
Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru
Oksidanlar ve Antioksidanlar
Lipid Peroksidasyonu Prof. Dr. Bilgehan Doğru.
Serbest Radikaller ve Antioksidanlar 2
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 6
Sütün Nitelikleri-1 Prof.Dr.Barbaros Özer.
Sunum transkripti:

Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL Vitamin E Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL

Vit E kroner sorunların önlenmesinde kullanılabilir mi? Vit E yi kapsül şeklinde mi yoksa besinlerle mi almak daha faydalı? Hergün yoğun vit E tüketimi yaşlanmayı geciktirir mi?

Bu sorular vit E nin önemli bir antioksidan olabileceğini gündeme getirmiştir.

Bitkisel yağlar kızarmada kullanılırken %11 E vitamini kaybına uğradığını yapılan çalışmalar göstermiştir.

Bazı besinlerin Vit.E değeri Vitamin E (mg/100g) Soya yağı 130-140 İnsan sütü 0.2-0.3 Diğer bitkisel yağlar 80-100 Hayvan sütü 0.02-0.10 Margarin 50-55 Karaciğer 1-1.5 Fındık 25-30 Sebzeler 0.4-0.3 Buğday özü 14-15 Meyveler Kuru baklagil 3-4 Et 0.5-0.7 Tahıl taneleri Yumurta tereyağı 2-3 Yeşil yapraklı seb 1-3

Vit E emilimi ve taşınması için diyette yağ bulunması ve safra salgılanması gereklidir. Kanda lipoproteinlerle taşınır.

Hayvanlar üzerinde yapılan bir çok çalışmada yüksek dozda a-tokoferol ile beslenen hayvanlarda arteroscleroz riskinin düştüğü gözlenmiştir.

Tocopherol and Oxygen Reaction 3 2 ( ) a - tocopherol C H C H C H 3 3 3 ) C H ( C H ) C H ( C H ) 3 2 3 3 2 O H a - tocoquinone

Vitamin E as an antioxidant R· + TOH ¾® RH + TO·

Vitamin E süperoksit ve hidroksil radikallerini, singlet oksijeni, lipid peroksit radikallerini ve diğer radikalleri indirger. Vitamin E zincir kırıcı antioksidan olarak bilinir. Lipid peroksidasyonu zincir reaksiyonu, vitamin E vasıtasıyla sonlandırılabilir.

Vit E nin antioksidan etkisi bir çok antioksidan savunma elemanının yetersiz kaldığı, oksijenin yüksek konsantrasyonlarında bile etkilidir.

Vitamin E nin Antioksidan Aktivitesi LOO • + a-TOH LOOH + a-TO • ROO • + a-TOH ROOH + a-TO • LOO • +a-TO • NRP ROO • +a-TO • NRP LOO • : lipit peroksil radikali ROO •:peroksil radikals ROOH:peroksit LOOH:lipit peroksit a-TO •: tokopheroksil radikali NRP:non radical products

E VİTAMİNİ (Tokoferol)

A-tokoferolun bulunduğu solisyonlarda lipit peroksidasyonu ya inhibe edilir veya geciktirilir.

Bunların dışında yapılan in vitro çalışmalar a-tokoferolün özellikle LDL için etkili bir antioksidan olduğunu göstermiştir.

Vitamin E okside olduktan sonra ve parçalanmadan önce askorbik asit ve glutatyon tarafından yeniden indirgenebilmektedir. Vitamin E ve C verilmesinin, yaşlı kişilerde ortalama kan lipid peroksit konsantrasyonlarında bir azalma sağladığı saptanmıştır.

Vitamin E selenyum metabolizmasında da önemli rol oynar Vitamin E selenyum metabolizmasında da önemli rol oynar. Vitamin E selenyumun organizmadan kaybını önleyerek veya onu aktif şekilde tutarak selenyum ihtiyacını azaltır. Serbest radikallerin kanserin başlamasında rol aldığı ve vitamin E ile diğer antioksidanların antikanserojen etki göstererek kanserin yayılmasını ve tümörün büyümesini önlediği kaydedilmiştir.

Jilan”ın “günlük 50 IU vitamin E katkısıyla antioksidayon işlevin gerçekleşmesi beklenemez” şeklindeki yaklaşımı hemen tüm araştırıcılar tarafından halen kabul görmektedir.(1,5 IU=1mg) Diyetle alınan PUFA oranı arttıkça E vit ihtiyacı da artmaktadır. Alınan her 1 g PUFA için 1 mg E Vit alınmalıdır.

Birçok yayın

Mide, bağırsak ve karaciğer hücrelerinde Vit Mide, bağırsak ve karaciğer hücrelerinde Vit. A nın oksidasyonunu da önleyerek bu vitaminin organizmada etkisini arttırır ve karaciğerde depo edilmesine yardım eder.