Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Üretici firma sayısı 30 Sektörde istihdam edilen kişi sayısı yılı üretim miktarı Ton İhracatın üretime oranı %45-50 Üretim kapasitesi.
Advertisements

Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TÜRKİYE’DE DESTEKLEDİĞİ PROJELER AB’nin karşılıksız yardımları proje bekliyor… Sizin de çılgın bir projeniz var mı?
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Türk Tekstilinin Rekabet Gücü Mehmet Arif ÖZER.
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
UZUNKÖPRÜ - HASKOVA TARIMSAL SANAYİ GELİŞTİRME PROJESİ DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ PROJE BAŞ KOORDİNATÖRÜ BEYKENT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ.
PROFESYONEL GELİŞİMDE YAKIN DESTEKÇİNİZ...
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
Küresel kriz ve Türkiye ekonomisinin büyüme sorunu
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
AVRUPA BİRLİĞİNİN ORTAK POLİTİKALARI
TANITMA NEDİR Turizmde tanıtma; yurt içinde veya yurt dışında insanların ilgilerini bir ülkenin bölgenin ya da turistik bir yerin turistik ürünleri üzerine.
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemiz ve Dünya
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
Türkiye’nin Dış Ticareti
Uluslararası Ukrayna ÇalıştayıSuriye’nin Yeniden Yapılandırılması: Devlet İnşası Çalıştayı II ETKİNLİKLER.
“DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİ” dersi
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ ÜZERİNE KAYGILAR Gözde ŞENER.
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
E D & F MAN Sugar Ltd AB’deki Değişimler ve Türk Şeker Endüstrisine Etkileri.
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TÜRKİYE’DE DESTEKLEDİĞİ PROJELER AB’nin karşılıksız yardımları proje bekliyor… Sizin de çılgın bir projeniz var mı ?
aday ülkelere ekonomik sosyal, siyasi ve hukuki açılardan topluluğa uyumun daha hızlı olabilmesi için her yıl proje karşılığı mali destek sağlamaktadır.
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
Yaşlı Turizminde Türkiye
Soru Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
AB KURUMLARI sayfalar arası. AB Kurumları Lizbon antlaşmasına göre; Parlamento, AB Konseyi, Bakanlar Konseyi, Komisyon, Adalet Divanı, Avrupa.
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
Türk İşçilerin Serbest Dolaşım Hakkı Engellenebilir mi?
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
DIŞ TİCARET’TE LOJİSTİK RİSK VE FIRSATLAR. Türkiye ve Rusya Arasındaki Dış Ticaret Hedefi –2015 Yılsonuna kadar 100 Milyar Dolar. –Bu amacın gerçekleştirilmesi.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
DÜNYA PETROL REZERVLERİ
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
7. DOĞU ANADOLU TARIM HAYVANCILIK VE GIDA FUARI
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
TEB Tarım Bankacılığı.
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
YONT221 KAMU YÖNETİMİNDE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ yerelleşme EKSENİNDE Avrupa BİRLİĞİ öğretim görevlİsİ: Mehmet necatİ cİzrelİoğullarI.
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
Portekiz.
Türkİye Yumurta Sektörünün Genel Sekreter YardImcIsı
TÜRKİYE'DE ORGANİK ÜRÜN PAZARLARI
OTP’nin finansmanı Antalya, 28 Şubat 2018
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tarım sektörünün önemi
TEB Tarım Bankacılığı.
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?

1. Jeopolitik Açıdan a- Türkiye, Akdeniz, Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya gibi komşu bölgelerde dış politikayı etkileyebilecek stratejik bir devlettir. b-Adı geçen bölgelerde AB üye devletlerle örtüşen çıkarlarımız

c-Büyük askeri harcamaları ve insan gücüyle AB’nin güvenlik ve savunma politikalarına katkı sağlayabilir

2. Ekonomik Açıdan a-Bölgesel farklılıkların giderilmesinde AB fonları büyük oranda katkı sağlayacak b-Sanayi ve tarım gibi alanlardaki tarife ve miktar kısıtlamalarının kalkmasıyla ekonomik entegrasyon hızlanacaktır.

c- Tek pazara girişimizle mal ve hizmet talebi artacak, rekabetin artması verimliliği artması ve fiyatların düşmesi şeklinde bize yansıyacaktır. d- Doğrudan yabancı yatırımlarda artış

e-Azalan ve yaşlanan işgücüne çare olabilir. f- Enerji arzının çeşitlenmesi ve güvenliği sağlanmış olacak g- Turizm alanında önemli bir hizmet sağlayıcıyız. Sektörün güçlenmesine ve artan rekabete katkıda bulunabiliriz.

3. Tarım Açısından AB’nin ekilebilir tarım alanının %23’ü Hububat, pamuk, tütün, meyve ve sebze, fındık, incir, kayısı, şekerpancarı gibi ürünlerde en büyük üreticilerden biriyiz. 2014’de ihracat17 milyar Dolar, ithalat 12 milyar dolar ihracat hedefi 40 milyar dolar. Nüfusun 1/3 tarım sektöründe, GSYİH’nın %12,2 Katma değerin sadece %2’si

a- AB’nin 500 milyonluk tüketicisine ulaşacağız. b- Rekabetin artmasıyla tarım sektörünün modernizasyonu ve verimlilik artışı sağlanabilir. c- fiyatların düşmesiyle tarım sektöründe çalışanlar gelir kaybına uğrayabilir. -Müdahale alımları, -girdi destekleri -ürünlerde çeşitlilik sağlanması -alternatif gelir kaynakları -Köylerde ekonomik kalkınma hamleleri

4. Bölgesel ve Yapısal Açıdan a- AB’deki bölgesel farklılıklar artacak AB’nin en fakir 10 bölgesi Türkiye’nin doğusunda yer alacak.

b- AB’ye tam üye olunması durumunda Türkiye’nin 30 Milyar Euro ‘tam üyelik uyum fonu’, Yapısal fonlardan 7-8 Milyar Euro, Tarımsal fonlardan 6-7 Milyar Euro yardım alması bekleniyor.

5. Siyasi Açıdan -Karar alma mekanizmalarında etkin söz sahibi olacağı endişesi. Veto hakkı ile karar alma mekanizmalarını kilitleme imkanı.

6. İçişleri açısından a- AB 2477 km’lik yeni dış sınıra sahip olacak İran, Irak ve Suriye gibi ülkelerle komşu olacak b- İllegal göçmenler konusu çok daha önemli hale gelecek. İlk 9 aydaki göçmen sayısı AB’nin teklifi; Vizesiz Avrupa

Geri Kabul anlaşması (Aralık 2013) Yasadışı olarak bulunan kişilerin anlaşma yapılmış kaynak ülkeye veya en son transit geçiş yaptıkları ülkeye geri gönderilmesini düzenler. Yükümlülüklerimiz; -pasaportların AB standartlarına uygun olarak hazırlanması -sınırlarda yeterli kontrol ve gözetimin sağlanması, -örgütlü suçlar, terör ve yolsuzlukla mücadele edilmesi ve bu suçların önlenmesi, bu kapsamda terörizmin finansmanı, insan ticareti ve siber suçlara ilişkin AB ile işbirliği,