ELEKTRİĞİN İCADI *"Elektrik" deyimi, Yunanca "elektron"dan gelmektedir.Bunun anlamını mı merak ediyorsunuz ? Yunanca "elektron" kelimesi, bildiğimiz "amber"

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
Advertisements

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Hazırlayan:Selma Kayaköy
Hazırlayanlar: Ali Emir Özcan Meltem Tutar Batuhan Camgöz
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir
ÜÇGENLERİN TARİHÇESİ.
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
Sığa ve Dielektrikler Kondansatör ve Sığa
ATOM TEORİLERİ.
ELEKTROSKOP NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?
Elementlerin atomlardan oluştuğunu öğrenmiştik.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ
Elektriklenme ve Elektroskop
Yarıiletkenler - 2 Fizikte Özel Konular Sunu 2.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK AKIMI
ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ
Telefonun icadı Ve Graham Bell
ELEKTRİKLENME.
ELEKTRİK.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
ATOM MODELLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
A.Ç PROTON : Çekirdeğin içinde bulunur ve pozitif ( + ) yüklüdür. NÖTRON : Çekirdeğin içinde bulunur ve yüksüzdür. ( 0 ) ELEKTRON : Çekirdeğin.
KIMYA.
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
ATOMUN YAPISI.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ALTINCI HAFTA Elektrokimya. Faraday yasası. Pil gösterimleri ve elektrot çeşitleri. Elektromotor kuvvet ve endüstriyel piller. 1.
KİMYASAL BAĞLAR.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
TÜMLEŞİK DEVRELER VE SAYISAL SİSTEMLER
ELEKTRİK AKIMI NEDİR? Elektrik akımı elektronların hareketidir.Elektronların hareketi için elektronları harekete geçiren kaynak olmalıdır. Elektronları.
STATİK (DURGUN) ELEKTRİK A. ATOMUN YAPISI VE ELEKTRİK YÜKLERİ
Atatürk Üniversitesi Kazımkarabekir Eğitim Fakültesi Kimya Eğitim Ana Bilim Dalı.
Atomun Yapısı ATOM MODELLERİ.
Maddenin Tanecikli Yapısı
ATOM.
Elektrokimyasal Piller
ATOMUN YAPISI.
Esen yayınları kimya konu anlatımlı
KİMYA -ATOM MODELLERİ-.
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE MADDENİN HALLERİNİN TANECİKLİ YAPISI.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Malzemelerin Fiziksel Özellikleri 1 Doç.Dr. Nil TOPLAN 2016.
ELEKTRİK AKIMI.
Plazma Plazma: gaz halindeki bir maddenin yüksek sıcaklıkta ısıtılmasıyla atomlarına ayrılması ve bu atomların dış yörüngede elektronlarının kopması ile.
Alessandro Volta ARDA KIRTAS İ YE. Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (18 Ş ubat 1745 – 5 Mart 1827)pilin icadıyla tanınan İ talyan fizikçidi.
DURGUN ELEKTR İ K. Cisimleri Dokunarak/Dokunmadan Elektrikleyelim Cisimleri Dokunarak/Dokunmadan Elektrikleyelim Atomda proton ve nötrondan oluşan bir.
OKUL ÖNCESİNDE FEN EĞİTİMİ
Elektrik Alan.
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ Logo
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNİN TEMELLERİ Öğr. Gör. Osman GÜÇTEKİN
KİMYA Atom Modellerinin Tarihsel Gelişimi M. Utkucan isenlik.
ATOMUN YAPISI.
ELEKTRİK YÜKLERİ - 2 Arş.Gör. Belkıs Garip.
BÖLÜM 14 ELEKTRİK AKIMI. BÖLÜM 14 ELEKTRİK AKIMI.
ELEKTROSKOP. Elektroskop nedir? Bir cisimde statik elektrik yükünün olup olmadı ğ ını, yükün eksi (-) veya artı (+) i ş aretli oldu ğ unu tespit etmeye.
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
ATOM VE YAPISI.
Atom Nedir Atom Nedir Maddenin yapı taşına atom denir. Atom çerisinde de daha küçük parçacıklar bulunmaktadır. Atom içerisinde proton, nötron ve elektron.
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
ELEKTR İ K VE ELEKTR İ KL İ ALANLARDA GÜVENL İ K BÜŞRA TET İ K BÜŞRA TET İ K - G D İ LARA KARAGÖZ D İ LARA KARAGÖZ - G SEM İ HA KARAARSLAN.
Sunum transkripti:

ELEKTRİĞİN İCADI *"Elektrik" deyimi, Yunanca "elektron"dan gelmektedir.Bunun anlamını mı merak ediyorsunuz ? Yunanca "elektron" kelimesi, bildiğimiz "amber" karşılığıdır. Açıklamadan da anlaşılacağı gibi, İsa'dan 600 yıl önce, Yunanlılar bir yere devamlı olarak sürtüştürülen, böylece kızan amberin ,mantar ve kağıt parçaları türünden hafif maddeleri çekebilme yeteneğini biliyorlardı. www.egitimhane.com

Buna rağmen,1672 yılına kadar bu konuda kayda değer bir gelişme olduğu söylenemez.

1672 yılında, Otto von Guericke adında bir adam,elini hızla dönen bir sülfür (kükürt) kürenin karşısına tutarak, daha güçlü elektrik üretti.

1729 yılında ise, Stephen Gray, bazı maddelerin (örneğin metaller) bir yerden başka bir yere elektrik ilettiklerini keşfetti. Bu tür maddeler "kondüktör-iletken" diye tanımlandılar.

Cam,kükürt,amber, balmumu gibi diğer bazı maddelerde elektriği taşımıyor,bir yerden bir yere iletmiyorlardı.Bunlara genel olarak "yalıtkan" adı verildi.

Benjamin Franklin'in fikrine göre, tabiattaki bütün maddelerin bünyesinde "elektriksel bir akış" vardı. Belirli iki madde arasındaki sürtünme, bu akıştan bir kısmının, miktar bakımından fazlalık meydana getirecek şekilde öteki maddeye geçmesine sebep oluyordu. Bugün, bu akışın negatif yüklü elektronlardan oluştuğunu söyleyebiliyoruz.

Aynı doğrultuda son derece önemli bir başka adım, 1733 yılında du Fay adında bir Fransızın negatif ve pozitif elektrik yüklerini bulması olmuştur. Du Fay, negatif ve pozitif şarjların (elektrik yüklerinin),iki ayrı tür elektrik olduğunu sanmıştı.

Gene de, elektriğin gerçeğe en yakın tanımlamasını yapan Benjamin Franklin'dir.

Elektrik konusunda en önemli gelişmelerin, 1800 yılında Alessandro Volta tarafından ilk pilin (bataryanın ) keşfiyle başladığı tartışma kabul etmeyen bir gerçektir.

Söz konusu batarya, ilk devamlı ve güvenilir elektrik kaynağı olmak niteliğiyle, öteki buluşlar ve uygulamalar yolunda dünyaya kılavuzluk etmiştir.