Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU."— Sunum transkripti:

1 İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU

2 İyonik Bağ (1) Metal ve ametal atomları arasında elektron alış verişi sonucu oluşan bağa iyonik bağ denir. Elektrik ile yüklü atomlara iyon denir. Elektron kaybeden atomlar pozitif yüklü iyonları (Katyon) , elektron kazanan atomlar ise negatif yüklü iyonları (Anyon) oluşturur.

3 İyonik Bağ (2) Sodyum atomu 11Na , 11 elektrona sahiptir. Elektron dağılımı 2, 8, 1 şeklindedir. Sodyum atomu diğer elementlerle bileşik oluşturursa, son yörüngesindeki bir elektronu kaybederek pozitif yüklü iyon (Katyon) oluşturur.

4 İyonik Bağ (3) Klor atomunun 17CI elektron sayısı 17’dir. Elektron dağılımı 2, 8, 7 şeklindedir. Klor atomu bir elektron alarak son yörüngesindeki elektron eksiğini gidermiş olur. Bu arada elektron kazandığı için de negatif yüklü iyon (Anyon) oluşturur.

5 İyonik Bağ (4) Elektrostatik kuvvetlerin etkisiyle zıt yüklü iyonlar arasında güçlü iyonik bağ meydana gelir. Sodyum ve klor iyonları bir araya gelerek sodyum klorür ( yemek tuzu ), NaCl, bileşiğini meydana getirirler. Na + Cl  NaCl

6 İyonik Bağ (5) Pozitif ve negatif yüklerin değeri birbirine eşit olduğu için, formül üzerinde yükler gösterilmez. Na + Cl  Na+1 + Cl–1  NaCl Magnezyum oksit, (MgO) ve kalsiyum klorür, (CaCl2) bileşikleri de iyonik bağa örnek olarak verilebilir. İyonik yapılı bileşiklerin erime ve kaynama noktaları yüksektir.

7 2009000590 Web Tabanlı İçerik Geliştirme kursu için hazırlanmıştır
Web Tabanlı İçerik Geliştirme kursu için hazırlanmıştır. Copyright © Erzurum 2009


"İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları