Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MBA-502 Stratejik Yönetim Yard. Doç. Dr. Erlan Bakiev
Advertisements

Adım Adım Kurumsallaşma
TEKNOLOJİ YÖNETİMİNE GİRİŞ HAFTA I-II
MESLEKİ EĞİTİM.
İŞLETMELERDE STRATEJİK YÖNETİM
Yönetim Kavramı Yönetim İşlevleri.
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Girişimcilik.
Kurum misyon ve vizyonunu, net bir biçimde paydaşlara odaklanmış bir strateji ve bunu destekleyen uygun politikalar, planlar, amaçlar, hedefler ve süreçler.
Ortak Öğrenme Nasıl Gerçekleşir? Türk Otomotiv Sektöründen Örnekler TÜSİAD – UİG Rekabet Öncesi İşbirlikleri Başarı Hikayeleri Semineri Dr. Umut EKMEKÇİ.
Takımlar Neden Bu Kadar Popüler Oldu? Onlarca yıl önce W. L. Gore, Volvo ve General Foods gibi firmalar, üretim aşamalarına takımları da dâhil.
PAZAR YÖNLÜLÜK.
 Ülgen & Mirze 2004.
Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler)
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Bilgi ve Yenilik İktisadı
Yetkinlikler Yetkinlikler belirli bir görevi başarıyla yerine getirebilmek için beklenen ortak kurumsal davranış ve tutumları tanımlanmaktadırlar.
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
Yrd. Doç Dr. Ozan BÜYÜKYILMAZ
Ö.Yavuz KARAGÖZ Mevlüt BALTA Hasan AKKOÇ
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta2 : Yenilik Süreci Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta2 : Yenilik Süreci Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Ü., İ şletme Bölümü, YNT/YNTZ 5141.
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NEDİR?
İNOVASYON.
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta4 : Yenilik Planlaması Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLT 3181.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta6 : Ar-Ge Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141.
Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün Kaynak: H. Erkan (1998); Kültür Politikamızda Yeni Boyutlar KÜLTÜREL ALAN EKONOMİK ALAN P.SÜREÇ S.SÜREÇ K.SÜREÇ DIŞ.
YETKİNLİK NEDİR? Yetkinlik; mükemmel performansın elde edilmesinde ayırt edici bilgi, beceri ve tutumları kapsayan gözlemlenebilir davranışlardır. Yetkinlik;
1.1 © 2003 by Prentice Hall BÖLÜM 1 BİLİŞİMLE İLGİLİ GENEL KAVRAMLAR VE İŞ DÜNYASINDA BİLİŞİMİN ÖNEMİ.
ENM 307 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ Dersin Koordinatörü:. Prof. Dr
YÖNETİMİN ALT İŞLEVLERİ
Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL
Bölümün Amacı Bu bölümde öncelikle, karar verme ve yöneticilerin aldıkları farklı karar türleri tanımlanmaktadır. Daha sonra, karar vermeye ilişkin.
ÖRGÜT KURAMININ UYGULAMADAKİ YERİ Örgüt kuramı, örgütleri etkin bir şekilde yönetebilmemiz için gelecekte ne olabileceğini olduğu kadar geçmişte.
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgüt yapısının temel kavramlarını tanıtıyor ve bir yapıyı örgüt şemasında göründüğü şekliyle nasıl tasarlayacağımızı anlatıyor.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
ŞEKİL 13.1 “Temel Dönüşüm” “İmalat Şirketine Yönelik Süreç”
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin çevrelerindeki değişimleri nasıl değerlendirmeleri gerektiği ve bu değişimlere nasıl yanıt verebilecekleri.
Bölümün Amacı Bu bölümde, firmanın büyük ya da küçük oluşunun neden önemli olduğu sorusunu ve büyüklüğün yapı ve kontrolle nasıl ilişkilendirildiğini.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Bölümün Amacı Bu bölüm, bilişim teknolojisinin evrimini incelemektedir. Bölüm, örgütsel işlemlere uygulanan bilişim teknolojisi sistemlerine göz atarak.
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
Prof. Dr. Cengiz Yılmaz Orta Doğu Teknik Üniversitesi
IV: İç (Mikro) Çevre: Firmanın Üstünlük ve Zayıflıkları
Prof. Dr. Erman COŞKUN İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri Hafta 1 – Genel Kavramlar ve İşletmeler için YBS’nin Önemi.
Girişimcilik.
Toplam Kalite Yönetimi
X- Strateji İçin Kültür ve Liderlik
UĞUR MUSLU B  Friederich List’ in 1841 de yayınlanan ulusal politik ekonomi sistemi çalışmasına dayandırılmaktadır.  Bu çalışmada List ulusal.
Yrd.Doç.Dr. Volkan Unutmaz
Stratejik Pazarlama 2. Hafta
KARİYER GELİŞTİRME.
ETKİLİ İLETİŞİM DERSİNE HOŞ GELDİNİZ Haftalar Yrd. Doç. Dr. Selim EMİROĞLU.
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN519T STRATEJİK YÖNETİM 6. Hafta Temel Stratejiler ve Alt Grupları Yrd. Doç. Dr. Pınar FALCIOĞLU.
İnsan davranışlarının değişimi
ISLD 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
“STRATEJİ NEDİR?” STRATEJİK DEĞİŞİM.
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
İNŞAAT BİLİŞİMİ OTURUMU’NDA
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
KURUMSAL İLETİŞİM.
GRUP İLETİŞİMİ.
HAZIRLAYAN VE SUNAN HALE ALTAY: SEDEF ERMİŞ: LEYLA KAYA:
Sunum transkripti:

Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.

DEĞİŞİMİN STRATEJİK ROLÜ Önceki bölümlerden çıkarılabilecek bir ders ya da tema varsa, o da örgütlerin kendilerini çevreleyen değişime uyum gösterebilmek için hızlı koşmaları gerektiğidir.

Yenilik Yaratmak ya da Yok Olmak Birçok örgüt küresel güçlere, kendi kendini yöneten takımlar oluşturarak, iletişimi ve işbirliğini arttıran yatay yapılar benimseyerek, tedarik ve dağıtım kanallarını sadeleştirerek, BT ve e-iş aracılığı ile zaman ve mekân kısıtlarını aşarak karşılık vermektedir.

ŞEKİL 10.1 Büyük Örgütsel Değişim İhtiyacını Doğuran Nedenler

Stratejik Değişim Türleri Teknoloji değişimleri, örgüte ayırt edici yetkinlik sağlayan, bilgi ve yetenek tabanını da içeren üretim süreçlerindeki değişimlerdir. Bu değişimler, üretimi daha verimli yapabilmek ya da daha yüksek miktarlarda üretebilmek üzere tasarlanırlar.

ŞEKİL 10.2 Stratejik Rekabet Üstünlüğü Sağlayacak Rekabetin Dört Türü

BAŞARILI DEĞİŞİMİN UNSURLARI Değişimin türü ya da kapsamı ne olursa olsun, yeniliğin genellikle art arda gerçekleşen olaylardan oluşan, tanımlanabilir basamakları vardır. Bazen bu basamaklar birbiriyle çakışabilir.

ŞEKİL 10.3 Başarılı Değişim Unsurlarının Dizilimi

TEKNOLOJİ DEĞİŞİMİ Organik bir örgütün esnekliği, insanların yaratıcı olmaya ve yeni fikirler sunmaya dair özgürlüğüne atfedilmektedir.

Çok Yönlü Yaklaşım ŞEKİL 10.4 Başarılı Değişim Unsurlarının Dizilimi

Teknoloji Değişimini Destekleyen Teknikler Şirketler tarafından çok yönlü bir yaklaşımı sürdürmek amacıyla kullanılan tekniklerin bazıları; değişken yapılar, bağımsız yaratıcı bölümler, girişimcilik takımları, kurumsal girişimcilik ve işbirlikçi takımlardır.

YENİ ÜRÜNLER VE HİZMETLER 100 Fikir 33 Geliştirilen Proje 28 Tüm Testleri Geçen Proje 24 Tamamen Ticarileştirilen 14 Piyasada Başarılı Olan YENİ ÜRÜNLER VE HİZMETLER Yeni Ürün Başarı Oranı ŞEKİL 10.5 Yeni Ürün Başarı Oranları

Yeni Ürün Başarısının Nedenleri Başarılı yeni ürünler ve hizmetlerin, teknolojik içerikli olduğu ve aynı zamanda müşteri ihtiyaçlarına göre geliştirildiği görülmektedir.

ŞEKİL 10.6 Yeni Ürün Geliştirmede Yatay Koordinasyon Modeli

Rekabet Üstünlüğü Elde Etmek: Hız İhtiyacı Zamana dayalı rekabet, ürün ve hizmetlerin rakiplerden daha hızlı şekilde dağıtılması ile firmalara rekabetçi bir üstünlük sağlanmasını ifade etmektedir. Örneğin giyim perakendecisi Zara, haftada iki kez mağazaya yeni tarzları getirmektedir.

STRATEJİ VE YAPI DEĞİŞİMİ Zaman zaman tüm örgütler; stratejilerinde, yapılarında, yönetim süreçlerinde ve idari prosedürlerinde değişiklik yapma ihtiyacı duymaktadır.

Çift Çekirdek Yaklaşımı Örgütsel değişime çift çekirdek yaklaşımı, yönetsel ve teknik değişiklikleri karşılaştırmaktadır.

Yönetsel Değişimi Uygulamaya Yönelik Örgüt Tasarımı Şekil 10.7 Örgütsel Değişim İçin Çift Çekirdek Yaklaşımı

KÜLTÜR DEĞİŞİMİ Kültür değişimi, özellikle zor olabilmektedir çünkü insanların öz değerlerine ve belirledikleri düşünme ve uygulama yöntemlerine karşı çıkmaktadır.

Kültür Değişimine İlişkin Güçler Bir şirketin kültürünü değiştirmek, muhtemelen bir yöneticinin üstlenebileceği en zor işlerden biridir.

Örgüt Geliştirme Kültürü Değişim Müdahaleleri ÖG aracılığı ile insanların yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik olarak pek çok örgüt tarafından kullanılan teknikler aşağıda yer almaktadır. Büyük Grup Müdahalesi Takım Kurma Bölümler Arası Faaliyetler

DEĞİŞİMİN UYGULANMASINA YÖNELİK STRATEJİLER Değişim İçin Liderlik Başarılı değişim, yalnızca, çalışanların olası stres ve zorluğa dayanmalarının yanı sıra yeni amaçlara ulaşmak için gerekli olan zaman ve enerjiyi harcamaya razı olmaları hâlinde gerçekleşebilmektedir.

ŞEKİL 10.8 Değişim için Kabul Aşamaları

Değişime Yönelik Engeller İnsanların değişime direnç göstermeleri doğaldır ve bireysel ve örgütsel düzeylerde pek çok değişim engeli bulunmaktadır. Kitabımızda değişime yönelik 5 engel verilmiştir.

Uygulamaya İlişkin Teknikler Değişimi, insanların ona neden direnç gösterdiğini ve bu direncin üstesinden gelme yollarını anlayarak etkin şekilde yönetmeyi öğrenmek özellikle yukarıdan aşağıya değişimlere gereksinim duyulduğunda son derece önemlidir. Uygulamaya ilişkin teknikler sayfa 393-395 aralığında maddelendirilmiştir.

KONUNUN ESASLARI Bu bölümde kitap içeriğinde yer alan tüm esaslardan sadece 2 tanesine yer verilmiştir. Dört değişim türü –teknoloji, ürünler ve hizmetler, strateji ve yapı, kültür– bir örgüte rekabet üstünlüğü sağlayabilmekte ve yöneticiler, değişim için gereken unsurların her birinin mevcut olduğunu garantiye alabilmektedir.

Strateji ve yapı ile ilgili değişiklikler açısından, yukarıdan aşağıya yaklaşım genellikle en iyisidir. Bu yenilikler; yeniden yapılanma, küçülme ve politikalar, amaçlar ve kontrol sistemleri konularında sorumluluk üstlenen tepe yöneticilerin etki alanındadır.