e-Defter Denetim (Muhasebe+Vergi+Teknik)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
e-Fatura ve e-Defter Uygulaması
Advertisements

Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği
Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulamalarında GELİR İDARESİ DAİRE BAŞKANI
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
MALİ BORÇLAR Dr. Ergün Kaya
Batı Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim. A.Ş.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı
BÖLÜM 6 DENETİM TESTLERİ
E-DEFTER
HESAPLARIN SAYIŞTAYA VERİLMESİ
HAZIR DEĞERLER VE MENKUL KIYMETLER
ÜNİTE 3 Aşağıdakilerden hangisi Alıcılar Hesabının
TÜRKİYE’DE E (i)-DÖNÜŞÜM.
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
© 2003 By Default! A Free sample background from Slide 1 1 DÖNEM BAŞI İŞLEMLERİ Erkan KARAARSLAN
ÖDEME EMRİ UYGULAMASI İbrahim ARSLAN
Muhasebede Kullanılan
ÇEK Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
Getiri A.Ş.’nin Aralık 2005 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız tarihinde.
E-DEFTER UYGULAMASI
19-DİĞER DÖNEN VARLIKLAR
HESAP KAVRAMI İşleyİŞ ve kurallar A. Vecdi CAN.
BİLGİSAYARLI MUHASEBE
HAZIR DEĞERLERE İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
Hoş Geldiniz e-Defter, e-Fatura Seminerine Değerli Meslek Mensupları,
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
TİCARİ ALACAKLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
MALİ VE TİCARİ BORÇLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
DÖNER SERMAYE BÜTÇE VE MUHASEBE İŞLEMLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI
Değerli İş Ortaklarımız,
UYUMSOFT BİLGİ SİSTEMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ TİCARET A.Ş.
E-Defter & e-Fatura Başvuruları tarihinde e-Defter ve e-Fatura Uygulamasına geçecek firmaların yapacakları başvurular e-Defter için ayrı e-Fatura.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
E-DEFTER UYGULAMASI Muhittin DOĞRUYOL Yeminli Mali Müşavir.
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
E-Arşiv Fatura. Tebliğler: 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu 433 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği-Aralık Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel.
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Bu hesap grubunda, kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir.
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
İstanbul & 17 Mart 2016 SMMM ve YMM’DE SMMM ve YMM’DE DENETİM FAALİYETLERİNDE DENETİM FAALİYETLERİNDE SORUMLULUK KURALLARI VE ÇERÇEVESİ SORUMLULUK KURALLARI.
Sigorta Denetleme Kurulu
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Soru: veresiyeli mal alışlarında hangi fatura kullanılır?
Elektronik Belge Yönetim Sistemi ve Elektronik İmza Kasım 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi Proje Sorumlusu Cumali YAŞAR.
© TÜRKKEP, Hizmete Özel, Tüm Hakları Saklıdır TÜRKKEP E-DEFTER HİZMETLERİ.
Bilgi Teknolojilerindeki Gelişmelerin Muhasebe ve Denetime Etkileri
VARLIKLARIN İZLENMESİ Dönem Ayırıcı Hesaplar Diğer Dönen Varlıklar
İŞLETME DEFTERİ NAZAN PAT
“e-fatura”
Getiri Ltd. Şir.’nin Nisan 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. Maliyet hesaplarında.
BANKA MUHASEBESİ Muhasebe Fişleri ve Defterler
Amacı aşan iş seyahati giderleri 2.000,00
HESAP KavramI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ticari Alacaklar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çerçevesinde MUHASEBE OTOMASYONU
HESAPLAR.
HESAP PLANI.
KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri.
MUHASEBE SÜRECİ.
Özellikli İşlemler.
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI DERSİ MUHASEBE MODÜLÜ UYGULAMA 2
MONOGRAFİ 3 Getiri Ltd. Şir. Mart 2008 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak.
Sunum transkripti:

e-Defter Denetim (Muhasebe+Vergi+Teknik) Uğur DOĞAN İdea Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı (YMM, Bağımsız Denetçi) Cep:0 533 924 61 82 ugur.dogan@ideateknoloji.com.tr

e-Defter Denetiminin Önemi e-Defter aylık oluşturulur. GİB’den ‘’berat’’ alındıktan sonra e-defterde değişiklik yapılamaz. Pro-aktif (ön denetime) denetime imkan sağlar.

e-Defter Yazılımı Ne Yapar, Ne Yapmaz? Yevmiye verisini XBRL’e çevirir. Standart veri üretir. e-Defter yazılımları denetime yönelik herhangi bir analiz veya kontrol içermez.

e-Defter Denetim Süreci

Self-Audit File (SAFE) Amaç: e-Defterde var olan: Vergi Muhasebe Teknik hatalarını/eksiklikleri bulmak

SAFE Denetim Uyum e-Defter Denetim Programı Teknik Kontroller Vergi + Muhasebe Uyum Teknik Kontroller

‘Uyum’ ve ‘Denetim’ Farkı Oluşturulan e-defterin, ilgili kılavuzlarda belirtilen teknik gereklilikleri (usul incelemeleri) yerine getirip getirmediğini kontrol eder. Denetim: e-Defter içeriğini temel vergi ve muhasebe kuralları çerçevesinde denetler.

Neden e-Defter Teknik Uyum Aracı? e-Defter verisinin hazırlanmasından arşivlenmesi ve denetime kadar olan süreçlerini kapsayan kurallar bütünü ile kontrol edilmesi amaçlanmaktadır. Bugün kağıt defterleri oluşturan muhasebe programlarında nasıl usule uygun olmayan muhasebe kayıtları oluşturabiliyorsa, e-defter uyumlu programlarda da hatalı kayıtlar olabilir.

Mali Mühür/e-İmza Uyum Beratlarda yer alan e-imza değerleri defterde bulunan imzalarla örtüşüyor mu? İmzada bulunan ünvan ile defter ve beratlarda yer alan unvan birebir aynı mı? İmzada bulunan vergi numarası ile defter ve beratlarda yer alan vergi numarası aynı mı? e-Defterler ve beratlarında bulunan elektronik imzalar doğru mu ? Beratlarda bulunan GİB imzası gerçek mi?

Kayıt Düzeni Uyumu Bir yevmiye maddesinde birden fazla doküman tipi veya ödeme yöntemi var mı? 191 ve 391 hesaplara fatura dışında (çek, senet, teminat mektubu, poliçe v.b.) belge kaydedilmiş mi? Belge tipi “çek, fatura, vb.” yazılmış bir muhasebe kaydında belge tarihi ve belge numarası yazılmamış olan satırlar mevcut mu?

Denetim Programında Yapılan Analizler Vergi Analizi Vergi İstisnaları Muhasebe Analizi TTK Analizi e-Defter Teknik Analizi Matematiksel Hesaplamalar Mali mühür Analizi

Self-Audit File (SAFE) Dönem sonunda 280’deki tutar 180 Gelecek Aylara Ait Giderler hesabına aktarılmış mı? Dönem sonunda kapatılmayan 197 No.’lu hesap 689 No.’lu hesaba aktarılmış mı? Personele Avanslar hesabında uzun süredir kapatılmayan bir tutar var mı? Ortaklardan alacaklar hesabına faiz tahakkuk ettirilmiş mi?

Self-Audit File (SAFE) Herhangi bir tarihte «Kasa» hesabı alacak bakiye vermiş mi? Tek seferde kasadan 8.000 TL ve üzeri ödeme var mı? Dönem sonunda vadeli çeklere reeskont uygulanmış mı? Borç senetlerine reeskont ayrılmışsa, alacak senetlerine de ayrılmış mı? ... 300 + adet kural

İdea Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı (YMM, Bağımsız Denetçi) Teşekkürler Uğur DOĞAN İdea Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı (YMM, Bağımsız Denetçi) Cep:0 533 924 61 82 ugur.dogan@ideateknoloji.com.tr