Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BANKA MUHASEBESİ Muhasebe Fişleri ve Defterler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BANKA MUHASEBESİ Muhasebe Fişleri ve Defterler"— Sunum transkripti:

1 BANKA MUHASEBESİ Muhasebe Fişleri ve Defterler

2 Muhasebe Bilgi Sisteminin Öğeleri
Kambiyo Senetleri Defteri Yevmiye Defteri Defterler Yasal Defterler Yardımcı Defterler Fişler ve Belgeler Muhasebe Fişleri Büyük Defter Envanter Defteri Damga Vergisi Defteri Karar Defteri Pay Defteri BSMV Defteri Kasa Tahsil fişi Kasa Tediye fişi Mahsup fişi Dekont

3 Kasa Fişleri Banka veznesine (kasasına) para girişinin ve çıkışının takip edildiği fişlerdir. İki türlüdür. Kasa Tahsil Kasa Tediye (ödeme) fişleridir.

4 Kasa Tahsil Bankanın kasasına giren paraların nerelerden, hangi
nedenlerle alındığını ve hangi hesaplara alacak kaydedileceğini gösteren fiştir. Tahsil fişi, kasaya para girişi olduğu zaman kullanılır. Kasa tahsil fişinde borçlu hesap her zaman kasa hesabı olduğu için sadece alacaklı hesap yazılır.

5 Kasa Tediye Fişi İşletmenin kasasından çıkan paraların hangi nedenlerle ödendiğini ve hangi hesaplara borç kaydedileceğini gösteren fiştir. Tediye fişi, kasadan para çıkışı olduğu zaman kullanılır. Kasa tediye fişinde alacaklı hesap her zaman kasa hesabı olduğu için sadece borçlu hesap yazılır

6 Mahsup Fişi Kasa hesabını ilgilendirmeyen, tamamı nakit olmayan
işlemler için düzenlenen fiştir. Mahsup fişi, para alınmasını veya para ödenmesini gerektirmeyen kasayı ilgilendirmeyen işlemlerin muhasebeleştirilmesinde kullanılır. Mahsup fişinde borçlu ve alacaklı hesaplar için iki bölüm bulunmaktadır ve alacaklı hesapların kodu, adı ve tutarları yazılır. Mahsup işlemlerdeki en belirgin özellik 010-KASA hesabının çalışmadığı fişlerdir .

7 Örnek: Mahsup İşlemi

8 Örnek Kasa İşlemi (Muhasebe hareketinde 010-KASA işlemi var mı diye bakılır. Yoksa işlem bir MAHSUP işlemdir.

9 Dekont Dekont kavramı banka müşterisi açısından kullanılan “ispat amaçlı belge” tanımından farklı anlamda kullanılır. Şubeler cari hesabı ile ilgili olarak işlemi yapan şubenin düzenlediği fişlerdir. Banka şubesi kendi iç işlemler dışında, bir başka şube ile ilgili yapmış olduğu işlemlerde 290-Şubeler Cari Hesabını kullanır. İşlemi düzenleyen şubenin gönderdiği dekonta karşılık karşı şubede bir dekont karşılığı düzenleyerek, işlemi muhasebe kayıtlarına alır. Dekontlar borç dekontu ve alacak dekontu olmak üzere ikiye ayrılır. Örnek: Provizyon ve Havale işlemi dekont gerektiren işlemlerdir. NOT: Bankacılık işlemleri günümüzde online (eş zamanlı) yapıldığından dekont gönderme işlemi yapılmamaktadır. Ama işlem mutabakatları yine genel müdürlük tarafından yapılmaktadır.

10

11

12


"BANKA MUHASEBESİ Muhasebe Fişleri ve Defterler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları