22.1 GİRİŞ Uygulamalı davranış analizine (applied behaviour analysis) göre, davranışı değiştirmek için bir davranışın sonuçlarını (consequences)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Atom modelleri.
Advertisements

DENİZLİ YAŞAR SANİYE GEMİCİ ANADOLU LİSESİ
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
Her Grup için Hedefler Belirlenir
DÜŞÜNME EGZERSİZLERİ KAD
Çukurova Üniversitesi Spor Tesisleri
Yrd. Doç. Dr. Müge YURTSEVER KILIÇGÜN
Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
ÜSLÜ SAYILAR.
Zor insanla başa çıkma yolları
İLETİŞİM SORUNLARI.
TOPLUMSAL YAPI VE TOPLUMSAL İLİŞKİLER
TAM SAYILAR Kaan DEMİREL
MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği RG Değişiklik Sayı Tarih
TAM SAYILARLA İŞLEMLER
1.Gün MATEMATİK 1.KİTAP TOPLAMA - ÇIKARMA ANTRENMANLARLA
ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ
OKUL HEYECANIM.
EMİNE DİLAVER NİSA GÜRBÜZ.  Pekin aralarından 2008 yaz olimpiyatları ve parlimbik oyunlarında da olduğu pek çok spor etkinliğine ev sahipliği yapmıştır.1990.
8.Gün MATEMATİK 1.KİTAP PARANTEZ AÇMA ANTRENMANLARLA
 Cazibe Merkezi Okullar  Hacı Rafet Gümüş Lisesinin Dönüşümü  Arzulu İlk Öğretim Okulunun Durumu.
BÜŞRA KOÇAK PEDAGOJİK FORMASYON 1. GRUP
BASKETBOL
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
A.PAKSOY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
Özel Habitat Gereksinimleri ve Rezerv Tasarımı.
ÖĞRENME AMAÇLARI İki değişken arasındaki “ilişki” ile neyin kastedildiğini öğrenmek Farklı yapıdaki ilişkileri incelemek Ki-kare analizinin uygulandığı.
1.1 GİRİŞ Bu kitap, çevre psikolojisi (environmental psychology) konusunda temel bilgileri kazandırmak amacıyla hazırlanmıştır. Çevre psikolojisini,
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
11.1 GİRİŞ Bu ünitede sosyal sürdürülebilirliğin bireysel seviyede incelenebilmesinin bir yolu olan yaşam kalitesi (quality of life- QoL) ölçeğini.
10.1 GİRİŞ Bu ünitede yerleşim çevrelerindeki insan-çevre etkileşimini (people-environment transactions) analiz ederek, şehir çevre kalitesiyle.
15.1 GİRİŞ Bu kitabın diğer üniteleri çevreci bir seçeneği tercih etmeyi açıklayan bireysel ve bağlamsal etkenler üzerinde durmaktadır. Bu ünite.
25.1 GİRİŞ Bu ünite, alanında bir lider olan Lewin’in değişim teorisini sunarak başlayacaktır. Bölüm 25.3 ve 25.4, davranış değişikliği üzerine.
23.1 GİRİŞ İkna teknolojisi (persuasive technology), çevresel problemleri çözmek için psikolojik ve teknolojik katkılar arasındaki boşluğu, çevresel.
24.1 GİRİŞ Bu ünite şöyle ilerleyecektir: Öncelikle kabul edilebilirlik kavramını tanımlayarak çevre politikalarının kabul edilebilirliğini etkileyen.
GÜNDEM: 1. Toplantının açılışı, oklama kağıdının imzalanması. 2. Birinci dönem çalışmalarının değerlendirilmesi. 3. Okuma – yazma öğreniminde sınıfın.
6.1 GİRİŞ Stresli ve endişeli görünen bir arkadaşınıza ne önerirsiniz? Gidip uyumasını mı, eğlenceli bir film izlemesini mi, yoksa ormanda bir gezintiye.
26.1 GİRİŞ Bu ünite, sosyal çevresel sistemler için geçerli olan sosyal karmaşıklık (social complexity) ilkelerini aydınlatacak ve bu tür sistemleri.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Saldırganlık Nedir? Bazı Saldırganlık Kuramları Nelerdir? Saldırganlık Üzerindeki Bazı Etkiler Nelerdir? Saldırganlık.
V- Örgüt Yönünün Belirlenmesi VİZYON, MİSYON, AMAÇLAR-HEDEFLER Örgütler kendilerini tanımlarlar. Bireylerin kişisel özellikleri ve hevesleri gibi örgütler.
9.1 GİRİŞ Bu ünitenin ilk bölümü, insanların yapılı çevrelerini nasıl gördükleri ve nasıl değerlendirdikleriyle (appraise) ilgili olup ikinci bölüm.
STRES.
5.1 GİRİŞ Doğayla ilişkide olmanın sağlıklı olduğu fikri sezgisel olarak o kadar geçerlidir ki, uzunca bir süre insanlar doğanın sağlığa katkılarını.
27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını.
SPOR.
2.1 GİRİŞ Çevresel değişimler, kirlilik ve teknoloji insanlık ve doğa için kalıcı zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanların bu gibi.
12.1 GİRİŞ Farklı çevrelerin (environments) davranışı etkilemesinin önemli bir yolu ipuçlarıdır (cues). İpuçları, çevrede bulunan ve önemli bilgi.
Gruptaki bireylerin motİvasyonu ve grubu harekete geçirmek
19.1 GİRİŞ Alışkanlıklar (habits), belirli durumsal ipuçlarını (cues) ve belirli durumsal davranış (zinciri) modellerini ilişkilendirerek davranışı.
14.1 GİRİŞ “Çevreyi korumak sizin için ne kadar önemlidir?” Şimdi de şu soruyu düşünün: “Çevreyi korumak için ne yapıyorsunuz?”
16.1 GİRİŞ Bu ünitede, afektif ve sembolik etkenlerin çevresel davranış üzerinde önemli rolü olduğunu göstereceğiz. Öncelikle sembolik ve afektif.
KISIM II Matematiksel Kavram ve Prosedürlerin Gelişimi
VERİMLİ VE PLANLI DERS ÇALIŞMA CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
Çocuk ve Spor Bahadır Özdilek.
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”. Verimli ders çalışma amaç doğrultusunda planlı ve programlı çalışmaktır. Verimli ders çalışmak sadece ders.
YÜZME – BASKETBOL – TENiS – VOLEYBOL FUTBOL - MASA TENiSi – JiMNASTiK
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN AKADEMİK BAŞARISINDA AİLE VE PEKİŞTİREÇ
SPOR.
Çukurova Üniversitesi Spor Tesisleri
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”. Verimli ders çalışma amaç doğrultusunda planlı ve programlı çalışmaktır. Verimli ders çalışmak sadece ders.
TAM SAYILAR.
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
Türk Hava Kurumu Üniversitesi
* Konunuzu buraya yazın
BAŞARIYA GİDEN YOLDA “VERİMLİ ÇALIŞMA”
Eğitim İhtiyaç Analizinin tüm örneklerini sayfamızda bulabilirsiniz.
Sunum transkripti:

22.1 GİRİŞ Uygulamalı davranış analizine (applied behaviour analysis) göre, davranışı değiştirmek için bir davranışın sonuçlarını (consequences) analiz edip bu sonuçları farklılaştırmak gerekmektedir.

22.2 SONUÇ ANALİZİ Şu anki davranışınızı düşünün. Sizi bu kitabı açmaya, bazen anlaşılması güçleşen teksti okumaya ve ondan bir anlam çıkarmaya motive eden neydi? Muhtemelen şu anki davranışınızı güdüleyen en az bir sonuç vardır.

22.3 DOĞAL VE EKSTRA SONUÇLAR Bazı davranışlar için sonuçlar hemen fark edilmez. Sporu düşünün. Dünya nüfusunun yalnızca minik bir yüzdesi atletik performanslarından dolayı para kazanıyor, ancak milyonlarca insan jogging, dağcılık, bisiklete binme, futbol, golf, tenis ve basketbol gibi spor aktivitelerine katılıyor. Bunun nedeni, spor gibi her gün yaptığımız pek çok farklı aktiviteyi doğal sonuçlarının (natural consequences) motive ediyor olmasıdır.

22.4 EKSTRA SONUÇLARI UYGULAMAK İÇİN UYGUN ZAMAN Çevreci davranışı artırmak hedefiyle ekstra sonuçları ne zaman uygulayacağımıza karar vermek için, söz konusu olan davranışı meydana geldiği bağlamda ABC modeli kullanarak özenle incelemek gerekir. Bu inceleme, ilgili çevresel davranışın öncül ve sonuçlarına odaklanır.

22.5 EKSTRA SONUÇLAR NASIL DUYURULUR VE TESLİM EDİLİR Bu bölümde inceleyeceğimiz 2 kısım vardır. Negatif ve pozitif sonuçlar Maddi ve maddi olmayan sonuçlar

1-) Bazı davranışlar doğal pekiştireçler sunarken, diğerleri için bu geçerli değildir. Her iki tip davranış için de birer örnek vererek doğal pekiştirecin varlığını ve yokluğunu açıklayınız. 2-) Çevreci davranış genellikle doğal pekiştireçsizdir. Bu ifadeyi uygulamalı bir örnekle açıklayınız. 3-) Neden bazı psikologlar teşvik ve ödül müdahalelerini caydırma ve ceza stratejilerine tercih eder? DEĞERLENDİRME SORULARI

4-) Parasal teşvikler ve caydırıcılar her zaman niyet edildiği gibi işlemeyebilir. Nedenini açıklayınız. 5-) Çevreci bir davranışın öncüllerini ve sonuçlarını yazarak, bu davranışın meydana gelmesini artırmak için bu öncülleri ve sonuçları değiştirmenin potansiyel yollarını örneklendiriniz. DEĞERLENDİRME SORULARI

Özet Bölüm özetlerini kitabımızda bölüm sonlarında bulabilirsiniz.