İnsanın Çabası: EMEK ve RIZIK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
Advertisements

HELAL KAZANÇ VE HELAL MALIN DEĞERLENDİRİLMESİ
HZ. MUHAMMED ZAMANI İYİ DEĞERLENDİRİRDİ
- Hz. Muhammed Çalışmayı Severdi
HAZRETİ ALİ’NİN VASİYETNAMESİ (Hazreti Ali’den oğlu Hasan’a)
Sözünde Durmak Dürüst ve Güvenilir Olmak
4. SINIF 1. ÜNİTE 1.5. SELAMLAŞMA
ADALET.
İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 5. Ünite Sunusu
Sevgi, Dostluk ve Kardeşlik
Temel Eğitici Nitelikleri
Konu: Allah’a Güvenmek ( Tevekkül )
GÜLÜCÜK-6 DERGİSİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ.
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi 11. Sınıf 1. Ünite
KAZA VE KADERE İMAN AHİRET GÜNÜNE İMAN RABİA DOĞAN ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAK. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİL. EĞİTİMİ ÖĞRT.
KAZA VE KADERE İMAN.
5. SINIF 1. ÜNİTE ALLAH İNANCI.
AHLÂK ÜZERİNE SÖZLER.
İnsanın Çabası: Emek ve Rızık
2. Ünite: İslam’da İman Esasları
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
- Kumar Oynamak KUMAR OYNAMAK.
AİLEM VE DİN pedagojiformasyon.com.
DEĞERLER EĞİTİMİ MART HAKSIZ KAZANÇTAN UZAK DURMAK.
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
DEĞERLER EĞİTİMİ DOĞRULUK VE ADİL OLMA.
DİN KÜLTÜRÜ VE MESLEK AHLAKI
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
Aileye Karşı SEVGİ VE SAYGI
ALLAHIN YARDIMINA GÜVENİRİM ÇALIŞIRIM,BAŞARIRIM
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Sorumluluk Bilinci.
Peygamber Efendimiz bu geceyi ibadetle geçirmiş ve Allah’a şöyle dua etmiştir: “ Azabından affına, gazabından rızana sığınır, senden yine sana iltica ederim.
2. Çocukların Anne Babaya Karşı Sorumlulukları
Aklın Dinî Sorumluluktaki Yeri ve Önemi
Kötü Davranışlar Karşısında Duyarsız Kalmayalım
2. Nimete Şükür (Besmele ve Hamd)
1. Anne Babanın Çocuklara Davranışı
İslam’da Bilginin Kaynakları
3. İYİLİKTE YARIŞMALI VE YARDIMLAŞMALIYIZ
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi
Kur'an'da Bilgi Edinme Yolları
Peygamberlerin İnsanlardan Seçilmesinin Nedenleri
İlahi Kitaplara İman -Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
İNSANIN İRADESİ VE KADER Cüz'î irade: Allah tarafından insana verilen sınırlı seçme özgürlüğüne cüz'i irade denir. İnsan akıl sahibi olduğu için düşünce,
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
“HAZİRAN 2015 DÖNEMİ MESLEKî ÇALIŞMALAR” PROGRAMI
ALLAH’A GÜVENMEK (TEVEKKÜL)
Hacer ÖZKAN DKAB2.
İSKENDERUN SAHİL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
Çalışırım, Allah’ın Yardımına Güvenirim ve Başarırım.
KUMAR OYNAMAK * Para, mal veya değerli bir eşya karşılığı şansa ve tahmine dayalı olarak oynanan oyunlara kumar denir. Kumarda amaç başkasının parasını,
Sınava hazırlanırken …. 2. Sınav Müfredatı: Toplam 5 Üniteden sorumluyuz. 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ ÜNİTE:
8.Sınıf /1.ünite KAZA ve KADER Hazırlayan:Serpil AKTAŞ.
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
3.1. İnsanın Özgürlüğü ve Sorumluluğu
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 1
DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ
ADALET NEDİR? Adalet, zulmetmemek, hak sahibine hakkını vermek, haklılık ve hakka uygunluk gibi manalara gelmektedir.
ÇALIŞMANIN ÖNEMİ VE LEZZETİ
Selman ÇAKIR / DKAB Öğretmeni
Bugün neler öğreneceğiz?
Güzel Söz Söyleyelim Hikmet SIRMA.
Kötü Alışkanlık ve Davranışlardan Nasıl Korunalım
İ slamda ibadetin amacı ve önemi. İ badetin insanlar için önemi nedir?  Kur’an-ı Kerim’in temel konularından biri de ibadettir. İbadet; Allah’a sevgi,
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

İnsanın Çabası: EMEK ve RIZIK “Kimse, kendi kazancından daha hayırlı bir rızık yememiştir. ”(Hadis-i Şerif) EMEK: Emek, insanın bir amaca ulaşmak, bir yarar elde etmek için zihinsel ve bedensel olarak çaba sarf etmesi, gayret göstermesidir. RIZIK: Yüce Allah’ın canlılara yiyip içmek ve yararlanmak için verdiği her şey demektir.

İnsanın Çabası: EMEK ve RIZIK İnsan, gücü nispetinde kendisine, ailesine ve topluma faydalı olmaya çalışır. Hayatında mutlu, huzurlu ve başarılı olmak için çaba gösterir. Dinimiz çalışkanlığı övmekte, insanın, çalışmadan ve gayret etmeden isteklerine ulaşmasının mümkün olamayacağını ifade etmektedir. Derslerde başarılı olmak ancak düzenli çalışmakla mümkündür. Dünya ve ahiret mutluluğuna ulaşmanın yolu da çalışmaktan geçmektedir. Yüce Allah bir ayetinde çalışmanın gereğini şöyle vurgulamıştır: “Gerçekten insan için kendi çalışmasının karşılığından başka bir şey yoktur.” (Necm Suresi, 39.ayet) Bir başka ayette ise herkesin kazancının karşılığını alacağı şöyle dile getirilir: “Allah, gökleri ve yeri yerli yerince yaratmış-tır. Böylece herkes kazancına göre karşılık görür. Onlara haksızlık edilmez.”(Casiye Suresi, 22.ayet)

İnsanın Çabası: EMEK ve RIZIK Bu noktada bizlerin yine en büyük örnekleri peygamberlerdir. Özelde ise Hz.Muhammed(sas)’dir. Sevgili Peygamberimiz(SAS) ticaretle uğraşmış, çobanlık yapmıştır. Diğer peygamberlerden Hz. Âdem çiftçilik, Hz. Musa çobanlık, Hz. İdris terzilik ve Hz. Davut demircilik gibi güzide mesleklerle uğraşmışlardır. Bu yüzdendir ki İslam, çalışmadan kazanmayı ve üretmeden tüketmeyi hoş karşılamaz. Bu nedenle emeğe dayanmayan tefecilik ve kumar gibi kazançlar da dinimizce haram sayılmıştır. Dinimiz, “Rızkı veren Allah’tır.” diyerek çaba ve gayret göstermeden başkalarından bir şey beklemeyi ve dilenmeyi uygun görmez. Peygamberimiz bu konuyu şöyle dile getirir: “Sizden herhangi birinizin sırtına bir bağ odun yüklenip satması, dilenmesinden hayırlıdır…” Hacı Bektaş Veli de “Çalışmadan geçinenler bizden değildir.” diyerek çalışmanın önemine dikkat çekmiştir.

İnsanın Çabası: EMEK ve RIZIK İnsan, çalışmalı ve rızkını helal yoldan temin etmelidir. Ayrıca kazancını Allah’ın uygun görmediği yerlerde harcamamalıdır. İsraf etmeden dünyalık nimetlerden faydalanmalıdır. Bu konuda Allah şöyle buyurur: “Allah’ın sana verdiğinden (onun yolunda harcayarak) ahiret yurdunu iste; ama dünyadan da nasibini unutma. Allah’ın sana iyilik yaptığı gibi sen de (insanlara) iyilik et…”(Kasas Suresi, 77.ayet) Çalışkan insanlardan oluşan toplumlar tarih boyunca başarıya ulaşmış, medeniyetler kurmuşlardır. Bilim, teknoloji, güzel sanatlar alanındaki başarılara da insanların özverili çabaları sonucu ulaşılmıştır. Allah herkesin rızkını verir ancak rızkı elde etmek için çalışıp emek harcamak gerekir. Kişi, rızkını kazanmak için çalışma, emek harcama yönünde tercihte bulunursa Allah da onun bu tercihine ve çabasına göre rızkını verir. Kur’an’da, Yüce Allah; “... Ben, erkek olsun kadın olsun -ki hep birbirinizdensiniz- içinizden, çalışan hiçbir kimsenin yaptığını boşa çıkarmayacağım...”(Al-İmran Suresi, 195.ayet) buyurmaktadır.

İnsanın Çabası: EMEK ve RIZIK