PEDODONTİDE LAZER Prof.Dr. Serap ÇETİNER. İnsan gelişiminin en aktif dönemi olan çocuklukta, süt dişlerinin sağlıklı oluşu ve bütünlüğü İyi bir çiğneme.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HASTA HAKLARI Temel Kavramlar ve Temel Yanılgılar Uzm. Dr. Gülsüm GÜRSOY İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü.
Advertisements

KENDİLİĞİNDEN İYİLEŞMİŞ HORİZONTAL KÖK KIRIĞI: ÜÇ VAKA RAPORU YAMAN Y 1, ÜNGÖR M 1, AYDIN Ü 2 1. ENDODONTİ ANABİLİM DALI 2. AĞIZ, DİŞ VE ÇENE RADYOLOJİSİ.
ICON İNDEKSİ.
“Doğruyu yalnız bırakma acizliğinden,
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
HASTA HAKLARI.
1470 nm lazer safen ven ablasyonu İçİn en İyİ çözümdür.
Uzm.Dr.Sedat Yıldız Isparta
Özürlülerde Ağız Sağlığı ve Bakımı
XTRAC EXCIMER LAZER Harvard Tıp Fakültesi Dermatoloji Uzmanı Rox Anderson, kanser tedavi çalışmaları ve fototerapi üzerinde ciddi katkıları olan bir hekimdir.
Ağız ve Diş Sağlığı İçin Neler Yapmalıyız Bölüm 1  Dişimizi Tanıyalım
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Nöralterapi Dr.Sedat Yıldız Süleyman Demirel Üniversitesi
2. Sağlık hizmetleri.
SAĞLIK.
Türkiye’de bilimsel diş hekimliği 22 Kasım 1908’de Halit SANİ Bey’in öncülüğünde İstanbul Tıp Fakültesine bağlı olarak kurulan dişçi mektebinin.
HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ Dr. Ferit Koçoğlu.
Cerrahi Skarda Ortaya Çıkan Nodül
PROTEZ NEDİR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI
KONULAR SEVK ZİNCİRİ NE ZAMAN VE İLK NERELERDE BAŞLADI? GENEL SAĞLIK SİGORTASI GSS KİMLERİ KAPSAMAKTADIR? GSS SAYILANLARDAN ALINAN PRİM ORANLARI ? KORUYUCU.
Hazırlayan Filiz SÜTCÜ Memleketi :Ordu Doğum tarihi: 1993
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
GÖĞÜS CERRAHİSİ YOĞUN BAKIM İLKELERİ
Frontal Skalp Bölgesinde Doku Hipertrofisi Olan Bir Vakanın Akupunkturla Tedavisi Dr.Gökşin BALIM İç Hastalıkları Uzmanı.
TOPLUM AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI
ÇÜRÜK RİSK FAKTÖRLERİ Prof.Dr.Serap ÇETİNER.
SÜT DİŞLENME DÖNEMİNDE RESTORATİF DİŞ HEKİMLİĞİ
Süt ve Daimi Dişler Arasındaki Anatomik Farklılıklar
SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ
TRAHOM. ETKEN Chlamyidia trachomatis konjonktivayı, korneayı ve gözkapaklarını saran, genellikle süreğen bir çeşit göz hastalığıdır konjonktivayıkorneayı.
BEL – BOYUN FITIKLARI.
FLOR VERNİK UYGULAMASI
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZ.
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI DİŞ HEKİMİ EMİNE ORUÇ.
KILIÇARSLAN ORTAOKULU MESLEK TANITIM GÜNLERİ
Endodonti; Temel İlkeler ve Uygulamalar Endodonti pratiği kursu, ABD de temel endodonti ders kitabı olarak okutulan, ve çevirisini yapmış olduğum aynı.
İLAÇLAR VE BİYOLOJİK ETKİLERİ
20 Yaş Dişleri.
/ Ayşe Çavuş Cad. Aydın Sok. Günaydın Apt.No.22/3 Suadiye/İSTANBUL.
Sağlıklıyı m Mutluyum. Hangisiyle arkadaş olmak isterdiniz?
KÜNT UÇLU EKOJENİK İĞNE. Teknik Alan: Bu buluş, transforaminal epidural bölgeye spesifik ilaç verilmesini sağlayan transforaminal epidural steroid enjeksiyon.
Sağlık hizmetleri 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016
DESTEKLEYİCİ PERİODONTAL TEDAVİ
Kişisel ağız bakım ürünleri
VİTAL AMPUTASYON Prof. Dr. Aylin KALAYCI.
PERİODONTAL AÇIDAN ESTETİK
Doğal dişler kg lık kuvvetlere dayanıklılık gösterirler.
Figüre 1. Anket ve sonuçları
Bulk-fill Kompozit Restorasyon Sonrası Postoperatif Hasassiyet
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
OKUL ÖNCESİNDE DİŞ SAĞLIĞI
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
PERİODONTAL MUAYENE Prof.Dr. Murat AKKAYA.
Cam-iyonomer Simanlar
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
&. -Ağrılı, uzun süren ameliyatlar -Sinüs lifting ve kemik tozu gibi pahalı ileri cerrahi uygulamaları -Protezleri takamadan aylarca iyileşme süresi.
DİŞHEKİMLİĞİNDE LOKAL ANESTEZİ ENDİKASYON VE KONTRENDİKASYONLARI
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIF DERS PROGRAMI A GRUBU.
TAM PROTEZ SORUNLARI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Persistent Skin Furuncle
DİYABETLİ HASTADA DERİDE KIZARIKLIK
HAREKETLİ BÖLÜMLÜ PROTEZLERDE OKLÜZYON
Klinik Bilgi Sistemleri
MAKSİLLOFAsiyAL TRAVMA VE ORTA YÜZ BÖLGESİ KIRIKLARI
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
Sunum transkripti:

PEDODONTİDE LAZER Prof.Dr. Serap ÇETİNER

İnsan gelişiminin en aktif dönemi olan çocuklukta, süt dişlerinin sağlıklı oluşu ve bütünlüğü İyi bir çiğneme fonksiyonu Çiğneme kaslarının dengeli bir şekilde gelişimi, Çocuğun psikolojik gelişimi, Alttan gelen sürekli dişlerin çenelerde optimum oklüzyonda yer alması, Düzgün bir fonasyon için temel oluşturur

Çocuk diş hekimliğindeki temel amaç, çürük oluşumunun önlenmesidir. Restoratif tedavi gereksinimlerinde ise, çocuğun sabrı göz önünde bulundurularak olabildiğince kısa seanslarda, kısa sürede tamamlanacak tedavi yöntemleri tercih edilmelidir.

ÇOCUK HASTA BAKAN DİŞ HEKİMİNİN MİSYONU!!!

OPTİMAL KORUYUCU, DURDURUCU VE RESTORATİF İŞLEMLERİ STRESTEN UZAK BİR ORTAMDA GERÇEKLEŞTİRMEKTİR.

Geleneksel kavite preperasyon teknikleri, koruma için genişletme felsefesine dayanır. Bu yöntemde kullanılan yavaş ve/veya hızlı dönen el aletleri, özellikle çocuk için rahatsız edici ağrı, vibrasyon ve sese neden olmanın yanı sıra, sağlıklı diş dokusunun da çürükle birlikte kaldırılmasına neden olmaktadır.

ÇOCUK HASTANIN BAŞARISIZ DİŞ HEKİMİ DENEYİMİNİN KÖKENİNDE Gürültülü Çalışan Yüksek Devirli El Aletleri Tedavi Süresince Duyulan Ağrı Vibrasyon Enjeksiyon Anesteziye Bağlı Postoperatif Dudak-Yanak Bölgesindeki Hissizlik

Çocuk hastalarda restoratif işlemler için alternatif arayışlar, amalgam restorasyonlardan günümüze kadar güncelliğini korumuştur.

1950’li yıllarda lokal anestezi ve döner aletler olmaksızın uygulanabilen air abrazyon ve kimyasal çürük kaldırma yöntemleri 1980’li yılların ortalarına kadar aralıklarla klinik kullanımda denenmiş ancak pahalı olmaları ve raf ömürlerinin kısa olması gibi nedenler başarılarını sınırlamıştır.

1990’lı yıllarla birlikte air abrazyon sistemler tekrar gündeme gelerek, geleneksel yüksek devirli el aletleri ve Er-Yag laserler arasında köprü görevi görmüştür.

1997’de klinik kullanıma giren SERT DOKU LASER TEKNOLOJİSİ, diş hekimine sadece çürük diş dokusunu kaldırarak sağlıklı diş dokusunun korunmasını sağlayan mikro invasiv diş hekimliğini uygulama olanağı sağlamıştır.

Sert doku laserleri ortadan kaldırdığından, özellikle çocuk diş hekimliği pratiğinde yeni bir umut olmuştur. vibrasyonu sesleri mikro fraktürleri, hasta korkusunu lokal anestezi ihtiyacını

ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİNDE KULLANILAN LASERLER Sert ve Yumuşak Doku Tedavilerinde Kullanılan Erbiyum Laserler Teşhis Amaçlı Kullanılan Laserler (Diagnodent)

Teşhis Amaçlı Kullanılan Laserler (Diagnodent) Son yıllarda geliştirilen ve lazer ışığının dişin hem organik hem de inorganik yapısı tarafından absorbe edilmesi esası üzerine tasarlanmış olan lazer fluorasan sistemi (Kavo Diagnodent), okluzal çürüklerin teşhisi ve derinliklerinin belirlenmesinde başarı ile kullanılmaktadır.

Başlangıç halindeki okluzal çürüklerin belirlenmesinde 1998 yılından beri başarı ile kullanıldığı belirtilen Laser fluorasan sisteminde(Kavo Diagnodent) çürüğün ilerleme miktarı ile ilişkili olarak dişlerin okluzal ve aproksimal yüzeylerinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle fluorasan tutulumunda gözlenen artış bir gösterge aracılığı ile sayısal değer olarak belirlenmektedir

DİAGNODENT SKALASI SAYISAL DEĞER DİŞİN DURUMU 0-14SAĞLAM 15-20MİNE ÇÜRÜĞÜ 21-99DENTİN ÇÜRÜĞÜ

Çocuk diş hekimliği uygulamalarında Erbiyum laserler etkili ve güvenilir bir yöntem olarak kabul edilmektedir.

ERBİYUM LAZERLERİN UYGULAMA ALANLARI Yumuşak doku tedavileri Sert doku tedavileri Yumuşak ve sert dokuların kombine tedavileri Süt dişlerinin pulpa tedavileri

YUMUŞAK DOKU TEDAVİLERİ

Ankiloglosi tedavisi Lingual ve labial frenilum cerrahisi Ortodontik amaçlı olarak gömülü dişlerin açığa çıkarılması Ortodontik hastalarda diş eti konturunun düzeltilmesi ve gingivektomi Yumuşak doku lezyonlarının çıkartılması ve biyopsi alımı Süren dişlerdeki perikoronal torbanın kaldırılması Aftöz ülser ve herpetik lezyonların tedavisi

SERT DOKU TEDAVİLERİ

Dolgu materyallerinin sökülmesi Çürük uzaklaştırılması ve kavite preperasyonları Mine yapısının pürüzlendirilmesi

Sınırlı sayıda klinik çalışmalar,çocuk hastalarda Erbiyum laserlerin geleneksel yöntemlere göre tedavi süresini göreceli kısaltması, döner el aletlerine bağlı oluşan vibrasyon, koku, ses ve korkuyu ortadan kaldırması, lokal anestezi, dikiş atma, postoperatif ağrı ve antibiyotik ihtiyacını azaltması ya da tamamen ortadan kaldırması gibi avantajlarını göstermektedir.