Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PROTEZ NEDİR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PROTEZ NEDİR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?"— Sunum transkripti:

1 PROTEZ NEDİR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Hazırlayanlar Eğitim Hemşiresi:Hatice ÇELİK Sorumlu Hemşire:Seher AKDENİZLİ

2 ÇEŞİTLİ DİŞ PROTEZ ÖRNEKLERİ

3 DİŞ PROTEZİ NEDİR? Protez vücudumuzun eksi veya fonksiyonunu tam olarak yerine getirmeyen kısımların yerine konulan cisimlerdir. Koruyucu diş hekimliğinin tam uygulanamadığı durumlarda son çare olarak protez düşünülebilir. Diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda diş ve kemik kaybı meydana gelir, bu durumlarda diş protezleri kullanılabilir. Protez dişin çok çürüdüğü, dolgunun yetersiz kaldığı durumlarda da kullanılabilir.

4

5 Sabit protez nedir? Sabit protez hastanın dişlerinin kullanılarak yapıldığı protezdir. Hasta dişleri kesilerek daha üzerlerine kaplamalar yapılarak kullanılır. Bu kaplamalar özel bir malzeme ile ağızda yapıştırılır. Sabit protez yapılırken ağızdaki bazı dişlerin destek olmak amacıyla küçültülmeleri gerekebilir. Sabit protezler ile çiğneme işlemi daha kolay ve rahat olacaktır. Sabit protezlerde tek kronlar tek dişin kaplanması şeklinde uygulanır. Köprüler ise eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması şeklinde uygulanmaktadır. Sabit protezlerin yapım süresi ortalama gün civarındadır. Hastanın diş hekimine 3-4 seans gitmesi gerekmektedir. Sabit protezlerin ömrü protez ne kadar iyi olursa olsun 5 ile 8 yıl arasında değiştirilmesi gerekebilir.

6

7 Sabit protez(köprülerde)kesilen dişlere takılan köprü örneği

8 Sabit protezde tüm çene köprü(fulmaund) örneği

9 Hareketli Protez Nedir?
Hareketli protez diş sayısının çok fazla eksik olduğu yerlerde yani protez yapılamayan durumlarda hastaya yapılan protezlerdir. Tam protezler ve yarım protezler olmak üzere hareketli protezler ikiye ayrılır. Hareketli protezlerin yapım aşaması 6-7 seans sürebilir. Daha sonra hastanın proteze uyumu söz konusudur. Birkaç haftada protezin uyumu için hastanın diş hekimi ile görüşmesi gerekebilir. Hareketli protez diş sayına bağlıdır. Asla yaşa bağlı değildir. Halk arasında bu protezlerin ileri yaşlarda yapıldığı düşünülür ve yaşla ilişkilendirilir ama bu diş ile ilgilidir. Dişiniz ne kadar çok eksikse ona göre hareketli protez yapılır. Tabi genel olarak diş kayıpları da yaşlandıkça meydana geldiği için daha çok yaşlı kesimde kullanılır.

10 Ağzında hiç ana dişi olmayan hastalara yapılan proteze (tam damak) yani total proteze bir örnek

11 Hastalarda kısmi diş eksikliklerinde yapılan hareketli (yarım damak) parsiyel proteze bir örnek

12 Hareketli Protezler İçin Bazı Görseller

13

14

15

16 AĞZINIZDAN DİŞLERİNİZ,YÜZÜNÜZDEN GÜLÜŞÜNÜZ EKSİK OLMASIN….


"PROTEZ NEDİR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları