Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 2002, s.487
Aile,sağlık,huzur
Gerekli Besin Ögeleri Karbonhidratlar Yağlar Proteinler Vitaminler Madensel maddeler, mineraller Su
Protein içeren gıdalar
Tabiki köy tavuğu
Köy yumurtası
Et haşlama
karbonhidrat
Protein kaynağı hububatlar
Kim hayır diyebilir?
Besin Ögeleri Eksikliği Besin öğelerinden herhangi birinin vücuda yeterince sağlanamaması; Sağlığın bozulmasına Büyüme ve gelişme geriliklerine neden olur
Bağışıklık sistemi sağlıklı beslenmeye bağlıdır
Kalsiyum eksikliğinin sonucu
Yeterli ve Dengeli Beslenme Vücudun büyümesi ve gelişmesi, dokuların yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin her birinin yeterli ve dengeli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır.
İNSAN BÖYLE BİR ARABAYA NASIL BİR YAKIT KOYAR Kİ? :)
Sağlıklı Beslenme Önerileri-1 • Her gün her öğünde değişik besinler tüketilmelidir. • Her öğün dört besin grubunu içermelidir.
Sağlıklı Beslenme Önerileri-2 • Öğün atlanmamalıdır. Kahvaltı mutlaka yapılmalıdır. Üç ana öğünün yanı sıra ara öğünlerde de besin tüketimi sağlanmalıdır. Taze sebze-meyve tüketimi artırılmalıdır. Kansızlıktan korunmak için (özellikle kızlar) demir mineralinden zengin yiyecekler tüketmelidir.
Her genç böyle enerjik olmak ister
Sağlıklı Beslenme Önerileri-3 • Vücut ağırlığı önerilen düzeyde tutulmalıdır. • Günlük fiziksel aktivite yapılmalıdır. Yetişkin bireylerin her gün en az 30 dk. yürümeleri, ergenlerin ise en az 60 dk. süre ile ev dışı aktivitelerde bulunmaları gerekmektedir.
Vee aşırı şekerli gıdaların bunu yapacağını sanır
Ama aslında sonuç kısa süreli bir enerji ama sonuç!!!
Sağlıklı Beslenme Önerileri-4 • Süt ve ürünlerinin yeterli miktarda tüketimi sağlanmalıdır. Tüketilen yağ miktarı azaltılmalıdır. Kızartılmış besinler tüketilmemelidir. Haşlama, ızgara, buğulama, fırında pişirme yöntemleri, yemek pişirmede tercih edilmelidir.
Sağlıklı Beslenme Önerileri-5 •Şeker içeriği düşük besinler seçilmeli; rafine şeker kullanımı ve şekerli besin tüketimi azaltılmalıdır. Tuz tüketimi azaltılmalı; iyotlu tuz kullanılmalıdır. Salamura besinlerden kaçınılmalıdır. • Güvenli, temiz hazırlanmış ve pişirilmiş besin tüketimine özen gösterilmeli, sokakta satılan besinler satın alınmamalıdır.
Sağlıklı Beslenme Önerileri-6 Sıvı alımı yeterli olmalıdır. Her gün 1,5-2 litre (8-10 su bardağı) su tüketilmelidir. • Alkol, sigara vs. tüketilmemelidir. • Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır. Bitki çayları tercih edilmelidir. Boş enerji kaynağı olan kola ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır
Okul Çağı Çocuklarında ve Ergenlerde Sağlıklı Beslenmenin Önemi Fiziksel büyüme ve gelişmelerindeki hızlı artış nedeniyle besin ögelerine gereksinimleri fazladır. Bu dönemde kemik kitlesinde artış fazladır. Özel durumlarda enerji ve bazı besin ögelerine olan gereksinmenin daha da artmasına neden olmaktadır.
Okul Çağı Çocuklarında ve Ergenlerde Sağlıklı Beslenmenin Önemi Yaşam boyu sürecek davranışlar kazanılır. Beslenmeye bağlı bazı kronik hastalıkların temeli bu dönemlerde atılmaktadır. Hastalıkların önlenmesi için yeterli ve dengeli beslenme gereklidir.
Okul Çağı Çocuklarında ve Ergenlerde Sağlıklı Beslenmenin Önemi Fast food besinler; demir, kalsiyum, riboflavin-B2, vitamin A, folat, vitamin C ve posa yönünden yetersiz yağ, doymuş yağ, kolesterol, tuz ve şeker içeriği ise fazladır.
Aç olan çocukların okulda yorgunluk, tembellik, dikkatsizlik ve eğitsel uyarıları dinlememe gibi olumsuz davranışlarda bulundukları gözlenmiştir. Bazı durumlarda aşırı hareketlilik ve huzursuzluk da görülebilmektedir. Bu durumlar, çocukların öğrenme yeteneklerini sınırlar.
Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuklar aynı zamanda dirençsiz olduklarından, sık hastalanırlar ve okula devamsızlıkları artar. Bu durumda çocuğun başarısını olumsuz yönden etkiler.
Beslenme BozukluklarI NEDENLERİ -Yemek öğünlerini atlama (kahvaltı, öğle yemeği) -Ev dışında daha fazla yemek yeme -Fast food tüketimi -Vejeteryan ve sıkı diyet proğramları
ERGENLİKTE Beslenme Önerileri-1 • Yeterli protein, vitamin, mineral ve lif alımı için değişik ve farklı türden gıdaların tüketilmesini sağlamak • Diyet dengesizliklerinden kaçınmak (yüksek oranda yağ, doymuş yağ, kolesterol, şeker, tuz; düşük oranda protein, vitamin, mineral ve lif içeren) • Kemik dansitesini artırmak için yeterli kalsiyum ve vitamin D alımını sağlamak
ERGENLİKTE Beslenme Önerileri-2 Sağlıklı kiloyu devam ettirmek, obezite ve yeme bozukluklarını önlemek için uygun ve yeterli enerji alımını sağlamak, fiziksel olarak aktif bir yaşam stili geliştirmek • Kusma, aşırı laksatif/diüretik kullanımından kaçınmak • Alkol ve sigara vs.kullanımından kaçınmak Doç. Dr. Hulya Demir, Hacettepe Unv. T›p Fak, Cocuk Sağlığı ve Has.ABD, Cocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Unitesi, Ankara