Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU"— Sunum transkripti:

1 UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU
SPOR KULUBÜ YAYINI VUCUDUMUZ VE DENGELİ BESLENME 2015 BOĞAZLIYAN / YOZGAT

2 * Sağlıklı ve Dengeli beslenme * Temel besin öğeleri ve grupları
SUNU PLANI * Sağlıklı ve Dengeli beslenme * Temel besin öğeleri ve grupları * Öğün içerikleri: Kahvaltı * “Fast-food” ve zararları * Çocuğunuzun beslenme çantası * Sağlıklı beslenmede 12 adım

3 İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarda alıp vücudunda kullanmasıdır.

4 SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınmasıdır.

5 Yetersiz ve dengesiz beslendiğimizde; büyüme ve gelişmemiz engellenir
Yetersiz ve dengesiz beslendiğimizde; büyüme ve gelişmemiz engellenir. Sağlığımız bozulur. Okul başarımız azalır, yorgun ve isteksiz oluruz.

6 Çocuklar hızlı büyüme, artmış aktivite nedeniyle erişkinlere oranla daha fazla enerji ve besin
öğesine gereksinim duyarlar.

7 BESİN ÖĞELERİ 1- PROTEİNLER 2-YAĞLAR 3-KARBONHİDRATLAR 4-MİNERALLER 5-VİTAMİNLER 6-SU

8 1- PROTEİNLER Büyüme ve gelişme için en önemli besin öğesidir.
Bağışıklık sistemimizi korur ve güçlendirir. Vücutta enerji kaynağı olarak kullanılır Kan, kemik ve kas hücrelerimizi oluşturur Hücrelerin yenilenmesi için önemlidir.

9 zengin ve kaliteli protein kaynağıdır.
Protein Kaynakları Süt, Süt ürünleri, Et, Yumurta, Balık, Kuru baklagiller zengin ve kaliteli protein kaynağıdır.

10 Protein Eksikliği Yeterli protein alınmazsa büyüme durur, vücut direnci azalır, hastalıklara yakalanma riski artar. İlköğretim çağı çocuklarının günlük protein gereksinimi; 2 bardak süt veya yoğurt, 1-2 kibrit kutusu peynir, 3-4 köfte kadar tavuk, balık veya et ile karşılanabilir.

11 2-YAĞLAR En çok enerji veren besin öğesidir. Vücudu darbelere karşı korur. Vücut ısısını kontrol eder. Depo besin olarak görev yapar. Çocukların hızlı gelişmesini sağlayan ve aktif hayatını destekleyen önemli bir enerji kaynağıdır.

12 Yetersiz yağ alımı büyüme ve gelişmeyi yavaşlatır.
Margarin ve tereyağı gibi katı yağlar yerine zeytinyağı gibi sağlıklı sıvıyağların tüketiminin arttırılması uygundur.

13 Yağ Seçimi Damar sağlığı açısından zeytinyağı, balık yağları ve
ceviz, keten tohumu, badem, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar koruyucu besinlerdir. Yağlı sığır ve koyun etleri, bazı katı yağlar, tam yağlı süt, peynir ve tereyağı çok fazla tüketildiklerinde yüksek kolesterol ve doymuş yağ içerikleri nedeniyle damar sağlığı için risk oluşturabilir. Mısırözü, ayçiçeği ve soya yağı kolesterol içermez ancak özellikle kızartılarak kullanıldıklarında damar hastalığı riskini arttırırlar.

14 vb. besinler karbonhidrat kaynaklarıdır.
3-KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar vücuda enerji sağlar Ekmek Makarna Pirinç Meyveler Sebzeler Şeker vb. besinler karbonhidrat kaynaklarıdır.

15 Çocuklar, gereksinim duydukları enerjinin bir kısmını karbonhidrat
içerikli besinlerle alırlarsa aldıkları proteinin enerji için kullanılmasını önlenir. Rafine un yerine tam tahıl unu, tahıl; rafine şeker yerine meyve kurusu gibi doğal tatlı besinler daha sağlıklıdır.

16 4-MİNERALLER *Sebze, meyve, süt, et grubu zengin kaynaklardır
* Hücre korunması; sağlıklı diş, kemik, cilt yapısı için önemlidir. * Kalp ritmi, kan basıncı gibi düzenleyici fonksiyonlarda rol oynar. * Vücut suyunun dengede tutulmasını sağlar. * Kalsiyum, bakır, iyot, demir, çinko, fosfor, sodyum vb...

17 Çocukların kemik ve diş gelişimi için kalsiyum
Kan yapımı için demir Büyüme için çinko Çocukların büyümesi ve zihinsel gelişimleri için vazgeçilmez minerallerden biri olan iyot balıklar ile vücuda alınabilir.

18 5-VİTAMİNLER Zararlı maddelerin etkilerinin azaltılmasında
yardımcıdırlar. Vitaminler genellikle bitkilerden alınır, sindirilmeden kana karışırlar. Vücudun direncini artırır, hastalıklardan korur. Kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin kemik ve dişlere yerleşmesine yardımcıdır.

19 Yağda eriyen vitaminler;
A, D, E ve K vitaminleridir. Bu vitaminler pişirilmeye karşı dayanıklıdırlar. Suda eriyen vitaminler; C ve B vitaminleridir. Vücutta depo edilmezler, Pişirmeye dayanıksızdırlar.

20 Özellikle okul çağı çocuklarda
hastalıklardan korunma için oldukça önemlidir. Bellek gelişimi, Diş sağlığı, Kemik gelişimi , Vücudun atık ürünlerinin atılmasında etkin rol oynarlar.

21 6-SU Besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması, Vücutta ısısının düzenlenmesi, Elektrolitlerin taşınması için gereklidir. Çocuklarda özellikle sıcak havalarda su tüketimine dikkat edilmedir.

22 Temiz su her zaman tüketilebilir (Öğünlerde, aralarda)
İçecek Seçimi Temiz su her zaman tüketilebilir (Öğünlerde, aralarda) Yarım yağlı sütlü içecekler, ayran (Ara öğünlerde de tüketilebilir) Meyve suları (Yüksek şeker içerikleri nedeniyle diş çürüklerine neden olabileceğinden öğünlerde tüketilmelidir)

23 Temel Besin Grupları Nelerdir?
1.Süt ve Türevleri : Protein, enerji, vitamin ve mineral içerikleri zengindir. Kemik ve diş sağlığının korunmasında yararlıdır. Çocukların ; * Günde 2 bardak süt, * 1 kase yoğurt, * 1 kibrit kutusu kadar peynir tüketmeleri uygundur.

24 Sindirim sistemini düzene sokar.
Büyüme ve gelişmeyi destekler. Dişleri korur ve çürükleri önler. Hücre ve doku oluşumunda rol alır. Beynin gelişiminde önemlidir. Hücreleri onarır. Kemikleri sertleştirir. Bağışıklığı güçlendirir.

25 Tahıllı kahvaltılık gevrekler, Yulaf gibi…
2.Tahıllar ve tahıllardan yapılan yiyecekler: Tam tahıllı ekmekler, Pirinç, Şehriye, Bulgur, Makarna, Tahıllı kahvaltılık gevrekler, Yulaf gibi…

26 Her öğünde en az bir veya iki
değişim kadar bulunmalıdır. Tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir. Önemli enerji kaynağıdır. Hafıza için gereklidir.

27 3.Et ve Türevleri : Tavuk , Balık, Kırmızı etler, Yumurta ve Bir kısım kuru baklagiller.

28 Hayvansal protein kaynağımızdır.
Protein, B vitaminleri, demir ve çinko açısından zengindirler. Günde 1-2 değişim tüketilmelidir Haftada en az 2 değişim balık tüketimi sağlıklıdır.

29 4.Sebzeler ve Meyveler : En önemli özelliği vitamin,mineral ve lif açısından son derece zengin olmalarıdır. Günde toplam 5-7değişim sebze ve meyve tüketildiğinde yeterli vitamin ve mineral alınmış olur.

30 Değişik renkte, çeşitli meyve ve sebzeler seçilmelidir.
A vitamini; görme, cilt sağlığı C vitamini; savunma sistemi, demir emilimi için gereklidir.

31 Tüketiminde Dikkatli Davranılacak Besinler
Yağ, şeker ve hazır sos veya tatlandırıcıların fazla kullanması, çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Özellikle şişmanlığa, damar hastalıklarına, diş çürüklerine neden olabilmektedir.

32 Tüketiminde Dikkatli Davranılacak Besinler
Tuz Az tuzlu besinleri tercih edilmeli Besin hazırlarken mümkünse tuz ilave edilmemeli. Yağ Tereyağı, mayonez, margarini az miktarda kullanın Tam yağlı süt ve süt ürünlerini az kullanın Sığır ve koyun etlerinin yağlı kısımlarını, tavuğun derisini tüketmeyin.

33 GÜNDE KAÇ ÖĞÜN YEMEK YEMELİYİZ?
• Kahvaltı • Öğle Yemeği • Akşam Yemeği • Öğün aralarında meyve, fındık, ceviz, kurutulmuş meyveler yemeliyiz. Süt ve ayran içebiliriz.

34 Kahvaltı: Çok önemli bir öğün
EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZ NE ? Kahvaltı: Çok önemli bir öğün Düzenli kahvaltı yapmak öğrenme, dikkat, verimlilik, yaratıcılık gücünde artış ve fiziksel dayanıklılık açısından oldukça önemlidir. Kahvaltının yapılmadığı durumlarda karın ağrısı çocukların söylediği en önemli şikayetlerdendir.

35 BİR ÖĞÜNDE HER BESİN GRUBUNDAN YEMELİYİZ.
* SEBZE * ET GRUBU * EKMEK GRUBU * MEYVE * SALATA * AYRAN * SÜT * YOĞURT

36 KAHVALTIDA NELER YİYEBİLİRİZ?
* YUMURTA * PEYNİR * TAHILLI EKMEK * SÜT * ZEYTİN * BAL * TAZE TEREYAĞ * SALATALIK * DOMATES

37 “Fast Food” Ürünlerin Zararları
Hazır gıdalardaki renklendiriciler, aroma artırıcı maddeler, tatlandırıcılar, antimikrobiyal maddeler kanser ve kalp hastalıklarını artırır. “Fast food” hazır yiyecekler yüksek enerji içermelerine karşın, vitamin, mineral ve liften fakirdir. Kilo artışı, damar hastalıkları, bazı kanserler için risk artışına neden olurlar.

38 A vitamini, C vitamini ve kalsiyum yönünden yetersizdir.
Kolalı içecekler, çay ve kahve sık tüketilmemelidir. Sinirlilik, Huzursuzluk, Uykusuzluk Kan basıncında yükselme gibi durumlara neden olur.

39 ÇOCUĞUMUN BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI?

40 OKUL ÇAĞI,6 -14 YAŞ GRUBUNDAKİ ÇOCUKLARI KAPSAR.
BU ÇAĞ BÜYÜME VE GELİŞMENİN HIZLI OLDUĞU,YAŞAM BOYU SÜREBİLECEK DAVRANIŞLARIN BÜYÜK ÖLÇÜDE KAZANILDIĞI BİR DÖNEMDİR. EN HIZLI BÜYÜME KIZLARDA 10-12, ERKEKLERDE İSE YAŞINDA BAŞLAR.

41 VÜCUT AĞIRLIĞINDAKİ ARTIŞ YAKLAŞIK 20 YAŞINA KADAR DEVAM EDER.
BOY UZUNLUĞUNDA ARTIŞ İSE KIZLARDA 18 YAŞTAN SONRA GENELLİKLE DURUR,ERKEKLERDE YAVAŞ DA OLSA DEVAM EDER.

42 BÜYÜME SÜRECİ ÖNEMLİ MİKTARDA ENERJİ VE YENİ DOKULARIN YAPIMI İÇİN DAHA FAZLA MİKTARDA PROTEİN,VİTAMİN VE MİNERALLERİ GEREKTİRİR.TÜM ENERJİ VE BESİN ÖĞELERİNİN YETERLİ VE DENGELİ KARŞILANABİLMESİ İÇİN 6-14 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN TÜKETMELERİ GEREKEN BESİNLERİN KALİTELİ VE YETERLİ MİKTARLARDA OLMASI ÖNEMLİDİR.BUNUN İÇİNDE OKULA GÖTÜRECEĞİ ÇANTANIN BU KURALLARA GÖRE HAZIRLANMASI ÖNEMLİDİR.

43 Sağlıklı bir beslenme çantası, çocuğunuzun sağlıklı bir büyüme ve
gelişme sağlayabilmesi için önemli bir anahtardır. Sıcak havalarda beslenme çantasının kenarlarına plastik buz kalıpları yerleştirmek önemlidir. Serin ve güneşten uzak bir yerde saklaması gerekir.

44 Çeşitlilik önemlidir. Süt\süt ürünleri Çeşitli sandviçler İyi haşlanmış yumurta Meyveler Kuruyemişler (fındık, fıstık, üzüm, incir, kayısı)

45 Kutu ayran, kutu meyve suları (saf meyve suları) veya kutu sütlerin beslenme
çantasında yer alması sağlıklı seçimlerdir. Su mutlaka konmalıdır. Sandviç ekmeğinin içinde peynir çeşitleri, haşlanmış et,tavuk, balık, domates, salata veya tatlı yeşil/kırmızı biber dilimleri ile farklı tatlar oluşturun Tam undan tahıl katkılı ekmekleri tüketmeye alıştırın.

46 Sebzeli börekler farklı seçenek olabilir
Beslenme çantasında her gün bir meyve bulunmalıdır. Salam, sosis, sucuk vb. hazır besinlere yer verilmemesi idealdir. Kek, çikolata ve hazır bisküvileri daha az tükettirin, bunların yerine taze veya kurutulmuş meyveleri tercih edin. Patates, pirinç gibi besinlerin yer almaması daha uygundur. Bu tür besinlerin oda sıcaklığında bekletilmesi sağlıklı değildir.

47 Sağlıklı Beslenmede 12 Adım
1- Hayvansal gıdalar yerine bitkisel gıdalardan seçin. 2- Günlük beslenmenizde tam undan ekmek ve tahıl grubu besinlerin bulunmasına özen gösterin. 3- Her gün birkaç kez çeşitli taze sebze ve meyve yiyin. Posalı gıdalar öncelikli tercih edilmelidir. 4- Tek başına dengeli beslenme sağlığımızı korumamızı sağlamaz. Her gün orta düzeyde fiziksel aktivite yaparak sağlıklı yaşama destek sağlayabiliriz.

48 5- Günlük tükettiğiniz yağ miktarını kontrol edin.
6- Yağlı et ve et ürünleri yerine az yağlı etleri, balık, tavuk, hindi eti veya kuru baklagilleri tercih ediniz. 7-Günlük protein alımınızı hayvansal ve bitkisel kaynaklardan dengeli olarak alınmasına özen gösterin. 8- Yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünlerini tüketiniz.

49 9- Az şekerli besinleri tercih edin, çay şekeri gibi rafine şekerleri mümkün olduğunca tüketmeyin.
10- Günlük tuz alımınızı azaltınız (ortalama 1 çay kaşığı). 11- Besinlerinizin hazırlanması, pişirilmesi sırasında hijyen kurallarına dikkat ediniz. 12-Günde mutlaka 3 ana öğün ve 2 ara öğün yemek yemelisiniz. Mutlaka kahvaltı yapın. Güne sağlıklı başlamak, yorgunluk duymamak, derslerimizi dikkatli bir şekilde dinlemek ve başarılı olmak için Mutlaka kahvaltı yapın.

50 ÖNERİLER AÇIKTA SATILAN BESİNLERİ ALMAYINIZ. YEMEKLERDE TABAĞINIZA YİYEBİLECE-ĞİNİZ KADAR YEMEK ALINIZ. GÜNDE ÜÇ ÖĞÜN YEMEK YİYİNİZ. ÖĞÜN ATLAMAYINIZ. YEMEK YERKEN AYRI ÇATAL,KAŞIK, TABAK,BARDAK KULLANINIZ. ÖĞÜN ARALARINDA ŞEKERLİ BESİNLERİ TÜKETMEYİNİZ. AĞIRLIĞINIZIN BOYUNUZA UYGUN OLMASINA DİKKAT EDİNİZ.

51 SAĞLIKLI OLMAK İÇİN SPOR YAPINIZ.
ÇİĞ SEBZE VE MEYVELERİ BOL SU İLE YIKADIKTAN SONRA YİYİNİZ. YEMEKLERDEN ÖNCE ELLERİNİZİ MUTLAKA YIKAYINIZ. UNUTMAYINIZ Kİ KİRLİ ELLER BİRÇOK HASTALIK MİKROBU TAŞIR. SIVI TÜKETİMİ İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN. ÖZELLİKLE SICAK VE NEMLİ HAVALARDA SIVI TÜKETİMİNİZİ ARTIRIN.


"UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları