Yatırım Analizi Ders 5 Hisse Senetlerinin Değerlemesi Hüseyin İlker Erçen.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Menkul Kıymetlerde Değerleme
Advertisements

Türkiye Bankalar Birliği Ekonomi Çalışma Grubu’nun 23 Mayıs 2007 tarihli toplantısında Sayın Yrd. Doç. Dr. Refet Gürkaynak tarafından sunulmuştur.
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
Temel Anlamıyla Değer Tahmini
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
ŞİRKET DEĞERLEME YÖNTEMLERİ
Sermaye Maliyeti Nedir?
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
SERMAYE MALİYETİ.
Chapter 1 Learning Objectives
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
SERMAYE MALİYETİ Prof.Dr. Ali CEYLAN.
Hisse Senedi Değerlemesi
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
FİNANSAL ANALİZ.
Risk Tanımı ve Ölçülmesi
FİNANSAL ANALİZ.
ENDEKS MODELLERİ Markowitz’in modelini kullanarak karar vermek durumunda olan bir yatırımcı tek tek hisse senetlerinin beklenen getirilerini, standart.
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 5. BÖLÜM Hisse Senetlerinin Değerlendirilmesi.
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
Özkaynak maliyeti Burada araştırılan hisse senedi maliyetidir.
Çalışma Sermayesi Finansmanı
Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması. Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması Küçük işletmelerde muhasebe ve nakit akışı Tanımlama.
Gıda ve sigara devi RJR Nabisco’nun 1988 yılında A dereceli 5 milyar $ borcu vardı. O yıl şirket el değiştirdi ve 19 milyar $ borç ihraç edilerek hisse.
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
Ortalama Sermaye Maliyeti
Örn: Dönen varlıkları: 40 TL
Firma Değerleme Modelleri
Çalışma Soruları.
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
Hisse Senedi Değerlemesi
Risk ve Getiri.
Kar Payı Politikası.
Finansal Tablolar ve Finansal Planlama
Faiz Oranlarının Davranışı
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
Faiz Oranları, Yapısı, Türleri ve Paranın Zaman Değeri
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetlerin Değerlemesi
Hisse Senetlerinin Değerlemesi Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 9. Hafta.
Tahviller ve Değerlemesi
Arbitraj Fiyatlama Teorisi
Portföy Performansının Ölçülmesi
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
FİRMA DEĞERLEMESİ ve DEĞERLEME YÖNTEMLERİ
FİRMA DEĞERLEMESİNE FARKLI BİR BAKIŞ VE ÖRNEK UYGULAMA
SERMAYE MALİYETİ COST OF CAPITAL.
ŞİRKET ORTAK DEĞERİ VE HALKA AÇILMA Mustafa Niğdeli
BÖLÜM 9 Hisse Senetleri ve Değerlemesi Bu bölümü bitirdiğiniz zaman aşağıdakileri yapabilmelisiniz: Hissedarların yasal haklarını tartışmak Bir hisse.
BÖLÜM 8 Risk ve Getiri Oranları Bu bölümü bitirdiğinizde şunları yapabilir duruma gelmelisiniz: Hisse senedinin tek başına riski ile bir portföy içindeki.
FİNANSAL TABLOLAR F.Dilvin Taşkın. Finansal Tablolar ve Raporlar Yıllık Rapor??? 1. Bilanço: belirtilen tarihte işletmenin sahip olduğu varlıkları.
BÖLÜM 11 Sermaye Bütçelemesinin Temelleri. BÖLÜM 11 Sermaye Bütçelemesinin Temelleri.
Çalışma Sermayesi Finansmanı
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
BÖLÜM 5 Paranın Zaman Değeri. BÖLÜM 5 Paranın Zaman Değeri.
NET NAKİT AKIŞLARININ HESAPLANMASI
ÇALIŞMA SORULARI.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları
İÇİNDEKİLER KISIM-I Faaliyet Raporu, Finansal Tablolar, Amortismanlar, Vergiler, Nakit Akımları Finansal Tablolar ve Yıllık Raporlar Amortismanlar Firmalarda.
Çalışma Soruları.
Örneklerle Finansal Analiz
MONOGRAFİ 3 Getiri Ltd. Şir. Mart 2008 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak.
Finansal Yönetim 2.Bölüm Paranın Zaman Değeri
Sunum transkripti:

Yatırım Analizi Ders 5 Hisse Senetlerinin Değerlemesi Hüseyin İlker Erçen

Değerleme Değerleme nedir? Değerleme ile ilgili Temel Kavramlar Defter Değeri Piyasa Değeri Borsa Değeri Likidite Değeri (Tasfiye Değeri) İşleyen Teşebbüs Değeri Gerçek Değer (İçsel Değer)

İskonto Edilmiş Nakit Akışlarına Dayanan Değerleme (İskonto Modeli)

Hisse Senetlerinin İskonto Modeli ile Değerlemesi

Büyümesiz Model Sabit Büyüme Modeli Çok Aşamalı Büyüme Modeli

Büyümesiz Model

Sabit Büyüme Modeli

Çok Aşamalı Büyüme Modeli

İskonto Oranının Tahmin Edilmesi Risk ve Getiri Modeli Temettü Büyüme Modeli Tahvil Getirisi Artı Risk Primi Modeli

Risk ve Getiri Modelinden Yararlanarak İskonto Oranının Hesaplanması

Risksiz Oranın ve Pazar Getiri Oranının Seçimi Kısa vadeli hazine bonosunun faiz oranı risksiz oran olarak, Pazar endeksinin getirisi ise Pazar getiri oranı olarak seçilir. Örnek: 2013 yılı Aralık ayında NEU3D’nin betası 1,08, yine bu dönemde hazine bonosunun faiz oranı 0,20 dir. Pazar endeksinin getiri oranı ise 0.35 dir. Gelecek yıllarda hazine bonosunun beklenen faiz oranları (forward rate) şöyledir; 1.yıl=0,182. yıl=0,153. yıl=0,144.yıl=0,10 Risk primlerini hesaplamak için bir önceki yılın hazine bonosu faiz oranından hareket edildiğinden, uygulayacağımız risk primleri de şöyle olacaktır; 1.yıl=0,152. yıl=0,173.yıl=0,204.yıl=0,215.yıl=0,25

Temettü Büyüme Modelinden Yararlanarak iskonto Oranının Bulunması P0: Hisse senedinin Pazar değeri D1: Gelecek yıl dağıtılması beklenen temettü Bu formülden hareketle;

Tarihli Verilere Dayanan Yaklaşımlar Aritmatik Ortalama-Geometrik Ortalama Aritmetik ortalama geçmiş dönemlerin ortalamasıdır Geometrik oran geçmiş dönemin bileşik büyümesini dikkate almaktadır. HBK: Hisse Başına Kar Büyüme Oranı (%)

Serbest Nakit Akımına Dayanan Değerleme Yaklaşımı Modelin kurulabilmesi için ilk aşamada serbest nakit akımının tanımlanması gerekmektedir. Firmaya Yönelik Nakit Akımı (FYNA) Hissedarlara Yönelik Nakit Akımı (HYNA)

FYNA & HYNA FYNA=FVÖK (1-T)+Amortisman Gid.-Sermaye Harcamaları-NİS Artış FVÖK: Faiz ve Vergiden Önceki Kar T: Şirketin Vergi Oranı NİS: Net İşletme Sermayesi HYNA=FYNA-Faiz Giderleri (1-T)+Borçlardaki artış

Göreceli Değerleme Bir varlığın değeri karşılaştırılabileceği varlıklardan ya da bazı temel standartlaştırılmış değişkenlerden aktarılmaktadır. Fiyat-Kazanç oranı Fiyat-Satış oranı Piyasa değeri-Defter değeri oranı

Fiyat/Kazanç Oranı Fiyat/Kazanç oranı bugün yatırımcılar arasında en fazla kullanılan değerleme yöntemidir. Bu oranın bu denli fazla kullanımının temel sebebkeri şunlardır: Hesabı yapılan risk, büyüme oranı ve temettü ödeme oranı gibi bir takım verileri kullanmaya gerek kalmamaktadır. Mukayese yapmak son derecede basittir. Risk ve büyüme gibi verileri yansıtır.

N/A A company with no earnings has an undefined P/E ratio. By convention, companies with losses (negative earnings) are usually treated as having an undefined P/E ratio, even though a negative P/E ratio can be mathematically determined.undefined 0–10 Either the stock is undervalued, or the company's earnings are thought to be in decline. Alternatively, current earnings may be substantially above historic trends or the company may have profited from selling assets. 10–17For many companies a P/E ratio in this range may be considered fair value. 17–25 Either the stock is overvalued or the company's earnings have increased since the last earnings figure was published. The stock may also be a growth stock with earnings expected to increase substantially in the future.growth stock 25+ A company whose shares have a very high P/E may have high expected future growth in earnings, or this year's earnings may be considered exceptionally low, or the stock may be the subject of a speculative bubble.speculativebubble

Piyasa Değeri/Defter Değeri Oranı Bir şirketin hisse senedi fiyatının hisse başına özsermaye değerine bölünmesiyle elde edilir. Ampirik çalışmalarda düşük ve özellikle 1in altında PD/DD oranına sahip hisse senetlerine yatırım yapıldığında normalin üzerinde getiri elde edilebileceği belirtilmiştir. Bu oran ne kadar düşük olursa, hisse yatırım için o kadar elverişlidir. Eğer oran 1in üstündeyse hisse primli (yani pahalı) olarak işlem görmektedir ve fiyatının düşmesi beklenir. 1den küçükse hisse ucuz kalmıştır ve talep gelir fiyatının yükselmesi beklenmektedir.

Fiyat/Satış Oranı Bir şirketin hisse senedi fiyatının son 12 aylık hisse başına net satışı değerine bölünmesi ile elde edilir. Bu oran da F/K oranı gibi muhasebe verilerinden kolayca hesaplanabilmekte ve benzer şekilde portföy stratejileri oluşturmakta kullanılabilmektedir.

Ödev Risk getiri modelinde Pazar risk primi nasıl hesaplanmaktadır? Açıkılayınız. Fiyat-Kazanç oranı neden önemli bir göstergedir? Tartışınız. Tahvil nedir. Tahvillerin ekonomideki önemini açıklayınız.