EŞİK SINIR DEĞERLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİMYASALLAR YENİ YAKLAŞIM
Advertisements

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ
FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ. M. BROMİDİN İNSANLARA VE SICAK KANLILARA ETKİSİ Bu ilacın insan ve memelilere etkisi gaza maruz kalma süresine göre değişir.
DR. METİN ÇELİKİZ GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI
Hazırlayan: Yaşar KARAÇAM Güneş AYANOĞLU Hakan KARGI
Özkan KARATAŞ Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi
YAPANLAR: EMRE ÖZER VE CEREN BAYRAKTAR
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İş Teftiş Kurulu Başkanlığı TUZLA ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE BULUNAN İŞYERLERİNDE RİSK ESASLI PROGRAMLI TEFTİŞ.
RADYASYON GÜVENLİĞİ ve KORUNMA
KİMYASAL MADDELER ve LABORATUVAR
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
OHSAS NEDİR? FİRMA ADI.
NOKTA KAYNAK HAVA KİRLİLİĞİ DAĞILIM MODELLEMESİ AERMOD
Sorular ve Cevaplar.
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
TAKİP MESAFESİ HIZIN YARISI KADAR METREDİR
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28733
Kokusuz Bir Patoloji Laboratuvarı Mümkündür !
Titreşimli Çalışmalarda İSG
Zırhlama-NCRP151 / SRS-47 Mehmet Tombakoğlu Hacettepe Üniversitesi
FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ ve ZEHİRLENMELERDE ALINACAK ÖNLEMLER.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Patlamaların önlenmesi ve patlamadan korunma MADDE 5 – (1) İşveren, patlamaların önlenmesi ve bunlardan korunmayı sağlamak amacıyla, yapılan işlemlerin.
MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ
Ocakta Gerekli Hava Miktarı
İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. House of Lifelong Learning and Quality Assurance Thomas Gruber German Reference.
MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MSDS
TANIMLAR Patlayıcı Ortam : Yanıcı maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik şartlar altında hava ile oluşturduğu ve herhangi bir tutuşturucu.
G Ü R Ü L T Ü
Öğr. Gör. Elif ÜNALAN ÖZÇELİK
Çalışma Duruşlarının Ergonomik Analizi
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
BİREYSEL YAĞMURLAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI
Dr. Bahadır Şadan Deprem Yük. Müh.
Eşdeğer Sürekli Ses Düzeyi (Leq)
Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2015 ÇALIŞMA HAYATINDA 100 KADINDAN 37’si ÇALIŞIYOR Bu veri ile 125 ülke arasında Türkiye.
3NCÜ BÖLÜM HAVA ARAÇLARININ UÇABİLİRLİĞİ - (ANNEX 8)
HAVA KİRLİLİĞİ Tacettin İnandı. Kapsam Hava kirliği tanımlar Kirlilik nedenleri Önlem.
ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK 1 Resmi Gazete Tarihi: Sayı:28721.
Kimyasal Risk Etmenleri
Kimyasal Risk Etmenleri.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
KİMYASAL RİSK ETMENLERİ.
İş Kazalarının Oluş Nedenleri Nelerdir?
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
İstanbulUzman Fiziksel Risk Etkenleri İSTANBULUZMAN.
1 Şubat 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi eğitim SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENVANTER VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
KAYNAK İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ
Yasal Mevzuatla Belirlenmiş Sınır Değerlere Dayalı Çevre Yönetimi Anlayışı (Command and Control) 13 Nisan 2016 Ortolano 1996, 8.Bölüm pp
HAZIRLIYANLAR MERT TETİK TAHSİN NADİR SEDA ÖZDEMİR.
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine İş Kazası Nedeniyle Başvuran Kazazedelerin Sosyodemografik Özellikleri, İş Kazası Nedenleri, Oluşum.
TANKERİN ÖZELLİKLERİ.
KİM 116 Laboratuvar Güvenliği Prof. Dr
Biz Kimiz? ve Neyi Amaçlıyoruz?
Ondokuz mayıs üniversitesi Havza meslek yüksek okulu
BİREYSEL YAĞMURLAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
Nefes alamayan Türkiye
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
Utku Güner Volkan Aksoy
Selami TURHAN Makina Mühendisi GSM : –
SELAMİ TURHAN Makina Mühendisi Tlf. :
Kimyasal atıklarla çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği.
BİREYSEL YAĞMURLAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI
Tehlike İletişimi.
2T3 HAVA HESAPLARI.
Sunum transkripti:

EŞİK SINIR DEĞERLER

Eşik Sınır Değerleri Kimyasallar için işyeri ortam havasında bulunmasına izin verilen, bütün işçiler için uzun süreli tekrar eden maruziyetler sonucunda ters etki göstermediğine inanılan değerlerdir. Eşik Sınır Amerika Birleşik Devletlerine ait bir terimdir, fakat eş değeri olan başka terimler bir çok ülkede kullanılmaktadır

Dünyada Yaygın Olarak Kullanılan Eşik Sınır Değerleri ABDde Oluşturulan Sınır Değerler ACGIH (The American Conference of Govermental Indastrial Hyginists) Değerleri ACGIH tarafından önerilen eşik sınır değerler 3 kategoride tanımlanmaktadır:

ACGIH 1- TLV-TWA (Eşik sınır değer zaman ağırlıklı ortalama / Threshold Limit Value Time Wieghed Avarage) Günde 8, haftada 40 saat çalışma süresince uzun süreli ve tekrar edilebilen maruziyetlerde çalışanların sağlığını bozmayacak zaman ağırlıklı ortalama konsantrasyondur.

ACGIH 2- TLV-STEL (Eşik sınır değer- Kısa süreli maruziyet sınırı / Thereshold limit value-Short term exposure limit) Bir çalışma gününün herhangi bir anında aşılmaması gereken 15 dakikalık zaman ağırlıklı ortalama maruziyet sınırıdır. Maruziyetler 15 dakikadan uzun olmamalı ve bir günde 4 defadan fazla tekrarlanmamalıdır. Ardı ardına gelen maruziyetler arasındaki süre en az 60 dakika olmalıdır.

ACGIH 3- TLV- Celling (Eşik sınır değer- Tavan değer /Thereshold limit value / Ceiling Bir çalışma gününün herhangi bir anında aşılmaması gereken değerlerdir.

OSHA Kimyasallar için OSHA tarafından belirlenen Müsaade Edilen Maruziyet Sınırı (OSHA PEL - OSHA Permissible Exposure Limit) bulunmaktadır. Zaman Ağırlıklı Ortalama (TWA) ve Tavan (Ceiling) olarak verilen bu değerler, günde 8, haftada 40 saat üzerinden çalışanların sağlığını olumsuz yönde etkilemeyeceği kabul edilen maruziyet sınırlarıdır.

NIOSH NIOSH REL Değerleri: (National Institute for Occupational Safety and Health Recomended Exposure Limit NIOSH) tarafından belirlenen ve bir kimyasalın işyeri havasında bulunan miktarına ilişkin önerilen Maruziyet Seviyesi değeridir.

Almanyada Oluşturulan Sınır Değer Alman Araştırma Cemiyeti (German Research Society) tarafından oluşturulan günde 8, haftada 40 saat üzerinden çalışanların sağlığını olumsuz yönde etkilemeyeceği kabul edilen ve DFG MAK olarak ifade edilen sınır değerdir.

İngilterede Oluşturulan Sınır Değerler MEL Değeri: Maximum Exposure Levels-Maksimum Maruziyet Seviyeleri Her türlü koşul altında, solunum yolu ile işçilerin maruz kalabileceği işyeri ortam atmosferinde bulunan maddelerin maksimum konsantrasyonudur.

İngilterede Oluşturulan Sınır Değerler OES Değeri (Occupational Exposur Standarts- Mesleki Maruziyet Standartları) Bilimsel ve teknik bilgilere dayalı olarak işyeri ortam atmosferinde bulunan maddelere uzun süre solunum yoluyla maruz kalındığında, işçiler üzerinde olumsuz etki göstermesi beklenmeyen konsantrasyondur. MEL ve OES değerleri ortalama referans süresi üzerinden verilen konsantrasyon değerleridir. 8 saatlik zaman ağırlıklı ortalama (TWA) ve 15 dakikalık limit olmak üzere 2 referans süresi kullanılmaktadır.

Batı Avrupa Ülkeleri Sınır Değerleri Batı Avrupa Ülkeleri tarafından TLV-TWA tanımı esas olarak kabul edilmiştir. .

Türkiye de Uygulanan Sınır Değer MAK Değer Parlayıcı, Patlayıcı, Tehlikeli ve Zararlı İşlerde ve İşyerlerinde Alınacak Tedbirler Hakkında Tüzük ekinde yer alan Çizelgeler ile (Çizelge I, II, III) ilgili açıklamalar kısmında MAK Değer; çeşitli kimyasal maddelerin kapalı işyeri havasında bulunmasına müsaade edilen ve orada günde sekiz saat çalışacak olanların sağlıklarını bozmayacak olan azami miktarları olarak tanımlanmıştır.

Türkiye'de Uygulanan Sınır Değer Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğin MESLEKİ MARUZİYET SINIR DEĞERLERİ cetvelleri açıklamalarında verilen TWA : 8 saatlik referans zaman dilimine göre ölçülen veya hesaplanan zaman ağırlıklı ortalama. STEL : Başka bir süre belirtilmedikçe, 15 dakikalık sürede maruz kalınan, aşılmaması gereken limit değer.

Sınır Değer Birimleri mg/m3 :20 0C sıcaklıkta ve 101,3 KPa. (760 mm cıva basıncı) basınçtaki 1 m3 havada bulunan maddenin miligram cinsinden miktarı. ppm :1 m3 havada bulunan maddenin mililitre cinsinden miktarı (ml/m3)