Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Amasya Görüşmesi’nde kabul edilen tek maddeydi.
Advertisements

Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İlk Zaferimiz
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
DOĞU CEPHESİ.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
AMASYA GÖRÜŞMELERİ VE MİSAKIMİLLÎ
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI
BAĞIMSIZLIK SAVAŞI.
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
TBMM ‘NİN AÇILMASI 16 Mart 1920 –İstanbulun İşgali
LOZAN ANT. SINIRLAR Suriye sınırı:20 Ekim 1921 tarihli Ankara antlaşmasıyla belirlenen sınırlar kabul edildi. Irak sınırı:Musul –Kerkük sorunundaki anlaşmazlıktan.
Çalışma soruları 8. video
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
Ait Ders çalışma soruları.
Çalışma soruları 9. hafta
Çalışma Soruları 8.ders. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A.
II.MEŞRUTİYET’İN İLANI
AİT Ders çalışma soruları. Mustafa Kemal Paşa tarafsızlık sorunu olduğuna inandığı için kendisinin katılmayacağı Meclis-i Mebusan’da meclis başkanı.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
T.C.İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
SEVR ANTLAŞMASI (10 Ağustos 1920)
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
10 Ağustos 1920  10 AĞUSTOS 1920  I. Dünya SavaşıI. Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükümeti arasında 10 Ağustos.
TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN 1920
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
TBMM’nin Açılışı (23 Nisan 1920)
 İtilaf Devletleri’nin İstanbul’u işgal etmesi ve Mebusan Meclisi’nin kapatılması üzerine M. Kemal, bir genelge yayınlayarak Ankara’da olağanüstü yetkilere.
SEVR ANTLAŞMASI 10 AĞUSTOS 1920
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
TOPRAKLARIMIZIN PAYLAŞILMASI
İNKİLAP TARİHİ İBRAHİM AYHAN. BATI CEPHESİ (YUNANİSTAN) (YUNANİSTAN) KOMUTAN:İSMET BEY KOMUTAN:İSMET BEY SAVAŞLAR : SAVAŞLAR : 1-1.İNÖNÜ SAVAŞI 1-1.İNÖNÜ.
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921) Yunanlıların Ankara’yı hedef seçerek 23 ağustos 1921’de yeniden ilerlemeye başlamaları üzerine savaş.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması.
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE YORUMLARI
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
Amasya Görüşmeleri 20 – 22 Ekim 1919.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
1.LOZAN BARIŞ KONFERANSI 20 Kasım 1922 / 04 Şubat 1923
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER DOĞU VE GÜNEY CEPHELERİ.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI İMZALANDI (30 EKİM 1918) Yer: Ege denizinde Limni Adası bulunan Agamemnon savaş gemisi İmzalayanlar: Akdeniz Filo komutanı.
Sunum transkripti:

Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri SEVR ANTLAŞMASI (10 AĞUSTOS 1920) Osmanlı Devleti X İtilaf Devletleri SEVR ANTLAŞMASI’NIN ŞARTLARI İstanbul, Osmanlı Devleti’nin başkenti olarak kalacak, fakat Osmanlı Devleti antlaşma şartlarına uymazsa İstanbul Türklerin elinden alınacak, 2) Boğazlar, her zaman bütün devletlerin gemilerine açık bulundurulacak ve Türklerin içinde yer almadığı “Boğazlar Komisyonunun” yönetiminde bulunacaktır, 3) Anadolu’nun doğusunda Ermenistan, güneyinde Kürdistan bağımsız devletleri kurulacaktır,

4) İzmir dahil, Ege bölgesinin büyük bir bölümü ile Midye - Büyük Çekmece gölü çizgisinin batısında kalan bütün Trakya Yunanistan’a verilecek, 5) Adana, Malatya, ve Sivas dolaylarını birleştiren bölgeler ile Suriye Fransa’ya verilecek, 6) Antalya ve Konya yöresi İtalya’ya verilecek, 7) Arabistan ve Irak, İngiltere’ye bırakılacak, 8) Askerlikte mecburi hizmet olmayacak. Elli bin kişilik bir ordu bulundurulacak. Bu ordunun tank, ağır makineli tüfek, top ve uçağı olmayacak, deniz gücü de 13 küçük gemiden oluşacak. 9) Azınlıklara çok geniş haklar verilecek. 10) Kapitülasyonlardan, bütün devletler yararlanacak. 11) Osmanlı Devleti savaş tazminatı ödeyecek, maliyesi İtilaf Devletleri’nin kontrolünde olacak.

(SEVR ANTLAŞMASI İMZALANIRKEN)

(DAMAT FERİT PAŞA) (SULTAN VAHDETTİN)

SEVR ANTLAŞMASI’NIN SONUÇLARI 1) I. Dünya savaşını bitiren en son antlaşmadır. 2) TBMM Sevr Antlaşmasını onaylamadığını bildirerek, antlaşmayı imzalayan ve onaylayanları vatan haini ilan etti. 3) Türk milletinin gerçek temsilcisi olarak TBMM’i Hükümeti bu antlaşma yürürlüğe konulamadı.(Zaten Osmanlı anayasasına göre bir antlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için Mebusan Meclisinin onayından geçmesi gerekiyordu. Fakat Mebusan Meclisi daha önce kapatıldığı için bu antlaşmanın Osmanlı Hükümeti tarafından onaylanmış olması yürürlüğe girmesi için yeterli değildi.) 4) Osmanlı Hükümeti yok sayılmış, toprakları yağmalanmıştır. 5) Türk halkı kurtuluşun ancak mücadele etmekle mümkün olacağını görmüş, TBMM’ye verdiği desteği arttırmıştır. (Sevr’in olumlu yönü)

ÖRNEK SORU : 1 Sevr Antlaşması’ndan sonra TBMM antlaşmayı tanımadığını bildirmiş, imzalayanları da vatan haini olarak ilan etmiştir. TBMM bu tutumuyla aşağıdakilerden hangisini göstermiştir? Halifeye bağlı olduğunu Osmanlı Devleti’nin varlığını devam ettirdiğini Bağımsızlık mücadelesine devam edeceğini Antlaşmanın eksik olduğunu

CEVAP: C TBMM Antlaşmayı tanımayarak, Bağımsızlık mücadelesine devam edeceğini göstermiştir.

ÖRNEK SORU: 2 Sevr Antlaşmasına göre; Batı Anadolu Yunanlılara Antalya ve çevresi İtalyanlara, Güney Doğu Anadolu Fransızlara veriliyor, Doğu Anadolu’da iki yeni devlet Kuruluyordu. Azınlıklara en geniş haklar veriliyor, Kapitülasyonlar bütün devletlere tanınıyordu. Türk ordusu İse sınırlı sayıda asker ve silah sahibi olabiliyordu. Bu bilgilere bakarak Sevr Antlaşması için aşağıdakilerden Hangisi söylenemez. Türk halkının barış içinde yaşamasına ortam hazırlamıştır. Türk halkının egemenlik hakları kısıtlanmıştır. Osmanlı Devleti sömürge haline getirilmek istenmiştir. Türklerin çoğunlukta yaşadığı topraklar yağmalanmak istenmiştir.

CEVAP: A Bu şartlarda Türk halkının barış içinde yaşaması mümkün değildir.