STERİLİZASYON DERSİ 3. HAFTA DERS NOTLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon
Advertisements

dezenfeksİyon-sterİlİzasyon
TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Konutlarda Isınma -.
KBRN KORUYUCU MALZEMELERİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
AXIS Etilen Oksit Gaz Sterilizatör Serisi
Sorular ve Cevaplar.
KONU:ISI MADDELERİ NASIL ETKİLER
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZSYON
ÖN VAKUMLU OTOKLAVLARDA SU TASARRUFU
Sterilizasyonun İzlenmesi
Asena TÖNBEKİCİ Muharrem Gökhan DURAN Faruk DEĞİRMENCİ
LABORATUAR GÜVENLİĞİ Fazilet TAVUKÇUOĞLU
Antisepsi ve Ameliyathane Kuralları
STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON
Dr.Leman KARAAĞAÇ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
BİLECİK AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ ENFEKSİYON HEMŞİRELİĞİ
Deney No: 11 Bir Tuzun Çözünürlüğünün Tayini
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
ISI YALITIMI.
Moleküller arası çekim kuvvetleri. Sıvılar ve katılar.
AKIŞ ÖLÇÜMÜ.
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
HASTANELERDE KULLANILAN DEZENFEKTANLAR
Termodinamik. Termodinamiğin 0. ve 1. yasaları. Hess yasası.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE HAL DEĞİŞİMİ
ISI YALITIMI.
MADDENİN ISI ETKİLEŞİMİ
İLAÇ UYGULAMASIYLA İLGİLİ TEMEL KURALLAR
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ. 1. Isınma ve soğuma Maddelerin hangisinin sıcak, hangisinin soğuk olduğunu anlayabiliriz. Fakat dokunma duygusu, sıcaklık.
Isınma ve Soğuma Sıcak bir yaz gününde bastığımız kumun sıcaklığını hissedebiliriz. Kum,güneşin etkisiyle ısınır ve sıcaklığı artar.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
İMALAT YÖNTEMLERİ Bölüm- 3 Endüstrİ Ürünlerİ TasarImI bölümü.
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
E-MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
DİYABET NEDİR ? İnsan vücudunda insülin yokluğu eksikliği veya çevresel etkisizliği sonucu ortaya çıkan,karbonhidrat,yağ ve protein metabolizmasında bozukluklar.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*,
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
STERILIZASYON KONTROLÜ Halim yılar Burakhan Çelik 675 Burakhan Çelik 675.
AMBALAJ MALZEMELERİ VE STERİLİZASYON
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
BÖLÜM I1. LABORATUVAR GENEL BİLGİLERİ
PERSONEL YÖNETİMİ Personel işlevi, işletme işlevleri içinde yer alan kolaylaştırıcı bir işlevdir. Nasıl ki, bir işletmede üretim yönetiminin konusu mal.
FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
Cihazlar ve malzemeler
Endodontide sterilizasyon & dezenfeksiyon - can alıcı tavsiyeler
KİMYA UYGULAMALRINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĞİ KİMYA LABORATUVARINDA KULLANILAN TEMEL MALZEMELER.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Bakteri- Virus- Mantar
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Uzm. Feriha Başoğlu Yoldaşlar.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PERSONELİ STERİLİZASYON EĞİTİMİ
DEKONTAMİNASYON DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
ÖZLEM TÜRKMEN MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI STERİLİZASYON VE OTOKLAVLARIN ETKİ MEKANİZMASI.
STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ
ECZANELERDE PERSONEL YÖNETİMİ
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

STERİLİZASYON DERSİ 3. HAFTA DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP

Sterilizasyonda Kullanılan İndikatörler Kimyasal indikatörler: Kimyasal indikatörler, bir veya daha fazla sterilizasyon işlem parametresine cevap olarak kimyasal veya fiziksel değişikliklere uğrayan belli koşullarda renk değişimi gösteren veya katı fazdan sıvı faza geçerek sterilizasyon işlemi hakkında bilgi veren göstergelerdir. Kimyasal indikatörler etkin bir kalite teminat programının önemli bir bölümünü oluştururlar. Kimyasal indikatörlerin kullanılma amacı yanlış ambalajlama, sterilizatörün yanlış yüklenmesi ve otoklavın arızalarından kaynaklanabilecek muhtemel sterilizasyon hatalarının belirlenmesidir. Bir kimyasal indikatörün işlemle ilgili olumlu sonuç vermesi indikatörle işlem gören malzemenin steril olduğu anlamına gelmez.

Maruziyet kontrolü olarak tanımlanan işlemle, işlem bandı veya otoklav bandı olarak da adlandırılan, renk değişimi gösteren kimyasal indikatörlerle kabaca paketin sterilizasyon işlemine tabi tutulup tutulmadığı anlaşılır. Özel ambalajların kullanıldığı sterilizasyon işlemlerinde ise ambalajın açılmasına gerek kalmadan direkt ambalaj üzerinde paketin sterilizasyon işlemine girip girmediğini gösteren renk değişimine dayalı indikatörler kullanılmaktadır. Otoklav bandının sterilizasyon işlemi sırasında açılmayacak ve kalıntı bırakmayacak kalitede olmasına ve personelin sterilizasyona girmiş paketleri rahatlıkla tanıyabileceği renk değişimini gösterir nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.

Bohça içi kontrolü paketlerin içine konulan otoklav içindeki fiziksel durumlarla ilgili bilgi edinmeyi sağlayan kimyasal indikatörlerle yapılır. Kimyasal indikatörler otoklavda, standart büyüklükteki bir paketin, buharın en zor ve en geç ulaştığı düşünülen kısmına yerleştirilmeli ve üretici firmanın önerileri doğrultusunda renk değişiminin oluşup oluşmadığı kontrol edilmelidir. Genel olarak kimyasal indikatörler ISO ve EN standartlarınca taşıdıkları özelliklere göre sınıflandırılmışlardır. ISO 11140 Sınıf 1-6 arası sınıflaması, 1. İşlem indikatörleri, 2. Spesifik testlerde kullanılan indikatörler, 3. Tek parametreli indikatörler, 4. Çok parametreli indikatörler, 5. Entegratörler, 6. Emülsiyon indikatörleri. EN 867-1 Sınıf A-D arası sınıflaması, A- İşlem indikatörleri, B- Spesifik testlerde kullanılan indikatörler, C- Tek parametreli indikatörler, D- Çok parametreli indikatörler, olarak sınıflandırılmıştır.

Kimyasal indikatörler hakkında üretici firmalardan; Ürünlerin güvenilirliği, Emniyeti Performans özellikleri konusunda olduğu kadar İndikatör sonuçlarının ve steril ürünlerin saklanması sırasında indikatörlerde meydana gelebilecek renk değişikliklerinin yorumlanması ve indikatörün kendisine ait raf ömrünün ne kadar olduğu konusunda bilgi alınmalıdır. C tipi kimyasal indikatörlerin buhar otoklavı, sterilizasyonda en uygun indikatör tipi olduğu konusunda yapılmış çalışmalar vardır.

Otoklavla sterilizasyonda kullanılan kimyasal indikatörler Browne tüpleri: Kırmızıdan yeşile dönüşür Basınç altında buhar veya kuru sıcaklıkta kullanılır. Steam-Clox kağıtları: Mordan yeşile dönüşür Basınç altında buharda kullanılır. Diack tüpleri: Erir ve bej renk kırmızıya dönüşür Basınç altında buharda kullanılır. Otoklav şeridi: Açık renkten koyuya dönüşür Basınç altında buharda kullanılır. Bowie-Dick şeritleri: Açık renkten koyuya dönüşür Basınç altında buharda kullanılır.

Biyolojik indikatörler: Biyolojik indikatörler, sterilizasyon işleminde amaçlanan biyolojik ölümün gerçekleşip gerçekleşmediğini göstermesi bakımından önemlidir. Biyolojik indikatörler içerisinde sterilizasyona karşı en dayanıklı olarak bilinen bakteri sporları bulunur. Basınçlı buhar sterilizasyonunda bu amaçla Bacillus stearothermophilus kullanılır. Her indikatör üzerinde içerdiği basil tipi, her şeritteki koloni sayısı ve üretim numarası bulunmalıdır. Biyolojik indikatörler bohça içerisine konularak otoklavın kapı ağzı, köşeler ve vakum çıkışları gibi sterilizasyon işleminin en zor gerçekleşeceği düşünülen yerlere yerleştirilir ve işlem sonunda üretici firmanın önerileri doğrultusunda üreme kontrolü yapılarak sterilizasyon işleminin biyolojik ölümü sağlayıp sağlamadığı test edilir.

Biyolojik indikatörlerde de kimyasal indikatörlerde olduğu gibi üretici firmadan ürünün saklanması, kullanımı ve sonuçların yorumlanması ile ilgili bilgi alınmalıdır. “Association for Advancement of Medical Instrumentation (AAMI)”a göre biyolojik indikatör test paketlerinin otoklavların ilk montajlarında, tamir gerektiren bir arızasından sonra ve ayrıca rutin olarak en az haftada bir, ideal olarak her gün, vücuda implante edilecek cihazların sterilizasyonunda ise her yükte kullanılması ve mümkünse bu son durumda biyolojik indikatör test sonuçlarının alınmasına kadar malzemenin kullanılmadan beklenmesi önerilmektedir. “Centers for Disease Control and Prevention (CDC)” biyolojik indikatörlerin haftalık kullanılmasını, implant durumunda her yüke konulmasını önermektedir.

BİYOLOJİK İNDİKATÖRLER

Elektrikli indikatörler: Otoklavdaki malzemelerin içine veya otoklavların çeşitli yerlerine yerleştirilen termokopullar bulundukları yerdeki sıcaklığı doğrudan doğruya ölçmektedirler. Bunların elektrotlarının uçları sıcaklığa hassas kurşundan yapılmış olup sterilizatör dışındaki bir kaydedici alete bağlıdırlar. Kontrol için seçilen paketlerin içine uçların yerleştirilmesi halinde buharın kurşun boyunca paket içine yoğunlaşmasını önlemek amacıyla gerekli önlemler alınmalıdır. Aksi takdirde buharın paket içine kurşun taşıması sonucunda kurşun zehirlenmesi görülebilir. Geniş çapta, şişelenmiş sıvıların sterilizasyonunda kullanılan tek cidarlı otoklavlarda malzemeye ısı penetrasyon süresini güvenilir bir şekilde ölçmek amacıyla, her zaman bu termokopullar kullanılmaktadır. Kurşun uçlar otoklavın çeşitli seviyelerindeki şişeler içine daldırılarak istenen sıcaklığa ulaşma ve bu sıcaklıkta tutulma süreleri tespit edilir. Ancak bu yapılırken uçların şişe duvarına veya tabanına değmemesine özen gösterilir.

TERMOKUPL TİPLERİ VE DİJİTAL GÖSTERGELERİ

Sterilitenin Denetlenmesinde Kullanılan Diğer Yöntemler Sterilizasyon işlemi tüm kuralları yerine getirilerek yapılmış olsa bile işlem sonrası sterilitenin sağlanıp sağlanmadığının belirli aralıklarla denetlenmesi gerekir. Otoklavla yapılan sterilizasyonun denetlenmesi için kullanılan diğer yöntemler: Browne denetleme tüpleri kullanmak: Belirli bir sıcaklıkta yeterli süre tutulunca içlerindeki kırmızı renkli sıvı yeşile dönüşen ayraçlı tüplerdir. Otoklavla yapılan sterilizasyonun denetlenmesinde kullanılan Browne tüpleri iki çeşittir. Tip 1, 121°C’de 15 dakika ya da 115°C’de 25 dakika bekletilmekle tepkime verir. Tip 2, 115°C’de 15 dakikada renk değiştirir. Bu tüpler tıpkı steril edilecek malzeme gibi kağıt ya da bezle sarılarak ambalajlanır ve otoklavda buharın en zor ulaşacağı düşünülen yere konur. Sonuç olarak otoklavla sterilizasyon işlemi; uygulama basamaklarının her biri yerine getirilip, yapan kişi tarafından kayda geçirildiği durumlarda güvenilir sonuçlar verir. Son derece ciddi ve sorumluluk isteyen bu işlemler, işin ciddiyetinin farkında olan eğitimli ve hastane enfeksiyon kontrol komitesi ile koordineli çalışabilecek bir ekiple gerçekleştirilebilir.

ISI İLE STERİLİZASYON B) Nemli Isı ile yapılan sterilizasyon - Sıcak Su ile yapılan sterilizasyon -Kaynatma ile yapılan sterilizasyon 100 oC de 5-10 dk kaynatma ile dezenfeksiyon, 30 dakika kaynatma ile sterilizasyon sağlanabilir . Musluk suyu kireçli olabileceğinden, damıtık su tercih edilmeli. SS, DCA, TCBS, Selenit F, Tetratiyonatlı buyyon gibi bazı besi yerlerinin sterilizasyonunda da kullanılır. 100C’de 5-10 dk da penset, makas, bisturi gibi maddelerin dezenfeksiyonu amacıyla kullanılabilir.

Isı ile Yapılan Sterilizasyon A) Nemli Isı ile Yapılan Sterilizasyon -Sıcak Su ile Yapılan Sterilizasyon -Tindalizasyon Yüksek ısıda bozulabilecek antijen, serum ve şeker solüsyonları gibi sıvı maddelerin, belirli ısı derecelerinde birkaç gün üst üste tutulması ile olur. Hidrolize olabilecek çözeltiler 80-100 oC de 30 dk Kan, serum gibi proteinli maddeler ile aşılar 56-60 oC de 60 dk - İşlem 3 gün üst üste tekrarlanır ve her işlem arasında malzemeler 1 gece oda ısısında bekletilir.

Isı ile Yapılan Sterilizasyon B) Kuru Sıcak Hava ile yapılan Sterilizasyon Kuru ısı mikroorganizmalar üzerinde oksidasyon oluşturarak etkili olmaktadır. Ayrıca uygulanan sterilizasyon ısının yüksekliğine ve proteinin içerdiği su miktarına bağlı olarak protein koagülasyon etkisi de gösterebilir. Nem etkeni ortadan kalktığı için çok yüksek ısı ve daha uzun süre gerekir. -Pastör Fırını ile yapılan sterilizasyon Isı kaybını engellemek için arasında yalıtım maddesi bulunan çift çeperli fırınlardır. Cam, madeni eşya, bazı toz halindeki maddeler, süzgeç kağıtları ve yağların sterilizasyonu gerçekleştirilmektedir. Besi yerleri ve sıvıların sterilizasyonu için bu yöntem kullanılamaz.

Avantajları Kurulması ve bakımı kolaydır. Metal aletlerde aşınmaya neden olmaz ve tek bir parametre (ısı) ile kontrol edilebilir. Dezavantajları Isıya duyarlı malzemelerin sterilizasyonunda kullanılamaz yüksek ısı ve uzun süreye gereksinim gösterir. Sporlar kuru ısıya nemli ısıdan daha dirençlidir.

Pastör Fırınında Sterilizasyon Süreleri ve Prensipleri - 180 oC de 1/2 saat (Yarım saat) - 170 oC de 1 saat - 160 oC de 2 saat Sterilizasyon süresi Pasteur fırını çalıştırılıp istenen ısıya ulaşıldıktan sonra tutulur ve süre sonunda ısı kaynağı kapatılarak fırınının soğuması beklenir. Yüksek ısı farkı nedeniyle soğutma işlemi tamamlanmadan (yani ortam ısısı ile fırın ısısı eşitlenmeden) steril malzeme çıkarılmamalıdır.

Isı ile Yapılan Sterilizasyon B) Kuru Sıcak Hava ile yapılan Sterilizasyon -Alevden geçirilerek yapılan Sterilizasyon Mikrobiyoloji laboratuvarında ekimde kullanılan öze gibi malzemelerin sterilizasyonu için, alevde kızıl hale gelene kadar ısıtılması gerekir. Cam kapların ağızları veya cam aletler alevden geçirmek suretiyle üzerlerinde bulunan mikroorganizmalardan arındırılırlar. Kirli ve kullanım dışı kalmış malzemeler (pamuk, bez) ve hayvan kadavraları da yakılarak yok edilebilir.