İnternet Programlama-I

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HTML.
Advertisements

HTML e GİRİŞ Temel HTML etiketleri.
HTML
Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 1 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Eser SAHiLLiOĞLU.tr.
WEB EDİTÖRÜ STİL SAYFALARI GELİŞTİRMEK
Örnek Web Sitesi Tasarım Dökümanı
Kodlama bilgisi gerekmez!
Tablolar Tablolar etiketi ile belirtilir. Bir tablo etiketi satırlara bölünür ve her satır da etiketi ile sütunlara bölünür. etiketinin anlamı "table.
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Wordpress 2. Not
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
İSİM UZAYLARI.
BAĞLANTI OLUŞTURMAK Bağlantı rengini ve biçimlendirme özelliklerini ayarlamak Hipermetin bağlantıları oluşturmak Resim tabanlı bağlantılar oluşturmak Bağlantıların.
STİL SAYFALARI GELİŞTİRMEK
Stil Sayfaları HTML dosyaları oluştururken her satır ve paragraf için gerekli biçimleri ilgili yerlerde her seferinde belirtmemiz gerekir. Bazı durumlarda.
Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu
Görsel Okur-Yazarlık *
Tablosuz Tasarım Div ler.
EXCEL 2003 Ders 1.
CSS CSS- Cascading Style Sheets: Stil şablonları HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir web teknolojisidir.
ÖDEVLER 1-Listeleme etiketleri 2-Color 3-Sayfa içinde bağlantı oluşturma Hilal BAYIR 2344 TUZLA TEKN İ K OKULLARI.
ARAMA MOTORU KULLANIMI
Kutu Modeli Özellikleri
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
CSS Birimleri.
 HTML nin en önemli araçlarından biri de bilgi girişinde kullanılan form kontrolleridir.  Formlar, web sayfası tasarlayan kişi veya şirketlerle internet.
Menü (Navigasyon) Yapımı
TABLOLAR.
STİL ŞABLONU (CSS) ÖZELLİKLERİ
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ BİLGİSAYAR 2 NOT 2
CSS – Stil Şablonları (Cascading style Sheet)
WEB TASARIMININ TEMELLERİ HTML. HTML FORMLARI VE BİLGİ GİRİŞİ FORM, FORM ELEMANLARI BARINDIRAN BİR ALANDIR. FORM ELEMANLARI KULLANICILARDAN BİLGİ GİRİŞİNE.
İNTERNET PROGRAMLAMA - 1
HTML KODLARI HTML Dokümanındaki ilk etiket <html>’dir.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I
1 İNTERNET PROGRAMLAMA - 1 Bağlantılar Öğr.Gör. Serkan KORKMAZ Harran Üniversitesi Birecik Meslek Yüksekokulu.
ETwinning Twinspace Kullanımı Nisan 2014.
TASARIM BELGELERİ DİLARA SOLMAZ.
Wordpress Eğitimi 2.
Tablo Özellikleri Tablo oluştururken kullandığımız , , ve etiketlerine şu ana kadar gördüğümüz özellikleri uygulayarak görsel açıdan.
HTML (Hyper Text Markup Language) İnternet dökümanları oluşturmaya yarayan işaretleme dilidir.
Hafta 9. 2 Form Hazırlamak Veritabanın da bulunan tablolara veri girilmesini kolaylaştırmak ve görünümünü güzelleştirmek için form özelliğini kullanabilirsiniz.
Javascriptte Olay Fonksiyonları (Events)
Web Tasarımı ve Adobe Muse
Az kullanılan ögeler menüden kaldırılabilir. Kısayollar yaratılabilir.
WEB SİTESİ YAPIYORUM HTML
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
Dersi Özeti Kursun içeriğini özeti Alt başlıkları Proje Kurs esnasında kullanmayı planladığımı editörler HTMLe giriş Temel etiketler Notepad+’da.
2-Hafta Temel İşlemler * Html Komutlarının Yapısı * Açıklamalar
HTML 5 NED İ R? Web sayfası geliştirmek için üretilen bir dildir. Html kendi web sayfamızı yazmamız için kullanmamız gereken bir kodlama dilidir. Html.
HTML 5 NED İ R? Web sayfası geliştirmek için üretilen bir dildir. Html kendi web sayfamızı yazmamız için kullanmamız gereken bir kodlama dilidir. Html.
CSS (Cascading Style Sheet)
İnternet Programlama-I
İnternet Programlama-I
İnternet Programlama-I
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ
Web Teknolojileri Hafta 3 1. İçerik  Cascading Style Sheets - CSS 2.
İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
HTML. Tablo Etiketleri 5 Tablolar sayesinde sayfamızdaki nesnelerin yerleşimini, hizalamasını ve sayfa yapısını istediğimiz şekilde ayarlayabiliriz.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 MODÜL : WEB TASARIM. HTML 2.
HTML 5 NEDİR? Web sayfası geliştirmek için üretilen bir dildir.
HTML 5 NEDİR? Web sayfası geliştirmek için üretilen bir dildir.
İnternet Programcılığı I
HTML HTML Stilleri.
Tarayıcı Sorunları ve Çözümleri
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 1
WEB TASARIMI STİL ŞABLONLARI (CSS KULLANIMI) SAVAŞ TUNÇER.
WEB TASARIMI – HTML BİLGİSİ SAVAŞ TUNÇER
powerPoint nedir
Sunum transkripti:

İnternet Programlama-I HTML - CSS

CSS ile Site Dolaşım Menüsü Oluşturmak Yatay menüler, dünyadaki ilk Web siteleri var olduğundan beri kullanılan en işlevsel ve ziyaretçilerin en sık kullandığı fiziksel alanlardır. Neticede yatay menüler tüm sitenin ana başlık ve içeriklerine erişim olanağı sağlayan kilit noktalardan biridir. Dolayısıyla bu, site navigasyonu ne kadar problemliyse ziyaretçi o kadar sıkıntı çekecek, ne kadar başarılı ve estetikse ziyaretçi o kadar eğlenerek gezecek demektir.

CSS ile Site Dolaşım Menüsü Oluşturmak <html> <head> <title>KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ</title> <style type="text/css"> /* az sonra buraya css kodlarımızı gireceğiz */ </style> </head> <body> <ul> <li><a href="http://babaeskimyo.klu.edu.tr">Babaeski MYO</a></li> <li><a href="http://luleburgazmyo.klu.edu.tr">Lüleburgaz MYO</a></li> <li><a href="http://pmyo.kirklareli.edu.tr">Pınarhisar MYO</a></li> <li><a href="http://shmyo.klu.edu.tr">Sağlık Hizmetleri MYO</a></li> <li><a href="http://sbmyo.klu.edu.tr">Sosyal Bilimler MYO</a></li> </ul> </body>

CSS ile Site Dolaşım Menüsü Oluşturmak

CSS ile Site Dolaşım Menüsü Oluşturmak <style type="text/css"> ul { margin:0; padding:0; } </style> </head>

CSS ile Site Dolaşım Menüsü Oluşturmak ul { margin:0; padding:0; } li { float:left;

CSS ile Site Dolaşım Menüsü Oluşturmak Tüm linkler böylece yan yana gelmiş oldu. Öte yandan fark ediyoruz ki, liste öğelerinin imleçleri halen oradalar. Liste öğelerinin imleçlerini kapatıyoruz: li { float:left; list-style-type:none; }

CSS ile Site Dolaşım Menüsü Oluşturmak Şimdi yapmamız gereken öncelikle link elementlerinin (a) tıklama alanlarını display:block özelliğiyle link alanı kadar kapsamak, ve elementlere biraz iç boşluk (padding) vererek hem okunabilir alanı ferahlandırmak, hem de bunu yaparak aynı zamanda linkler arası boşluk oluşturmaktır. Link elementlerine kutu seviyesi özelliği kazandırıp 5 piksellik iç boşluk uyguluyoruz: a { display:block; padding:5px; }

CSS ile Site Dolaşım Menüsü Oluşturmak Şimdi yapmamız gereken öncelikle link elementlerinin (a) tıklama alanlarını display:block özelliğiyle link alanı kadar kapsamak, ve elementlere biraz iç boşluk (padding) vererek hem okunabilir alanı ferahlandırmak, hem de bunu yaparak aynı zamanda linkler arası boşluk oluşturmaktır. Link elementlerine kutu seviyesi özelliği kazandırıp 5 piksellik iç boşluk uyguluyoruz: a { display:block; padding:5px; font:9.5pt Georgia; color:#000099; /*lacivert */ text-decoration:none; }

CSS ile Site Dolaşım Menüsü Oluşturmak a:hover { color:#CC6600; border-bottom:3px solid #CC6600; }

CSS ile Form Öğelerini Stillendirmek Eskiden bu yana, tasarladığımız Web sitelerinde teknik yetersizlik nedeniyle sınırlı seviyede görselleştirmeler yaparak hayata geçirdiğimiz öğeler arasında kuşkusuz ki interaktif formlar devamlı başı çekmiştir. Bunun sebebi, tarayıcıların form etiketinin altında bulunan form öğelerinin (text kutusu, radyo butonları, liste, menüler vb.) işletim sistemi standardında görüntülenmeleri ve o vakitler CSS ile tasarım geliştirmek sınırlar dahilinde olduğu için birçok kısıtlamaya sahip olmamızdı.

CSS ile Form Öğelerini Stillendirmek Bilindiği gibi, formlar kendilerini kapsayan ve interaktif veri transferi işleminde köprü görevi üstlenen kutu seviyesi <form> etiketiyle kapsanırlar. Bu etiketlerin içine giren öğelerin doğrudan stillendirilmesi ve kutu yapısında biçimlenmeleri birçok durumda tasarımlarımızı hayata geçirirken yeterli gelmeyebileceği için, formlar içindeki öğeleri gruplamamızı ve adımlara bölmemizi sağlayan bir başka kutu seviyesi element olan fieldset elementlerini kullanıyor olacağız.

CSS ile Form Öğelerini Stillendirmek Hazırlayacağımız İletişim Formumuzda veri giriş kriterleri şu şekilde olsun: Ad Soyadı E-mail Mesaj

CSS ile Form Öğelerini Stillendirmek Kriterlerimizden ilk üçünü bir fieldset alanı içine, mesaj bölümünü de bir başka fieldset içine alarak mantıksal bir gruplama yapacağız. Bu yöntem hem stillendirme yaparken daha yaratıcı fikirleri hayata geçirmemize yardımcı olacak, hem de ziyaretçinin bir sürü metin kutusu arasında kaybolmaması adına bir iyileştirme sağlayacaktır.

CSS ile Form Öğelerini Stillendirmek Veri kutularımızı her zamanki gibi textbox input ile oluştururken, birden fazla satıra sahip olabilecek mesaj metni gibi öğelerimiz için textarea form öğesini kullanacağız. Kriter başlıklarımızın ve onların veri giriş içeriklerinin erişilebilir olması için de onları label elementiyle kapsayacağız.

CSS ile Form Öğelerini Stillendirmek <html> <head> <title>CSS İle Biçimlenmiş İletişim Formu</title> <style type="text/css"> body { font:9.5pt "Trebuchet MS"; color:#666666; } </style> </head> <body> <form id="iletisim" method="post" action=""> <fieldset> <label for="ad"><span>Adınız:</span>

CSS ile Form Öğelerini Stillendirmek <label for="ad"><span>Adınız:</span> <input type="text" name="ad" id="ad" /></label> <label for="soyad"><span>Soyadınız:</span> <input type="text" name="soyad" id="soyad" /></label> <label for="e-mail"><span>E-Mail Adresiniz</span> <input type="text" name="email" id="email" /></label> </fieldset> <fieldset> <label for="mesaj"><span>Mesajınız:</span> <textarea name="mesaj" id="mesaj"></textarea></label> <div><input type="submit" value="Gönder" /></div> </form> </body> </html>

CSS ile Form Öğelerini Stillendirmek

CSS ile Fieldset İçindeki Öğeleri Stillendirmek Şimdi bu formların içindeki öğelerin içerik kısmını stillendirerek yapısal biçimlemelere geçmeden önce onları görsel olarak bu biçimlemelere hazır hale getireceğiz. Yapacağımız düzenlemeler, form içeriğimizi stilsiz standart halleri olan yan yana dizilim yapısından kurtararak başlık altına metin kutuları gelecek şekilde, düzgün bir görünümde sunmaktan ibaret olacak.

CSS ile Fieldset İçindeki Öğeleri Stillendirmek label, label span { /* label ve label içindeki span öğeler için selektör gruplama */ display:block;} label { padding:5px; }

CSS ile Fieldset İçindeki Öğeleri Stillendirmek span { font-weight:bold; } fieldset input, fieldset textarea { color:#666; padding:2px; border:1px solid #a1a1a1; width:250px; fieldset textarea { font:9.5pt "Trebuchet MS";

CSS ile Fieldset İçindeki Öğeleri Stillendirmek

CSS ile Fieldset İçindeki Öğeleri Stillendirmek Ziyaretçi fare işaretçisi ile metin kutusuna veri girişi yapmak için tıklayan ya da Tab tuşuyla metin kutularına erişerek yazmak istediğinde kutularımızın görünümünde bazı değişimler uygulayarak formumuzun etkileyiciliğini artırmaya çalışacağız. Bu bahsettiğim işlemler için daha evvelki uygulamalarımızda a elementi için de kullanmış olduğumuz pseudo class’lardan focus özelliğini kullanacağız. Ziyaretçi metin kutusuna veri girişi için tıkladığında kutularımızın çerçeve rengini siyaha çevirelim

CSS ile Fieldset İçindeki Öğeleri Stillendirmek fieldset input:focus, fieldset textarea:focus { border-color:#000; }

CSS ile Fieldset İçindeki Öğeleri Stillendirmek

CSS ile Fieldset İçindeki Öğeleri Stillendirmek Şimdi formumuzdaki fieldset elementlerinin çerçeve rengini ve aralarındaki boşluğu arttıralım. Fieldset’ler için çerçeve rengini 3 piksellik gri, boşluk oranını da her fieldset elementinden sonra dışa doğru alttan 15 piksel olacak şekilde ayarlayalım: fieldset { border:3px solid #999; margin-bottom:15px; }

CSS ile Fieldset İçindeki Öğeleri Stillendirmek

CSS ile Fieldset Çerçevesine Yazı Eklemek <body> <form id="iletisim" method="post" action=""> <fieldset> <legend>Bilgi Formu</legend> Yazıyı yazdıktan sonra style içine biçimlendirmesini yapalım legend { font:10.5pt "Trebuchet MS"; color:#666666; font-weight:bold; }

CSS ile Fieldset Çerçevesine Yazı Eklemek

CSS dosyasını harici olarak kullanmak @charset "utf-8"; /* CSS Document */ body { background: yellow; }

CSS dosyasını harici olarak kullanmak <html> <head> <title>Untitled Document</title> <link href="css/1.css" rel="stylesheet" type="text/css" /> </head> <body> bu benim ilk sayfam </body> </html>