Diksiyon nedir? Konuşmada, kelimenin seçilmesi, imlasına ve veznine göre söylenmesi ve ifadenin rahatlıkla anlatılması. Fesahat, belagat, telaffuz ve natıka kelimeleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONFERANS SÖYLEŞİ SEMPOZYUM
Advertisements

KİŞİSEL İMAJ ve BEDEN DİLİ SITKI ASLANHAN
Hitabetin 10 Altın Kuralı
İletişim «ETkİlİ SÖZEL İLETİŞİM KURMAK» Yrd.Doç.Dr. Pınar Seden Meral.
Yrd. Doç. Dr. Müge YURTSEVER KILIÇGÜN
İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı
Türk Dili I Bölüm - 11.
SOSYAL BİLGİLER 7.SINIF KONU: İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ
Türkçe Dersi/Edebiyat Dersi Kaynak Sitesi
Dilin Tanımı ve Özellikleri
KİŞİLER ARASI İLETİŞİM -1-
İLETİŞİM SORUNLARI.
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI SÖYLEYİŞ VE TELAFFUZ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ
KONUŞMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç Dr. Ş. Dilek BELET.
CÜMLE.
İLETİŞİM ve İNSAN İLİŞKİLERİ ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
MİHRİ HATUN ANAOKULU VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
TASARRUF NE GÜZELDİR.
4.ÜNİTE C.ETKİLİ İLETİŞİM.
ŞİİRDE AHENK.
KONUŞMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç Dr. Özcan PALAVAN.
Hazırlayan Aysun BİLGİÇ Türkçe Öğretmeni
Sözlükte "iletişim" ne demek?
Önce Dil Öğrenmeyi Öğrenin Önce Dil Öğrenmeyi Öğrenin Gerekli Zamanı Ayırın Gerekli Zamanı Ayırın Kullanacağınız Materyalleri Edinin Kullanacağınız Materyalleri.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İLETİŞİM VE İNSANİ İLİŞKİLER
Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
GÜLİZAR DEMİRCİ CEVAT BARUTÇU ÖMER AYDOĞAN
KOMPOZİSYON YAZMA GİRİŞ BÖLÜMÜ.
Sosyal Bilgiler İletişim
İLETİŞİM VE EMPATİ.
OKUMANIN İLKELERİ.
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI
VURGU VE TONLAMA VURGU Konuşma sırasında sözcüğün bir hecesinin ya da cümlenin bir sözcüğünün diğerlerine göre daha belirgin ,daha baskılı söylenmesine.
DİL ANLATIM SLAYT SUNUM&SÖYLEV.
En uzak mesafe ne Afrika’dır
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF DERS NOTLARI
SUNUM / SUNUŞ.
DRAMA Drama;doğaçlama,rol oynama ve tiyatro tekniklerinden yararlanarak öğrencilerin yaşantıyı,bir olayı,bir fikri veya soyut bir kavramı oyunsu süreçlerle.
KONUŞMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Düşünceyi Geliştirme Yolları
ETKİLİ SUNUM NASIL YAPILIR?
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
Ses eğitimine ilişkin fonksiyonlar
ÇOCUKLARIN DİL GELİŞİMİNE YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA
Programın Karşılaştırılması Sunusu
TÜRKÇE DERSİ İlkokul ve Ortaokul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar
ANLATIMIN ÖZELLEKLERİ
Düşünceyi Geliştirme Yolları
DİKSİYON.
DİKSİYON VE ETKİLİ KONUŞMA Bölüm 1
Gökçe Erinç Büyükşengür
ŞİİRDE AHENK UNSURLARI SUNUSU
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
İLETİŞİM TEKNİKLERİ.
- Coğrafi konum (yeryüzü şekli, iklim…) Dinsel inanışlar
İLETİŞİM ÇEŞİTLERİ.
İNSAN – İLETİŞİM- DİL HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
KONUŞMA EĞİTİMİ.
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
İletişim nedir Temel İletişim. Bir aklın, başka bir aklı etkileme sanatıdır. İletişim.
Sunum transkripti:

Diksiyon nedir? Konuşmada, kelimenin seçilmesi, imlasına ve veznine göre söylenmesi ve ifadenin rahatlıkla anlatılması. Fesahat, belagat, telaffuz ve natıka kelimeleri nin ifade ettiği manaların toplamı Tiyatro, piyes gibi sahne oyunlarında, radyoda, televizyonda hitabette, şiir okumada, sözle ilgili sanatlarda diksiyonun önemi büyüktür. Mana ve ses bakımından cümleye uygun düşen kelimeyi seçmek, seçilen kelimeyi, ses tonunu vererek doğru bir şekilde söylemek, fikri, az kelime ile öz olarak ifade edebilmek sanatıdır. Bu işin başarılı olabilmesi için; doğuştan gelen bir kabiliyetin bulunması, konuşma organlarının sağlam olması gerekir. Konuşulan her sözün, söylenilen nutkun, okunan şiirin tesirli olabilmesi için, sesin tonu, ahenginin, jest ve mimiklerinin birbirine uygunluğu gerekir. Bunlar da konuya, dile, davranışa, kelime hazinesine bağlıdır. Diksiyon, yukardaki şartlar bulunmakla beraber uzun süre çalışma ister.

Diksiyonun Bölümleri Ses eğitimi: Ses, solunum, vurgu, durak, ses tonu. Kelime eğitimi: Kelimelerin seçimi, kelimenin söylenişi. Vurguya dikkat edip kelimeleri birbirine ulama veya durakları ayarlama. Söz akımı: Sözlerdeki canlılık, noktalamalara dikkat etmek. Anlatım: Anlatımda tabiilik, üslup, açıklık, ses kuvveti, tasavvur, incelik, hareket, taklit. Jest ve mimik: Jest ve mimikleri ayarlamaktır.

Diksiyonun Metotları 1. Dinleyeni inandırmak ve heyecanlandırmak. 2. Dinleyenin hoşuna gitmek, bıktırmamak, sıkmamak, usandırmamak, açık ve gerçek konuşmak. Türkiye’de diksiyon faaliyetlerine ilk defa 1936 senesinde başlandı. Daha sonra Tahsin Banguoğlu tarafından nazari fanatik ile "ses eğitimi" dersi ilave edildi. Sözlükte "diksiyon" ne demek? 1. Seslerin, sözcüklerin, vurguların, anlam ve heyecan duraklarının hakkını vererek söyleme biçimi. 2. Konuşulan dilin incelenmesi ve kullanılması. 3. Duru, açık, vurgulama ve çıkaklara tam uyarak konuşma.

DİKSİYON DENİLİNCE AKLIMIZA GELENLER 1)Güzel konuşma sanatıdır DİKSİYON DENİLİNCE AKLIMIZA GELENLER 1)Güzel konuşma sanatıdır. 2)Akıcı,anlaşılır dille konuşma. 3)Anlamlı cümleler kurma. 4)Kelimeleri yutmamak. 5)İstanbul Türkçesiyle konuşmak

DİKSİYONU GÜNLÜK HAYATIMIZDAKİ YERİ Diksiyon en genel ifadesi ile konuşma sanatıdır. Duygu ve düşüncelerin ahenkli ve etkileyici bir biçimde ifade edilmesidir. Diksiyon konuşma organlarının (dil, diş, dudak, damak gibi..) etkili çalışmasını ve görevlerini tam yapmaları için yapılması gereken egzersizlerle başlar. Diksiyon Bozukluğu: Ciddi bir sorundur. Hastalık olarak ifade edilir. Diksiyon bozukluğu olan kişiler iletişim gibi toplumun vazgeçilemez bir etkinliğinden mahrum kalarak sıkıntı çekerler. Diksiyonu bozuk insanlar öncelikle dinlenmez bu da ciddi sorunlara yol açar çünkü kendini ifade edememek zordur. Diksiyon Eğitimi: Eğitim alanında uzman kişilerce kurs ve eğitim merkezlerince verilir.  Kursa katılmak için herhangi bir önkoşul yoktur. Her kesimden her yaştan katılımcıya açıktır. Diksiyon bir hobi değil aslında ihtiyaçtır. Sanatlı bir konuşmanın inceliklerini öğreten kurslarda belli başlı konular çeşitlilik gösterse de ana hatlarıyla ders programında bulunan konular aşağıdaki gibidir. Ses eğitimi ve doğru soluma Artikülasyon Fonetik Vurgu ve Ton Beden dilinin etkili kullanımı ve doğaçlama Kelimeleri doğru telaffuz etme Türkiye Türkçesinin standart kullanımı (istanbul ağzı) Doğru okuma-Dinleme-Konuşma

Diksiyon en genel ifadesi ile konuşma sanatıdır Diksiyon en genel ifadesi ile konuşma sanatıdır. Duygu ve düşüncelerin ahenkli ve etkileyici bir biçimde ifade edilmesidir. Diksiyon konuşma organlarının (dil, diş, dudak, damak gibi..) etkili çalışmasını ve görevlerini tam yapmaları için yapılması gereken egzersizlerle başlar. Diksiyon Bozukluğu: Ciddi bir sorundur. Hastalık olarak ifade edilir. Diksiyon bozukluğu olan kişiler iletişim gibi toplumun vazgeçilemez bir etkinliğinden mahrum kalarak sıkıntı çekerler. Diksiyonu bozuk insanlar öncelikle dinlenmez bu da ciddi sorunlara yol açar çünkü kendini ifade edememek zordur. Diksiyon Eğitimi: Eğitim alanında uzman kişilerce kurs ve eğitim merkezlerince verilir.  Kursa katılmak için herhangi bir önkoşul yoktur. Her kesimden her yaştan katılımcıya açıktır. Diksiyon bir hobi değil aslında ihtiyaçtır. Sanatlı bir konuşmanın inceliklerini öğreten kurslarda belli başlı konular çeşitlilik gösterse de ana hatlarıyla ders programında bulunan konular aşağıdaki gibidir. Ses eğitimi ve doğru soluma Artikülasyon Fonetik Vurgu ve Ton Beden dilinin etkili kullanımı ve doğaçlama Kelimeleri doğru telaffuz etme Türkiye Türkçesinin standart kullanımı (İstanbul ağzı) Doğru okuma-Dinleme-Konuşma

İnsanlar toplu olarak yaşar İnsan; düşünen, hisseden, olayları gözlemleyen ve değerlendiren bir varlıktır.Çevresiyle iletişim kurmak; duygu, düşünce ve isteklerini anlatmak insan için vazgeçilmez bir gereksinimdir insan çevresiyle iletişimi konuşarak ve yazarak sağlar.İnsanların çevresiyle olumlu ilişkiler geliştirebilmesinde en önemli etkenlerden biri de güzel konuşma ve yazmadır.