Tanımlar Özellikler Sınıflandırma Yrd. Doç. Dr. Seçil TÜRKSOY FONKSİYONEL GIDALAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
Advertisements

SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
VİTAMİNLER.
FONKSİYONEL GIDA OLARAK KULLANILAN DOĞAL YAĞLAR
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
Beslenme ve Kanser Riski
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
Proteinler.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ İVİ Kivi meyvesi folik asit, potasyum, krom ve E vitamini yönünden zengindir. Bir kivi meyvesi günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla.
Besin ve İçerikleri.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
BESLENMENİN ÖNEMİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
PROBİYOTİKLER VE MUHTEMEL ETKİ MEKANİZMALARI
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
Sevdiğimiz sebze ve meyveler
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Canlı Ve Enerji İlişkisi
PROJESİ.
1. Giriş.
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
DİYET LİF BESİNSEL LİF Dietary Fiber
Karotenoidler & Tokoferoller & Tokotrienoller
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
Yrd. Doç. Dr. Seçil TÜRKSOY
VİTAMİNLER.
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BİTKİLER VE SU.
HAZIR GIDALARIN ZARARLARI
CANLILARDA ENERJİ.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
L-KARNİTİN ELİF KELOĞLU
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Konsantre yoğurt, probiyotik yoğurt, meyveli yoğurt
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
LİPİTLER.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
Sunum transkripti:

Tanımlar Özellikler Sınıflandırma Yrd. Doç. Dr. Seçil TÜRKSOY FONKSİYONEL GIDALAR

İÇERİK Fonksiyonel gıdalar ile ilgili –Tanımlar –Özellikler –Sınıflandırma Yasal düzenlemeler Gıda piyasasında fonksiyonel gıdaların yeri ve önemi Fonksiyonel gıda bileşenlerinin sağlık üzerindeki olumlu etkileri Terpenoidler Fenolik bileşikler Protein/aminoasit kaynaklı bileşikler

İÇERİK Karbonhidrat ve türevleri Yağ asitleri ve lipitler Mineraller Probiyotik ve prebiyotikler Gıda güvenliği ve toksikoloji açısından fonksiyonel gıdalar Fonksiyonel gıdaların geleceği

GİRİŞ Beslenme uzmanları Sağlıkçılar Gıda bilimciler Gıda sanayi

TANIMLAR Nutraseutikler (nutraceuticals) Medikal gıdalar (tıbbi) Farma gıdalar (pharma foods) Düzenleyici gıdalar (designer foods) Fitokimyasallar (phytochemicals) Vita foods Performans gıdalar (ginsang, guarana, ginko, kreatin, triptofan, kafein …)

TANIMLAR Temel besin değerlerine ek olarak hastalıklardan korunmada ve/veya hastalıkların tedavisinde doğrudan yardımcı olan, Fiziksel performansı ve yaşam kalitesini yükseltmek için gerekli bileşenleri içeren doğal bir gıda veya bileşiktir.

Doğrudan bir gıda kaynağı (domatesteki likopen) İşlenmiş gıdanın bileşeni (ketçap veya salça bileşiminde bulunan domatesteki likopen) Zenginleştirilmiş gıda (likopen eklenmiş meyve suyu) Doğrudan destek formu FONKİYONEL GIDA olarak adlandırılabilir.

Doğrudan beslenme ve diyet arasındaki ilişki & klinik deliller İnternet Yaş ortalamasındaki artış Yeni ürün geliştirme çalışmaları & rekabet Sağlık hizmetlerinin pahalı olması Medya Besin etiketi Fonksiyonel gıdalara olan talebi arttırmıştır.

Fonksiyonel gıdalar nerede önem taşır? Erken gelişim ve büyüme dönemi Vücut kilo ve enerji dengesinin korunması Kardiyovasküler fonksiyon Oksidatif strese karşı savunma İntestinal sistem / bağırsak mikroflorası Ruh sağlığı ve performansı Fiziksel performans ve fitness

Sağlıklı Beslenme CVD (kardiyovasküler hastalıklar) Kanser Hipertansiyon Obezite

YASAL DÜZENLEMELER

JAPONYA 1991: FOSHU 1995: Besin etiket standartları 1997 – 2001: Vitamin, mineral, bitki va amino asitlerin gıda desteği olarak kullanımlarının serbestleştirilmesi 2001: FNFC (Foods with Nutrient Function Claims) 2003: Gıda güvenliği komisyonu 2005: FOSHU iyileştirme 2009 – 10: Tüketici sorunları merkezi

Özel kullanım amaçlı gıda grupları Hastalar için gıdalar (tıbbi amaçlı) Hamile ve emziren bayanlar için gıdalar Bebekler için gıdalar Yutma zorluğu çeken hastalar için gıdalar FOSHU (1991)

FOSHU (1991) (Foods for Spesified Health Use) Bu kategoride yer alan gıdaların taşıması gereken özellikler; İçerdiği bileşenler ile sağlık üzerine olumlu etki yapmalıdır, Alerjik etki göstermemelidir, Sağlık ve hijyen riski taşımamalıdır, Yararı bilimsel olarak kanıtlanmalıdır.

Japonya’da FOSHU kategorisinde yer alan gıdalar Özel sağlık etkisiEtki gösteren bileşen Gastrointestinal etkiOligosakkaritler, laktoz, bifidobakteria, laktik asit bakterileri, diyet lif Kan kolesterol seviyesi üzerine etkiKitosan, soya fasulyesi proteini, degrade sodyum aljinat Kan şekeri seviyesi üzerine etkiSindirilebilir dekstrin, buğday albumini, guava çayı polifenolü, L-arabinoz Kan basıncı üzerine etkiLaktotripeptid, kazein dodecaneptide, geniposidic asit, sardine peptid Diş hijyeniParatinoz, maltitoz, eritritol Mineral absorpsiyon üzerine etkiKalsiyum sitrat malat, kazein fosfopeptid, heme demir, FOS

Avrupa yasalarında fonksiyonel gıdalar veya nutraseutikler adı altında özel bir kategori bulunmamaktadır. Yasal çerçevede kurulmuş bir kategori olan PARNUTS (Foods for Particular Nutritional Uses) 5 alt kategori içermektedir: –Bebek formülasyonları –İşlenmiş tahıl bazlı gıdalar ile erken dönem çocuk gıdaları –Enerji sağlama ve kilo kontrol amaçlı gıdalar –Özel tıbbi amaçlı kullanılan gıdalar

Bu program ILSI (International Life Sciences Institute) tarafından koordine edilmektedir. Bu programa göre fonkdiyonel özellikteki gıdalar 2 farklı tipte deklare edilmelidir; Tip A: “Zenginleştirilmiş fonksiyon” Spesifik bir fizyolojik, ruhsal veya biyolojik aktivite üzerinde olumlu etkisi olmalıdır. Herhangi bir hastalık veya patolojik bir durumu işaret etmemelidir. Örn; sindirilemeyen oligosakkaritler özel bağırsak florasının gelişimini destekler. Kafein zihinsel performansı arttırır. Tip B: “Hastalık riskini azaltıcı etki” S pesifik bir hastalığın ortaya çıkma riskini azaltıcı etkisi olmalıdır. Örn; Hamilelikte folik asit tüketimi bebekte sinir yolu kusurlarının ortaya çıkma riskini azaltır. Yeterli Ca alımı ileride ortaya çıkacak osteoporoz riskini azaltmaya yardımı olur. AB FUFOSE (Functional Food Science in Europe)

SINIFLANDIRMA GIDA KAYNAĞI Hayvansal Bitki Mikrobiyal ETKİ MEKANİZMASI KİMYASAL YAPISI

Gıda Kaynağına Göre Sınıflandırma Kaynak: Wildman, R. E. C. 2001, Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods

Gıda Kaynağına Spesifik Bir Fonksiyonel Bileşen Bakımından Zengin Gıda Kaynağına Göre Sınıflandırma

Etki Mekanizmasına Göre Sınıflandırma

Kimyasal Yapılarına Göre Sınıflandırma Karotenoidler Saponinler Tokotrienoller Tokoferoller Basit terpenler Kumarinler Tanenler Lignin Antosiyaninler İsoflavonlar Flavononlar Flavonollar aminoasitler Allil-S blşk Kapsaisinoidler izotiyosiyanatlar İndoller Folik asit Kolin Askorbik asit oligosakkaritler NS-polisak.

Terpenoidler (İsoprenoidler) Bitkisel kaynaklı çoğu nutraseutiklerin temelini oluşturan en geniş kapsamlı bileşen grubudur. Bu grupta bulunan tüm bileşiklerin temel molekül yapıları isopiren olduğu için, isoprenoidler veya isoprenoid türevleri olarak da adlandırılırlar. Pek çok bitki esansiyel yağlar olarak adlandırılan, uçucu terpenoid bileşikleri içermektedir. Limonen (turunçgiller-kabuk) monoterpen Mentol (nane bitkisi) monoterpen Kafeol ve kafestol (kahve çekirdeği) diterpen Limonoidler – limonin ve nomilin (turunçgiller – meyve, bitter aroma) triterpen

Karotenoidler: İsoprenoid grubunda yer alır. Renk pigmentleri içerirler (sarı, turuncu ve kırmızı). Fotosentez reaksiyonlarında rol oynarlar. Gıdalardaki miktarları mevsim koşulları ve olgunlaşma periyoduna göre değişiklik gösterir. Çok az sayıda sentetik karotenoid bileşik bulunmaktadır. Örn; Karotenler ve ksantrofiller (kaynak; havuç) Karotenoidler: İsoprenoid grubunda yer alır. Renk pigmentleri içerirler (sarı, turuncu ve kırmızı). Fotosentez reaksiyonlarında rol oynarlar. Gıdalardaki miktarları mevsim koşulları ve olgunlaşma periyoduna göre değişiklik gösterir. Çok az sayıda sentetik karotenoid bileşik bulunmaktadır. Örn; Karotenler ve ksantrofiller (kaynak; havuç) Saponinler: Triterpen türevleridir. Saponinler: Triterpen türevleridir. Tokotrienoller Tokoferoller Basit terpenler … Tokotrienoller Tokoferoller Basit terpenler …

Fenolik Bileşikler Fenol yapının temelini aromatik bir benzen halkası üzerindeki OH grubu oluşturur. Bitkilerde yer alan fenolik bileşiklerin pek çok görevleri söz konusudur; Böcek ve patojenlere karşı savunma Işığı absorbe etme Polen taşıyıcıların ilgisini çekme Rekabetçi birkilerin gelişmesini azaltma Nitrojen bağımlı bakteriler ile simbiyoz oluşturma …

FONKSİYONEL GIDALAR ve SAĞLIK

DÜNYA PİYASASINDA FONKSİYONEL GIDALAR

PİYASADA LİDER FONKSİYONEL GIDA GRUPLARI

Piyasada En Çok Talep Gören Segmentler

Doğal renklendiriciler Prebiyotikler Doğal aroma maddeleri Şifalı bitki ve baharatlar Renklendirilmiş besinler Mineral eklenmiş Yoğun tatlandırıcılar Vitamin eklenmiş Doğal renklendiriciler Prebiyotikler Doğal aroma maddeleri Şifalı bitki ve baharatlar