İş Etüdünün Tanımı Literatürde en fazla kabul edilen ve kullanılan iş etüdü tanımı, İngiliz standartlar Sözlüğü tarafından yapılmıştır: Buna göre İş Etüdü,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
-ECE GİZEM ÜNAL ÖYKÜ TOKMAK
Advertisements

Terim Çalışmaları Doç. Dr. Ender Ateşman.
Spor Pedagojisi.
Kamu Personeli Verimlilik Projesi
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İç Denetim Başkanlığı TAŞINIR İŞLEMLERİNDE SİSTEM DENETİMİ UYGULAMASI Ahmet SANDAL, İç Denetçi (KİDES) Mehmet KURU,
1) İÇ DENETİM KAVRAMI İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına.
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Ölçme Araçlarının Nitelikleri
İş etüdü.
İŞ ANALİZLERİ.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
Değer biçme / Etki kestirimi ve SED’e paydaşların katılımı Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
TEMEL KALİTE İYİLEŞTİRME ARAÇLARII
İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALİTE YÖNETİMİ.
Problem Çözme Süreci.
İŞ ANALİZİ.
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
Fabrika Düzenleme.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
Tamir Bakım Planlaması
1 T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALİTE YÖNETİM PRENSİPLERİ Yrd. Doç. Dr. FATİH ÖZBEY 2007.
KALİTE ÇEMBERLERİ Yrd. Doç. Dr. Turan SET
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları
PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
Pazarlama Araştırması
Bilgisayar Destekli Eğitim
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
İŞ KALİTESİ ve MALİYET İLİŞKİLERİ
27 TEDAVİ PLANLARI.
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
Malzeme Devinimi Maliyet Giderleri ve İşyeri Tasarımı
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
MESLEKİ EĞİTİMDE AVRUPA BİRLİĞİ FIRSATLARI
İnsan Kaynakları Yönetiminin
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN ARAÇ VE TEKNİKLERİ
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 8) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
Araştırma-Geliştirme Destek Programı
Metot Etütleri Montaj Hattı Zaman Etütleri
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM NUMUNE HASTANESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
EPİDEMİYOLOJİK ARAŞTIRMA PLANLANMASI
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
“DÜNYADA HERŞEY İÇİN, MEDENİYET İÇİN, HAYAT İÇİN, MUVAFFAKİYET İÇİN HAKİKİ MÜRŞİT İLİMDİR, FENDİR İLİM VE FENNİN HARİCİNDE MÜRŞİT ARAMAK GAFLETTİR, CEHALETTİR,
Sistem Analizi Sistem Analisti
HİZMET İÇİ EĞİTİM VE YÜKSEK YÖNETİCİLERİN YETİŞTİRİLMESİ.
Toplam Kalite Yönetimi
Endüstri Mühendisliğine Giriş İŞ ETÜDÜ
İZLEME VE DEĞERLENDİRME. İzleme ve Değerlendirme  İzleme, proje uygulama süresince devam ederken, değerlendirme periyodik olarak belirli aralıklarla.
Pazarlama Araştırmalarına Giriş ve Araştırma Süreci
PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
İş Etüdü konularını tartışacağız. iş etüdünün yararları,
Hidrolojinin Yöntemleri
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Durum Çalışması
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE ÖĞRETİM MATERYAL TASARIMI
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
SÜREÇ YÖNETİMİ İNŞAAT ŞİRKETLERİ İÇİN PERFORMANS DEĞERLENDİRME VE YÖNETİMİ.
Araştırma Problemlere güvenilir çözümler bulmak amacı ile planlı ve sistematik olarak, verilerin toplanması, çözümlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlaştırılması.
BILIMSEL YONETIM DONEMİ FREDERİCK WİNSLOW TAYLOR
DENETİM YAKLAŞIMININ BELİRLENMESİ
GAS 208 PAZARLAMANIN TEMEL İLKELERİ ve HİZMET PAZARLAMASI
Klinik Bilgi Sistemleri
Sunum transkripti:

İş Etüdünün Tanımı Literatürde en fazla kabul edilen ve kullanılan iş etüdü tanımı, İngiliz standartlar Sözlüğü tarafından yapılmıştır: Buna göre İş Etüdü, gelişme olanağı yaratabilmek amacıyla, belirli bir olayı ya da etkinliği, ekonomiklik ve etkenlik yönünden etkileyen tüm kaynakları ve etmenleri, dizgesel olarak araştırmaya yönelik, ve insan çalışmasını geniş kapsamda inceleyen bir teknik olup, özellikle metot(yöntem) etüdü ve iş ölçümü teknikleri için kullanılan, genel bir terimdir.

İş Etüdünün Amaçları Gereksiz faaliyetlerden kurtulmak Gerekli faaliyetleri mümkün olan en ekonomik şekilde düzenlemek Uygun çalışma yöntemlerini standartlaştırmak İş ile ilgili doğru zaman standartlarını saptamak Üretimde kullanılan faktörlerden yararlanma oranını artırmak Mevcut çalışma koşullarından daha iyi çalışma koşullarına geçme

Problem Çözüm Yöntemi: Problemin tanımı Verilerin derlenmesi Problemin analizi Olanaklı çözüm yollarının araştırılması Alternatiflerin değerlendirilmesi Çözümün uygulanması ve uyarlanması

İş Etüdünün Aşamaları Etüdü yapılacak işin ya da sürecin seçimi. Seçilen işin yada süreçle ilgili bilgilerin toplanması ve uygun kayıt ortamlarına kayıt edilmesi. Kaydedilen olayların eleştirel bir gözle incelenmesi ve irdelenmesi. Analiz sonucunda en ekonomik yöntemin geliştirilmesi. Geliştirilen yöntemin kapsadığı iş miktarının ölçülmesi ve standart zamanın hesaplanması. Yeni yöntemin ve buna bağlı olarak standart zamanın tanımlanması. Yeni yöntemin ve sürenin onaylanarak, standart uygulama olarak sisteme yerleştirilmesi. Yeni standartların iyi bir denetimle sürdürülmesi.

Metot Etüdü Metot etüdü, daha kolay ve daha etken yöntemlerin geliştirilmesi, uygulanması ve maliyetlerin düşürülmesi amacıyla, bir işin yapılışındaki mevcut ve önerilen yolların dizgesel olarak kaydedilmesi ve eleştirilerek incelenmesidir.

Metot Etüdüne İlişkin Bazı Sonuçlar Metot etüdü, olayları bilimsel yönetim prensipleri ile değerlendirir. Metot etüdü bir yaratıcı problem çözme tekniğidir. Metot etüdü içerisinde emek faktörü bulunan her düzeydeki faaliyet için uygulanabilir. Metot etüdü bir işin en iyi(optimal) yapılış biçimini bulan bir teknik değildir. Dolayısıyla aynı işin her zaman daha kolay bir yapılış şekli bulunabilir. Metot etüdü doğrudan verimlilik artırma tekniğidir.

Metot Etüdünün Hedefleri İşçinin boş bekleme süresini azaltmak. İşçinin gereksiz hareketlerini ortadan kaldırmak. İşçiler üzerinde adil iş yükü dağılımını sağlamak. İşçinin çalışma hızını yükseltmek. Daha iyi çalışma koşulları geliştirmek. Üretim süresi boyunca iş akışını dengelemek. Makinaların boş bekleme sürelerini azaltmak. Malzeme firelerini azaltmak. Kalite bozukluklarını azaltmak.

Metot Etüdünün Aşamaları Üzerinde metot etüdü çalışması yapılacak işin seçimi Seçilen işin mevcut durumda nasıl yapıldığına ait bilgilerin toplanması ve standart kayıt ortamlarına kaydedilmesi. Mevcut metodun eleştirel yaklaşımla incelenmesi ve irdelenmesi. Daha iyi bir metodun geliştirilmesi. Geliştirilmiş metodun uygulanması. Uygulamanın izlenmesi ve gerekli düzeltmelerim yapılması.