KURULUŞ DÖNEMİ ÖSS- YGS SORULARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. Büyük Selçuklu Devleti'nde adalet teşkilatı içinde,
Advertisements

Yapılan araştırmalar sonucunda tarih öncesi dönemde insan gereksinimlerinin birbirine benzediği ortaya çıkarılmıştır. Bu yargıyı, I. farklı bölgelerde.
Anadolu gibi Mezopotamya’da eskiçağlarda pek çok defa istilaya uğramış, tarih boyunca üzerinde farklı uygarlıklar değişik kültür ve medeniyetler kurmuşlardır.
Tarih bilimi araştırmayı ve öğretimi kolaylaştırmak amacıyla,
1.
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
OSMANLI DEVLETİ YENİ BAŞKENTİNDE
1.
OSMANLI TARİHİ ARİF ÖZBEYLİ.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
Hazırlayan Adı: Ercan Soyadı: Aşkan No:

Dönemlere Ayrılma Her dönüm noktası, hem yeni bir gelişmenin başlangıç noktası, hem de bir önceki gelişmenin doruk noktası olmaktadır.
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ
Salih Zeki Anadolu Lisesi
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
HAÇLI SEFERLERİ.
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ BİREY DERSANELERİ.
,.
(DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ)
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ
DAĞILMA DÖNEMİ ÖSS- YGS SORULARI.
20. YÜZYIL BAŞLARI OSMANLI DEVLETİ
DÜNYA GÜCÜ OSMANLI ‘’Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorlu- ğu’nun Yükselme döneminde Anadolu’daki zanaatkarlar “lonca” denilen zanaat.
TÜRKİYE TARİHİ (11-13 YÜZYIL)
TÜRK İSLAM DEVLETLERİ ÖSS- YGS SORULARI.
DAĞILMA DÖNEMİ SİYASİ GELİŞMELERİ Kırım Savaşı’nı kazanan devletlerden biri olarak Paris Antlaşması na katılan Osmanlı Devleti’nin, bu antlaşmanın aşağıda.
ANADOLU’DA KURULAN İLK TÜRK BEYLİKLERİ
OSMANLI KURUM KÜLTÜR VE UYGARLIK
ARAYIŞ YILLARI (DURAKLAMA)
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. Osmanlı Devleti’nin Trablusgarp’ta İtalya ile mücadele halinde olması, aşağıdaki savaşlardan hangisinin başlamasında.
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
AİT Ders - Çalışma Soruları
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
AİT ve 3. Ders - Çalışma Soruları. 1. Tanzimat Fermanı’nda, aşağıda verilenlerden hangisinde ıslahat yapılması öngörülmemiştir? A. Yargı B. Vergi.
Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
Ait Ders çalışma soruları.
II. BAYEZİT DÖNEMİ (1481 – 1512) * Cem Sultan Olayı : Cem Sultan II. Bayezit’a karşı Memlükler’in de kışkırtmasıyla birkaç kez taht mücadelesine girişmişse.
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
ISLAHATLAR- AYAKLANMALAR
Duraklama Devri Siyasi Olayları
TARİH SAATİ CUMA BARAN ŞAHİN TARİH ÖĞRETMENİ
Ait Ders çalışma soruları.
MİLLİ MÜCADELE BAŞLIYOR KONU KAZANIM TESTİ SINIF:8.
II. MAHMUT DÖNEMİ SORU PROĞRAMI
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
ARDA KIRTASİYE. Orhan Gazi 1281 yılında doğdu. Annesi Malhun Hatun, babası Osman gazidir yılında 45 yaşında iken Osmanlı tahtına oturdu. Kardeşi.
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ ( ).
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
İstanbul’un Fethi.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ
KAZANIM DEĞERLENDİRME TESTİ
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLUŞU / Anadolu Beylikleri Dönemi
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
dendiğinde ne anlaşılmaktadır?
KUZEY EFTAL SESLİOKUYUCU
( ) Şehzadeler padişah olabilmek için kardeşlerini öldürebilirlerdi.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
Anadolu’da kurulan ilk beylikler hangileridir?
SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Osmanlı Devleti’nde Dini Hayat ve Gayr-i Müslimler
1)- Bursa alındı(1326) 2)- Maltepe (Palekanon) Savaşı (1329) yapıldı. 3)- İznik ve Kocaeli fethedildi. 4)- Karesioğulları Beyliği Osmanlılara katıldı.
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

KURULUŞ DÖNEMİ ÖSS- YGS SORULARI

1995 1. Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında eğitim için Mısır ve Suriye’ye öğrenciler gönderilmiş, bu ülkelerdeki bazı bilim adamları da medreselerde ders vermek üzere Anadolu’ya getirilmiştir. Bu durum aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir? Osmanlıların medrese eğitimini temel almasıyla Bu dönemde medrese eğitiminde Mısır ve Suriye’nin ileri bir düzeyde olmasıyla İslam ülkeleri arasında kültürel ilişkilere önem verilmesiyle Mısır ve Suriye’den başka yerde medrese eğitimi olmamasıyla Batı eğitim kurumlarıyla ilişki kurulmamış olmamasıyla

1997 2. Aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Dönemi’nde yer alan olaylardan biridir? A) Kırım Hanlığı’nın Osmanlı Devleti’ne bağlanması B) Mısır’ın Osmanlı topraklarına katılması C) Bulgar Krallığı’nın topraklarının Osmanlı Devleti’ne katılması D) Kıbrıs Adası’nın fethedilmesi E) Şehzade Cem’in II. Bayezid’e baş kaldırması

1998 3. Aşağıdaki politikalardan hangisi, Türklerin Balkanlarda göçmen olarak yerleşip kalmasını sağlamak amacıyla uygulanmamıştır? Göçmenlerin geçerli neden olmadan yeni yerleşim yerlerini terk etmelerinin yasaklanması Anadolu’dan göçmen naklinde, özellikle anlaşmazlık içinde olan ailelerin seçilmesi Yeni yerleşim yerlerine, gerekli olan malzemenin sağlanması Göçmenlerden, bir süre için vergi alınmaması Hristiyan ailelerden alınan çocukların, Müslüman çiftçilerin Ya-nına gönderilmesi

2007 4. Osmanlı Devleti’nin egemen olduğu topraklar üzerinde dili, dini, gelenekleri birbirinden farklı uluslar yaşamış ve bunların ulusal niteliklerini değiştiren bir politika izlenmemiştir. Böyle bir tutumun, I. Osmanlı Devleti’ni yıkmak isteyen devletlerin Osmanlı’nın iç işlerine karışması, II. Osmanlı ülkesinde yaşayan azınlıkların bağımsızlık kazanması, III. Osmanlı Devleti’nin teokratik yapısının korunması durumlarından hangilerini kolaylaştırdığı savunulabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III

2011 5. Osmanlı Beyliği’nin kısa sürede gelişmesinde Bizans İmpa-ratorluğu’nun aşağıdaki durumlarından hangisinin etkili olduğu savunulamaz? A) Sanatçıların din ve imparatorluk için çalışması B) Din ve mezhep anlaşmazlıklarının sık yaşanması C) Tekfurların kendi başlarına hareket etmesi D) Halka ağır vergiler yüklenmesi E) Taht kavgalarının yaşanması

2013 6. Osmanlı Devleti, Rumeli’ye geçmesiyle birlikte ele geçirdiği topraklara Anadolu’nun çeşitli yerleşim yerlerinden önemli miktarda Türk nüfusu yerleştirmiştir. Bu durumun aşağıdakilerden hangisine neden olduğu savunulabilir? Avrupalı devletlerle ilişkilerin gelişmesine Osmanlı egemenliğinin Balkanlarda giderek güçlenmesine Anadolu’da Celâli İsyanlarının çıkmasına Osmanlı Devleti’ndeki Türk nüfusunun azalmasına Balkan devletlerinin siyasi ayrıcalıklar kazanmasına

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 B E D A 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30