İzdüşüm Bir cismin, herhangi bir düzlem üzerine düşürülen görüntüsüne izdüşüm denir.Görüntünün oluşması için uygulanan metoda da izdüşüm metodu denir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MOHR DAİRESİ DERS NOTLARI
Advertisements

3/A SINIFI.
DENGELENEREK ÇİZİLMESİ İSTENEN DÖNEL MERDİVEN
YAPI ELEMANLARI – TEMEL UYGULAMASI
PERSPEKTİF Yukarıya doğru uzanan kenarlar YÜKSEKLİK kenarlarıdır.
Binanın her tarafından 45 cm saçak çıkacaktır
Çatı Planı Ö: 1 / 50 A-A Kesiti Ö: 1 / 50 B-B Kesiti Ö: 1 / 50
DOĞRU VE DÜZLEM.
GEOMETRiNiN TEMEL KAVRAMLARI
Pervane Çizimi ji ri/R ji ri P O O P/2p M B1" A B1 a A" B1" A B B**
PERSPEKTİF PERSPEKTİF (İZDÜŞÜM) :Cisimlerin yükseklik, genişlik ve derinlik boyutları ile ön, üst ve yan görünüşleri aynı anda birlikte görünecek şekilde.
HARİTA BİLGİSİ.
DÖŞEME KESİTİNİN ÇİZİMİ
B-B KESİTİ İÇİN YARDIMCI ÇİZGİLERİN ÇİZİMİ:
TEMEL DİKKLİK KAVRAMI E d k O Düzlemde G F E n m d B p Uzayda.
POSTA KESİTLERİ (EN KESİTLERİ)
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
AÇILAR Açı ve Açı Ölçme.
B-B Kesiti Ö: 1/50 Verilmeyenler serbesttir.
2. BÖLÜM VEKTÖR-KUVVET Nicelik Kavramı Skaler Nicelikler
Kaliteli Teknik Resmin Üç Temel Niteliği:
MAKİNE TEKNOLOJİLERİ ALANI
AÇILAR Açı ve Açı Ölçme.
Öğretim Görevlisi Rıdvan yakut
DÖKÜM TEKNOLOJİSİ ve PRENSİPLERİ
Çeşitli Yüzeylerde Yansıma
GEOMETRİK ŞEKİLLER.
FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
BİR DÜZLEM İLE BİR GEOMETRİK CİSMİN ARA KESİTİNİ BELİRLEME
TEK ODAKLI LENSLERİN ÇERÇEVEYE TESPİT TEKNİĞİ OPTİSYENLİK MESLEĞİNDE ÇERÇEVE BOYUTLARININ ÖLÇÜLMESİ YÖNTEMİ.
Mineraloji-Petrografi
Merhaba arkadaşlar.
CNC tezgah ve sistemlerde; tezgah, parça ve takım olmak üzere üç ayrı koordinat sistemi vardır. Bu koordinat sistemlerinin  orijinlerine; tezgaha ait olanına 
NİVELMAN ÇEŞİTLERİ BOYUNA PROFİL NİVELMANI ENİNE PROFİL NİVELMANI
NİVELMAN ÇEŞİTLERİ PROFİL NİVELMANI.
Temel Teknik Resim.
BİLGİSAYAR GRAFİĞİ Ders 5:PROJEKSİYONLAR
GRAFİK NEDİR?   İstatistik bilim dalında çeşitli yöntemlerle elde edilen sonuçların çizgi ve şekillerle ifade edilmesine grafik denir.
AYNA VE DÖNME SİMETRİSİ
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER ÜÇGEN VE DÖRTGENLER
TEKNİK RESİM Perspektifler.
TEKNİK RESİM.
T R E E K R S T N TEKNİK RESİM S M K K İ N M İ K
PERSPEKTİF ÖMER ASKERDEN PİRİ MEHMET PAŞA ORTAOKULU
TEKNİK RESİMDE KESİT GÖRÜNÜŞ
MİKROMETRELER Kumpaslara nazaran daha hassas olan ve okuma kolaylığı sağlayan ölçü aletleridir. Genellikle silindirik parçaların çaplarının ve ya düz parçaların.
32 KRİSTAL SINIFI.
SİMETRİ ELEMANLARI (TRANSLANSYONSUZ) Kristallerde bulunan yüzey, kenar ve köşe gibi aynı değerli kristal unsurların belli bir düzen içinde yerleşmiş.
GEOMETRİK OPTİK.
Bölüm 4 – Kuvvet Sistem Bileşkeleri
PERSPEKTİF.
TEKNİK RESİMDE ÖLÇÜLENDİRME
YER FOTOGRAMETRİSİ (2014) Doç. Dr. Eminnur Ayhan
TOLERANSLAR.
Öğr.Gör.Yük.Müh. A. Koray ÖZGÜN
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
Kristal Eksenleri Kristaller geleneksel olarak 3 (veya 4) referans eksen düzenine göre Bu hayali referans çizgilerine kristal eksenleri denir Eksenler,
F=hA BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER
PERSPEKTİF NEDİR ? Perspektif, doğadaki iki boyutlu ya da üç boyutlu cisimlerin bizden uzaklaştıkça küçülmüş ve renklerinin solmuş gibi görünmesine denir.
Pergel Yardımıyla Dik Doğru Çizmek
TEK KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF
MERDİVENLER 8. HAFTA.
Tez Danışmanı: Prof. Dr. H. Rıza BÖRKLÜ
LİSANS TEZİ YAPIM VE MONTAJ RESİMLERİ
DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI
T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Makine Resim ve Konstrüksiyonu Öğretmenliği Anabilim Dalı LİSANS TEZİ ÖLÇME ve ÖLÇÜLENDİRME Hazırlayan : Özge İLİKLİ.
EŞİTSİZLİKLER ÖMER ASKERDEN UZMAN İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ BASİT YAYILI YÜKLERİN İNDİRGENMESİ
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MOHR DAİRESİ DERS NOTLARI M.Feridun Dengizek.
Kural – 1 Oyun Alanı.
Sunum transkripti:

İzdüşüm Bir cismin, herhangi bir düzlem üzerine düşürülen görüntüsüne izdüşüm denir.Görüntünün oluşması için uygulanan metoda da izdüşüm metodu denir.

Merkezi İzdüşüm Belirli uzaklıktaki bir gözlem noktasından, ışınlar göndererek cismin bir izdüşüm düzlemi üzerine iz düşürülmesi ile meydana gelen bir gerçek gösteriliştir.

Paralel İzdüşüm Bu metotta bakış noktası sonsuz uzaklıktadır.İzdüşüm ışınları birbirine paralel olarak cismin düzlem üzerinde görüntüsünü meydana getirir.Işınlar izdüşüm düzlemine herhangi bir açıda gelebilir.Eğer ışınlar düzleme 90O den farklı bir açıda gelirse eğik izdüşüm , 90O gelirse buna da dik izdüşüm adı verilir.

Eğik İzdüşüm

Dik izdüşüm

Noktanın izdüşümü

Doğrunun izdüşümü

Düzlemin izdüşümü

Gerçek büyüklük(Yatırma metodu)

Gerçek büyüklük(Döndürme metodu)

Görünüşler

Görünüşler

Görünüşler

Görünüşler

Görünüşler

Görünüşler

Ölçekler Bir cismin teknik resimde çizilen doğrusal boyutlarının, bu cismin gerçek doğrusal boyutlara oranına, o resmin ölçeği adı verilir. Standart resim kâğıtlarına sığmayacak boyutlarda olan parçaların resimlerinin küçültülerek, çok küçük boyutlardaki parçaların resimlerinin ise büyültülerek çizilmesi suretiyle daha kolay okunması sağlanmış olur. Resimler hangi büyüklükte çizilirse çizilsin üzerine gerçek ölçüleri yazılmalıdır.

Ölçekler a)Gerçek ölçek:Resimdeki ölçüsü ile gerçek ölçüsü aynı olan ölçektir. ( 1:1 ) b)Küçültme ölçeği:Resimdeki ölçüsü gerçek ölçüsünden küçük ölçektir. ( 1:2 - 1.5 - 1:10 - 1:20 - 1:50 - 1:100 - 1:200 - 1:500 - 1:1000 ) c)Büyütme ölçeği:Resimdeki ölçüsü gerçek ölçüsünden büyük olan ölçektir. ( 2:1 – 5:1 – 10:1 – 20:1 – 50:1 )

Ölçekler 2:1 1:1 1:2

Ölçülendirme Makine parçalarının çizilen görünüşleri üzerine, boylarının, enlerinin, yüksekliklerinin, yüzeyler arasındaki mesafelerin, tolerans değerlerinin, malzeme özelliklerinin yani parçanın imali için gerekli bütün değerlerin bilgi olarak verilmesine ölçülendirme adı verilir

Ölçülendirme

Ölçülendirme Ölçülendirme Kuralları a)Görünüşler üzerine konan bütün ölçüler ve diğer bilgiler doğrudan verilmelidir. b)Her ölçü görünüşler üzerinde bir defadan fazla verilmemelidir. c)Bir ölçünün en iyi hangi görünüşte verilmesi uygunsa o görünüş üzerinde verilmesine dikkat edilmelidir.

Ölçülendirme d) İşi yapacak olan kişinin herhangi bir hesaplama işlemi yapmaması için önemli eksen mesafeleri, ve önemli ölçüler resim üzerinde düzgün bir şekilde belirtilmelidir. e)Görünmeyen yüzey veya kenarların gösteriminde kullanılan kesik çizgiler üzerine çok zorunluluk olmadıkça ölçü verilmemelidir. f)Bütün ölçüler mm olarak verilmelidir. Eğer başka birim kullanılmışsa ölçüden sonra birimi yazılmalıdır.

Ölçülendirme g)Ölçü çizgileri çok zorunlu olmadıkça birbirini kesmemelidir. h)Ölçü rakamları, ölçü çizgisine değmeyecek şekilde, uygun yükseklikte ve ölçü çizgisinin üst orta kısmına yazılmalıdır. ı)Ölçü çizgisi üzerinde yeterli yer olmadığı durumlarda ölçü rakamı bir kılavuz çizgisinin yanına veya ölçü çizgisinin uzantısı üzerine yazılmalıdır.

İzometrik perspektif

Eğik perspektif

Dimetrik perspektif

Kesit alma çeşitleri a)Tam kesit: Kesit düzlemi cismi ortasından kesiyorsa, elde edilen kesit tam kesittir. Genellikle kesit ekseni simetri ekseninden geçirilir.Kesit düzleminin parça içerisindeki temas ettiği bütün yüzeyler taranır

Tam kesit

Yarım kesit b)Yarım kesit:Birbirine dikey iki kesit düzlemi, cismin dörtte birini(¼) kesiyorsa elde edilen kesit yarım kesittir. Yarım kesitte parçanın yarısı içini diğer yarısı ise dışını gösterir.

Bölgesel(Kısmi) kesit c)Bölgesel(Kısmi)kesit:Tam ve yarım kesitin uygulanamadığı durumlarda, parçanın sadece görülmesi istenen yerleri koparılmış gibi gösterilerek çizilen kesittir. Bu kesitin sınır çizgileri serbest el çizgisi ile sınırlandırılır

Kademeli kesit d)Kademeli kesit:Makine parçasının şekline bağlı olarak çizilecek kısımlar aynı eksen üzerinde olmayabilir. Bu durumda kesit düzlemi istenilen yerlerden kıvrılarak geçirilir.

Döndürülmüş kesit e)Döndürülmüş kesit:Kademeli kesit benzeri silindirik parçalarda, kesilecek düzlem kesit düzlemi üzerine taşındığı farz edilerek yapılan kesit alma işlemidir.

Kesit Alma Kuralları a)Tarama çizgileri, 45° açı ile çizilir. Eğer taranacak kısımlarda 45° lik bir yüzey varsa o zaman 30° veya 60° olarak tarama yapılabilir. b)Tarama çizgileri komple resimlerde farklı yönlerde yapılmalıdır. Tarama aralıkları parçaların boyutlarına göre ayarlanabilir. c)Büyük alanlı parçaların kesit yüzeylerinin sadece kenar kısımları taranabilir. d)Dar kesit yüzeyli parçalar kesildiği zaman dolu olarak boyanabilir. e)Miller, kamalar, perçinler, pimler, cıvatalar gibi makine elemanları eksenleri boyunca kesilmedikleri için taranmazlar. Sadece eksenlerine dik olarak kesilirler ve bu şekilde taranırlar. f)Ayrıca kol, destek gibi parçalar da taranmazlar. Sadece kesit biçimi şekil üzerinde gösterilir.

Kesit Alma Kuralları

Kesit Alma Kuralları

Kesit Alma Kuralları

Yüzey İşleme İşaretleri Makine imalatında talaşlı veya talaşsız şekillendirme ile elde dilen yüzeylerde yapımdan dolayı pürüzler oluşabilir. Bu pürüzler uygulanan yapım çeşidine göre gözle görülebilir ve elle hissedilebileceği şekilde olabileceği gibi bazı hassas kontrol cihazları ile görülebilecek ve ölçülebilecek büyüklüklerde olabilir. Makine parçalarında aşınmanın azalması ve yüzeyin daha güzel görünmesi için, bu pürüzlerin belli değerlerde olması gerekmektedir. Bundan dolayı yüzeylerin hangi pürüzlülükle işleneceğinin, yönteminin ve diğer bazı özelliklerinin resim üzerinde gösterilmesi gerekir.

Yüzey İşleme İşaretleri Talaş kaldırılamayacak veya yüzeyin olduğu gibi kalması durumlarında kullanılır.

Yüzey İşleme İşaretleri Talaş kaldırmak suretiyle elde edilen yüzey işareti olarak kullanılır

Yüzey İşleme İşaretleri Herhangi bir imalat metodu ile elde edilebilir yüzey işareti olarak kullanılır

Yüzey İşleme İşaretleri Bir parçanın bütün yüzeyleri aynı yüzey kalitesinde olduğunda sembole daire eklenerek kullanılır

Yüzey İşleme İşaretleri Özel yüzey durumlarının gösterilmesi istendiğinde sembolün uzun koluna yatay çizgi eklenerek yatay çizgi üzerine işleme yöntemi veya özel durum yazılarak kullanılır

Yüzey İşleme İşaretlerine Eklenen Semboller a : Ra sembolü ile beraber m(mikron) cinsinden pürüzlülük değeri b : İmalat metodu, işleme, kaplama vs. c : İlgili sembol ile birlikte mm cinsinden uzunluk d : İşleme izlerinin yönü e : İşleme payı f : Ra dan başka, sembolü ile beraber m cinsinden pürüzlülük değeri

Yüzey İşleme İşaretleri

Tolerans İmal edilecek makine parçalarının amacına uygun çalışabilmesi için, bitmiş ölçülerinin kabul edilebilir iki sınır değeri arasında kalması gerekir. İki sınır ölçü değeri arasındaki farka tolerans denir.

Tolerans

Toleranslarda Kullanılan Terimler 1-Esas boyut ölçüsü:Şekildeki 40 ölçüsüdür 2-Deliğin en büyük ölçüsü(EBÖ): 40 + 0,025 = 40,025 3-Deliğin en küçük ölçüsü(EKÖ): 40 – 0 = 40 4-Milin en büyük ölçüsü(EBÖ): 40 + 0 = 40 5-Milin en küçük ölçüsü(EKÖ): 40 – 0,016 = 39,984 6-Deliğin toleransı(TD):En büyük ölçü- En küçük ölçü = 40,025 – 40 = 0,025 7-Milin toleransı(TM):En büyük ölçü – En küçük ölçü = 40 – 39,984 =0,016 8-En büyük boşluk: Deliğin en büyük ölçüsü – Milin en küçük ölçüsü = 40,025 – 39984 = 0,041 9-En küçük boşluk:Deliğin en küçük ölçüsü – Milin en küçük ölçüsü = 40 – 40 =0 10-En küçük sıkılık:Deliğin en büyük ölçüsü – Milin en küçük ölçüsü = 40,025 – 39,984 = 0,041 11-En büyük sıkılık:Deliğin en küçük ölçüsü – Milin en büyük ölçüsü = 40 – 40 = 0

Tolerans Sistemi

Tolerans Sistemi