(Genel) Vergi Hukuku.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
5766 SAYILI KANUN İLE 6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUN ÇEŞİTLİ MADDELERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE ANILAN KANUNA EKLENEN.
Advertisements

AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUN
Kanunun şümulü, terimler, vazifeliler ve selahiyetliler
Karar Tarihi : Karar No : 5189/1
Vergi ile İlgili Kavramlar
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
GİDER VERGİLERİ KANUNU BANKA SİGORTA MUAMELE VERGİSİ
ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE VERGİLENDİRME
SORUMLULUK Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettüb eden gerçek veya tüzel kişidir. Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından,
GENEL OLARAK MAHKEMELER
KAMU MALİYESİ Yrd.Doç.Dr.M.Umur TOSUN.
Anayasal Vergi İlkeleri
Anayasal Vergilendirme İlkeleri
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
GELİR VERGİSİ KANUNU SEMİNERİ
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
MALİ HUKUK BİLGİSİ.
VERGİ HUKUKUNUN GENEL ESASLARI
olarak tanımlanmıştır.
Teminat Gümrük Kanunu ( ).
HUKUK KURALLARI HUKUK KURALLARI HUKUKUN MÜEYYİDESİ HUKUK TÜRLERİ
2.HUKUKUN BÖLÜMLERİ “Hukukun dokusunda iki çeşit ilişki vardır. Bunlardan biri, yönetenlerle yönetilenler arasındaki ilişkilerdir. Öbürü ise, kişilerin.
USUL KANUNLARI - Vergi Usul Kanunu - İdari Yargı Usul Kanunu HAZİRAN, 2003.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
VERGİLENDİRME SÜRECİ ÖN TESPİTLER
MÜGENUR BAŞÇOBAN 162 6/B.
KAMU HARCAMALARI ve GELİRLERİ
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
VERGİ BORCUNUN SONA ERMESİ
AVUKAT 1.AVUKAT KİMDİR 2.AVUKATIN GÖREVLERİ NELERDİR
ANAYASA.
Gelir Vergisi.
HEPİMİZİN ÖDEVİ VERGİ.
6183 SAYILI KANUNLA İLGİLİ DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ HAZİRAN 2003 ANKARA.
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ KANUNLAR 5176 Sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması.
Vergi Hukukunun Kaynakları
Vergi Hukukunda Süreler
Gelir Vergisi.
MALİ HUKUK BİLGİSİ.
Döner Sermaye Bütçe ve Muhasebe İşlemleri Daire Başkanlığı
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Ticari veri tabanları (Yerel)
Vergi Hukukunun Kaynakları
TUR İ ZM HUKUKU VE MEVZUATI DR. OSMAN AVŞAR KURGUN DR. AYHAN GÖKDEN İ Z DR. MURAT SEL İ M SELV İ DR. GONCA KILIÇ DR. ELBEYI PEL İ T Ö Ğ R. GÖR. HÜSEY İ.
TÜRK VERGİ SİSTEMİ 1. ÜNİTE:
8. H AFTA İdari Sözleşmeler. H EDEFLER İdari sözleşmelerin tanımını yapacak. İdari sözleşmeleri, idarenin özel hukuk sözleşmelerinden ayıracak İdarenin.
İdari Yargı Örgütü 3. Hafta.
MALİ TATİL İHDAS EDİLMESİ HAKKINDA KANUN Mustafa Dündar Gelirler Başkontrolörü.
KAMU HARCAMA HUKUKUNUN KAYNAKLARI. Kamu harcamaları, kamusal birimlerin yetkililerinin, çeşitli hukuki düzenlemelerden(anayasa, kanun, kanun hükmünde.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
ADI : RİFAT ÇABAS SINIF :MALİYE BÖLÜMÜ ŞUBE :E NO : DERS : EĞİTİMDE TEKNOLOJİ KULLANIMI DERSİN ÖĞRT:SUAT ÇAPUK MUHASEBE VE FİNANSMAN VERGİ.
Murat GÖKKAYA 1 Kavramsal Çerçeve. GENEL BILGI I. BÖLÜM.
Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR erkancakir.net
LİMİTED ŞİRKET ORTAKLARI DİKKAT
İdari Davaların Açılması
Vergi Hukukunda Süreler
MEDENİ HUKUK.
BÜTÇENİN UYGULANMASI Bütçenin uygulanma aşamasında iki esas mevcuttur:
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
VERGİ HUKUKU KONULARA GÖRE SINIFLANDIRILMIŞÇALIŞMA SORULARI ARASI STAJA BAŞLAMA SINAVLARINDA ÇIKMIŞ SORULARDAN OLUŞTURULMUŞTUR ÖĞR.GÖR.CEMAL.
İş Hukuku Notları (Hukukun Genel Tanımları ve 4857 Sayılı İş Kanunu Hakkındadır)
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Başlangıç Hükümleri- 1. Hafta
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
KANUNİLİK İLKESİ HUKUKİ DAYANAĞI KAPSAMI İŞLEVİ
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
Sunum transkripti:

(Genel) Vergi Hukuku

Mali Hukuk Gider Hukuku Vergi Hukuku (Gelir Hukuku Yerine)

Mali Hukuk Nedir? Kamu maliyesinin konusunu oluşturan Mali Olaylar hukuk kurallarına dayanırlar. Devletin ve kamu tüzel kişilerin mali faaliyetlerini ve bu alanda kişilerle olan hukuki ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarının tümüne Mali Hukuk denir. Mali Hukukun alt dallarını; Gelir Hukuku (Vergi Hukuku), Harcama Hukuku, Bütçe Hukuku ve Borçlanma Hukuku oluşturmaktadır.

Vergi Hukuku Nedir? Vergi Hukuku, vergi ödevinin niteliğine, vergi borcunun doğması ve ortadan kalkmasına ilişkin maddi ve biçimsel hukuk kurallarının bütünüdür. Vergi hukukunun konusuna; Vergi, resim, harç, fon gibi kamu gelirlerinin, Tarh, tahakkuk, tahsili, Vergi suç ve cezaları, Vergilendirme sürecinde ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümü gibi , konular girmektedir.

Vergi Hukuku Bölümlendirilmesi Maddi Vergi Hukuku Vergi borcu konusunda hak ve ödevlerin doğumunu, sona ermesini ve bunların içeriğine ilişkin hukukî ilkeleri inceleyen vergi hukuku dalı” Verginin konusu, mükellef, matrah, nispet gibi verginin yapısı ile ilgili esasları düzenler. Vergi Kanunları Vergi Usul (Gümrük ve tekel vergileri hariç) gerek genel bütçeye giren gerekse de belediye ve il özel idarelerine ait olan vergilerin (ve resim, harçların) tespit ve tahsili için uyulması gereken kurallar ve genel olarak uygulama ile ilgili esasları düzenler. Vergi Usul Kanunu 1. Kitap - Vergilendirme 2. Kitap – Mükellefin Ödevleri 3. Kitap – Değerleme 4. Kitap – Ceza Hükümleri 5. Kitap – Vergi Davaları

Vergi Hukukunun Dalları Vergi Ceza Hukuku Vergi Usul Kanunu Vergi İcra Hukuku Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Vergi Yargılama Hukuku İdari Yargılama Usulü Kanunu Danıştay Kanunu Uluslararası Vergi Hukuku Uluslararası Anlaşmalar ve Kanunlar Vergi Usul Hukuku

Vergi Hukuku-Kamu Hukuku İlişkisi Vergi ilişkisinde, taraflar (devlet ve mükellefler) eşit durumda değildir. Özel hukukta olduğu gibi, yatay ilişkiler değil, dikey ilişkiler söz konusudur. Vergilendirme işlemine girerken devlet otoritesini kullanmaktadır. İlişkinin bu özelliği vergi hukukunu kamu hukuku dalına sokmaktadır. Vergi hukuku kamu hukukunun ortaya çıkan ilk koludur.

Vergi Hukuku-Kamu Hukuku İlişkisi Vergi hukukunun kamu hukuku dalına girmesi nedeniyle kamu hukukunun diğer dallarıyla da yakın ilişkileri söz konusudur. Bunlar, -Anayasa Hukuku, (Yasasız vergi olmaz.) -İdare Hukuku, (Bireysel bir vergi işlemi, bir idari işlemdir. Örn. Tarh İşlemi) -Ceza Hukuku, (Vergi suç ve cezaları) -Devletler (Umumi) Hukuku, (Yasaların şahsiliği ve mülkiliği, mükerrer vergilendirme)

Vergi Hukuku-Özel Hukuk İlişkisi Öte yandan, vergi hukuku özel hukuk biçimlerini, kavramlarını (ikametgah, evlilik, mal rejimi, rüşt gibi.) ilke olarak aynen kabul eder, ancak belli durumlarda vergi hukuku kendi düzenlemelerini getirdiği taktirde bunlar esas tutulur. Örneğin, Gelir Vergisi Kanunu, “ticari kazancı” tanımlarken TTK’na genel gönderide bulunurken ayrıca hangi faaliyetlerinde ticari faaliyet olarak vergilendirileceğini belirtmektedir.

Vergi Hukuku-Özel Hukuk İlişkisi Diğer taraftan, özel hukukun kabul ettiği, ancak vergi hukuku bakımından peçeleme kabul edilen durumlar da örnek olarak verilebilir. Çünkü, Vergi Hukuku açısından vergilendirmede, vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esastır.