SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SINAV KAYGISININ NEDENLERİ
Advertisements

SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI ve BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Aşırı Sınav Kaygısı Yard.Doç.Dr.M.Zeki ILGAR
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
T.C Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Konu:Sınav Kaygısı Hazırlayan Halil ibrahim Erkara.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
AŞIRI SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM?
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
HALKALI GÜNEŞ ORTA OKULU
SINAV KAYGISI REHBER ÖĞRETMEN Senem ARIK.
Mahmut Fehime Güleç İlköğretim Okulu
VE BAŞETMEDE ÖĞRETMEN ROLÜ
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI VE BAŞ ETME YOLLARI
Sınav kaygısı. Sınav kaygısı nedir * öğrenilen bilginin sınavda hatırlanamaması, kullanılamaması bunun olacağına dair kişide oluşan olumsuz senaryolardır.
SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısı  Bir sınav öncesinde, sırasında ya da sonrasında duyulan endişe, korku ve rahatsızlıktır.
SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Sınav Kaygısı ve Önleme Yolları.
Sınav Kaygısı Seminerine hepiniz hoşgeldiniz
SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
SINAV KAYGISINI NASIL YENERİZ ?
SINAV KAYGISI
SINAV KAYGISI.
KAYGI VE TEST EDİLME KAYGISI
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
Taşlıçay İ.H.L. Rehber Öğretmeni
REHBERLİK HİZMETLERİ SERVİSİ
SINAV KAYGISI DENİZLİ REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Stresli durumlarda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır.
Kaygı Nedir? Nedeni belirsiz korkuya kaygı denir. Kaygıda korkudan farklı olarak fiziksel açıdan tehdit eden bir uyaran söz konusu değildir. Kaygı.
SINAV KAYGISI REHBER ÖĞRETMEN Yunus Emre ERDUĞAN.
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM?
SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısı  Bir sınav öncesinde, sırasında ya da sonrasında duyulan endişe, korku ve rahatsızlıktır.
Sınav,Sınav Kaygısı ve Sınav Kaygısıyla Baş etme yöntemleri…
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Rehber Öğretmen ŞENOL GÖKSOY SINAV KAYGISI VE BAŞETME YÖNTEMLERİ.
SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI BÜYÜKÇİĞLİ ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
SINAV KAYGISI Sınavlarda bazen kalbimizin hızlı hızlı çarptığını ve aşırı terlediğimizi hissederiz ancak bu çok nadir görülen, çözümü basit olan duygu.
Sınav Kaygınızı Azaltın
Kaygı ile barışık olmanız dileğiyle…
SINAV KAYGISI  Kaygı, herhangi bir stresli durumda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır.  Bizler saksıdaki bir çiçek veya herhangi.
SINAV KAYGISININ NEDENLERİ Zamanı iyi kullanamama Kötü çalışma alışkanlıkları Beklenti düzeyi Görev ve sorumlulukları erteleme Başarısız olma ve değerlendirilme.
IĞDIR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. SINAV KAYGISI NEYLE İLİŞKİLİDİR? Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj,
KONTROL ETMEK YA DA KONTROL EDİLMEK !
Ali PARMAKSIZ Sınav Kaygısı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları A.B.D.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
Sınav Nedir ? Sınav bir değerlendirme sürecidir Öğrenilen bilgi ve becerilerin düzeyini belirlemek için yapılan ölçme sistemi değerlendirme Sınavın amacı,
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI DUMLUPINAR İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
Sınav Kaygısı.
CEYLANPINAR ANADOLU LİSESİ
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
KAYGILIYSAM?.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
Sunum transkripti:

SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI BİLİŞSEL_DAVRANIŞÇI TERAPİ BAKIŞIYLA….

SINAV KAYGISI Kişinin bilgi ve becerilerinin belli ölçütlerle incelenip değerlendirdiği durumlarda yaşadığı işlev bozucu anksiyetedir. Sınav kaygısı öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıdır.  

Sınav kaygısı aslında gerekli ve faydalıdır Sınav kaygısı aslında gerekli ve faydalıdır. Öğrenciyi öğrenmeye, bir amaç edinmeye motive eder. Faydalı olmayan yüksek ve aşırı kaygıdır. Aşırı sınav kaygısı başarısızlığa neden olur.

KAYGI DÜZEYİ GRAFİGİ İSTENİLEN KAYGI ORTA DÜZEY KAYGIDIR. -1 +1 -1 -1 Düşük kaygı Orta düzey kaygı Yüksek kaygı

Biliş-Dikkat Bozulma Modeli İncelenme durumu. Performans talebinin kişinin benliğine bir tehdit olarak algılanması. Kendine odaklanma. Dikkatin yapılan iş ve kendine ilişkin işle ilgisiz bilişler arasında bölünmesi. İşe odaklanmanın azalması. Yapılan işteki performansın düşmesi.

Beceri Eksikliği Modeli Çalışma Becerisi Eksikliği Materyalin alınmasına ve organizasyonundaki eksiklik Başarı şansının az olduğunun farkına varılması Belirsizlik duyguları, düşük akademik etkinlik, kaçınma davranışları Sonuç: Perfomans düşüşü ve Anksiyete

DEĞERLENDİRME Sınav Öncesi ve Hazırlık Dönemi: Ders çalışma yöntemi Ortam, fiziksel hazırlıklar Sınava verilen anlam Kaçınmaları var mı (bilişsel, davranışsal) Çalışma sürecine eşlik eden düşünce imgeler Duygusal tepkiler

Sınav Esnasında: Nereden başlıyor? Hangi durumlarda anksiyetesi artıyor? Ne yapıyor? Etkili sınav alışkanlıkları var mı? Diğerleriyle ilgileniyor mu? Süre yetiyor mu? Neye ne kadar süre ayırıyor?

Sınav Esnasında: Bedensel duyumları; • neler • nasıl başlıyor • ne anlam veriyor • nasıl başa çıkıyor? Sınavı terk ediyor mu? (ediyorsa ne zaman) Sınav sırasında aldığı güvenlik önlemleri?

Sınav Sonrasında: Performansını ve süreci nasıl değerlendiriyor? Diğerlerini nasıl değerlendiriyor? Nasıl değerlendirileceğini düşünüyor? Ailesine nasıl açıklıyor? Benlik imgesine katkısı ?

Bilişsel Davranışçı Terapi Teknikleri

Bilişsel Davranışçı Terapi Teknikleri

SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ Yapamayacağım…. Başarısız olacağım…. Kötü not alacağım… 1- Felaket yorumları içeren düşünceler, unutkanlık, dikkati toplayamama, konuları hatırlamakta güçlük gibi zihinsel belirtiler.

Sınavım var … asabiyim. 2- Gerginlik, sinirlilik, karamsarlık korku hali, panik, kontrolü yitirme hissi, güvensizlik, çaresizlik ve heyecan gibi duygusal belirtiler.

DERS ÇALIŞMAK İSTEMİYORUM….. 3- Kaçma (ders çalışmayı bırakma, sınavı yarıda bırakma) kaçınma (ders çalışmayı erteleme, sınava girmeme..)….. gibi davranışsal belirtiler.

SINAV KAYGISININ NEDENLERİ 1- Zamanı Etkin Kullanamama; Sınava çalışmaya geç başlama konuların yetiştirilememesi veya erken başlanmasına karşın zamanı etkin kullanılması nedeniyle konuların yetiştirilememesi, konu tekrarın yapılamaması kaygıyı artırır.

Çok çalışıyorum ama soruları yapamıyorum….. 2- Yanlış Ders Çalışma Alışkanlıkları; Plansız ve programsız ders çalışmak başarısızlığın en önemli kaynağıdır. Kişinin motivasyonunun düşmesine neden olur.

3- Mükemmeliyetçilik Düşüncesi; Yaptıklarının, en iyisi ve hiç hatasız olması gerektiğine inanan kişinin kaygı düzeyi yükselir.

Sınavda ya başarılı olamazsam… Offfff…. Sınavda ya başarılı olamazsam… 4- Başarısızlık Korkusu; Başarısız olma korkusunu yoğun yaşayan bireylerin, kendilerine olan güvenleri azalır ve kaygı düzeyi yükselir.

5- Sınava Çok Fazla Anlam Yüklenmesi; Sınavda başarılı olursam kendimi kanıtlamış olurum Bende 90 net yapmalıyım 5- Sınava Çok Fazla Anlam Yüklenmesi; Kişinin potansiyellerine uygun olmayan amaç belirlemesi ya da sınavı kendini kanıtlayacağı bir platforma dönüştürmesi de kaygı düzeyini yükseltir.

Fen lisesini kazanmalısın. 6- Aile Baskısı; Ailelerin çocuklarından çok fazla beklentisinin olması ve çocuğun bunları gerçekleştiremeyeceği düşüncesi de kaygı düzeyini yükseltir.

SINAV KAYGISI İLE BAŞETME YOLLARI 1;) Sınava planlı programlı çalışma; Planlı ve programlı ders çalışma sınava yeterince ve zamanında çalışmamızı sağlar.

2;) Sınav Zamanına Kadar Ders Çalışma; Son ana kadar ders çalışmak öğrenilenlerin karışmasına neden olacağından sınavdan bir iki gün önce ders çalışmayı bırakmak gerekir.

3;) Uyku, Dinlenme ve Beslenme Sınav gecesi yeterince uyumaya çalışın. Sınavdan önce iyice dinlenin ve sınavı düşünmemeye çalışın. Sınavdan önce fazla ve dokunacak yiyeceklerden uzak durun.

4;) Düşünce ve İnançlar; Eğer başarılı olamazsam aileme ne söylerim Olumsuz ve yıkıcı düşüncelerden mümkün olduğunca uzak durun. Olumlu ve gerçekçi düşünceler oluşturmaya çalışın. Bu sınavda başarılı olamayacağım…. Ellerim titriyor. Ne yapacağım… Ben yetersizim. Aptalın tekiyim…

5;) Doğru Nefes Alma ve Gevşeme Sınav girmeden yada sınav sırasında kaygı düzeyinizin artarsa, birkaç kez derin nefes alın. Ayrıca birkaç dakika gözlerinizi kapatarak sizi mutlu eden bir anı yada bir yeri hayal edin . Bu sizin rahatlamanıza ve düşünce odağınızın değişmesine yardımcı olacaktır.

Son Olarak; Sınava en iyi yapabildiğiniz bölümden başlayın. Yapamadığınız sorulara çok zaman ayırmayın. Onları sona bırakın. Soruları dikkatlice okuyun. Üst üste birkaç soruyu yapamıyorsanız yada dikkatinizin dağıldığını düşünüyorsanız, biraz mola verin.

HEDEFLERİNİZE ULAŞMAK KENDİ ELİNİZDE…… SINAVDA BAŞARILAR DİLERİM. HEDEFLERİNİZE ULAŞMAK KENDİ ELİNİZDE……