Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAYGILIYSAM?.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAYGILIYSAM?."— Sunum transkripti:

1 KAYGILIYSAM?

2 KAYGI NEDİR? Tehlike veya tehdit olarak algılanan durumlarda ortaya çıkan, duygusal,davranışsal ve fiziksel değişiklikler ve tepkilerin yer aldığı sağlıklı ve doğal bir yanıt mekanizmasıdır..

3 PSİKOLOJİK BELİRTİLER:
Endişe, tasa, dikkat ve motivasyonda bozulma, konsantrasyon bozulması,heyecan, huzursuzluk, sinirlilik, kötü bir haber alacağı beklentisi, irkilme, çıldıracakmış hissi,kişinin kendine ve bedenine yabancılaşması gibi..

4 BEDENSEL BELİRTİLER: Çarpıntı,titreme,terleme, nefes almakta güçlük çekme, boğulacakmış hissi,ağız kuruluğu, göğüste sıkışma hissi,kulak çınlaması, yüz kızarması, elde terleme, baş dönmesi,huzursuzluk, gevşeyememe, uyku problemleri, vücutta gerginlikler ve çeşitli ağrılar..

5 Kaygı ne zaman sorun olur?
Hayatımızı sürdürebilmemiz ve bizi sıkıntı yaratan durumlarla baş edebilmemiz için kaygı gerekli bir tepkidir. Ancak her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi kaygının da fazlası zararlıdır. Çünkü şiddeti ve yoğunluğu kontrol edilemeyen kaygı bizi daha fazla meşgul eder ve yaşantımızı olumsuz etkiler.

6 Hangi durumlarda kaygılı oluruz?

7

8 Sınav Kaygısı Sınavlar, öğrencilerin eğitim-öğretim sürecindeki başa çıkmaları gereken önemli değerlendirme süreçleridir. Çocuklarda ve ergenlerde en sık rastlanan kaygı türü olan sınav kaygısı (Yavuz & Akagündüz, 2004), sınav öncesinde başlayan çeşitli fiziksel ve psikolojik değişimlerle ortaya çıkan, bireyin sınav esnasında performansını olumsuz yönde etkileyebilen yoğun bir duygudur.

9 Sınav kaygısı, öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaydı olarak tanımlanır..(Türkiye Psikiyatri Derneği)

10 Aile ve toplumdaki artan başarı beklentisi, öğrenciler üzerinde baskı oluşturmakta ve sınav kaygılarını yükseltmektedir.

11 Başarıyı doğrudan etkileyen sınav kaygısı, akademik süreçte yaşanılan stresli durumlardan etkilenmekte ve tükenmişlik yaşama riskini artırabilmektedir.

12 Sınav kaygısı aslında gerekli ve faydalıdır
Sınav kaygısı aslında gerekli ve faydalıdır. Öğrenciyi öğrenmeye, bir amaç edinmeye motive eder. Faydalı olmayan yüksek ve aşırı kaygıdır. Aşırı sınav kaygısı başarısızlığa neden olur. İstenilen kaygı orta düzey kaygıdır.

13 SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ 1- Felaket yorumları içeren düşünceler, unutkanlık, dikkati toplayamama, konuları hatırlamakta güçlük gibi zihinsel belirtiler.

14 2- Gerginlik, sinirlilik, karamsarlık korku hali, panik, kontrolü yitirme hissi, güvensizlik, çaresizlik ve heyecan gibi duygusal belirtiler.

15 3- Kaçma (ders çalışmayı bırakma, sınavı yarıda bırakma) kaçınma (ders çalışmayı erteleme, sınava girmeme) gibi davranışsal belirtiler.

16 SINAV KAYGISININ NEDENLERİ
1-Zamanı Etkin Kullanamama; Sınava çalışmaya geç başlama konuların yetiştirilememesi veya erken başlanmasına karşın zamanı etkin kullanılması nedeniyle konuların yetiştirilememesi, konu tekrarın yapılamaması kaygıyı artırır. 2-Yanlış Ders Çalışma Alışkanlıkları; Plansız ve programsız ders çalışmak başarısızlığın en önemli kaynağıdır. Kişinin motivasyonunun düşmesine neden olur.

17 3-Mükemmeliyetçilik Düşüncesi;
Yaptıklarımızın, en iyisi ve hiç hatasız olması gerektiğine inanmamız kaygı düzeyimiz yükseltir. 4-Başarısızlık Korkusu; Başarısız olma korkumuz yoğun yaşadığımızda , kendilerine olan güvenimiz azalır ve kaygı düzeyimiz yükselir.

18 5- Sınava Çok Fazla Anlam Yüklenmesi;
Potansiyellerimize uygun olmayan amaç belirlemek ya da sınavı kendimizi kanıtlayacağımız bir platforma dönüştürmek de kaygı düzeyini yükseltir. 6- Aile Baskısı; Ailelerimizin bizlerden çok fazla beklentisinin olması ve bizim bunları gerçekleştiremeyeceğiz düşüncesi de kaygı düzeyimizi yükseltir.

19

20

21 PEKİ NE YAPMALIYIZ? Düşünce ve İnançlarımız; Eğer başarılı olamazsam aileme ne söylerim Bu sınavda başarılı olamayacağım Ellerim titriyor. Ne yapacağım Ben yetersizim. Aptalın tekiyim... gibi olumsuz ve yıkıcı düşüncelerden mümkün olduğunca uzak durun.

22

23 Olumlu ve gerçekçi düşünceler oluşturmaya çalışın; Sonuç her ne olursa olsun ailem beni seviyor. Bu sınavda başarılı olacağım. Elimden geleni yapacağım. Bu sınav için yeterleyim. Ben akıllı biriyim..

24

25

26 Sınava planlı programlı çalışma;
Planlı ve programlı ders çalışma sınava yeterince ve zamanında çalışmanızı sağlar. Sınav Zamanına Kadar Ders Çalışma; Son ana kadar ders çalışmak öğrenilenlerin karışmasına neden olacağından sınavdan bir iki gün önce ders çalışmayı bırakmak gerekir.

27 Uyku, Dinlenme ve Beslenme Sınav gecesi yeterince uyumaya çalışın.
Sınavdan önce iyice dinlenin ve sınavı düşünmemeye çalışın. Sınavdan önce fazla ve dokunacak yiyeceklerden uzak durun.

28 Doğru Nefes Alma ve Gevşeme
Sınav girmeden ya da sınav sırasında kaygı düzeyinizin artarsa, birkaç kez derin nefes alın. Ayrıca birkaç dakika gözlerinizi kapatarak sizi mutlu eden bir anıyı ya da bir yeri hayal edin. Bu rahatlamanıza ve düşünce odağınızın değişmesine yardımcı olacaktır.

29

30 BAŞARILAR

31 kaynaklar Ankara Üniversitesi, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı
Çapulcuoğlu,U.,Gündüz,B.(2013).Öğrenci Tükenmişliğini Yordamada Stresle Başaçıkma, Sınav Kaygısı, Akademik Yetkinlik ve Anne-Baba Tutumları. Mersin Üniversitesi:Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi. MEB.(2012).Sınav Kaygısı ve Başetme Yolları


"KAYGILIYSAM?." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları