Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Stresli durumlarda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Stresli durumlarda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır."— Sunum transkripti:

1

2 Stresli durumlarda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır.

3 Eğer sınav sırasında bir boşluk yaşıyor, tüm bildiklerinizi unuttuğunuzu hissediyor, kendinizde bazı fiziksel değişimleri fark ediyor, sınavdan sonra, serbest bir ortamda ve rahatlamış olduğunuzda sınav sorularını cevaplayabiliyor ve gerçek performansınıza bu sebeple ulaşamadığınıza inanıyorsanız SINAV KAYGINIZ SINAV KAYGINIZ VAR demektir.

4 SINAV KAYGISININ NEDENLERİ 1- Zamanı Etkin Kullanamama 2- Yanlış Ders Çalışma Alışkanlıkları 3- Mükemmeliyetçilik Düşüncesi 4- Başarısızlık Korkusu 5- Sınava Çok Fazla Anlam Yüklenmesi 6- Aile Baskısı

5 1- Zamanı Etkin Kullanamama Sınava çalışmaya geç başlama, konuların yetiştirilememesi. Erken başlanmasına karşın zamanın etkin kullanılmaması nedeniyle konuların yetiştirilememesi. Konu tekrarının yapılamaması kaygıyı artırır.

6 2- Yanlış Ders Çalışma Alışkanlıkları Plansız ve programsız ders çalışmak başarısızlığın en önemli kaynağıdır. Kişinin motivasyonunun düşmesine neden olur. Çok çalışıyorum ama soruları yapamıyorum…..

7 3- Mükemmeliyetçilik Düşüncesi Yaptıklarının, en iyisi ve hiç hatasız olması gerektiğine inanan kişinin kaygı düzeyi yükselir.

8 4- Başarısızlık Korkusu Başarısız olma korkusunu yoğun yaşayan bireylerin, kendilerine olan güvenleri azalır ve kaygı düzeyi yükselir. Offfff…. Sınavda ya başarılı olamazsam…

9 5- Sınava Çok Fazla Anlam Yüklenmesi Kişinin potansiyellerine uygun olmayan amaç belirlemesi ya da sınavı kendini kanıtlayacağı bir platforma dönüştürmesi de kaygı düzeyini yükseltir. Bende 90 net yapmalıyım Sınavda başarılı olursam kendimi kanıtlamış olurum

10 6- Aile Baskısı Ailelerin çocuklarından çok fazla beklentisinin olması ve çocuğun bunları gerçekleştiremeyeceği düşüncesi de kaygı düzeyini yükseltir. Fen lisesini kazanmalısın.

11  Sınava hazır değilim,  Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma. Nerede ve ne zaman kullanacağım ki?  Sınavlar niye yapılıyor, ne gerek var?  Bu bilgiler gelecekte benim işime yaramaz.  Sınava hazırlanmak için gerekli zamanım yok ki.  Bu konuları anlayamıyorum, aptal olmalıyım.  Biliyorum bu sınavda başarılı olamam.  Sınav kötü geçecek  Çok fazla konu var, hangi birine hazırlanabilirim ki?

12  Öğrenilen bilgiler transfer edilemez.  Okuduğunu anlama ve düşünceleri organize etmede zorluk yaşanır.  Dikkatte azalma olur; dikkat, sınavın içeriğine değil, sınavın kendisine ve buna bağlı olarak yaşananlara odaklanır.  Zihinsel beceriler zayıflar; bilgilerin hatırlanması zorlaşır.  Enerji, gereksiz yere tükenir.  Fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkar.

13 kaygı (fiziksel kaygı belirtileri) Kalp çarpıntısı Kronik yorgunluk uykusuzluk Alkol sigara Titreme Kan basıncı Ani kilo değişimi Baş ağrısı Hazımsızlık Tikler KabızlıkDeri hastalığı -ÜlserDüzensiz yemek Sırt ağrısıEl ayak soğuması Diş gıcırdatma TerlemeBaş dönmesi Göğüs ağrısı Kalp spazmı Tırnak yeme Boğaz kuruluğu kekelemek

14 SINAV KAYGISININ SEBEP OLDUĞU DUYGULAR Endişe, Huzursuzluk, Öfke – kızgınlık, Korku, Ümitsizlik, Mahcup olma / utangaçlık, Hayal kırıklığı, Mutsuzluk, Tedirginlik.

15 SINAV KAYGISI İLE BAŞETME YOLLARI 1) Sınava Planlı Programlı Çalışma Planlı ve programlı ders çalışma sınava yeterince ve zamanında çalışmamızı sağlar.

16 2) Sınav Zamanına Kadar Ders Çalışma Son ana kadar ders çalışmak öğrenilenlerin karışmasına neden olacağından sınavdan bir iki gün önce ders çalışmayı bırakmak gerekir.

17 3) Uyku, Dinlenme ve Beslenme  Sınav gecesi yeterince uyumaya çalışın.  Sınavdan önce iyice dinlenin ve sınavı düşünmemeye çalışın.  Sınavdan önce fazla ve dokunacak yiyeceklerden uzak durun.

18 4) Düşünce ve İnançlar Eğer başarılı olamazsam aileme ne söylerim Bu sınavda başarılı olamayacağım…. Ellerim titriyor. Ne yapacağım… Ben yetersizim. Aptalın tekiyim… Olumsuz ve yıkıcı düşüncelerden mümkün olduğunca uzak durun. Olumlu ve gerçekçi düşünceler oluşturmaya çalışın.

19 Olumsuz Düşünceleri Durdurun  “Bu gün, günümde değilim.”  “ “Moral bozucu bir gün.”  “ “Hiç şansım yok.”  “ “Şu matematiği nasıl halledeceğim ?”  “ “Keşke hiç doğmasaydım.” Allahım! Neden bunları yaşamak zorundayım. ?”  “ “Her şey kötü gidiyor.”  “ “Neden çalışayım ki nasıl olsa işe yaramayacak.”  “ “Tarih çalışmaktan nefret ediyorum.”  “ “Fizik ile aram ne zaman düzelecek?” Yaaa gene mi ders?”

20 5) Doğru Nefes Alma ve Gevşeme Sınav girmeden yada sınav sırasında kaygı düzeyinizin artarsa, birkaç kez derin nefes alın. Ayrıca birkaç dakika gözlerinizi kapatarak sizi mutlu eden bir anı hayal edin. Bu sizin rahatlamanıza ve düşünce odağınızın değişmesine yardımcı olacaktır.

21 Sınav öncesi Bir gün öncesinden ders çalışmayı bırakın. Kendinizi bugüne kadar elinizden geleni yaptığınıza inandırın. Evraklarınızı tamamlayın ve hazırlayın. Nefes egzersizleri ile kendinizi rahatlatın. İyi bir uyku uyuyun. Sınav yerine önceden gidin...

22 Sınav öncesi Elinizden geleni yaptığınıza İnanın.

23 Sınav sırasında Başlamadan nefes egzersizi yapın. Soruları dikkatli okuyun. Çözülemeyen sorulara fazla takılmayın.. Üst üste birkaç soruyu yapamıyorsanız yada dikkatinizin dağıldığını düşünüyorsanız, biraz mola verin.. Kendinizi elinizden geleni yapacağınıza inandırın.. Soruların %20 si çok zor %20 si çok kolaydır.. Kendinizi elinizden geleni yapacağınıza inandırın.

24 M.KEMAL ATATÜRK’E “ORDU YOK!” DEDİLER : “KURULUR!” DEDİ. “PARA YOK!” DEDİLER :“BULUNUR!” DEDİ. “DÜŞMAN ÇOK!” DEDİLER :“YENİLİR!” DEDİ. VE BÜTÜN DEDİKLERİ OLDU. BAŞARININ ÖZETİ

25


"Stresli durumlarda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları