Elektronik Bilgi Kaynaklarına Yatırım ile Yayın Sayısı Arasındaki İlişki Üzerine Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
360Core Kütüphane Kullanıcıları için Kütüphaneciler için
Advertisements

09/12/2009Ankara Üniversitesi TÜBİTAK ULAKBİM ULUSAL AKADEMİK AĞ VE BİLGİ MERKEZİ Prof. Dr. Cem Saraç (ULAKBİM Md.)
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM
Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı
KİTS'deki Yenilikler ve Yeni Bir Proje (Personel Değişimi)
Kullanım İstatistiklerinin Stratejik Analizi ANKOS yıllık çalıştayı, Aralık 2011, IYTE Ayhan Tu ğ lu |Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sami.
V. TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Mayıs 2009 Antalya HOŞGELDİNİZ…
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
Veritabanı Değerlendirme Grubu & Tıp ve Sağlık Bilimleri Veritabanları
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
6-7 June 20033rd International ANKOS Meeting1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Bülent KARASÖZEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
ANKOS Veritabanı Değerlendirme Grubu
Kaynak Gösterme Teknikleri
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ KULLANICI/KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUBU Kullanıcı/Kütüphaneci Eğitimi Grubu ANKOS çatısı altında 2002’de.
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
ANKOS AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER ÇALIŞMA GRUBU PROF.DR. UĞUR DEMİRAY (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ - DANIŞMAN) GÜLSEVİL AĞCA (YAŞAR ÜNİVERSİTESİ) YASEMİN.
Slide 1 Web 2.0 Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı, 4 Aralık 2009, Ankara Web 2.0, Semantik Web ve Kütüphanelerin Geleceği Yaşar Tonta ve Umut Al.
İstanbul Medipol Üniversitesi
37.KÜTÜPHANE HAFTASI MİLLİ KÜTÜPHANE - ANKARA 1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Dünü, Bugünü, Geleceği Prof.Dr. Bülent KARASÖZEN.
ANKOS FİYATLANDIRMA MODELLERİ
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
İŞBİRLİĞİ ARAŞTIRMA GRUBU SUNUMU
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Bülent KARASÖZEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi 4. Uluslararası Yıllık ANKOS Toplantısı Koç Üniversitesi,
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Türk Tıp Fakültesi yayınlarında kurallar ve dergiler Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu Kasım 2008, Ankara Öğr. Gör.
III. Ulusal Akademik Site Lisansı Eğitim ve İşbirliği Toplantısı Mayıs Antalya.
M. Mirat SATOĞLU TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
TÜBESS (TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ); Ulusal Belge Sağlamada Yeni Bir Boyut 25 Mayıs 2011 Antalya Mehmet BOZ
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
ANKOS Kullanım İstatistikleri Kullanım İstatistikleri Çalışma Grubu ANKOS 7.Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz Teknik Üniversitesi.
TÜBİTAK ELEKTRONİK KAYNAKLAR ULUSAL AKADEMİK LİSANS EKUAL TÜBİTAK EKUAL STANDART LİSANS ANLAŞMASI STANDART LİSANS ANLAŞMASI Mayıs 2008, Çeşme Ahmet.
ADEK BİŞKEK, Ana Görevler Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Raporunu (ADEK Raporu) yıllık hazırlayarak rektörlüğe sunmak (Takvim Yılı.
Araştırma Önerisi ve Araştırma Raporu
ELEKTRONİK KOLEKSİYON GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ Bülent Karasözen ODTÜ 41. Kütüphane Haftası 31 Mart 2005.
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü
Türkiye’de Öğrenci Maliyetleri
ADEK Bişkek TEMEL GÖREVLER  Kalite Yönetim Sistemi standartlarına göre kalite sistemini kurmak, uygulamak ve devamını sağlamak için tüm faaliyetleri.
LOGO YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ.
URQUHART YASASI.  Urquhart Yasası bilimsel dergilerin “kütüphane ötesi kullanımı”nın (supralibrary use), bu dergilerin her kütüphanenin “kütüphane içi.
BBY606: Araştırma Yöntemleri
Yükseköğretim Kurulu Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Bitlis Eren Üniversitesi
29 Nisan 2016, Otel Altınyazı, Avanos, Nevşehir. Turizm Eğitimine Hizmet Ödülleri, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi tarafından 2008 yılında başlatılan.
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
Ata TÜRKFİDANI Yaşar Üniversitesi, İzmir ANKOS AEKA OpenAIREplus – Zenodo Son Gelişmeler 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
"Açık Bilim, Araştırma Verisi ve Açık Erişim" Paneli Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
ULUSAL AKADEMİK AĞ ve BİLGİ MERKEZİ
2016 YILINDA ULUSLARARASI ALANDA GAZİ ÜNİVERSİTESİ’NİN ADINI DUYURAN YAYIN, ATIF, KİTAP/KİTAP BÖLÜMÜ, EDİTÖRLÜKLERİ ve PATENT/ENDÜSTRİYEL TASARIM/PROJEYİ.
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
Karşılaştırmalı Eğitim
KULLANICI / KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUP ÇALIŞMALARI
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
ANKOS ELEKTRONİK BİLGİ KAYNAKLARI ERİŞİMİNDE ULUSALLAŞMAYA DOĞRU
Kaynak Gösterme Teknikleri
Uluslararası Üniversite Sıralama Sistemleri Genel Bir Değerlendirme
BBY208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II
Sunum transkripti:

Elektronik Bilgi Kaynaklarına Yatırım ile Yayın Sayısı Arasındaki İlişki Üzerine Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü 11 Eylül 2015, Ankara

Plan İlişki (Korelasyon) ve Nedensellik kavramları Yatırım - yayın sayısı ilişkisi Yayıncılar Araştırmacılar Kütüphaneciler Politika geliştiriciler Sonuç

Bazı Kavramlar İlişki (Korelasyon) Nedensellik Gerekli ve yeterli şartlar

Kaynak:

Kaynak:

Çikolata Tüketimi – Nobel Ödülü İlişkisi Kaynak:

Kaynak: B. Karasözen, A. Kaygusuz ve H.Batı Özen, Serials, 20(1): 37-42, March

Makale Sayısının Artışının Nedenleri

Makale Sayısı İlişkisi Kaynaklar: Üniversite ve öğretim üyesi (profesör, doçent ve yardımcı doçent) sayıları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) web sayfasından ( derlenmiştir. Üniversite kütüphaneleri yayın alım bütçesi ve kamu kurumları elektronik yayın alım bütçesi ile ilgili bilgiler için bkz. İsmail Çetinkaya, Üniversite Kütüphane Bütçeleri (sunuş) “Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek”, 9-10 Haziran 2014, YÖK, Ankara %C4%B0smail+%C3%87etinkaya.pdf/fcf7b70e e0a-8ed1-5aef61aeba6e yılı üniversite yayın alım bütçesi hariç diğer sayılar ilgili yıl için gerçekleşen bütçeyi yansıtmaktadır. ULAKBİM EKUAL bütçesi ve indirilen makale sayıları ile ilgili bilgiler ULAKBİM web sayfasındaki (ulakbim.tubitak.gov.tr) yıllık raporlardan derlenmiştir. EKUAL bütçe sayıları 2012 yılı sabit fiyatlarıyla, bütçesi ise 2011 yılı sabit fiyatlarıyla hesaplanmıştır yılı EKUAL bütçesi tahminidir. İndirilen makale sayıları Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS) ve EKUAL aracılığıyla indirilen makalelerin toplamını yansıtmaktadır. Bkz. Ayhan Tuğlu, Sami Çukadar, Derya Soğuksu ve İsmail Çetinkaya, ANKOS Online İşlemler (sunuş), ANKOSLink 2014, Nisan 2014, Antalya. WoS makale sayıları sadece Türkiye adresli makale sayılarını yansıtmaktadır (5 Eylül 2015) yılındaki indirme rakamının 23,7 milyonu EKUAL'a aittir. ANKOS'unki 15 milyon olarak tahmin edilmiştir. %C4%B0smail+%C3%87etinkaya.pdf/fcf7b70e e0a-8ed1-5aef61aeba6e

Yayıncılar açısından Elektronik yayınlara yatırım ile yayın sayısı arasında nedensellik olduğu kabulü yaygın

Araştırmacılar açısından Büyük ticaret (big deal) anlaşmaları sonucu erişilen yayın sayısında büyük artış ANKOS ve EKUAL elektronik dergi paketi lisansları

Kütüphaneciler açısından Kullanım örüntüleri En sık kullanılan çekirdek dergiler

Bradford curves for use of ScienceDirect journals Konsorsiyal Kullanım Kaynak:

Çekirdek Dergiler Pek Değişmiyor Kaynak:

Politika geliştiriciler açısından Yayın sayısı – ekonomik büyüme ilişkisi Kaynak: Ntuli ve diğerleri, Does Research Output Cause Economic Growth or Vice Versa? Evidence From 34 OECD Countries. JASIST, 66(8): , 2015.

Elektronik dermelere yapılan yatırımın getirisi (ROI) Kaynak: Tenopir, C. ve diğerleri. (2010), s ’e 155 Lib-Value

Daha fazla yatırım Kaliforniya Üniv. Berkeley 3,9 milyar dolar bütçe (2014) 36K öğrenci, 2K ö. üyesi (2014) 33M makale indirilmiş (kişi başı 868 makale) (2012) 8709 yayın (WoS, 2014) Highlycited.com’da 44 öğretim üyesi var (2014 Aralık) 25 Nobel ödülü Türkiye üniversiteleri 16,9 milyar lira bütçe (2014) 5,2M öğrenci, 151K ö. elemanı (2015) 28M makale indirilmiş (kişi başı 6 makale) (2012) yayın (WoS, 2014) Highlycited.com’da 7 öğretim üyesi var (2014 Aralık) ?? Kaynak:

Elektronik Bilgi Kaynaklarına Yatırım ile Yayın Sayısı Arasındaki İlişki Üzerine Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü 11 Eylül 2015, Ankara