Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞBİRLİĞİ ARAŞTIRMA GRUBU SUNUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞBİRLİĞİ ARAŞTIRMA GRUBU SUNUMU"— Sunum transkripti:

1 İŞBİRLİĞİ ARAŞTIRMA GRUBU SUNUMU
Kütüphanelerarası Kaynak Paylaşım Sistemi Sema Çelikbaş (İTÜ) Ertuğrul Çimen (Kadir Has) Ayhan Tuğlu (Bahçeşehir) Gülsevil Turan (Yaşar) Mehmet Manyas (Sabancı) Yazılım Desteği : Zeki Çelikbaş (İTÜ) ANKOS 8. Yıllık Toplantısı, Nisan 2008, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir

2 İşbirliği Araştırma Grubunun Çalışmaları
Ulusal Düzeyde Kaynak Paylaşım Yönergesinin hazırlanması ANKOS Personel Değişim Programının Taslağının hazırlanması Tüm ILL süreçlerini kapsayacak bir program üzerinde çalışılması Grup 2007 yılında bu yönergeyi uluslararası standartlara (örneklere) uygun olarak taslak halinde hazırlamış ANKOS yönetimine rapor olarak vermiş ve 7. ankos yıllık toplantısında sunmuştur. Personel değişim programı taslağı yine 2007 yılında hazırlanmış ankos yönetimine sunulmuştur. Bu yıl da personel değişimi ile ilgili uygulamalara yönelik bir sunum verilecektir. 7. ANKOS yıllık toplantısında önerilen tüm ILL süreçlerini kapsayacak bir program bu yıl hazırlanmıştır ve bu sunumda programın özellikleri sunulacaktır.

3 Kütüphanelerarası Ödünç Alma-Verme Diyagramı
Bir kütüphanenin diğer bir kütüphaneden yayın istemesi ile kütüphaneler arası ödünç alma ve verme süreci başlar. Oluşturulan kaynak paylaşım sistemi yönergede öngörülen kurallara uygun olarak oluşturulmaya çalışılmıştır. Tüm kütüphaneler arası ödünç alma işlemlerinde olduğu gibi sistemin çalışma esası ekranda görmüş olduğunuz bu diyagrama göre tasarlanmıştır.

4 Sisteme username ve password yazılarak giriş yapılır
Sisteme username ve password yazılarak giriş yapılır. Username ve passwordler ANKOS tarafından isteyen kütüphaneye verilecektir. Sistemi kullanacak kütüphaneler kendilerine ait bilgileri ( ILL yapan kişi, ades, gibi) ANKOSa gönderdikten sonra sisteme kayıtları yapılacaktır

5 Bu ekranda yapmak istediğiniz işlemi seçiyorsunuz.
Aynı zamanda ödünç alınan yayınlar ve ödünç verilen yayınlara ilişkin özet bir bilgilendirme alanı var.

6 Yeni bir istek girilecekse isteğin yapılacağı kütüphane daha önceden kaydedilen alandan seçilir, yayına ait bilgiler girilerek istek karşı tarafa gönderilir.

7 Bu iki ekranda istekçi kütüphanenin istek yaptığı ekranı ve istekte bulunduğu kütüphanenin ekranı yanyana görüyoruz. Cevap veren kütüphanenin bu isteğe vereceği olası 3 cevap var seçimlik olaraftan isteğin kütüphaneye ulaştığını bildirebilir ama 4 gün içinde kesin olarak vermesi gereken cevap olumlu veya olumsuz seçeneklerden olacaktır.

8 İsteği karşılayan kütüphanenin tüm karşılama süreçlerini ve istenen yayının postaya verilirken içine konulabilecek bilgi notunu bu ekranda görüyoruz.

9 Karşılanamayan bir isteğe ait bu ekran görüntülerinde izmir yüksek teknolojinin istediği bir yayını İTÜ kütüphanesi gerekçe göstererek karşılayamadığını belirtiyor.

10 İstatistikler bölümünde bir kütüphanenin hem ödünç verdiği hem de ödünç aldığı yayınlara ait istatistikleri görmek mümkündür. Bazı istatistikler grafiklerle desteklenmiştir.

11 Makalelerin işlemleri de kitaplar gibidir
Makalelerin işlemleri de kitaplar gibidir. Her iki uygulamada da benzer ekranlar vardır. Yalnızca makaleler ödünç verilip iade alınmadığı için karşılanan ve karşılanmayan istekler seçeneği vardır.

12 Yapılacaklar ve Sonuç Uygulama şu anda kullanılabilir durumdadır.
Adresinden uygulamaya ulaşılabilir. Uygulamayı kullanmak isteyen kütüphaneler ANKOS'a başvurarak giriş şifresi almalıdır. Toplu katalog desteği yoktur. Z39.50 desteği eklenecektir.

13 Teşekkürler Sema Çelikbaş (İTÜ)‏ Ertuğrul Çimen (Kadir Has)‏
Ayhan Tuğlu (Bahçeşehir) Gülsevil Turan (Yaşar)‏ Mehmet Manyas (Sabancı)‏ ANKOS 8. Yıllık Toplantısı, Nisan 2008, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir


"İŞBİRLİĞİ ARAŞTIRMA GRUBU SUNUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları