Sezaryen Skar Gebeliğinden Ruptüre Plasenta Perkrata’ya

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VAGİNAL KANAMA 1 Dr.Aytekin Altıntaş.
Advertisements

12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
Normal doğum mu? Sezaryen mi?
“Prenatal Taramada Güncel Durum” Artık Ultrason Gereksiz mi?
Gebelik komplikasyonları
DOĞUMUN 3. EVRESİNDE ACİL SORUNLAR Dr.Aytekin Altıntaş.
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
SERVİKAL VE SEZARYEN SKARI GEBELİKLERDE YÖNETİM
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinde Tedavi
SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM
FETAL ZARLAR VE PLASENTA
Diyabette Doğum şekli ve zamanı
GEBE DİYABETİKTE YAKLAŞIM
ANORMAL JİNEKOLOJİK KANAMALAR’a
Aile Sağlığı Merkezleri için ‘Riskli Gebelik Eğitim Programı’
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
EISENMENGER SENDROMLU BİR HASTADA SEZARYEN OPERASYONU İÇİN DÜŞÜK DOZ KOMBİNE SPİNAL EPİDURAL ANESTEZİ UYGULAMASI Araş. Gör. Dr. Selin Bayral Doç. Dr.
ÇOĞUL GEBELİKLER Doç. Dr. Oluş APİ.
Gebelikte Acil Problemlere Yaklaşım
Dr. Altay GEZER İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
EKTOPiK GEBELİKTE CERRAHİ TEDAVİ
Proteinüri: Ağır Preeklampsi Tanısı İçin Gerçekten Gereksiz midir?
Günümüzün sorunu: normal vajinal doğum ve sezaryen
Dr. Evrim Bostancı Ergen Ankara Sincan Devlet Hastanesi
Preterm Doğumu Önlemede Servikal Serklajın Güncel Yeri
Servİkal Tümörü Taklİt Eden Ekstravezİkal Mesane Leİomyomu
Uterin Rüptürlere Yaklaşım
Maternal near miss morbidite kavramı ve Kanuni Sultan Süleyman EAH Deneyimi Doç. Dr. Halil Aslan İstanbul Kanuni Sultan Süleyman EAH Perinatoloji Kliniği.
DOÇ. DR. BANU KUMBAK AYGÜN
SEZARYEN SKAR GEBELİKLERİNDE YAKLAŞIM
Çoğul Gebeliklerde İzlem ve Doğumun Zamanlaması
İstmosel: Üreme fonksiyonlarına etkisi ve tedavisi
Kadın Hastalıkları ve Doğum AD VAN
TÜRKİYE’DE ANNE ÖLÜMLERİNİN ANALİZİ
İKİNCİ BASAMAK BİR HASTANEDE
SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM
. Op.Dr. Aşkın E. GÜLER Yrd. Doç. Dr. Melahat ATASEVER
Maternal serum 25-OH vitamin D düzeylerinin ve Nötrofil–Lenfosit oranının ( NLR) Preeklempsi ve Preterm Doğumda Rolü Var mıdır? Medipol Üniversitesitesi.
MİRROR SENDROMU OLGUSU
PAPP-A, İzole Oligohidroamniosta Doğum Şeklini ve Fetal Distressi Öngördürebilir mi? SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA.
İLK TRİMESTERDE ABORTUS İMMİNENS TANISI ALMIŞ VE SUBKORYONİK HEMATOM ALANI SAPTANMIŞ HASTALARIN MS-AFP DEĞERLERİNİN VE ÜÇLÜ TARAMA TESTİ SONUÇLARINA.
Servikovajinal PAMG-1 proteininin erken doğum riski olan gebelerde yedi gün içindeki doğumu tahmin etmedeki rolü op. Dr.Yasemin Çekmez sağlık bilimleri.
PLASENTA PREVİA & PLASENTA DEKOLMANI
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
POSTPARTUM KANAMALARDA HİPOGASTRİK ARTER LİGASYONU
Dr. Şafak özdemirci Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları EAH/ANKARA
İntrauterin Gelişme Geriliği Olan Olgularda Kisspeptin Serum Düzeylerinin Araştırılması Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇILGIN Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın.
Plasenta Pekreatada Sezaryan Histerektomi Öncesi Bulldog Klamp
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Preeklampside Maternal Venöz SHARP1 Düzeyleri
POSTTERM GEBELİKLER.
Ektopik tubal koryokarsinom: Her ektopik gebelik benign midir?
Dr.Ömer Erkan YAPÇA AÜTF-TJOD 2016
Çetin KILIÇÇI ZEYNEP KAMİL KADIN VE ÇOCUK HASTALIKLARI
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ - IUGR
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
UTERİN ARTER LİGASYONU OVER RESERV MARKERLERINI VE OVERYAN ARTER DOPPLER KAN AKIMINI ETKİLER Mİ? Fatma Ferda Verit, Orkun Çetin, Seda Keskin, Hürkan.
PRETERM FETAL HAREKETLERDE AZALMANIN KLINİK SONUÇLARI
CİLT SKARININ PELVİK ADEZYON ÖNGÖRÜSÜ İLE İLİŞKİSİ VAR Mİ?
Günümüzün sorunu: normal vajinal doğum ve sezaryen Türkiyedeki Artan Sezaryen Oranına Bir Bakış Prof.Dr. Ramazan Dansuk Bezmialem Üniversitesi Kadın Hast.
Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Dr. Teksin Çırpan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
SEZARYEN SKAR GEBELİKLERİ DEĞERLENDİRİLMESİ VE YÖNETİMİ
SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM
Ömer Birol DURUKAN Mersin Şehir Hastanesi
Sunum transkripti:

Sezaryen Skar Gebeliğinden Ruptüre Plasenta Perkrata’ya Dr. Sebile GÜLER ÇEKİÇ Dr. İbrahim POLAT, Dr. Ali EKİZ, Dr. Semra YÜKSEL, Dr. Ceyhun NUMANOĞLU, Dr. Ali GEDİKBAŞI Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Sezaryen skar gebeliği Sezaryen skar gebeliği, uterus alt segmentteki eski skar dokusuna gestasyonel kesenin implante olması ve fibröz doku ve miyometriyum ile çevrelenmesidir. Prevelans 1:1800-1:2216 Komplikasyonları: uterus ruptürü, plasenta invazyon bozuklukları, maternal ve fetal morbidite ve mortaliteyi etkileyen ciddi kanama

Sezaryen skar gebeliği Vial iki çeşit skar gebeliği tanımlamıştır. Amniyotik kese serviko-istmik boşluk ve uterusa doğru büyür. Daha benign yine de ciddi kanamalar izlenebilir. İkincisinde ise gestasyonel kese skar dokusunun içine gömülmüştür ve miyometriyuma doğru büyür. Erken gebelikte hayatı tehdit eden kanamalar görülür. Vial, Y., P. Petignat, and P. Hohlfeld, Pregnancy in a cesarean scar. Ultrasound Obstet Gynecol, 2000. 16(6): p. 592-3.

Vaka 31 yaşında G 11, P 3, C 7 Termde 3 C/S ve istemli 7 C Son adet tarihine göre 8 hafta 2 gün ilk başvuru USG: crown-rump length 20.2 mm (8 hf +6) fetal kardiyak aktivite +

8 haftalık USG

8 haftalık USG

13 haftalık USG

21 haftalık USG Erken plasenta akreata bulguları: normal hipoekoik zone kaybı görünen plasenta previa mesane çizgisinin kaybı plasental lakünler uterus ve mesane arasında miyometrium yokluğu plasentada vaskülarite artışı

25 haftalık USG

25 haftalık USG

27 haftalık USG

Uterus ruptürü 30. hafta hipovolemik şok bulguları: bayılma, hipotansiyon USG’de intraabdominal sıvı acil laparotomi Uterus eski skar hattından ruptüre, batında bol mayi, koagulum 1600 g canlı kız bebek, APGAR skoru: 5/6

Histerektomi Hipogastrik arter ligasyon pelvik kanamaları durdurmak için Mesane invazyonu nedeniyle mesane hasarı İntraoperatif 8 ünite eritrosit süspansiyonu ve 4 ünite taze donmuş plazma Postoperatif 5. günde taburcu Anne ve bebek sağlıklı

Tartışma Sezaryen skar gebeliği prevelansı artmaktadır. Vertikal izlem nedeniyle değerli bir çalışma. Timor-Tritsch 10 vakalık serisinde tek bir ruptür vakası 19 haftalık Timor-Tritsch, I.E., et al., Cesarean scar pregnancy is a precursor of morbidly adherent placenta. Ultrasound Obstet Gynecol, 2014. 44(3): p. 346-53. Literatürde bildirilen en büyük gestasyonel haftadaki ruptür vakası İlk kez subkoryal kanamanın ruptürün göstergesi olabileceğini düşündürmektedir.

TEŞEKKÜRLER