EŞİT BİR EĞİTİM İÇİN ENGELSİZ KAMPÜS

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yüksek Öğrenimdeki Engelli Öğrenciler
Advertisements

TÜRKİYE’DE OTİZM İÇİN NELER OLUYOR?
FİZİKSEL AKTİVİTENİN ENGELLİ BİREYLER ÜZERİNDEKİ KATKILARI
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
ENGELLİLERİN EĞİTİMİ VE İSTİHDAMINDA YENİ PERSPEKTİFLER
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
ÖZEL EĞİTİMDE SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Engeli Öğrenci Platformu
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
Meslek Yüksekokulu Akademik Genel Kurul Toplantısı 11 Haziran 2013 Çankırı.
ERİŞİLEBİLİRLİK Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Yenİ kurulan Ünİversİtelerdekİ
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Kayhan Erciyeş.
İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
POLATLI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
ENGELLİ BİREYLERİN BAKIMI
ENGELSİZ ODTÜ BİRİMİ (EOB) EOB’nin Kuruluşu 2006 yılında onaylanan ve 2010 yılında revize edilen “Yüksek Öğretim Kurumları Özürlüler Danışma.
UYUMSUZ ÇOCUKLARIN TANINMASI VE TEŞHİSİ
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Aydın Öztürk İzmir.
ATATÜRK ÇOK PROGRAMLI LİSESİ
FIRINLI İLKÖĞRETİM OKULU Okullarda görev yapan Öğretmenlerimizin en büyük sıkıntılarından biri de bireysel eğitim gerektiren ve “Kaynaştırma” eğitimine.
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
DESTEK EĞİTİM ODASI Kaynaştırma eğitimine tabi olanlara sunulan bir hizmet Kaynaştırma uygulamalarının bir parçası ve tamamlayıcısı.
“ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK”
MERSİN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI
KONU BAŞLIKLARI Özel eğitimin tanımı ve önemi
ÖZEL EĞİTİM DÜZENLEMELERİ
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
«Özel Gereksinimli Bireylerin Yetersizlik Tür ve Düzeylerine Göre Tanılama ve Destek Eğitim Hizmetlerine Katılma Durumları» Mustafa AYRAL, Şenol DEMİRHAN,
Mesleki ve Teknik Eğitimi Tanıtım ve Yöneltme Bilgilendirme Semineri
1. HAFTA: Özel Gereksinimli Bireyler
ÖZEL EĞİTİM SINIFI VE KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
KAYNAŞTIRMA VE DESTEK ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu.
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
PROJE YÖNETİMİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK.
Proje Adı Proje Yürütücüsü Proje Ortağı
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
Eğitim-Bilişim Ağı (EBA)
Özürlü Öğrenci Birimleri Engelsiz Üniversite Birimleri 17.MAYIS.2010 Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu
ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ. Kuruluş: 2003 Özürlüler Araştırma ve Uygulama Merkezi 2014 yılından itibaren Engelliler Uygulama ve Araştırma.
Leonardo da Vinci Ortaklık Projesi ÖĞRETMEN EĞİTİMİ ENGELLİ ÇOCUKLARLA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ EĞİTİMİ.
ENGELLİLİĞİ ANLAMAK Yrd. Doç. Dr. Z. Hande Sart Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Mayıs, 2010 Ankara.
ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü.
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ SEMİNERİ. EĞİTİM HAKKI Özel gereksinimi ve/veya engeli olan ya da olmayan tüm çocuklar eğitim hakkından yararlanma özgürlüğüne.
RİSKLİ YENİDOĞAN BEBEKLERDE HEMŞİRELİK BAKIMI VE GÜVENLİ TABURCULUK
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Nazilli Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLERE SINAV UYGULAMA KLAVUZU 1.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
TANILAMA.
ÖZEL EĞİTİMDE KAYNAŞTIRMA UYGULAMARI
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
Özel Gereksinimli Bireyler için Haklar ve Hizmetler
UZAKTAN EĞİTİM.
3. ÜNİTE TÜRKİYE’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÖRGÜTLENME VE MEVZUAT.
Engelli Bireylerin Eğitimi Yasası (Individuals with Disabilities Education Act-IDEA)-(1990)
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Özel Gereksinimli Çocuklar
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ KAYNAŞTIRMA.
… Sınıf Öğretmeni.
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Yrd. Doç. Dr. Şule GÜÇYETER Engelli Birim Koordinatörü
T.C. Yükseköğretim Kurulu
ENGELLİLER İÇİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR
Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı
2010 Faaliyet Raporu.
Sunum transkripti:

EŞİT BİR EĞİTİM İÇİN ENGELSİZ KAMPÜS Ayşegül Derin, Eğitimde Görme Engelliler Derneği- Engelsiz Kampüs proje geliştiricisi Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencisi E-posta: aysegul.derin@boun.edu.tr Web : www.egitimdegormeengelliler.org

EŞİT BİR EĞİTİM İÇİN ENGELSİZ KAMPÜS Üniversiteler bir ülkenin geleceğini şekillendiren, üreten beyinlerin işlenmesini ve topluma yararlı hale gelmesini sağlayan kurumlardır. Hiç kuşkusuz engelli bireyler de engelsiz akranları gibi dilediği alanda eğitim alma ve üniversitelerin sunduğu diğer olanaklardan yararlanma hakkına sahiptir.

Engelsiz Kampüs için ilk adım: Karar mekanizmalarına dahil edilme Engelli öğrencilerin üniversitelerde kendilerine yönelik yapılacak uyarlamalarda söz sahibi olması yapılan çalışmadan maksimum verim alınmasını sağlayacaktır. Bu bağlamda üniversitelerde engelli öğrenci temsilciliği sisteminin yerleşmesi ve YÖK tarafından tanınması gerekmektedir.

Eğitimde Fırsat Eşitliği ve Ayrımcılığın Önlenmesi Engelli öğrenciler dilediği bölümde öğrenim görme hakkına sahiptir. Ulusal ve uluslar arası mevzuat gereği üniversitelerin fiziki ve akademik ortamları engelli öğrencilerin faydalanabileceği şekilde düzenlemelidir. Hiçbir öğrenci engeli sebebiyle eğitim hakkından mahrum bırakılmamalıdır.

Herkesle Birlikte Ortak Yaşam Alanı Engelli bireyler için ayrı yaşam alanları oluşturulmamalı, yurt, laboratuvar, kütüphane vb. alanlar herkesin erişimine uygun hale getirilmelidir.

Ders Takibi ve Akademisyenlerin Tutumu Engelli öğrencilerin gerekli uyarlamalar yapılmaması halinde dersleri takibinde güçlükler yaşanabilmektedir. Sınıfta bulunan engelli öğrencinin dersi takip etmesine imkan sağlanması, bunun için akademisyenlerin de engellilik alanında yeterli bilgi sahibi olması gerekir.

Ders Materyallerine Erişim Ders materyalleri engelli öğrencilere kullanabilecekleri şekilde ulaştırılmalıdır. Ayrıca engelli öğrencilerin eğitimlerini eşit biçimde sürdürebilmeleri için gerekli bulunan çeşitli yazılım ve donanımların tamamen ya da ödünç verme yoluyla sağlanması gerekir.

Rakamlarla Mevcut Durum Analizi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ulusal Engelliler Veri Tabanı Toplam engelli birey sayısı: 1.778.228

Engel Türlerine Göre Dağılım Dil ve Konuşma :46.494 Görme :259.889 İşitme :189.726 Ortopedik :390.528 Ruhsal ve Duygusal :205.963 Süreğen Hastalıklar :949.105 Zihinsel :547.455 TOPLAM :1.778.228

Yaş gruplarına göre dağılım 20-24: 113.288 25-29: 114.476 (Bu alanda üniversite öğrenimi görmekte yoğunluklu olan 20-29 yaş ortalaması verilmiştir)

Üniversitelerde Öğrenim Gören ve engelli birimi tarafından bilinen Toplam Engelli Öğrenci Sayısı Veri alınabilen üniversite sayısı : 108 Vakıf üniversitesi : 33 Toplam engelli öğrenci sayısı :5702

Engel Durumlarına Göre En Fazla Bulunanlar Görme engelli : 1943 Bedensel : 1473 İşitme : 462 Süreğen Hastalıklar : 248 Dil ve Konuşma Bozuklukları: 96 Diğer : 405

Vakıf üniversiteleri engelli öğrenci dağılımları Üniversite sayısı :33 Bedensel engelli :39 Görme engelli :37 İşitme engelli :12 dil ve konuşma :2 psikolojik Problemler :1 Down-Sendromu :1 Kronik :1 diğer :10 Engel bilgisine ulaşılamayan :23 Toplam :126

Verilerin Eksikliği 1) Bu bilgiler 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu'nca talep edilmiştir. 2) İletişim vb. nedenlerden dolayı tüm üniversitelerden veri alınamamıştır. 3) Veri alınan üniversiteler bilgileri farklı formatlarda göndermiştir. 4) 10 Üniversite yalnızca görme engelli öğrencilere yönelik bilgi vermiştir. 5) Bazı üniversitelerden yalnızca toplam engelli öğrenci sayısı alınabilmiştir.

Bu Hususta Yapılabilecekler 1) Engel türlerinin sınıflanmasına ilişkin bir standart oluşturulmalıdır. 2) YÖK bu verileri her yıl yayınlamalıdır. 3) Bu veriler ışığında engelli bireylere yönelik eğitim politikası belirlenebilecektir.

Engelsiz Kampüs Projesi Eğitimde Görme Engelliler Derneği olarak yürütmekte olduğumuz "Engelsiz Kampüs" adlı çalışma Özyeğin Üniversitesi ve Toplum Gönüllüleri Vakfı ortaklığında Kurulan Sosyal Değişim Laboratuvarı tarafından desteklenmektedir.

Doğru Tercih Gelecek Kurtarır Üniversite tercihi yapmak hem engelli öğrenciler, hem de engeli olmayan öğrenciler için kolay bir durum değildir. Tercih döneminde bu sorunlara çözüm sağlayan üniversiteleri ya da bölümleri bulmaya çalışan öğrenci için yoğun bir araştırma süreci başlar. "Engelsiz Kampüs" adlı çalışma ile engelli öğrencilerin tercih döneminde kendilerine danışmanlık yapılması hedeflenmektedir.

Erişilebilir Bilgi Bankası Engelli öğrencilerin tercih döneminde en çok merak ettiği konulardan biri üniversitelerin erişilebilirliğidir. Bu nedenle www.engelsizkampus.com internet sitesi üzerinden üniversitelerde öğrenim gören engelli öğrencilerin görüşleri ve engelli birimlerinin verilerine yer verilerek bilgi bankası oluşturulacaktır.

Erişilebilir Bilgi Bankası Site Bölümleri Öğrenci Paylaşım Forumu Engelli Birimi Bilgilendirme Sistemi Öğrenciler İçin Üniversite Değerlendirme Anketi ve Sonuçları Engelli Öğrenci Toplulukları Üniversite Engelli Birimleri İletişim Bilgileri Bilgi Bankası Engellilik Alanındaki Etkinlikler Üniversite erişilebilirlik Hizmetleri

Farkındalık Çalışmaları "Engelsiz Kampüs" adlı çalışma ile, Üniversitelerde engelli öğrenciler ve akademik/idari personelle birlikte engelsiz bir kampus meydana getirmek için çeşitli faaliyetler düzenlenecek; farkındalık çalışmalarında bulunulacaktır.

Erişilebilirlik Danışmanlığı Engelli bireylerin sahip olduğu imkanlar hakkında bilgiye gereksinim duyan üniversitelere danışmanlık hizmeti sağlanacaktır. Bunun için her engel grubu hakkında bilgi sahibi kişilerden oluşan bir ekip kurulmaktadır.

Üniversite Engelli Birimlerine İşbirliği Çağrısı www.engelsizkampus.com internet sitesi hakkkında engelli öğrencilerin bilgilendirilmesi ve "Engelsiz Kampüs" adlı proje dahilinde yapılacak çalışmaların desteklenmesi hususlarında işbirliği çağrısında bulunuyoruz.

NOTHİNG FOR US, WİTHOUT US! (BİZİM İÇİN, BİZSİZ ASLA) TEŞEKKÜRLER Ayşegül Derin aysegul.derin@boun.edu.tr