HALK KÜTÜPHANESİ VE SOSYAL HİZMET BOYUTU Bu sunumdaki bilgiler Susan M. Currier’in «Public Libraries as Social Service Agencies: Birthright or Future Trend»

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan : Semiha SARAÇ
Advertisements

MEDYA Medyayı Tanımak - Medya ve Meslek Ahlak İlkeleri -
KÜTÜPHANE HAFTASINA HOŞGELDİNİZ
KÜTÜPHAN-E TÜRKİYE PROJESİ
“YAZARLAR OKULLARDA’’ PROJESİ
İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Sanat ve Tasarım Bölümü
İlk Veli Toplantımıza Hoş Geldiniz!
İŞLETMELER VEYA KİŞİLERİN HEDEFİ, EN İYİ OLMAK İSTİYORUM + -
Halk Kütüphaneleri. Halk kütüphaneleri, kadın-erkek, her yaştan her düzeyde ve her meslekten okuyucunun çeşitli konulardaki fikir ürünlerinden ücretsiz.
ENGELLİLERİN EĞİTİMİ VE İSTİHDAMINDA YENİ PERSPEKTİFLER
KAZANIMLAR 5. İçinde bulunduğu eğitsel ve sosyal faaliyetlerde işleyen süreçleri demokrasinin ilkeleri açısından analiz eder.
TEMEL İZCİLİK BİLGİLERİ
Uluslararası Gençlik Ödülü yaş arasındaki gençlerin katılabilece ğ i, onların bireysel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefleyen gönüllülük.
ERASMUS+ SPOR Muhammet DEMİR Ocak Erasmus+ Spor: Hedefler Doping, şike, şiddet, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele Sporda iyi yönetişimi ve.
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
TEMEL İZCİLİK BİLGİLERİ
15 OCAK YILI FAALİYET PLANI SUNUMU * KUMRU İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ.
ORHANİYE İNCİ NARİN YERLİCİ İLKOKULU ORTAOKULU CİHAN ŞEN OKUL KÜTÜPHANESİ ÇALIŞMASI.
Würzburg Halk Kütüphanesi.  Kısa bilgiler ve sayılar - Ödünç verilen materyal sayısı 1,290,000 - Her 6.5 saniyede bir merkez kütüphaneden bir materyal.
DAYANIŞMA.
ÇOCUK HAKLARI.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
NİÇİN İZCİLİK.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
Prof. Dr. Bülent Yılmaz H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
Comenius Programı Onur AYDEMİR
Evrim Suna ARIKAN Özlem YAŞAR UĞURLU
Bilgi Çağında Kütüphane
Sevgili Öğrencilerimiz ;
Akademik Danışmanı Yrd.Doç.Dr. Aslan KAPLAN Topluluk Başkanı
KÜTÜPHANE VE İLGİ ALANI
SEVGİ BAYRAKTAR ANAOKULU
ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ
İZCİLİK.
KASTAMONU HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE AKŞAM SANAT OKULU.
ETİK SÖZLEŞME.
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
GELECEĞİ PLANLAMAK MESLEK SEÇİMİ.
Bilgilendirme Toplantısı
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
Ortaklık Kurma Kütüphan-e Türkiye Tanıtım Çalışma Grubu Ankara, Ağustos 2015.
BÖLÜM 6 CİNSELLİK. BÖLÜM 6 CİNSELLİK CİNSELLİK Ergen Cinselliğini Keşfetmek Cinsel Tutum ve Davranışlar Ergen Gelişiminin Normal Bir Parçası Cinsellik.
Hedef Analizi Strateji Analizi Paydaş Analizi
HOŞGÖRÜ VE SAYGI.
İŞLETMELERDE İLETİŞİM
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
Öğrenme Kaynakları: Okul, Aile, Toplum BÖLÜM 3 Gerek yetişkinler gerekse çocuklar en iyi “yaparak” öğrenirler. Bu nedenle, sosyal bilgiler programı,
EĞİTİMİN POLİTİK TEMELLERİ
A Ğ RI İ SMET ÖMERO Ğ LU ORTAOKULU E Ğİ T İ M Ö Ğ RET İ M YILI KÜTÜPHANE HAFTASI ETK İ NL İ KLER İ.
KIZILAY, SAVAŞ ALANINDA YARALANAN YA DA HASTALANAN ASKERLERE HİÇBİR AYRIM GÖZETMEKSİZİN YARDIM ETMEK ARZUSUNDAN DOĞMUŞTUR.  11 Haziran 1868 tarihinde.
Haklarımı Biliyorum, Düşüncelerimi Açıklıyorum
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
DEMOKRASİ NEDİR?. Gücünü halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi.
İNSAN HAKLARI DEMOKRASİ
7 TEMEL İLKE İlkyardım Eğitimi.
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
Sizce beden eğitimi ve sporun amaçları nelerdir?
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Kütüphaneler neler yapabilir? - I -
PROF.DR.B.ESRA ASLANERTİK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ REKTÖR YARDIMCISI
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
Kütüphaneler neler yapabilir? - II -
Kütüphaneler neler yapabilir? - III -
Programdan Sorular.
ARGÜMANTASYON.
UZAKTAN EĞİTİM VE ÜNİVERSİTELER
ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM ALMANCA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI TANITIM SEMİNERİ
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Sunum transkripti:

HALK KÜTÜPHANESİ VE SOSYAL HİZMET BOYUTU Bu sunumdaki bilgiler Susan M. Currier’in «Public Libraries as Social Service Agencies: Birthright or Future Trend» başlıklı yazısından derlenmiştir.

Sosyal hizmet ne demek? Bireyde ve toplumda olumlu bir etki yaratan her türlü hizmet, sosyal hizmet olarak kabul edilir. Halk kütüphaneleri de birey ve topluma katkıda bulunan, onların hayatlarına bir şekilde etki eden kurumlardır. Bu yüzden, sosyal hizmet sağlama yönleri de vardır.

Hayattaki en güzel ödüllerden biri, kendine yardım etmeden bir başkasına yardımın olanaksızlığıdır. Emerson Hayatta hangi yolu izleyeceğinizi bilmiyorum.Bildiğim şu ki, tuttuğunuz yol başkalarına hizmet etmiyorsa, mutlu olmayacaksınız. Albert Schweitzer İki özdeyiş

HK hangi alanlarda sosyal etki yaratıyor? Bilgi okur yazarlığı Demokrasiyi geliştirme, nasıl? Kültür ve sanat faaliyetlerini destekleme Bilgiye eşit ve parasız erişim Kişisel gelişim İş başvurusu yapma ve takip etme Ekonomik geliri artırma

Hangi alanlarda sosyal etki-2- Sosyal izolasyonu azaltma Eğitim fırsatı Sağlık bilgisi sunma Toplum için «ortak alan» sağlama SONUÇ: Bireylerin ve böylelikle toplumun yaşam kalitesini artırma

Çocuklar için neler yapılıyor? Hikaye ve masal okuma saatleri Çocukların «okuma alışkanlığı» kazanması için okul ve kütüphane işbirliği «Evsiz çocuklar» için programlar Bir kütüphane ergenlere yönelik «Gençlik Merkezi» adlı onların kendilerini güven içinde hissedebilecekleri bir alan oluşturdu. Bir çok kütüphane çocuk ve gençlere yönelik BIT eğitimleri vermekte.

Yetişkinler için ne yapılabilir? Kariyer ve iş eğitimi Vatandaşlara parasız internet hizmeti Hayat boyu eğitim Ebeveyn eğitimi (konferanslar yoluyla) Grup çalışması için mekan sağlama Finans ve vergi konusunda eğitim

Yaşlılar için neler yapılmakta? Yaşlıların bulunduğu yerlere (ev, huzurevi) kitap götürme (Taşıma işini daha çok gönüllüler yapıyor). BIT eğitimi Temel sağlık bilgisi (tıp mensupları ile işbirliği) Toplanma yeri Toplum giderek yaşlandığı için bu konu daha fazla önem kazanmakta

Sosyal hizmet görevi yapan kişilerin özellikleri Empati kurabilen Ön yargısız Sabırlı İyi bir dinleyici Esnek bir kişiliğe sahip

Özellikler -2- Kütüphanecilik değerlerine saygılı 1.Vatandaşların bilgi edinme özgürlüğünü savunur ve gereklerini tarafsızlık içinde yerine getirmeye çalışır. 2.Bireyler arasında ırk, dil, din, cinsiyet, toplumsal statü ayrımı gözetmez. 3.Özel yaşamın gizliliğine saygı gösterir. 4.Doğru ve yeterli bilgiyi zamanında verir.