İNTERNET ETİĞİ VE BİLİŞİM SUÇLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Advertisements

İNTERNET ETİĞİ Günümüz toplumlarının gereksinimi olan insan profili artık çok değişmiş, farklılaşmıştır. Günümüzde bilgiye ulaşabilen, ulaştığı bilgiyi.
EK 1: BROŞÜR ATM, İnternet ve Telefon Bankacılığı İşlemlerinde
BİLİŞİM SUÇLARI BİLİŞİM SUÇLARI.
Türk Ceza Kanunu’nda Bilişim Suçları
BİLİŞİM SUÇU NEDİR? Bilgisayar, çevre birimleri, pos makinesi,cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanılması ile işlenilen suçlardır.
İnternet ve BİT Kullanım Kuralları
Bilişim Suçları Ders: bilişim etiği
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
BİT’ni Kullanırken Etik ve Sosyal Değerler
SANAL ZORBALIK MOBBİNG E-İLETİŞİM SEBEPLERİ KORUNMA YOLLARI
İNTERNET VE BİLİŞİM SUÇLARI
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
BİLİŞİM SUÇLARI.
COMENIUS REGIO PROJESİ “Güvenli İnternet Ortamları için iyi Uygulamaların Oluşturulması ve Yaygınlaştırılması”
İnternet Kullanım Önerileri Eğitici Bilgisayar Formatör Öğretmeni
BİT’nİ KullanIrken Etİk ve Sosyal Değerler
Yararlı Mı? İNTERNETTE ALIŞVERİŞ Zararlı Mı?.
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER
İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları
Sertaç ATEŞ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Gürçeşme Anadolu Lisesi
BİLİŞİM SUÇU NEDİR? BİLGİSAYAR VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANILARAK KANUN TARAFINDAN SUÇ KABUL EDİLEN BİR FİİLİN İŞLENMESİDİR.
SİBER ZORBALIK. Siber Zorbalık İnternet Etiği İnternet Kullanılırken Dikkat Edilecek Hususlar.
 Günlüğünüz olsa başkalarının okumasını engellemek için neler yaparsınız? TTelefonumuzdaki özel bilgilerin başkalarının eline geçmesini önlemek için.
Bilişim Suçları Ve Güvenlik
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
TEKNOLOJİ VE İNTERNET KULLANIMI
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
FOTOĞRAF & TCK.
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
Fatih İlkokulu Rehberlik Servisi
TELİF HAKKI.
HAZIRLAYAN :AYŞEGÜL KILIÇ
İNTERNETTE GÜVENLİK BİLİŞİM SUÇLARI.
Çocukların Güvenli İnternet Kullanımı ile ilgili Ebeveynlere öneriler
BİLGİSAYAR ve SAĞLIK. BT ve Sağlık Siber Zorbalık İnternet Etiği İnternet Kullanılırken Dikkat Edilecek Hususlar.
İnternet Nedir? Hazırlayan: Fatih ARIKAN Bilişim Teknolojileri Öğrt.
Bilişim Suçlarına Yönelik Devlet Kurum ve Kuruluşları.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 2- AB’ye Uyum. Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde Bilişim suçları ve güvenliği ile ilgili Türkiye’yi bağlayan bir başka.
İnternet Okur Yazarlığı
BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER
BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER
KÖTÜ AMAÇLI YAZILIMLAR
1 E-Ticaret ve Güvenli Ödeme Kısım I. E-Ticaret Kısım II. Güvenli Ödeme Umur YILMAZ Comtech Tic. Ltd
BILIŞIM KOMISYONU Kurumsallıkta Bilişimin Önemi ve Bilgi Güvenliği Ocak 2016.
Bilgi Teknolojileri ve Bilişim Hukuku Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
Temel Bilgi Teknolojileri
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
BİLGİSAYAR VE İNTERNETİN ETİK KULLANIMI
Bilgisayar, çevre birimleri, pos makinesi,cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanılması ile işlenilen suçlardır. Bilişim suçu; Teknolojik aletler.
AİLEMİZDEKİ AFACAN : İNTERNET
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
Çocuklarımızı internette ne gibi tehditler bekliyor?
Ağ Nedir IP Adresi DNS Sunucu
Zorbalık Nedir? Bir kişinin, kendisinden daha güçlü bir ya da daha fazla kişi tarafından, kasıtlı olarak, sürekli biçimde olumsuz eylemlere maruz bırakılmasıdır.
Siber zorbalık İsmail KIRCA İzzettin CESUR
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK
BİLİŞİM SUÇLARI.
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
Sunum transkripti:

İNTERNET ETİĞİ VE BİLİŞİM SUÇLARI

İNTERNET ETİĞİ NEDİR? İnternetin günümüzde yaygın bir iletişim aracı olarak kullanılması, beraberinde dikkat edilmesi gereken bazı kuralları da getirmektedir. İnternet üzerinde kabul edilebilir ya da edilemez davranışları tanımlayan kurallar " internet etiği " olarak adlandırılır. İnternet etiği olarak adlandırılan bu kurallar, internet kullanılırken diğer insanların haklarına saygılı olmak için ne yapılıp ne yapılamayacağına ilişkindir.

İNTERNETTE SOHBET EDERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR NELERDİR? Konuşma odalarında veya birebir sohbet ettiğiniz yerlerde karşınızda bulunanların özel yaşamlarına müdahale edecek davranışlarda bulunmamalı, diğer sohbet edenlere karşı saygılı olmalısınız. Kızdığınız insanlara bunu küfürsüz ve saldırgan bir tutum sergilemeden anlatmalısınız. Sohbetteki birinin rumuzunu (Nick Name) kötü söz içerecek şekilde rumuz olarak kullanmamalısınız. Rumuz olarak tartışma yaratan isimler seçmemelisiniz. Sohbet esnasında başkalarını rahatsız edecek şekilde ırk, din, dil,cinsellik, siyaset gibi konular hakkında açıklamalarda bulunmamalı ve diğerlerini de bu yolla rencide etmemelisiniz.

SONUÇ OLARAK; Kanuna, ahlâka ve kamu düzenine aykırı mesaj içeriği göndermek, uygunsuz, yalan ve/veya iftira içerik ya da mesaj ve bilgileri göndermek, tehdit etmek, küfür, vb. fiilleri işlemek, kişi ve/veya kuruluşların gizli bilgilerini yayınlamak, reklam ve internet sitesi tanıtımını yapmak doğru bir davranış değildir. Unutmayın ki; sohbette tamamen tanınmaz durumda değilsiniz. Tüm sohbet sunucuları giriş bilgileriniz üzerinden IP adresinizi (bilgisayarınızın numarası) ve hangi ISS (internet servis sağlayıcı) üzerinden internete girdiğinizi tespit edebilir. ISS de ise sizin ile ilgili bir çok bilgiler bulunmaktadır. IP adresiniz tespit edilebileceği için bilgisayarınızı başkalarının kullanması durumunda sorumluluğun size ait olduğunu unutmayınız.

BİLİŞİM SUÇLARININ TÜRLERİ NELERDİR? Suçların türleri TCK da suç teşkil edecek tüm suçları kapsayabilmekte veya bu suçlara zemin hazırlamaktadır. Bu suçların işlenme şekilleri hakaret, küfür, kredi kartı yolsuzlukları, sahte belge basımı, bilgilerin çalınması ve buna bağlı olarak devam edebilecek suçları kapsamakla, birlikte bunlarla sınırlı olmayıp, günden güne değişiklikler göstermektedir.

ÜLKEMİZDE EN ÇOK KARŞILAŞILAN BİLİŞİM ŞUÇLARINDAN ÖRNEKLER Başkalarının adına e-mail göndererek özellikle ticari ve özel ilişkileri zedeleme. Başkalarının adına web sayfası hazırlamak ve bu web sayfasının tanıtımı amacıyla başkalarına e-mail ve mesaj göndermek ve bu mesajlarda da mağdur olan şahsın telefon numaralarını vermek. Kişisel bilgisayarlar ya da kurumsal bilgisayarlara yetkisiz erişim ile bilgilerin çalınması ve karşılığında tehdit ederek maddi menfaat sağlanması Şirketlere ait web sayfalarının alan adının izinsiz alınması ve bu alan adlarının karşılığında yüklü miktarlarda para talep etmek. Özellikle Pornografik içerikli CD kopyalamak ve satmak. Sahte evrak basımı gibi çok farklı konuları içerebilmektedir.

UNUTMAYIN! Bu tür suçların mağduru siz de olabilirsiniz. Böylesi bir durumda tüm deliller ile birlikte en yakın Cumhuriyet Başsavcılığına başvurunuz.

BİLİŞİM SUÇLARI MAĞDURU OLMADAN ÖNCE YAPILABİLECEKLERİNİZ Şahsınıza ait önemli bilgilerinizin yer aldığı bilgisayarınız ile özel güvenlik önlemleri almadan internete bağlanmayınız. İnternet ortamında %100 güvenliğin hiçbir zaman sağlanamayacağını unutmayın! Özellikle Chat ortamında bilgisayarınıza saldırılabileceğini; chat de tanıştığınız kişilere şahsınız, aileniz, adres, telefon, işiniz v.s. konularda şahsi bilgilerinizi vermemeniz gerektiğini unutmayın!

BİLİŞİM SUÇLARI İLE YAPILAN ÇALIŞMALARIN HUKUKİ DAYANAKLARI Bilgisayar Yoluyla Dolandırıcılık TCK 503-507: Dolandırıcılık ve İflas Bilgisayar Yoluyla Sahtecilik TCK 316-368: Sahtecilik Suçları Kanunla Korunmuş Bir Yazılımın İzinsiz Kullanımı 5846'nolu Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) Yasadışı Yayınlar TCK 125-200: Devletin Şahsiyetine karşı cürümler; TCK 480-490: Hakaret ve Sövme Cürümleri TCK 426-427: Halkın ar ve haya duygularını inciten veya cinsi arzuları tahrik eden ve istismar eder nitelikte genel ahlaka aykırı: ve diğer anlatım araç ve gereçleri. Bilgisayar Sistemlerine ve Servislerine Yetkisiz Erişim ve Dinleme "Bilişim Alanında Suçlar TCK 525a, b, c ve d". Maddeleridir.