Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER"— Sunum transkripti:

1 BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER

2 Bilişim Suçu Nedir? Bilgisayar, çevre birimleri, pos makinesi, cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanılması ile işlenen suçlardır.

3 Bilişim Suçu Bir kişiye ait e-posta veya kullanıcı bilgilerini ele geçirmek, değiştirmek veya silmek bilişim suçudur.

4 Bilişim Suçu Bir kişi veya kurum adına sahte e-posta/profil/hesap oluşturmak suçtur. Bu sahte hesapları kullanarak çeşitli paylaşımlar yapmak suçtur.

5 Sahte alışveriş siteleri kurarak kullanıcıları dolandırmak.
Bilişim Suçu Sahte alışveriş siteleri kurarak kullanıcıları dolandırmak. Satışı yapılan ürünlere ait yanlış bilgiler verme. Müşteriye vaat edilen ürün yerine farklı ürün göndermek.

6 Bilişim Suçu Sosyal ağlarda ve internet sitelerinde başkasına ait fotoğraf, video veya eserleri izinsiz paylaşmak.

7 Bilişim Suçu İnternetten insanların kredi kartı bilgilerini ele geçirmek.

8 Bilişim Suçu Başkasına ait bilgisayara, wifi ağına veya sisteme izinsiz girmek, bilgileri kopyalamak, silmek veya değiştirmek.

9 Bilişim Suçu Sosyal ağlarda, internet sitelerinde kişi ya da kuruluşa hakaret, küfür etmek veya aşağılayıcı ifadeler kullanmak.

10 Tehdit veya şantaj yoluyla insanlardan para istemek.
Bilişim Suçu Telefon, e-posta ve çeşitli iletişim araçları kullanarak kişilerden kredi kartı bilgileri istemek. Tehdit veya şantaj yoluyla insanlardan para istemek.

11 Bilişim Suçlarına Karşı Alınabilecek Tedbirler

12 Bilişim Suçlarına Karşı Alınabilecek Tedbirler
Lisanssız yazılımlar ve içerikler (müzik, resim, fotoğraf video vs.) kullanılmamalı. Güvenilir olmayan programlar yüklenmemeli.

13 Bilişim Suçlarına Karşı Alınabilecek Tedbirler
Bilgisayar sistemini korumaya yönelik antivirüs, güvenlik duvarı gibi yazılımlar kullanın ve mümkün olduğunca güncellemeleri yapılmalı.

14 Bilişim Suçlarına Karşı Alınabilecek Tedbirler
Telefon, e-posta gibi yollarla kişisel bilgileri (ad, soyad, adres, telefon gibi), parolaları isteyenlere itibar edilmemeli.

15 Bilişim Suçlarına Karşı Alınabilecek Tedbirler
Sosyal ağlarda veya internet sitelerinde kişi veya kurumlara karşı küfür, hakaret veya aşağılayıcı sözler kullanılmamalı. Sosyal ağlarda veya internet sitelerinde Türkçe’mizi en güzel şekilde kullanmalıyız.

16 Bilişim Suçlarına Karşı Alınabilecek Tedbirler
Kimsenin e-posta veya facebook, twitter hesaplarına giriş yapmaya, şifresini tahmin etme yoluyla ele geçirmeye çalışmayın! Sahte hesaplar oluşturmayın ve bu hesapları kullanarak paylaşımlar yapmayın!

17 Bilişim Suçlarına Karşı Alınabilecek Tedbirler
Başkasına ait interneti izinsiz olarak kullanmamalı. Hiçkimsenin bilgilerini silmeyin, değiştirmeyin veya kopyalamayın!

18 GÜVENLİ ŞİFRE OLUŞTURMAK

19 Kişisel Şifreler İle İlgili Öneriler
Kişisel şifreler kesinlikle en yakınımız olsa dahi kimse ile paylaşılmamalı! Tüm hesaplarda aynı şifreyi kullanılmamalı! Şifreler hiçbir yere not edilmemeli! Şifreler belirli aralıklarla mutlaka değiştirilmeli. Şifrenizi sosyal ağlar ve internet siteleri aracılığı ile kimseye verilmemeli!

20 Bilişim Güvenliği İçin Güvenli Şifre Oluşturma
Şifrelerde kişisel bilgilere yer verilmemeli. Örneğin, isim,soyisim, doğum tarihi veya kimlik numarası şifrelerde kullanılmamalı. Şifreler: ali2001(isim ve doğum tarihi) (TC kimlik numarası) gibi şifreler kullanılmamalı.

21 Şifreler ardışık sayılar veya ardışık harflerden oluşmamalı.
Bilişim Güvenliği İçin Güvenli Şifre Oluşturma Şifreler ardışık sayılar veya ardışık harflerden oluşmamalı. Örneğin; , 1234, abcd gibi olmamalı. Tahmin edilmesi kolay ve klavyede yanyana bulunan tuşlar kullanılmamalı. Örneğin; qwerty, asdf gibi.

22 En Çok Tercih Edilen Şifre 123456
Araştırmacılar, bir müzik dinleme sitesinde yer alan 32 milyon şifreyi incelediler. Araştırmanın sonucuna göre kullanıcıların en çok şifresini tercih ettiği ortaya çıktı.

23 ‘123456’lı Emniyet Şifresi Olur mu?
Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün dijital verilerini sakladığı sistemlerin şifrelerinden birinin “123456” olduğu, emniyet sitesini çökerten hacker grubu tarafından ortaya çıkarıldı ve sistemdeki tüm bilgiler çalındı.

24 Güvenli Şifre Nasıl Olmalıdır?
Şifreler en az 7 basamaklı olmalı. Hem büyük harf hem de küçük harf kullanılmalı Rakamlar kullanılmalı (0…9) Noktalama işaretleri kullanılmalı (.,; gibi) Özel karakter kullanılmalı (-!+? gibi) Güvenli Şifre örneği; Neo.2756+

25 Şifrelerin Kırılma Süreleri
Uzunluk: 6 karakter Küçük harf: 10 dakika Küçük harf ve büyük harf: 10 saat Küçükharf + büyük harf + rakamlar + sembol: 18 gün

26 Şifrelerin Kırılma Süreleri
Uzunluk: 7 karakter Küçük harf: 4 saat Küçük harf + büyük harf: 23 gün Küçük harf + büyük harf + rakamlar + sembol: 4 yıl

27 Şifrelerin Kırılma Süreleri
Uzunluk: 8 karakter Küçük harf: 4 gün Küçük harf + büyük harf: 3 yıl Küçük harf + büyük harf + rakam + sembol: 463 yıl

28 Şifrelerin Kırılma Süreleri
Uzunluk: 9 karakter Küçük harf: 4 ay Küçük harf + büyük harf: 178 yıl Küçük harf + büyük harf + rakam + sembol: 44,530 yıl

29 Bunları Unutmayın! İnternet ortamında işlenilen suçlardan (hakaret,küfür,şifre çalma gibi) dolayı polisler tarafından takip yapılabilir. İnternet ortamında işlenen her suç yıllar sonra olsa bile ortaya çıkarılır. İnternette kimin ne zaman ne yaptığı tek tek kayıt altına alınmaktadır. Bir bilişim suçundan dolayı mağdur olunursa mutlaka 155 Polis İmdat Hattı aranmalıdır.

30 Aşağıdakileden hangisi daha güvenilir bir şifredir?
A) ahmet2004 B) htrml C) D) g.5+57!r E) n,K45!gl4


"BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları