Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgisayar, çevre birimleri, pos makinesi,cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanılması ile işlenilen suçlardır. Bilişim suçu; Teknolojik aletler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgisayar, çevre birimleri, pos makinesi,cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanılması ile işlenilen suçlardır. Bilişim suçu; Teknolojik aletler."— Sunum transkripti:

1 Bilgisayar, çevre birimleri, pos makinesi,cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanılması ile işlenilen suçlardır. Bilişim suçu; Teknolojik aletler kullanılarak yapılan yanlış yada zarar verici eylemler bilişim suçu olarak adlandırılır. Bilişim suçunda en önemli unsur suçun "dijital ortam" da gerçekleşmiş olmasıdır. İnternet ve bilgisayar kullanımının artması aynı zamanda bilişim suçlarınında çoğalmasına sebebiyet vermiştir. Bilişim suçu nedir

2 Bilim suçları işlenmesinin sebepleri 1
Bilim suçları işlenmesinin sebepleri 1. Fiziksel olarak kurban ile karşılaşılmaması, 2. Takma ad, sahte bilgilerle rahatça kurbanların kandırılabilmesi, 3. Bu iş için sadece internet ve bilgisayarın yeterli olması, 4. Yakalanma riskinin düşük olarak düşünülmesi, 5. Kurban bulma imkanın yüksek olması.

3 Bilişim suçları nelerdir?
adresinin çalınması Kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesi Sahte evraklar düzenlemek Yetkisiz Erişim ve Dinleme

4 Bilişim suçu oluşursa kişinin ne yapması gerekir?
1. Yasadışı siteler (web sayfaları) ile ilgili şikayetlerinizi adlı ihbar adresine bildirebilirsiniz. 2. Şahsınız ile ilgili şikayetçi olduğunuz konular ile ilgili elde edebildiğiniz tüm deliler ile birlikte en yakın Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek şikayetçi olabilirsiniz. 3. Yürütülmekte olan tüm tahkikatlarda Savcılık talimatı veya Mahkeme kararı esas alınmaktadır.

5 Bilişim suçlarına uğramamak için neler yapmalısınız?
Bilgisayarınızında güncel bir antivirüs yazılımı kullanın. Bilgisayarınızın tüm güncellemelerinin kurulu olduğundan emin olun. Ortak bilgisayar kullanılan alanlarda kredi kartı vb. gibi bilgilerinizi  vermekten kaçının. Ortak bilgisayar kullanılan alanlarda kişisel bilgilerinizi vermekten kaçının. 7. Tanımadığınız kişilerden aldığınız mailleri açmayın ve de tanımadığınız kişilerden aldığınız maillerin içerisinde bulunan linklere tıklamayın. Sosyal medya'da sadece tanıdığınız kişilerle arkadaşlık kurun.

6 Bilişim suçları genelde ikiye ayrılır (1) Doğrudan bilgisayarı hedef alan suçlar; (2) Bilgisayar ağları ve aygıtlarından faydalanarak işlenen suçlar. Öncelikle bilgisayar ağı ve aygıtlarını hedef alan suçlar: Bilgisayar virüsleri Hizmet-dışı bırakma saldırıları Kötü amaçlı yazılım Bilgisayar ağları ve aygıtlarından faydalanarak işlenen suçlar Siber izleme Dolandırıcılık ve kimlik hırsızlığı Bilgi çalma Kişisel ağ bilgilerinin çalınması (Kullanıcı adı, giriş şifresi, kredi kartı bilgileri vb.)

7 ÜLKEMİZDE EN ÇOK KARŞILAŞILAN BİLİŞİM ŞUÇLARINDAN ÖRNEKLER
Başkalarının adına web sayfası hazırlamak ve bu web sayfasının tanıtımı amacıyla başkalarına ve mesaj göndermek ve bu mesajlarda da mağdur olan şahsın telefon numaralarını vermek. Şirketlere ait web sayfalarının alan adının izinsiz alınması ve bu alan adlarının karşılığında yüklü miktarlarda para talep etmek. Sahte evrak basımı gibi çok farklı konuları içerebilmektedir.

8 Bilişim Suçları ve Cezalar
* Bir bilişim sistemine girerek, veri veya program elde eden kimseye bir-üç yıl arası hapis. * Korsana beş yıl  * Bilişim ağındaki verileri hukuka aykırı şekilde izleyen kimseye üç yıla, ağa bağlanmaksızın sistemdeki verileri izleyenlere beş yıla kadar hapis.  * Sistemdeki veri veya programları bozan, silen, değiştiren, yok eden, erişilmez kılan veya sisteme veri veya program yerleştiren, programlara zarar verenlere beş yıla kadar hapis.  * Bir bilişim sisteminin çalışmasını veya işleyişini tamamen veya kısmen engelleyen, erişilmez kılan veya bozan kişiye 2 yıldan 5 yıla kadar hapis. 

9 Bilişim Suçları ve Cezalar
* Suç amacıyla donanım ve yazılım üreten, uyarlayan, satan, sağlayan, dağıtan veya bu amaçla bilişim sistemine erişimi mümkün kılan parola ve erişim kodu sağlayana beş yıl hapis.  * Sahtecilik için bilişim sistemindeki verileri silen, değiştiren, yeni veri girene üç yıl hapis.  * Bilişim ağıyla haksız yarar sağlayana beş yıla kadar hapis, 2 bin güne kadar para cezası.  * Bir başkası gibi davranarak yarar sağlamak veya zarar vermek amacıyla kişileri yanıltarak bilgi toplayana bir yıl hapis. 

10 Şifre Belirlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Günümüzde internet kullanımının artması güvenlik açıklarının oluşmasına neden olmaktadır.Bu yüzden kendinize ait internet şifrenizin kırılmasını engellemek için dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var şimdi bu kurallara uyarak nasıl şifre belirleyebiliriz onları öğreneceksiniz.

11 Şifre belirlerken dikkat etmeniz gerekenler
Doğum tarihinizin herhangi bir kombinasyonunu özellikle yıl kısmından oluşturmayınız Sıralı veya tekrar eden rakamlardan oluşturmayınız Örn – 1234 Harf ve rakamları bir arada kullanınız. Özel karakter kullanımı engellenmiyorsa şifre içerisinde kullanınız Ailenizden veya beslediğiniz hayvanların isminden şifre oluşturmayınız Şifre değiştirirken engelleme yok ise bile ( genelde engelleme vardır) kullandığınız son üç şifreden biriyle değişiklik yapmayınız.


"Bilgisayar, çevre birimleri, pos makinesi,cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanılması ile işlenilen suçlardır. Bilişim suçu; Teknolojik aletler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları