SÜRMENE İLE İLGİLİ BİLGİLER HAZIRLAYAN İLE İLGİLİ BİLGİLER, ADI/Pelinsu SOYADI/Berber SINIFI/6-A NUMARASI/343 GERİ
1. SÜRMENE İLE İLGİLİ BİLGİLER 2. SÜRMENE’Yİ TANITMA 3 1.SÜRMENE İLE İLGİLİ BİLGİLER 2.SÜRMENE’Yİ TANITMA 3.SÜRMENE’NİN TARİHİ 4.SÜRMENE’NİN TARİHİ 5.SÜRMENE’NİN YAYLALARI 6.SÜRMENE PİDESİ 7.SÜRMENE BIÇAĞI 8.SÜRMENE BIÇAĞI 2 9.SÜRMENE BIÇAĞI 3 10.SÜRMENE BIÇAĞI 4 İÇİNDEKİLER
SÜRMENE ‘Yİ TANITMA GERİ
SÜRMENE’NİN TARİHİ Sürmene’nin tarihini Doğu Karadeniz Bölgesinin genel tarihi içinde ve onunla bir bütün olarak ele almalıyız. Karadeniz kıyısı boyunca sahile paralel olarak uzanan dağlar doğuya doğru gidildikçe sahile daha dik olarak iner. GERİ
SÜRMENE’NİN TARİHİ Sahilde yerleşimi mümkün kılacak düz alanlar yok denecek kadar az, bol yağmur nedeniyle dağlar orman ve sık bitki örtüsü ile kaplıdır.Vadilerde oluşan dereler sahilden iç kesime ulaşım için doğal bir geçiş yolları oluşturmaktadır. GERİ
SÜRMENE’ NİN YAYLALARI Vizara yaylası, Taşlı yaylası, Sultanmurat yaylası, GERİ
SÜRMENE PİDESİ Daha çok Sürmene Pidesi olarak bilinen bir pidedir. Çeşitleri, 1.Kıymalısı 2.Peynirlisi 3.Kavurmalısı 4.Karışık olanları vardır. GERİ
SÜRMENE BIÇAĞI Kavga ve horonda kullanılan boynuzdan yapılan sapı 10 cm, döğme çelik olan uç kısmı 12 cm, toplam 22 cm boyunda, sivri uçlu delici geleneksel bıçak türü. GERİ
1952 yılında suç aleti kapsamına alınıp, üretimi ve satılması yasaklanana kadar, Sürmene’de 250 civarında ev imalathanesinde üretilmekteydi. GERİ
Sürmene bıçağının kılıfının dışı buzağı derisinden, içindeki hazne ise kızılağaç odunundan yapılır, içi küçük bir meyve bıçağının nadiren bir üçüncü bıçağın daha gireceği şekilde oyulurdu. GERİ
Bıçakçılık mesleği kuyumculuk, bakırcılık benzeri pek çok meslek gibi Rum’lar sayesinde yayılmış ve zamanla Müslümanlar tarafından benimsenmişti. GERİ