Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KUTUP İKLİMİ K utup iklimi, Dünya'nın sürekli olarak karlar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KUTUP İKLİMİ K utup iklimi, Dünya'nın sürekli olarak karlar"— Sunum transkripti:

1 KUTUP İKLİMİ K utup iklimi, Dünya'nın sürekli olarak karlar
ve buzlarla kaplı olan kutup bölgelerinde görülen iklim tipidir. Kuzey Kutbu çevresinde, Grönland Adası'nın iç kısımlarında ve Antarktika'da etkilidir. LÜTFEN , SESİZ OLUNUZ!

2 Sıcaklık ortalaması bütün yıl boyunca 0°C'nin altındadır
Sıcaklık ortalaması bütün yıl boyunca 0°C'nin altındadır. Sıcaklık çoğu zaman -40°C'ye, hatta daha altına iner. Yıllık sıcaklık farkı 30°C uzun olmasına rağmen sıcaklık yükseledolaylarındadır. Güneşlenme süresi  çok mez (acele , hızlı) çünkü Güneş ışınları yıl boyunca bu bölgelere eğik açılarla gelir.

3 Sıcaklık düşük olduğundan buharlaşma ile atmosfere karışan nem azdır
Sıcaklık düşük olduğundan buharlaşma ile atmosfere karışan nem azdır. Dolayısıyla yağışlar son derece az ve her zaman kar şeklindedir. Ortalama yağış yıllık 200 mm civarındadır. Bu sebeple, kutup iklimine soğuk çöl iklimi de denir. Zemin buzlarla kaplı olduğu için bitki örtüsü yoktur.

4 kutuplar

5 Eskimolar hayvan derilerinden yaptıkları kıyafetleri kat kat giyerek soğuktan korunurlar. Ulaşım, köpeklerin çektiği kızaklarla sağlanır. Halk, geçimini balıkçılıkla sağlar. Bazı balıkları buzu kırarak çıkarırlar. Bazı Eskimolar evlerini buzdan yaparlarken ki buna igloo denir, bazıları ise soğuğa dayanıklı evler yaparlar.

6 Sabah-Akşam

7 Dünya üzerinde ölçülen en soğuk doğal sıcaklık −89. 2 °C (−128
Dünya üzerinde ölçülen en soğuk doğal sıcaklık −89.2 °C (−128.6 °F) olarak 21 Temmuz 1986 tarihinde Rusya'nın (eski Sovyetler Birliği'nin) Antarktika'daki Vostok İstasyonundaölçülmüştür.

8 Eskimolar ya da İnuit ve Yupikler, Arktik bölgedeki dört ülkeye dağılmış olarak, Doğu Sibirya, Alaska, Kanada ve Grönland'da yaşayan ve Eskimo - Aleut dillerini konuşan Eskimo – Aleut halklarının en büyük grubunu oluşturan avcı ve oplayıcıt halk.

9 giysileri

10 ÇADIR

11 Yupik ve İnuit olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar
. Yupik ve İnuit olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar. Sirenik Yupiklerinin dilleri diğer Yupik dillerinden belirgin biçimde farklıdır ve bu farklılığa dayanarak Menovşçikov (Меновщиков)  gibi kimi uzmanlar Sirenik Yupikçesini Yupik dilleri dışında tutarak Sirenik Eskimocası adı altında Eskimo dillerinin üçüncü ana kolu olarak sınıflandırır.

12 İglo evlerin iç kısmı


"KUTUP İKLİMİ K utup iklimi, Dünya'nın sürekli olarak karlar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları