MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI Maddeler ortak özellikleri dikkate alınarak sınıflandırılırlar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bileşikler ve Formülleri
Advertisements

MADDENİN HALLERİ VE TANECİKLİ YAPISI
MADDENİN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
3. Fiziksel ve Kimyasal DeĞiŞim
Fİzİksel ve Kİmyasal Değİşİmler
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
6.SINIF KİMYA Ünite:1 MADDENİN MADDENİN TANECİK TANECİK YAPISI YAPISI.
Bileşikler ve Formülleri
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Atom ve Yapısı.
Bileşikler ve Formülleri
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
Maddenin tanecikli yapısı
Maddenin Tanecikli Yapısı
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6. SINIF
Kimyasal Tepkimeler.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞİM
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
MOLEKÜLER YAPILI OLMAYAN
Maddenin Tanecikli Yapısı
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞMELER Günlük hayatımızda çeşitli etkiler sonucunda maddelerde bazı değişimler olduğunu görürüz. Örneğin bir kağıdı yaktığımızda.
Duygu ALTUN Aycan ERİKLİ
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Basit Tepkime ve Denkleştirme
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Bileşik ve formülleri.
Fiziksel ve Kimyasal Değişim
Madde atom element bileşik
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER.
Bileşikler ve Formülleri
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
Hiç düşündünüz mü???.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLERİ
Madde ve özellikleri.
Maddeyi Oluşturan Tanecikler
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Fiziksel ve Kimyasal Değişimler
Elementler ve Bileşikler
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
BİLEŞİK ve FORMÜLLER.
A.Maddenin Tanecikli Yapısı
Element ve Bileşikler.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
Günlük hayatımızda çeşitli etkiler sonucunda maddelerde bazı değişimler olduğunu görürüz. Örneğin bir kağıdı yaktığımızda kağıdın kül olduğunu, bir buz.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
6.Sınıf Maddenin Tanecikli Yapısı
Saf değillerdir Farklı cins atom yada moleküllerden oluşurlar Fiziksel yollarla bileşenlerine ayrılırlar Kendilerini oluşturan maddelerin özelliklerini.
SAF MADDELER VE KARIŞIMLAR
Maddeler ortak özellikleri dikkate alınarak sınıflandırılırlar.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Element , Bileşik ve Karışımlar
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
ATOMUN YAPISI VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER :
Fiziksel ve Kimyasal Değişimler
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
Bileşikler İki ya da daha fazla çeşit element atomunun bir araya gelerek oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Farklı atom içeren moleküller (çok.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞMELER
MADDENİN YAPI TAŞLARI - ATOMLAR
Sunum transkripti:

MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI Maddeler ortak özellikleri dikkate alınarak sınıflandırılırlar.

SAF MADDELER Genel olarak;aynı tür taneciklerden (aynı tür atom veya aynı tür molekül) oluşan maddelere SAF MADDE denir. SAF MADDELER Genel olarak;aynı tür taneciklerden (aynı tür atom veya aynı tür molekül) oluşan maddelere SAF MADDE denir.

ELEMENTLER Yapısında tek tür atom bulunan maddelere ELEMENT denir.Hidrojen,oksijen,karbon,iyot gibi. Yapısında tek cins atom vardır. Fiziksel ve kimyasal yollarla daha basit maddelere bölünemezler. Erime ve kaynama noktaları belirgindir. Aynı şartlarda öz kütleleri birbirinden farklı ve sabittir. →Elementler atomik ya da moleküler halde bulunabilir. Fiziksel ve kimyasal yollarla daha basit maddelere bölünemezler. Erime ve kaynama noktaları belirgindir. Aynı şartlarda özkütleleri birbirinden farklı ve sabittir. →Elementler atomik ya da moleküler halde bulunabilir.

BİLEŞİK En az iki farklı element atomunun belirli oranlarda bir araya gelerek kendi özelliğini kaybedip yeni özellikler kazanması ile oluşan saf maddelere BİLEŞİK denir. Oksijen ve hidrojen birer element iken su,oksijen(yakıcı) ve hidrojenin(Yanıcı) birleşmesiyle oluşur.Yakıcı ya da yanıcı değildir.Söndürücüdür. Alkol,su,tuz,şeker gibi maddeler bileşiktir. Yapılarında en az iki çeşit atom bulunur. Fiziksel yolla daha basit maddelere bölünemezler. Kimyasal yolla daha küçük maddelere ayrışabilirler. Bileşiği oluşturan atomlar arasındaki oran değişirse oluşan madde başka bir madde olur. Bir bileşiği oluşturan atomlar bağlıdır.Yani moleküler yapıdadır. Fiziksel yolla daha basit maddelere bölünemezler. Kimyasal yolla daha küçük maddelere ayrışabilirler. Bileşiği oluşturan atomlar arasındaki oran değişirse oluşan madde başka bir madde olur. Bir bileşiği oluşturan atomlar bağlıdır.Yani moleküler yapıdadır.

ELEMENT VE BİLEŞİK ARASINDAKİ EN ÖNEMLİ FARLAR ELEMENT BİLEŞİK 1. Aynı cins atomları içerir. Farklı cins atomları içerir. 2. Kendisinden daha basit Kendisinden daha küçük maddelere ayrıştırılamazlar. ve farklı maddelere ayrışabilir.

KARIŞIMLAR Saf olmayan maddelere KARIŞIM denir.Karışımlar oluşurken maddeler özelliklerini kaybetmezler.Tuzlu su,limonata,hava,toprak,salata,çorba gibi.Çorba içine konan malzemeler pişerken kimyasal yapıları değişime uğramasına rağmen özelliğini değiştirmez.Havuç pişince de havuçtur.Belli bir formülleri yoktur. *Görünümleri her yerinde aynı(homojen) ya da farklı (heterojen) olabilir.Homojen karışımlar tek bir madde gibi görünürler.Tuzlu su,şekerli su gibi.Heterojen karışımlar ise tek bir madde gibi görünmezler.Kumlu su yağlı su,salata gibi.

Maddelerde meydana gelen değişimler 2 grupta incelenebilir: Fiziksel değişmeler Kimyasal değişmeler FİZİKSEL DEĞİŞMELER : Maddenin yapısı değişmeden sadece dış görünüşünde meydana gelen değişmelerdir. Fiziksel değişmeler sonucunda yeni maddeler oluşmaz. Sadece maddenin renk, şekil, büyüklük gibi özellikleri değişir. Fiziksel değişmeler sonucunda maddenin kimliği değişmez. ÖRNEKLER : Buzun erimesi Kağıdın yırtılması Tebeşirin toz haline getirilmesi

KİMYASAL DEĞİŞMELER : Maddenin iç yapısında meydana gelen değişmelerdir. Kimyasal değişmeler sonucunda maddenin kimliği değişir ve yeni maddeler oluşur. Kimyasal değişmeye uğrayan maddeler eski haline döndürülemez. ÖRNEKLER : Kömürün yanması Sütten yoğurt ve peynir yapılması Demirin paslanması NOT : Kimyasal değişmeler sonucunda hem maddenin görünümü değişir hem de yeni maddeler oluşur.

HAL DEĞİŞİM OLAYLARI Bir maddenin dışarıdan ısı (enerji) alarak veya dışarıya ısı (enerji) vererek bir halden başka bir hale geçmesine; “hal değiştirme” denir. geçmesine; “hal değiştirme” denir.

; “hal değiştirme” denir.