DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR Gazipaşa İlkokulu Rehberlik Servisi
Sevgili öğrenciler; okula ilk başladığınız günleri hatırlıyor musunuz? Artık, eskisinden daha fazla ev dışında besleniyorsunuz. Acaba büyüme ve gelişmeniz için gerekli olan besinleri ve bunlardan ne miktarda yemeniz gerektiğini bilerek mi besleniyorsunuz?
Yoksa amacınız sadece sevdiğiniz besinleri yiyerek karnınızı doyurmak mı? Her sevdiğiniz besin acaba sizin için yararlı mı? Kısacası sağlıklı beslenip beslenmediğinizi merak ediyorsanız şimdi anlatılacakları dikkatli bir şekilde dinleyin!!
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ” ”ET VE BENZERİ” ”SEBZE VE MEYVELER” “EKMEK VE TAHILLAR” DAN HER GÜN SİZİN İÇİN GEREKLİ OLAN MİKTARLARDA ALINMASIDIR.
NEDEN BESLENMEMİZ GEREKİYOR?
BESİNLER BİZE ENERJİ VERİR
HER HAREKETİMİZ İÇİN ENERJİYE İHTİYACIMIZ VARDIR
BESİNLER BÜYÜME VE GELİŞMEYİ SAĞLAR
BOYUMUZUN UZAMASINI SAĞLAR
BESİNLER BİZİ HASTALIKLARDAN KORUR
SEVGİLİ BESİN TRENİMİZ
1. ET VE ET KADAR YARARLI BESİNLER. Et. Yumurta. Balık. Tavuk 1. ET VE ET KADAR YARARLI BESİNLER **Et **Yumurta **Balık **Tavuk **Baklagiller (Fasülye,Nohut, Mercimek)
Yeterince protein alamazsak ne olur? Büyüme ve gelişmemiz yavaşlar. Kolay hasta oluruz. Hastalıklar daha uzun sürer. Saç, deri, tırnak gibi dokularımızın sağlığı bozulur. Organlarımızın çalışması aksar.
2. SÜT VE SÜTTEN YAPILAN YİYECEKLER AYRAN YOĞURT PEYNİR
NEDEN SÜT İÇMELİYİZ ? SÜT İÇMELİYİZ… KEMİK SAĞLIĞIMIZ KAS SAĞLIĞIMIZ GÖZ SAĞLIĞIMIZ DİŞ GELİŞİMİMİZ İÇİN SÜT İÇMELİYİZ… GÜNDE EN AZ İKİ BARDAK SÜT İÇMELİYİZ…
3. SEBZE VE MEYVELER
Sebze ve Meyvelerin Faydaları Bizi hastalıklardan korur. Diş etlerimizin sağlıklı olmasını sağlar. Çok ışık almayan yerlerde görmemizi sağlar. Cildimizi güzelleştirir. Büyümemizi sağlar.
4. EKMEK VE BENZERİ
Ekmek ve Benzeri Ürünler Vücudun ısı ve enerji gereksinimi karşılar. Vücudumuzda ki su oranını dengede tutarlar. Çocuk gelişiminde çok önemlidir. Aşırı şekilde vücuda alınması kilo artışına neden olur. Az tüketimi, baş dönmesi, halsizlik ve yorgunluğa sebep olur.
BİR ÖĞÜNDE HER BESİN GRUBUNDAN YEMELİYİZ
EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZ KAHVALTIDIR
KAHVALTININ ÖNEMİ KAHVALTI ETMELİYİZ… GÜNE SAĞLIKLI BAŞLAMAK İÇİN ÖĞRENMEK VE ÖĞRENDİKLERİMİZİ KOLAY HATIRLAMAK İÇİN ÇABUK YORULMAMAK İÇİN KAHVALTI ETMELİYİZ…
ŞEKERLER VE YAĞLAR
Yağ içeriği yüksek besinleri fazla miktarda yersek ne olur? Gereğinden fazla enerji aldığımız için şişmanlarız. Vücudumuzda dolaşan kanın yapısı bozulur. Kalp ve damar sağlığımız olumsuz yönde etkilenir. Özellikle katı yağlar kalp ve damarlarımız için daha zararlıdır.
DOĞRU BİR BESLENME İLE YETERİNCE HAREKETLİ OLDUĞUNUZDA Yapısal olarak ulaşabileceğiniz en uzun boya ve yapınıza en uygun kiloya ulaşmanız mümkündür.
SAĞLIKLI BESLENME İÇİN ÖNERİLER
Her öğünde 4 temel besin grubundan tüketmeliyiz. Çiğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalıyız ve kabuklarını soymadan yemeliyiz. Süt içme alışkanlığı kazanmalıyız. Öğün atlamamalıyız. Sabah kahvaltısı yapmalıyız.
Açıkta satılan yiyecekleri satın almamalıyız. Öğün aralarında çikolata, cips, gibi yiyecekler yememeliyiz.
Tabağımıza yiyebileceğimiz kadar yemek almalıyız.
Spor yapmalıyız. Hareketli bir yaşam sürmeliyiz.
ÖZBAKIM BECERİLERİMİZ
Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız. Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamalıyız.
Yatağımızı düzenlemeliyiz. Kıyafetlerimizi (mont, ayakkabı, pantolon, kazak v.b.) giymeliyiz. Ayakkabı bağcığımızı bağlamalıyız. Odamızı toplamalıyız. Oyuncaklarımızı dağıtmışsak yerine kaldırmalıyız.
DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.