Budizm Siddharta Gauatama Yoktur Titipika M.Ö. 6. yy'da Budda KURUCUSU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayanlar Hatice Turgut Soner Kaya Barış Kalebek
Advertisements

HİNT DİNLERİ Hinduizm Budizm Sunum:Ahmet YORDAM.
HİNT DİNLERİ Hinduizm Budizm Sunum:Ahmet YORDAM.
HİNDUİZM GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
CAYNİZM Hindistan 3.5 Milyon İnanan sayısı Ahimsa inancından dolayı çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşmadıkları için ticarete yönelmişlerdir. Bu nedenle.
BUDİZM.
İlköğretim DKAB Dersi 8. Sınıf Dinler ve Evrensel Öğütleri
25 Aralık’la başlayan ve yaklaşık bir hafta süreyle kutlanan Noel ve yılbaşı, başta Avrupa ve Amerika kıtası ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok.
BURSA-Mustafakemalpaşa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Öğretmeni
VAHYE DAYALI DİNLER.
KONFÜÇYANİZM.
ŞİNTOİZM.
TAOİZM.
Dünya dinleri.
KARŞILAŞTIRMALI DİNLER TARHİ
Hristiyanlık Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım
Lütfen fikirlerinizi bizimle payaşınız
Zaman içinde bilim.
YAHUDİLİK GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
I. ÜNİTE: DİN KAVRAMI VE İSLAM DİNİ
SİH DİNİ.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM UZAK DOĞU ÇATIŞMALARI ( ) Avrupa’da NATO’nun ve dolayısı ile Doğu ve Batı blokları arasında dengenin kurulması üzerine, bu iki blok.
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
EVLERİNİN YANIDAKİ TAPINAKLAR
HİNDUİZM Hinduizm nitelikli bir dindir.
BUDİZM GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
DİN NİÇİN EVRENSEL BİR GERÇEKLİKTİR?
ÇİN İlk yaşam MÖ 3000 yıllarında başlamıştır.
ÇİN İlk yaşam İÖ 3000 yıllarında başlamıştır.
VARLIK FELSEFESİ ( ONTOLOJİ )
MEZHEPLER.
HİNDUİZM Belli Değildir Brahma ve diğer Tanrılar Vedalar
Yahudilik-Musevilik Yehova Hz.Musa Tevrat M.Ö civarında Kudüs
Arkadaşlar Çin gibi ülkelerin gelenekleri farklıdır.
İslam Hz.Muhammed (s.a.v) Allah c.c. Kuran-ı Kerim M.S. 6. yy'da Hilal
En Popüler 10 Din.
Kalkolitik Çağ Neolitik Çağ’ın sonuna doğru ölülerin evlerin tabanına gömülmesi adeti ortadan kalkmış ve ölüler yerleşim yerlerinin dışına gömülmeye başlanmıştır.
8 TANRI ALGISI Hakan ZAFER Din Psikolojisi
4. ÜNİTE: HİNT VE DOĞU ASYA DİNLERİ
KELİMEDE ANLAM VE KAVRAM. Sözcükler, farklı anlamları, anlam birimlerini içinde barındıran bir yapıdır. Bunlar sırasıyla şöyledir: Kavram: Bir varlığın.
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
En Popüler 10 Din Berat Köse.
DEĞERLER EĞİTİMİ DOĞRULUK VE DÜRÜSTLÜK.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
ÖSS-1 COĞRAFYA ÜLKELER ve İKLİMLER
Zerdüştlük.
DİNLER VE EVRENSEL ÖĞÜTLERİ
BBY24 Uluslararası Kültürleri Tanıma Genel Tanım
Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni
Bugün neler öğreneceğiz?
Budizm.
Kurgusal Tarih Tasarımları
BUDİZM Buddhizmin üç türü vardır: Hinayana, Mahayana ve Vajrayana. Bunlardan birincisi, yani eski Buddhizm (Theravada/eskilerin yolu) bireyleri bu dünyanın.
Dünya dinleri.
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
ÇİN İlk yaşam MÖ 3000 yıllarında başlamıştır.
Hıristiyan Mezhepleri
YAHUDİLİK BÜNYAM İ N KARAN. Yahudiler bu günkü Mısır ve Filistin bölgesinde yaşamaktadırlar. Yahudilik Hz. Musa’ya gönderilen ilahi bir dindir ve kitabı.
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
İBADET Hıristiyanlığın ilk üç asırlık döneminde belli bir ibadet şekli yoktu. Bu nedenle, dördüncü yüzyılın ikinci yarısına kadar günlük olarak yapılan.
Kurgusal Tarih Tasarımları
BUDDİZM. Konfüçyanizm Çinliler için Konfüçyanizm, Taoizm ve Budizm’den herhangi birine ya da hepsine birden ait olmak mümkündür. Bir Çinli’nin hayatında.
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇİN HALK CUMHURİYETİ. Başkenti: Pekin Çin Halk Cumhuriyeti, yüzölçümü itibariyle dünyanın üçüncü, nüfus itibariyle en büyük ülke. Güney Doğu Asya'da.
Buddhism… 2500 yıllık bir din. Hindistan’da ortaya çıktı ve uzak doğuya doğru yayıldı. 500 milyon takipçisi bulunan bir felsefe, din, ve manevi yol. Budda’nın.
神道 JAPONLARIN MİLLİ İNANCI ‘ŞİNTOİZM’ HAZIRLAYAN: Ahmet Uğur YILDIZ.
Sunum transkripti:

Budizm Siddharta Gauatama Yoktur Titipika M.Ö. 6. yy'da Budda KURUCUSU TANRISI Titipika KİTABI M.Ö. 6. yy'da ORTAYA ÇIKIŞI Budda LAKABI

Farklı mezheplere göre değişir Rahip - Sangha DİN ADAMI Budist Tapınakları İBADET YERİ . KUTSAL GÜN Farklı mezheplere göre değişir MERKEZİ Tekerlek SEMBOLÜ

Budizm Hindistan'da yaygındır. Ayrıca Doğu ve Güneydoğu Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve İngiltere'de yaygındır M.Ö. 6. yy'da Hindistan'da ortaya çıkmıştır.

Hinduizmdeki kast sistemine karşı olarak ortaya çıkmış ulan Budizm, Buda tarafından kurulmuştur.

Buda'nın asıl adı Gotama Sidhartha (Sidarta)'dır "ilhama kavuşmuş, aydınlanmış, uyarmış" anlamlarına gelen Budda lakabı, kendisine sonradan verilmiştir.Buda'nın, M.Ö. 563 - 483 yılları arasında yaşadığı sanılmaktadır.

Gotama Sidhartha, 35 yaşlarında iken bir nehir kenarında, yabani bir incir ağacının altında ölümü, evreni... düşünürken içinde bir aydınlanma hissetti ve Buda oldu İçine doğan esinleri, öğrendiği bilgileri halka anlatmak için memleketini dolaşmaya bağladı. Onun fikir ve düşüncele­rinin yayılmasıyla da Budizm’in temeli atılmış oldu

' Daha sonra evren­sel bir boyut kazanan Budizm’in ' Daha sonra evren­sel bir boyut kazanan Budizm’in. günümüzde bir milyara yakın men­subu vardır. Mensuplarının çoğu Hindistan, Çin, Moğolistan, Tayland,Vietnam, Kore, Japonya gibi Güney Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde bulunmaktadır,

Budizmde inanç Net bir tanrı anlayışı bulunmayan Budizm’de, "bir kurtarıcının geleceği inancı" vardır. Bu inanıp göre "Metteya (alemlere rahmet olan bir zat) gelecek ve Buda dinini tamamlayacaktır. Çünkü Buda ölmeden önce bunu haber vermiştir.

Buda'ya sığınırım, Dhamma'ya sığınırım, Sangha'ya sığınırım.“ Budizm İnancı’nın temeli Buda'ya sığınırım, Dhamma'ya sığınırım, Sangha'ya sığınırım.“ cümleleri oluşturur. Buna "üç cevher" denir. Budizm’e girmek isteyen kişi önce bunları söylemek zorundadır

Budizmde amaç, Nirvana ya ulaşmaktır Budizmde amaç, Nirvana ya ulaşmaktır. Nirvana; varlık, ihtiyarlık, ölüm, ıstırap, arzu ve ihtiraslardan kurtularak huzura ermektir,

Budizmde İbadet Budizm’de belirli bir ibadet ve dua söz konusu değildir. Ancak Budizm evrensel bir din haline geldikten sonra "Buda'ya dua etme , ondan bazı şeyler isteme geleneği başlatılmıştır. Bu gelenekte Buda'nın ilkelerine, hatıralarına ve altında aydınlığa kavuştuğu yabani incir ağacına {Bodhi ağacına) önem verilir.

Kutsal Metinler Buda, öğretilerini insanlara vaazlarıyla sözlü bir şekilde iletmiş, kutsal bir kitap bırakmamıştır. Ancak Buda’nın sözleri daha sonra yazılarak ‘üç sepet’ anlamına gelen Tipitaka adı verilmiştir.

Prensipleri 2-Izdırabın kaynağı aşırı arzulardır. DÖRT YÜKSEK GERÇEK 1-Hayat bir ızdıraptır.(doğum ve ölüm gibi acı olaylar vardır.) 2-Izdırabın kaynağı aşırı arzulardır. 3-Izdırabın giderilmesi aşırı arzulardan kaçınmakla olur. 4-Bunu yaparken sekiz yol izlenmelidir

Doğru Konuşma Doğru Anlama Doğru Eylem Doğru Niyet Doğru Yaşam Doğru Çaba Doğru Yoğunlaşma Doğru Düşünme

Güney Budizmi: Sri Lanka, Seylan, Burma, Kamboçya (Tamamı), Endonezya, Laos (Tamamı), Tayland ve Vietnam Kuzey Budizmi: Tibet, Moğolistan ve merkezi Asya (Hindistan, Nepal, v.s.) Doğu Budizmi: Çin, Kore ve Japonya

Dharma’ya (öğretiye) sığınma Budist amentüsü ve Budizme giriş anahtarı Triratnadır (üç mücevher). Buddha’ya (aydınlanmış olana) sığınma Sangha’ya (cemaate) sığınma Dharma’ya (öğretiye) sığınma

Nirvana Ateşin sönmesi anlamına gelir. Bir makamdır, yer değildir. Arzudan, cehaletten kurtulma hali, mutluluktur. Yaşarken ulaşılır. Herhangi bir tanrıya ulaşmak değil, evrensel enerjiyle birleşmektir.

İbadet Yapısı Buddha heykeline yüz dönük, el ayaları birleşik, ayakkabısız saygılı duruşla yiyecek, çiçekler ve mum sunulur. Evde veya mabette (pagoda), Genelde tek olarak yapılır. Mabetlere Çin ve Burma’da pagoda, Seylan’da dagoba Tayland’da ise wat denilir. Stupa ise ilk Budist mabetleridir. Temel deruni bireysel ibadet Meditasyon 2 tiptir. Samhata: Rabıta. Belli bir nesne üzerinde zihni yoğunlaştırma. Vipassana: Derin düşünce. Tefekkür Hac Bayram Vesak Bayramı: Buddha’nın doğumu, aydınlanması ve ölümü anısına kutlanır. Yağmur Bayramı: Buda’nın yeryüzüne dönüşünü simgeler.

Beş Budist emir Yaşayan canlıları öldürmemek Verilmeyen şeyi almaktan kaçınma Duyusal yanlış davranıştan kaçınmak Yalan söz söylemekten kaçınmak Uyuşturuculardan uzak durmak