İki insanın iyi geçinmesi,hiç kusursuz olmaları ile değil

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİMYASAL TEHLİKE İŞARETLERİ
Advertisements

BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
Çevre kİmyasi.
ENERJİ KAYNAKLARI.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
Elementler ve Sembolleri
KİMYAGER BAKIŞIYLA TEKNOLOJİNİN KİLOMETRE TAŞLARI I. ENERJİ VE ULAŞIMI Kimyagerler ve kimya mühendisleri, karadan hava ve uzaya uzanan bir alan üzerinde.
Bileşikler ve Formülleri
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
GRUP ENERJİ AYŞE SELMA DUYGULU NİHAL KURAKCI GÜLSEREN OKATAN
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
Kimyasal Tepkimeler.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
K E M O S E N T E Z Kemosentez nedir? Kemosentez çeşitleri nelerdir?
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
Sigara ve sigara dumanı çok miktarda ve değişik özellikte zararlı madde içermektedir.
Nelerden Bahsedeceğiz
Fiziksel ve Kimyasal Olaylar
MADENLER VE TEKNOLOJİ Yeni programa göre hazırlanmıştır.
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
Temiz Enerji Kaynakları
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir.
PİROLİZ.
ISI VE SICAKLIK.
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
YANMA TEPK İ MELER İ AS İ T – BAZ TEPK İ MELER İ ÇÖZÜNME – ÇÖKELME TEPK İ MELER İ.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
Hazırlayan: Sınıf: No.:
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
BİT’i Kullanma ve Yönetme
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Yakıt pilinde katalizör
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
FEN BİLİMLERİ-6 ÜNİTE–6 MADDE VE ISI HALİM GÜNEŞ.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
İki insanın iyi geçinmesi,hiç kusursuz olmaları ile değil Birbirlerinin kusurlarını hoş görmeleri ile sağlanır. (A.Toqueville)
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
MADDE DÖNGÜLERİ.
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Sunum transkripti:

İki insanın iyi geçinmesi,hiç kusursuz olmaları ile değil Birbirlerinin kusurlarını hoş görmeleri ile sağlanır. (A.Toqueville)

Ayakkabılarım olmadığı için üzülürdüm, ta ki sokakta ayakları olmayan adamı görene kadar. (Balzac)

Kimyanın Genel Kullanım Alanları

Genel Kullanım Alanları Taşımacılıkta Ziraat Sağlık ve kişisel bakım Ev işlerinde Tıp Alanında Araştırmalarda

Beslenme ve Ziraat

Beslenme ve Ziraat Artan dünya nüfusunun beslenme ihtiyaçlarının karşılanması: modern tarım aletlerinin kullanımının, Toprağın ihtiyacı olan maddeleri içeren suni gübrelerin (fosfat gübresi, üre) verilmesi Yabani bitkilerle mücadeleyi, Hastalıklara karşı dayanıklı ve uzun sürede bozulmayacak tohumların geliştirilmesini GEREKTİRİR

Ev İşleri

Ev İşleri Isıtma: Daha önceleri sadece odun kullanılırdı. Şimdi ayrıca, komür, mazot, doğal gaz, elektrik (nükleer enerji veya hidroelektrik santrallerinde) de kullanılmakta. Aşırı CO2 oluşumu küresel ısınmaya neden olmakta. Dolayısı ile alternatif enerji kaynakları araştırılmakta (Güneş panelleri, vb)

Ev İşleri Ev yapımında: Ev yapımında kullanılan inşaat matreyallerinin bir çoğu kimya sanayii ürünüdür. (Plastikler, izolasyon maddeleri, asbestosların yerini cam pamuğu ve platik köpükler almıştır).

Taşıma

Ulaşım araçlarının kullanımında en önemli faktör onların ağırlığıdır Ulaşım araçlarının kullanımında en önemli faktör onların ağırlığıdır. Çünkü bu onların yakıt kullanımını ve dolayısıyla çevreyi kirletmesini belirler. Modern arabalarda iyi bir sağlamlık ağırlık oranına sahip plastik maddeler kullanılr.

Taşıma Petrol ürünlerinin yakıt olarak kullanılması, azot oksitler ve karbon oksitleri ile atmosferin kirlenmesine neden olur. Petrolun yanmasını artırıcı katkılar da (Pb) kirliliğe sebep olur. Katalitik dönüştürücüler ve kurşunsuz benzin problemi azaltmaı hedeflemiştir. Aküler, lastikler, performans artırıcı katkılar, korrozyon önleyici katkı maddeler kimya sanayiinin ürünleridir.

Sağlık

1865 yılında Söğüt ağacından ekstrakte edilen, salisylik asid, ağrı kesici olarak kullanılmakta

Sağlık Besin hijyeni ve ilaç endüstrisindeki gelişmeler insanların hayat sürelerinin ve kalitesinin artışına neden olmuştur. Analiz teknikleri, X Ray ve diğerleri Kalp pilleri, Böbrek dializ makineleri

Hastakıllakrın teşhisinde kullanılan modern cihazlar

Sulfanilamide anilinden başlanarak sentezlenir ve kemoterapi de kullanılır (antbiyotik etkisi vardır)

İmmunokimya (bağışıklık kimyası) and enzymolojinin modern klinikal analitik techniklerde kullanımı.

Gıda sanayii Paketleme tekniklerindeki gelişmeler besinlerin uzun süre bozulmadan kalmasını engeller. Ürünler sterilize edilir dolayısı ile oksitlenerek, nem veya ışık ile veya mikrobiyal olarak bozulmasını engellenir. Sterlizasyonda kullanılan ışınlama ve özellikle narenciyelerin mumlanması sağlık açısından problem oluşturacak unsurlardır. Katkı maddeleri (emülgatörler, antioksidantlar, antimikrobiyal maddeler) kullanımı da dikkat edilmesi gerekli noktalardır.

İnsan vücudunun kimyasl yapısının analizi.

Her birimiz kimyasal olarak kompleks varlıklarız Her birimiz kimyasal olarak kompleks varlıklarız. Bizlerin hayati fonksiyonlarımız yüksek bir koplekse fakat mükemmel bir düzen şeklinde işleyen kimyasal reaksiyonlar sayesinde gerçekleşir. Bu reaksiyonlar bizim aktif bir şekilde yaşamamızı sağlar.  

İnsan saçı ve saçın yapısında bulunan a-keratin proteini ve onun amino asit bileişimi

Lizozim enziminin yapısı ve etki mekanizması

Ortalama bir insanda (70 kg) bulunan elementler. İnsan vücudundaki kompleks yapıya rağmen vücudu ağırlıklı aolarak oluşturan elementlerin sayısı sınırlıdır. Ortalama bir insanda (70 kg) bulunan elementler. P phosphorus700 g H2 hydrogen7000 g N2 azot 2100 g O2 oksijen 45500 g Cl2 klor 105 g S kükürt 175 g C carbon12060 g Mg magnesium 35 g Fe demir 2.8 g K potasyum 245g Ca calcium1050 g

Kimyasal Ürünlerin Dikkatli Kullanılması

Kimyasal Ürünlerin Dikkatli Kullanılması Mesela etanol, C2H5OH, hastahanelerde mikrop öldürücü olarak kullanılır. Fakat alkollü içki çok içidiğinde vücutta aşırı alkol alımı beyinin normal fonksiyonunu yerine getirmemesine neden olur. Çok aşırı alkol alımı ise pembe fillerin görüldüğü sayıklama durumunun oluşumuna neden.

Kimyasal Ürünlerin Dikkatli Kullanılması

Kimyasal Ürünlerin Dikkatli Kullanılması Kimya endüstrisi tarafından her gün yeni maddeler ve metodlar geliştirilmektedir. Her bir ürünün nasıl kullanılacağına ait bilgiler ürünle birlikte verilmesine rağmen, bu bilgiler sıklıkla ihmal edilir ve kimyasalların kullanımında gerekli hassaslık gösterilmez.

Kimyasal Ürünlerin Dikkatli Kullanılması Gübreler, doğru kullanıldığında herhangi bir yan etki olmaksızın ürün artışına neden olur. Fakat aşırı kullanımı su yollarının ve yer altı sularının kirlenmesine neden olur. Bu ise balıkların ölmesine neden olabilir.

Standart tehlike sembolleri: O : Oksitleyici (potassium chlorate); E: patlayıcı (trintrophenol); inflammable F: Yanıcı (kaliyum karbide); F+ :Aşırı yanıcı (hidrojen); radioactive (radon)

Oxidising O potassium chlorate explosive E trinitrophenol highly inflammable F calcium carbide extremely inflammableF+ hydrogen radioactive radon

Standart tehlike sembolleri: XI: Tahriş edici (Na2CO3); Ç: Aşındırıcı (NaOH): T+: Aşırı zehirli (KCN); Xn: Zararlı (triklor metilen); T: Zehirli (Metanol); N: Çevreye zarar verici (Pentaklor fenol)

Önerilen Kaynaklar Genel Kimya : İlkeler ve Modern Uygulamalar: Petrucci, Harwood,Herring Çeviri Editörü: Tahsin Uyar, Serpil Aksoy Palme yayıncılık Ve diğer Genel Kimya kitapları

Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getiren milletler, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra istiklâllerini kaybetmeye mahkûmdur