Türkçe Sözlü Anlatım Sunumu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SANAT VE SANAT DALLARI HAZIRLAYAN:EMRE BOYUN
Advertisements

HAZIRLAYAN: ÖMER SAMİ ÖZTOPALOĞLU
Powerpoint Uygulaması
HAZIRLAYAN : EBRU ÖZÇİFTÇİ NO: 1257 SINIF: 6-B
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri

TOPLUMCU GERÇEKÇİLİK (Sosyal Realizm)
FİLİZ ÖZDEM İstanbul, 19 Temmuz 1965.
DENEME Yiğit İlkkutlu.
ÖZELİKLERİ VE TEMSİLCİLERİ
GÖZLER GÖRMEZSE GÖNÜL NASIL GÖRÜR ?
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
GÖZLER GÖRMEZSE GÖNÜL NASIL GÖRÜR ?
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ.
hazırlayan: eda kanbur sınıf:6/a no:20 ders:bilişim teknoloji
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)

BBY 105 Bilginin Organizasyonu-I
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
İZCİLİK.
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
ATATÜRK’Ü TANIYALIM Ayten IŞILDAĞ.
BERKAY ARIKAN REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK YUNUS NADİ ABALIOĞLU.
HAZIRLAYAN:SONER ÖZTÜRK
Bibliyografya.
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ DESTAN DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
NAMIK KEMAL.
SOSYAL BİLGİLER.
11 Mart 1891'de İstanbul'da doğdu, 18 Ekim 1949'da Ankara'da yaşamını yitirdi. Hecenin Beş Şairi'nden biri. Selanik, Üsküp ve İstanbul idadilerinde öğrenim.
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, eğitim-öğretim yılında 41 öğrenciyle eğitime başlamıştır. Türk Dili ve Edebiyatı; kültürel mirasımızın geleceğe.
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında, Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi'ndeki üç katlı pembe.
 Osmanlının yıkılı ş ına do ğ ru devleti ve milleti kurtarmak için birtakım fikir akımları olu ş mu ş tur.  Bunlar Osmanlıcılık, İ slamcılık, Batıcılık.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
HEM Şİ RE L İ DERLER İ M İ Z YRD. DOÇ. DR. SEV İ M ÇEL İ K.
Ahmet Kutsi Tecer.
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
ALİ CANİP YÖNTEM ( ).
VEYSEL ŞATIROĞLU (AŞIK VEYSEL)
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
EDİP CANSEVER.
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ
KARACAOĞLAN.
KARACOĞLAN.  17'nci yüzyılda yaşadığı sanılıyor. Göçebe Türkmen obalarında yetişti. Asıl adının İsmail, Halil ya da Hasan olduğu yolunda görüşler var.
ÖMER BEDRETTİN UŞAKLI (d. 1904, Uşak - ö. 23 Şubat 1946, İstanbul)
CEMAL SÜREYA INCELEME Yağız Fırat BORAN 12-D.
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Prof. Dr. Tülay Alim BARAN
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
AD :BERNA SOYAD :DAL SıNıFı :9-A KONU :ORHAN VELI'NIN HAYATı.
 Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Annesi Gülizar, babası "Karaca" lakaplı Ahmet.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
Şiir Erkök Yılmaz. Şiir Erkök Yılmaz (9 Temmuz 1948, Ankara), Türk öykü ve roman yazarı, akademisyen. 1978'den beri ağırlıklı olarak öykü türünde eserler.
BÖLÜM HAKKINDA 2004 yılında kurulan bölümümüzde; dilin bir araç olarak kullanıldığı sözel anlatımlar, geleneksel gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, festivaller.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
SABAHATTİN ALİ’NİN HAYATI VE ESERLERİ. Sabahattin Ali( ) ◦ 25 Şubat 1907 tarihinde şimdi Bulgaristan’da kalan Kırcaali’nin Eğridere ilçesinde.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARACAOĞLAN
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Sunum transkripti:

Türkçe Sözlü Anlatım Sunumu Elif Uzun Kültür Üniversitesi Enver Gökçe ve Yaşamı

Enver Gökçe Sanatkar Toplumcu şairler arasında kendine özgü sanat anlatışına sahiptir.

1920-1981 yılları arasında yaşamıştır 1920-1981 yılları arasında yaşamıştır. Hayatı Erzincan, Ankara ve İstanbul arasında geçmiştir.

1920 yılında Erzincan’ın Kemaliye(Eğin) ilçesine bağlı Çit köyünde doğdu. 1929 yılında ailesiyle Ankara’ya göç ettiler. Burada ilkokula başladı.1935 yılında Cebeci Ortaokuluna başladı. Ankara Gazi Lisesi’nin ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Dil ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

Türk dilinin tüm kolları Türkmence, Kırgızca, Karaimce, Göktürk ve Oğuz lehçeleri, İstanbul ağzı vb. üzerinde çalıştı. Divan Edebiyatı’nı uzmanlık derecesinde öğrendi. Sosyalist düşünceye yakınlaşmasıyla Türk Gençler Derneği’nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. İstanbul Kadırga Öğrenci Yurdunda yöneticilik yaparken ceza yasasının 141. maddesine aykırı eylemlerde bulunma savıyla tutuklandı.7 yıl hüküm giydi. Ağır işkenceler gördü.

İstanbul ve Ankara’da yaşadığı acı deneyimler ve zor koşullar altında yaşayacak olması onun köyüne gitmesine neden oldu. Ağırlaşan hastalığı nedeniyle Bulgaristan’a gidip tedavi gördükten sonra Ankara’ya yerleşti. Son günlerini Ankara’da bir huzurevinde geçirdi. 19 Kasım 1981 de vefat etti.

İlk şiirleri Ülkü dergisine çıktı. Ankara’da yayımlanan Ant dergisini yönetti. Ant dergisinde yayımlanan Köylülerime şiiri büyük yankı uyandırdı. Ayrıca şiirleri Yurt ve Dünya, Gün, Söz, Yağmur ve Toprak, Yeryüzü dergilerinde yayımlandı. Bazı şiirleri Zülfü Livaneli, Kerem Güney, Timur Selçuk, Sadık Gürbüz ve Ahmet Kaya tarafından bestelendi.

Hakkında Bilgi Veren Kaynaklar Yazılı Kaynaklar http://www.envergokce.org (1977 yılında Devrim Sanatçılar Derneği tarafından banda kaydedilen ‘Kendi Sesinden Seçtiği Şiirleri ve Pablo Neruda Çevirileri’ sürekli güncellenen bibliyografyasının, Enver Gökçe üzerine yazılanları ve kendi ürünlerini içerin bir kitaplığın bulunduğu, belgelerin, Enver Gökçe’nin fotoğraflarının ve kendi çektiği fotoğrafların izlenebildiği site) Şiirimizin Işıklı Irmağı- İlhan Başgöz

Celil Denktaş - Enver Gökçe

Sözlü Kaynaklar Köylüsü Recai Gazez’in Enver Gökçe ile geçen anılarını köylülerle yada köye gelen insanlarla paylaşması.

ŞİİRLERİ Köylülerime 39 Harbi 1909 - 1946 Ağıt And Olsun Şart Olsun Başlangıç Bir Alıp Satıcı Gönül Bir İhtiyar Bir Kalleş Düzenci Geceden Bir Milli Kurtuluş Türküsü Bizim Caddelerimizde de

Eserleri Dost Dost İlle Kavga

Eğin Türküleri

Panzerler Üzerimize Kalkar

Yaşamı ve Bütün Şiirleri

Pablo Neruda’nın Şiirlerinden Seçmeler

Dede Korkut Çevirileri

Adına açılan müze Daktilosunu, yakın okuma gözlüğü, paltosu, bastonu ve daha birçok eşyasının olduğu müze açılmıştır. Köylülerime şiiri müzenin dış kapısına asılmıştır. Açılışa Kemaliye Kaymakamı ve belediye başkanı katılmış. Çeçe dedikleri Enver Gökçe için açılan müzeye köylüler sevinmiş ve büyük ilgi göstermişlerdir.

Müzesinden Görüntüler

Hakkında Yapılan Anma Günleri

Anlayışını Yansıtan Sözlerinden Biri TÜRKİYEM Senin emekçin olaydım şen olası türküsü dost kokusu, dost selamı Türkiye Ankara / 1945

Kaynakça www.wikipedi.org www.envergokce.org Görseller/Enver gökçe http://www.siir.gen.tr/siir/e/enver_gokce/i ndex.html www.bilgiyolu.net/yazarlar/gokce www.kimkimdir.net/kişiler/enver

Teşekkür ederim Elif Uzun İstanbul Kültür Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İstanbul.