Canlı Ve Enerji İlişkisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
(Biyolojik Sistemlerde Kimya)
Advertisements

HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
Hayal bilimden daha önemlidir, çünkü bilim sınırlıdır.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
TOHUM OLUŞUMU.
KARBONHİDRAT NEDİR...
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
KAN GRUPLARI İnsan kanında bulunan alyuvar hücrelerinde proteinler vardır. Alyuvarların yapısında: A proteini varsa A grubu B proteini varsa.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
YAĞLARIN SİNDİRİMİ.
Çakırhöyük ilköğretim okulu
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
CANLI VE ENERJİ İLİŞKİSİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
K E M O S E N T E Z Kemosentez nedir? Kemosentez çeşitleri nelerdir?
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
SİNDİRİM SİSTEMİ.
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
SİNDİRİM SİSTEMİ VE SAĞLIĞI
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
( ) Sindirim ağızda başlar anüste biter
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
Canlı vücudunda meydana gelen bu olayların tümüne metabolizma denir.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Karbonhidratlar.
Metabolizma ve Beslenme
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
Sindirim Sistemi Kimya.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
PROTEİNLER.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (Yağlar).
SİNDİRİM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
DERS: Fen ve Teknoloji TEMA: Besinler Ve Dengeli Beslenme SINIF: 5. Sınıf
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
SİNDİRİM SİSTEMİ.
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
BESİNLER.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
LİPİTLER.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Sunum transkripti:

Canlı Ve Enerji İlişkisi Bütün canlılar güneşin enerjisini kullanır. Bütün canlılar için enerji kaynağı güneştir. Sunu Arşiviniz: http://sunuindir.blogspot.com

Güneş Enerjisi 3 Fotosentez 1 Besin O2 CO2 4 Solunum Enerji 38 ATP H2O 2 Sindirim

Canlı Hücresi Büyük moleküller geçemez Sindirilmelidir. Mitekondri

Canlı Ve Enerji İlişkisi 2 Sindirim Glikoz Yağ Asidi Gliserol Amino Asit 1 Besinler Karbonhidrat Yağ Protein Su Madensel tuz Vitamin

BESİNLER Bütün canlılar canlılık faaliyetlerini sürdürebilmek için enerjiye; enerji içinde, besinlere ihtiyaç duyarlar. Kimyasal yapılarına göre besinler İnorganik Su Madensel Tuzlar Organik Karbonhidrat Yağ Protein Vitamin

Organizmadaki görevlerine göre BESİNLER Yapıcı Onarıcı Protein Su Karbonhidrat Madensel Tuz Yağ Enerji Vericiler Yağ Protein Karbonhidrat Düzenleyiciler Madensel Tuz Su Vitamin Protein

Organizmadaki görevlerine göre besinler Ka Yı P Se Ma Ver Karbonhidrat Yağ Protein Su Madensel Tuz Vitamin Enerji Vericiler Yapıcı Onarıcı Düzenleyiciler X Vitamin hariç hepsi yapıcı onarıcıdır.

Besin Maddelerinin * Açlık anında kullanım sırası Karbonhidrat (Kömür) Yağ (Odun) Protein (Mobilya - Elbise) * Sindirim kolaylığı sırası Karbonhidrat Protein Yağ * Sağladıkları enerji miktarı sıralaması Yağ 9.45 kcal/g Protein 4.30 kcal/g Karbonhidrat 4.20 kcal/g

Proteinler yağlardan daha kolay sindirilmelerine rağmen neden enerji verici olarak yağlardan sonra tercih edilirler? Çünkü proteinler öncelikle yapı taşı olarak kullanılırlar.

Karbonhidratlar ( şekerler) Şeker, Pasta, kurabiye, ekmek, buğday, patates, pirinç, kuru fasulye, mısır nişastasında vardır. Yapılarında C(Karbon), H(Hidrojen) ve O(Oksijen) atomu bulundururlar. Enerji kaynağıdır. Hücre zarı, hücre çeperi, DNA,RNA ve ATP nin yapısında bulunurlar. Karbonhidrat çeşitleri Bileşik Şekerler Basit Şekerler Glikoz Nişasta Glikojen Selüloz Hücre çeperi Bitki Bitki Hücresi Hayvan Hücresi Mantar

Glikoz Nişasta Glikojen Glikozun ayıracı fehling ( benedict) Karbonhidratların en küçük yapıtaşıdır. Fazlası bitkilerde nişasta, hayvanlarda glikojene dönüşür. Fotosentez sonucu oluşur. Glikozun ayıracı fehling ( benedict) Glikoz + fehling çözeltisi -------- Tuğla kırmızısı rengi Nişasta Glikozun bitkilerdeki depo şeklidir. Çok sayıda glikoz molekülünün bir araya gelmesinden oluşur. Suda çözünmezler. Nişastanın ayıracı Iyot ( lugol çözeltisi ) Nişasta + İyot(lugol çözeltisi) ----Mavi renk Glikojen * Glikozun hayvan ve mantardaki depo şeklidir. * Karaciğer ve kas hücresinde bol miktarda bulunur. * Kandaki şeker miktarı düştüğünde karaciğerdeki glikojen glikoza dönüşerek kan şekerini ayarlar. * Suda çözünür.

Selüloz * Sadece bitkilerde hücre çeperinde bulunur. * insan ve hayvanlar sindiremez. * Otçul memeli hayvanların bağırsaklarında bulunan selüloz sindirici bakteriler tarafından sindirilir.

Yağlar Et,Süt, Balık, Zeytin, Ayçiçeği, Soya fasulyesi, Mısır, Fındık, Ceviz vb bulunur. Yapılarında C(Karbon), H(Hidrojen) ve O(Oksijen) atomu bulundururlar.P ve S de bulunur. Enerji verici ve yapıcı onarıcı olarak kullanılırlar Hücre zarı, hormonların ve vitaminlerin yapısında bulunurlar. Şeker ve proteinin fazlası yağ olarak depo edilir. En küçük yapıtaşı yağ asidi ve gliserol dür. Ayıracı yağ + fenol kırmızısı ------ Pembe renk Görevleri : Vücudun ısı yalıtımını sağlar Vücudu darbelere karşı korur. Depo besin maddesidir. İç organların etrafını sararak onları korur.

Proteinler Et,Süt, Yumurta,Kuru baklagiller, Tahıllar, Kuru yemişler, Balık eti, Kırmızı et, Tavuk eti, Peynir, Tohum vb bulunur. Yapılarında C(Karbon), H(Hidrojen),O(Oksijen) ve N(Azot) bulunur. Yapıcı onarıcı, düzenleyici ve enerji verici olarak kullanılırlar En küçük yapıtaşı Aminoasitlerdir. Enzim ve hormonların yapısını oluştururlar. Vücudun büyüyüp gelişmesini ve dokuların yenilenmesini sağlarlar. Vücut savunmasında görev alırlar. Ayıracı Protein + Nitrik Asit ------ Sarı renk

Karbonhidratlar * Şeker, Pasta, kurabiye, ekmek, buğday, patates, pirinç, kuru fasulye, mısır nişastasında vardır. * Yapılarında C, H ve O vardır.

Kimyasal Sindirim Tablosu Ağız Mide İnce Bağırsak Sonuç Nişasta Tükrük Pityalin _ Pank. Sıvısı Amilaz Glikoz Protein HCl Pepsin Pank. sıvısı Tripsin Amino asit Yağ Önce Safra ile mekanik Pank. Sıvısı Lipaz ile kim Yağ asidi Gliserol

Glikoz un ayıracı fehling ( benedict) Glikoz + fehling çözeltisi -------- Tuğla kırmızısı rengi Nişasta nın ayıracı Iyot ( lugol çözeltisi ) Nişasta + İyot(lugol çözeltisi) ----Mavi renk