İş Sağlığı ve Güvenliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ISO 9001 : 2000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Advertisements

TS EN ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
YÖNETİM SİSTEMLERİ Ülkemiz kuruluşları da Kalite, Çevre ve İş sağlığı ve güvenliği konularına verdikleri önemi göstermek, etkinlik ve verimliliği artırmak.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ
ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
AKREDİTASYON SİSTEMİNDE BALIKESİR SANAYİ ODASININ KALİTE UYGULAMALARI Konya.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
İç kontrol Bilgilendirme Toplantısı 10 Nisan 2014 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
KAYSERİ SANAYİ ODASI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ. İSO VE EN * ISO NEDİR? * 1947 yılında kurulan ve yaptığı standardizasyon çalışmaları sonucu sanayiye, ticarete.
ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
OHSAS NEDİR? FİRMA ADI.
Prof. Dr. M. Erdal GÜZELDEMİR

OHSAS YÖNETİM SİSTEMİ TANIMLAR
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KURUM İÇİ BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
Adli Tıpta Kalite Yönetimi ISO 17025
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
ISO- 9001:2008 Standardı - 8. Maddenin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite İyileştirme Araçlarına Bakış 7. Hafta.
TS-EN ISO 9000:2000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
Performans ölçme ve değerlendirme güz
Kalite Yönetim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi, ISO 9000 Standartlar Ailesi, Kalite Yönetim Prensipleri 2. Hafta.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KURUM İÇİ BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ
Kalite Kavramı ve Toplam Kalite Yönetimi - Kalite Yönetim Sistemi ilişkisi 1. Hafta.
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 8) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM NUMUNE HASTANESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
AYDIN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
Süreç Yönetimi.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
YÖNETİM SİSTEMLERİ Yönetim Sistemi Modelleri:
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
Kalite Yönetimi Genel Tanımlar.
Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO)
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NEDİR?
Toplam Kalite Yönetimi
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ. Kalite yönetim sistemi, amaçlanan kaliteye ulaşmak amacıyla ilerletilen tüm süreçleri, açıklanan prosedürleri, ve benimsenen.
ISG YÖNETİM SİSTEMLERİ OHSAS 18001İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ISO 9001Kalite Yönetim Sistemi ISO 14001Çevre Yönetim Sistemi.
KALİTE GÜVENCESİ VE STANDARTLARI
Müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak kalite yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik eden ve ISO tarafından yayınlanmış.
 Kalite en basit tanımıyla, müşteri isteklerine cevap verebilmektir.
YÖNETİM SORUMLULUĞU. Yönetim Kalite politikasını oluşturmuştur. Yönetim kalite politikasında belirlenen değerlere sadık kalmayı taahhüt etmiş ve politikasını.
HAZIRLAYAN: YUSUF KÜRŞAT KOCA
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
İSG Performansının Sürekli İyileştirilmesinde Sistem, Kültür, Kaynaklar ve Dış Faktörlerin Önemi Dr. Hilal KINLI.
Kalite Kavramı ve Toplam Kalite Yönetimi - Kalite Yönetim Sistemi ilişkisi 1. Hafta.
TKY UYGULAMASI.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ
ISO 9001:2015 standardı – Maddelerinin Tanıtımı
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
ISO9001:2015 STANDARD REVİZYONU
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 9001:2008 Şartları.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK VE BAĞLI BİRİMLERİN KALİTE YOLCULUĞU
ISO
ISO Hijyen Uygulamaları
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ
Sunum transkripti:

İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri Yrd. Doç. Dr. Veysel Özbulur

Yönetim Sistemi Nedir? ISO Nedir? CEN ve EN Nedir? Yönetim sistemleri; kuruluşların faaliyetlerinin, genel stratejileri ile uyumlu olarak sistematik bir şekilde ele alınıp sürekli iyileştirme yaklaşımı çerçevesinde çözümlenmesini amaçlar. ISO Nedir? Standardizasyon çalışmaları sonucu sanayiye, ticarete ve tüketicilere katkılar sağlayan ISO (International Organization for Standardization) Uluslararası Standardizasyon Kuruluşudur. CEN ve EN Nedir? CEN, Avrupa Standardizasyon Komitesidir. EN (European Norm), Avrupa Standardlarının kısaltmasıdır. EN, Avrupa Birliğinde standardlar arasında harmonizasyonu sağlamak için oluşturulmuştur.

Yönetim Sistemleri OHSAS 18001 İSG YÖNETİM SİSTEMİ ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemi ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ILO OHS 2001 ILO İSG Yönetim Sistemi BS 8800 (İngiliz Standardı) İş sağlığı ve güvenliği yönetim rehber standardı

YÖNETİM SİSTEMLERİNİN KİLİT ÖĞELERİ Yetki ve sorumluluklar, Departmanlar arası ilişkiler, Spesifik görevler için prensip ve uygulamalar Performans ölçümleri Kayıt ve raporlama alışkanlıkları Bunların objektif tetkiki

YÖNETİM SİSTEMLERİNİN KİLİT ÖĞELERİ POLİTİKALARI BELİRLE, PLANLA, UYGULA, KONTROL ET, ÖNLEM AL

Proses Yaklaşımı Planla, Uygula, Kontrol et , Önlem al , Olarak bilinen (PUKO) metodolojisi, Bütün proseslere uygulanabilir.

PLANLA İş Sağlığı ve Güvenliği açısından amacın belirlenmesi ( neyi başarmak istiyoruz, nerede, ne zaman ) Mevcut durumu analiz etme Hedeflerin belirlenmesi Kayıtların analizi Tehlikelerin Belirlenmesi Risk değerlendirme metotlarının belirlenmesi Detaylı plan hazırlaması ( uygulama planı ) İç talimatlar hazırlama

UYGULA Riskleri Değerlendirme Risklerin kabul edilebilir olup olmadığına karar verme Kontrol Önlemlerinin seçimi ve uygulaması Her bölümdeki İlgili kişileri bilgilendirme, eğitme Faaliyet planını izleme ve gerçekleştirme Uygulama sonuçlarını yakın takip etme

KONTROL ET Hedef veya hedeflere ulaşıldı mı? İç talimatlar ve yönergeleri gözden geçirme Olası sapmaları tespit etme ve kaydetme İlgili kişileri bilgilendirme

ÖNLEM AL Kalıcı bir denetleme sistemi kurma Etkili önlemleri standartlaştırma Gerekli yönlendirmeleri sağlama

YÖNETİM SİSTEMLERİNİN FAYDALARI Anahtar faaliyetlerin düzenliliği ve sürekliliği. Zayıf noktaların sistematik teşhisi. İyileştirmeye yönelik yaklaşım. Gerektiğinde ulaşılabilecek kayıtlar. Değişikliklerde yönetime yardımcı olmak. Sorumluluklar hakkındaki şüpheleri ortadan kaldırmak.

AMAÇ; KİŞİLERİN DEĞİL, SİSTEMİN TETKİKİDİR !

ISO 9000 Standartları ISO 9000 Standartlarının Gelişimi 1963’te MIL/Q/9858 (ABD’de savunma teknolojisinde) 1968’de AQAP (Allied Quality Assurance Publications) Standardları (NATO üyesi ülkelerde) 1979’da BS 5750 (İngiltere’de) 1987’de ISO 9000 serisi (ISO tarafından) 1988’de EN 29000 standardları (CEN tarafından) 1994’de ISO tarafından revize edildi. 1996’da EN 29000 serisi, EN-ISO 9000 olarak yayınlandı. 2000’de ISO tarafından revize edildi ve ISO 9000:2000 olarak yayımlandı. 2008’de ISO ve EN tarafından revize edildi ve EN- ISO 9000:2008 olarak yayımlandı.

EN-ISO 9000:2008 Serisi Üç temel standarttan oluşmaktadır: EN-ISO 9000:2008 Kalite Yönetim Sistemleri-Temel Kavramlar, Terimler EN-ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemleri-Şartlar EN-ISO 9004:2008 Kalite Yönetim Sistemi-Performansın İyileştirilmesi İçin Kılavuz

Toplam Kalite Yönetimi Tamamen müşteriye odaklanmış bir işletme kültürünü oluşturan tam bir yönetim sistemidir. Toplam Kalite Yönetimi, bir grup etkinliğidir ve bireysel olarak gerçekleştirilemez. Toplam Kalite Yönetiminde hataları önlemek ve kaliteye ulaşmak, üst yönetimden işçilere, tedarikçilere ve üretim sürecinde görev alan tüm çalışanlara kadar herkesin sorumluluğudur.

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ÇEVRE POLİTİKASI Üst yönetim, çevre yönetim sisteminde tanımlanan ve bunu politikaları uygulamayı garanti eden bir çevre politikası oluşturmalıdır:

ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ POLİTİKALARI

OHSAS 18001 STANDARDI OHSAS 18001, BSI (British standarts Institute) tarafından yayınlanmış olan "İş Sağlığı ve Güvenliği" standardıdır. OHSAS 18001; ISO 9000 ve ISO 14000 gibi bir ISO standardı değildir. OHSAS 18001 diğer uluslararası standartlardan farklı olarak bazı ulusal standart kuruluşları ve belgelendirme kuruluşlarının birlikte çalışmasıyla gerçekleştirilmiştir. –1996’da BS 8800 Mesleki Sağlık ve Güvenlik Yönetim Sistemleri Rehberi –1997’de Technical Report NPR 5001 –Nisan 1999’da BS tarafından OHSAS 18001 (İngiltere’de) –Kasım1999’da ise OHSAS 18002 yayınlanmıştır. –9 Nisan2001’de TSE tarafından TS 18001 olarak yayınlandı

OHSAS 18001-İSG Yönetim Sisteminin Yararları: Tehlikelerin önceden tespiti ve gerekli önlemlerin alınması sağlanır, Çalışanlar işyerinin olumsuz etkilerinden korunur, Rahat ve güvenli bir ortamda çalışmaları sağlanır, İş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle oluşabilecek iş gücü ve iş günü kayıpları önlenir, oldukça yüksek maliyetleri en aza indirilir. Çalışanların memnuniyeti, müşteri memnuniyeti ve üretim maliyetlerinde azalma sağlanır. Çalışma ortamlarında alınan tedbirlerle, işletmeyi tehlikeye sokabilecek yangın, patlama, makine arızaları ve devre dışı kalmalar ortadan kaldırılır, işletme güvenliği sağlanır. Resmi makamlar önünde, iş güvenliğine karşı duyarlı olduğu kanıtlanır ve yasal ceza riski azaltılır. OHSAS 18001, ISO 9000:2000 ve ISO 14000 ile uyumludur, var olan alt yapı geliştirilir ve daha kapsamlı hale getirilir. Çalışanların sağlık ve güvenliği korunur, dolayısı ile verimlilik ve üretim artar.

Yönetimin Gözden Geçirmesi Yönetim, İSG yönetim sistemini gözden geçirirken; İç tetkik sonuçları ile kuruluşun uymakla yükümlü olduğu yasal ve diğer şartlara uygunluğun değerlendirilmesi, Kuruluşun İSG performansı, Hedeflere ulaşma derecesi, Olayların araştırılmasının, düzeltici ve önleyici faaliyetlerin durumu, Önceki YGG’ye ait faaliyetlerin izlenmesi, İSG ile ilgili yasal ve diğer şartlardaki gelişmeler ve değişen durumlar, İyileştirme ile ilgili tavsiyeler.

TEŞEKKÜRLER…